44 episodes

Lasse Persson och Martin Marhlo är våra levande försökskaniner i olika sporter. Ansvarig utgivare: Markus Boger

Persson och Marhlo testar OS-sporterna Sveriges Radio

  • Sports

Lasse Persson och Martin Marhlo är våra levande försökskaniner i olika sporter. Ansvarig utgivare: Markus Boger

  Baseboll: ”Är det hål i Lasses handske?”

  Baseboll: ”Är det hål i Lasses handske?”

  Näst sista utmaningen för Radiosportens försökskaniner. Lasse Persson och Martin Marhlo har åkt till Skarpnäck för att testa baseboll som gör comeback på OS-programmet och därmed är en av fem nya grenar i Tokyo.

  Baseboll var med första gången på OS så tidigt som 1904 men blev inte officiell OS-sport med medaljutdelning förrän i Barcelona 1992. Efter fem raka sommarspel därefter valde internationella olympiska kommittén att plocka bort baseboll, och damernas variant softboll, från det olympiska programmet. Detta delvis på grund av att den amerikanska proffsligan vägrade att göra uppehåll och släppa de bästa spelarna till OS. Så är det fortfarande, de bästa basebollspelarna finns inte med på OS men nu är i alla fall sporten tillbaka.

  • 14 min
  Skateboard: ”Min kompis Steffe bröt båda armarna”

  Skateboard: ”Min kompis Steffe bröt båda armarna”

  Radiosportens försökskaniner Lasse Persson och Martin Marhlo har åkt till Malmö för att träffa den svenske förbundskaptenen i skateboard och supertalangen som anses vara Sveriges mest lovande idrottsungdom alla kategorier. Bättre stöd än så kan de knappast ha när de ställs inför ännu en utmaning i testandet av de nya OS-grenarna i Tokyo.

  Skateboard uppfanns i slutet av 1940-talet av surfare som ville ha någonting att åka med på marken när vågorna var för dåliga. USA har i många år dominerat sporten där livsstilen runtomkring är minst lika viktig som tävlingsmomentet.
  Skateboard är en bedömningssport där åkaren, för att få höga domarpoäng, försöker göra så spektakulära och svåra trick som möjligt. Världsmästerskap i skateboard har genomförts i olika former sedan slutet av 1980-talet.
  På OS tävlar man i två olika kategorier park och street.

  • 16 min
  Karate: ”De sparkar ju över sitt huvud. Jag kommer upp i knähöjd. Det här är pinsamt!”

  Karate: ”De sparkar ju över sitt huvud. Jag kommer upp i knähöjd. Det här är pinsamt!”

  Radiosportens försökskaniner Lasse Persson och Martin Marhlo fortsätter att testa de nya OS-grenarna i Tokyo. Den här gången karate.

  Karate är en kampsport som har runt 100 miljoner utövare runt om i världen, varav ca 25 000 i Sverige. Utöver det rent idrottsliga utövandet så finns en livsfilosofi kring karaten där nyckelorden är respekt, ödmjukhet och disciplin. Man tävlar på en fyrkantig matta som är åtta gånger åtta meter. En karatematch är tre minuter lång. De tävlande har vita dräkter och ett bälte knutet i midjan. Bältet visar vilken nivå av kunskap utövaren besitter. Det finns åtta färger där vitt är lägst och svart högst.

  • 17 min
  Klättring: ”Det här är högt. Det är galet, det är vad det är”.

  Klättring: ”Det här är högt. Det är galet, det är vad det är”.

  Lasse Persson och Martin Marhlo är tillbaka! Det är dags att testa de nya olympiska grenarna i Tokyo. Först ut är klättring.

  Svenska klätterförbundet omfattar tävlingsdiscipliner inom tre olika grenar: sportklättring, isklättring och skidalpinism. Sportklättring sker på artificiella väggar med konstgjorda grepp och steg och är den idag största disciplinen inom klättring. Den omfattas av tre olika grenar: bouldering, lead och speed. Under OS vinner den guld som är bäst sammanlagt i de tre disciplinerna.
  Redaktörer: Lasse Persson och Martin Marhlo

  • 16 min
  Persson och Marhlo testar E-sport

  Persson och Marhlo testar E-sport

  Är E-sport en sport? Måste man svettas för att det ska vara en sport? Det är dags för sista avsnittet i serien där Persson och Marhlo testar sporterna som vill in i Riksidrottsförbundet. Denna gång är det dags för E-sport.

  E-sport är ett samlingsnamn på tävlingsinriktade dator- och tv-spel. E.et står för elektronisk. För att ett spel ska vara en e-sport krävs det att dom tävlande möter varandra och alltså inte spelar mot en dator.
  Några av de största e-sportspelen är League of Legends, Counter-Strike och FIFA. League Of Legends exempelvis har fler än 100 miljoner spelare världen över. E-sport är en officiell idrottsgren i 24 länder, bland annat i Italien och Finland.

  • 13 min
  Persson och Marhlo testar islandshäst

  Persson och Marhlo testar islandshäst

  Jag får ju ingen fart. Var ska jag trycka nånstans? Efter mycket om och men får Lasse Persson och Martin Marhlo till slut ordning på islandshästarna. Det är dags för del 5 av 6 i serien där Persson och Marhlo testar sporterna som vill in i Riksidrottsförbundet.

  Islandshästar kommer, som namnet avslöjar, från Island. Det var vikingarna som tog dom första hästarna till Island i slutet av 800-talet och rasen har varit isolerad på ön i Nordatlanten ända sen dess utan någon genetisk inblandning från andra raser. En islandshäst som lämnat Island får nämligen aldrig återvända just för att undvika rasblandning och smittspridning.
  I Sverige finns idag omkring 30 000 islandshästar och det svenska islandshästförbundet har ungefär 7000 medlemmar.
  Redaktörer: Lasse Persson och Martin Marhlo

  • 11 min

Top Podcasts In Sports

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio