300 episodes

En bra historia. Ansvarig utgivare: Alisa Bosnic

P4 Dokumentär Sveriges Radio

  • Society & Culture

En bra historia. Ansvarig utgivare: Alisa Bosnic

  Arvet efter Sven-Ingvars

  Arvet efter Sven-Ingvars

  Ända sedan han var barn har Oscar Magnusson fått höra att han en dag ska ta över. Och så blev det. I dag är han frontfigur i ett av Sveriges äldsta och mest kända band. Hur är det att bära det arvet?

  Ända sedan han var två år och showade med en plastgitarr runt halsen, har Oscar Magnusson hört folk säga att han en dag ska ta över efter sin far i ett av Sveriges äldsta och mest omtyckta band - Sven-Ingvars. Och så blev det.  Man tycker att ens föräldrar är lite konstiga när man växer upp, men lik förbannat så gör man likadant, säger han. När pappa, Sven-Erik Magnusson, gick bort i sviterna av cancer i mars 2017 riktades blickarna genast mot Oscar. Han spelade med bandet, sedan 11 år tillbaka, men frågan hängde allt tydligare i luften: "Var det nu han skulle ta över?" Här får vi följa Oscars arbete med det band som blivit hans stora arv - och hur han i den rollen hela tiden förhåller sig till sin pappa. Parallellt med Sven-Ingvars driver han också konsthall i Borgvik hemma i Grums kommun. Han brinner för den, men vill också förvalta pappas arv på ett sätt som tar Sven-Ingvars vidare till nya generationer.  Det finns ju någon del i en som vill göra ens föräldrar stolta, säger han. Hur är det att bära arvet efter Sven-Ingvars?
  En P4 Dokumentär av Stina Ivansson. stina.ivansson@sverigesradio.se

  • 42 min
  Skoterfejden

  Skoterfejden

  Skoterklubben Barockaas i byn Bålforsen utanför Lycksele ligger i fejd med ärkerivalen Dirty Fingers med högkvarter i byn Flakaträsk. Är skotermärket Ockelbo eller Lynx bäst? Hur ska striden avgöras?

  Byarna Bålforsen och Flakaträsk ligger bara ett stenkast ifrån varandra utanför Lycksele. Dirty Fingers i byn Flakaträsk hyllar det finska skotermärket Lynx. Ingen i byn kör något annat. Barockaas i Bålforsen  däremot, kör inget annat än Ockelbo, ett kultförklarat svenskt skotermärke. Inget försök att smutskasta motståndarens märke är för lågt för att användas och på var sin sida i striden står klubbarnas ordföranden Pastorn och Presidenten. Henrik Martinell har följt skoterfejden på nära håll och skildrar vad kärleken till en skoter kan ställa till med. P4-Dokumentären Skoterfejden är gjord av Henrik Martinell 2009.
  henrik.martinell@sverigesradio.se

  • 33 min
  Anmäld saknad

  Anmäld saknad

  Den 8 januari 2012 cyklar en skäggig man, iförd regnbyxor, iväg från sitt hem i byn S:t Olof på Österlen. Sen är han spårlöst försvunnen. Två månader senare hittas en cykel nedanför Stenshuvud.

  Han var känd för att kunna cykla långa sträckor. Ibland så långt som 10 mil, och han hade flera gånger efterlysts och hittats av polisen. Denna gång är han spårlöst försvunnen.  Drygt två månader senare, en lördagseftermiddag i mars, ringer det till polisens ledningscentral. Det är en rädd och upprörd röst. Personen har vandrat nere vid havet i nationalparken Stenshuvud utanför Kivik och där mellan de stora stenarna nere vid vattnet - hittat en livlös kropp. En bit bort ligger en cykel.
  Det här är berättelsen om Gunnar Nilsson.
  En P4 Dokumentär av Linda Evereus / P4 Kristianstad  linda.evereus@sverigesradio.se
  Programmet är gjort 2012.

  • 30 min
  Kvinnan med kistan i bilen

  Kvinnan med kistan i bilen

  En morgon sätter sig Anna Ström i den ljusgrå minibussen. I bakluckan ligger en kista draperad med blåvitts fana och ur bilstereon hörs sportreferat. I kistan ligger hennes son. Resan hem har börjat.

  Den 25 juni 2012 fick Anna Ström i Åsa utanför Kungsbacka beskedet. Hennes son, som flyttat till Härnösand för att starta ett nytt liv, hade tagit en nätdrog och hittats död i sin lägenhet.  Kort därefter hyr hon en bil, köper en kista och åker 80 mil norrut för att hämta hem Dennis.
   - Det var det mäktigaste jag har gjort. Jag var så stolt över att jag körde honom själv, berättar hon.
  Det blev starten på en annorlunda resa genom sorgen.  Programmet är gjort av Lina Lund 2015.

  • 40 min
  Millenniebuggen

  Millenniebuggen

  Nyårsnatten 1999 håller världen andan. Farhågan är att datasystem ska krascha, flygplan störta och kärnkraftverk haverera. När katastrofen uteblir börjar rykten spridas. Hur stort var egentligen hotet?

  I flygledartornet på Arlanda flygplats är det ovanligt stilla kvällen den 31 december 1999.
  Den här natten vill folk inte sätta sig i ett flygplan, då ingen vet vad den så kallade millenniebuggen, även kallad Y2K, kan ställa till med. Detta trots att myndigheter och företag betalat miljardbelopp för att säkra sina system inför det nya millenniet.
  Samtidigt flödar champagnen, då världen laddar upp för årtusendets fest. I Paris förvandlas Eiffeltornet till ett lyftande rymdskepp och i Stockholm får affärsmannen Jan Stenbeck det då splittrade hårdrocksbandet Europe att återförenas på en pråm ute på vattnet, till tonerna av The Final Countdown.
  När den befarade katastrofen uteblir sprids rykten om att det är IT-branschen som blåst upp faran för att tjäna pengar.
  Millenniebuggen gjordes 2019 av Linda Aktén.

  • 38 min
  Tomtemålarens hemliga längtan

  Tomtemålarens hemliga längtan

  Många känner igen hans julkort men få vet som ligger bakom signaturen L.C. Lars Carlsson är en av Sveriges mest reproducerade konstnärer men bakom tomteidyllen dolde sig en hemlighet.

  Tillsammans med Jenny Nyström formade Lars Carlsson bilden av hur den svenska tomten ser ut. Trots det vet få vem Lars Carlson var.
  I P4 Dokumentären Tomtemålarens hemliga längtan berättas Lars Carlsons livsöde för första gången. Det är en berättelse om förbjuden kärlek och en livslång längtan efter revansch. För ansiktet på Sveriges mest kände tomte var baserat på Lars stora kärlek Kalle.
  För det handlar också om nittonhundratalets Sverige. Om majoritetens syn på homosexualitet och priset Lars Carlson tvingades betala.
  Programmet är gjort av Magnus Johansson på produktionsbolaget Iris Media.

  • 40 min

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio