2 episodes

Podcast by Platform JEP

Platform JEP de podcast Platform JEP

  • Education

Podcast by Platform JEP

  Veerkracht afl. 1. Jongeren een stem geven door theater

  Veerkracht afl. 1. Jongeren een stem geven door theater

  Hoe werk je als professional aan de veerkracht van jongeren? In de nieuwe podcastreeks van Platform JEP de podcast worden zes casussen besproken uit het boek Dream Teams van onderzoekers Femke Kaulingfreks en Stijn Sieckelink.

  Na de aanslag op het kantoor van het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs in 2015 nam de polarisatie in Rotterdam toe. Om hierover met inwoners in gesprek te gaan, ontstond het idee van stadsdialogen. Jongerenwerkers van welzijnsorganisatie DOCK wendden zich tot stichting FORMAAT. Het resultaat? Crooswijkse jongeren die op het podium hun zorgen en ervaringen delen en vervolgens geprikkeld worden om invloed uit te oefenen om hun situatie en die in de wijk te veranderen. In Platform JEP de podcast vertellen theaterpedagoog Luc Opdebeeck en acteur en workshopbegeleider Yassine Kacir hoe dat werkt.

  Graag horen we wat je van deze podcast vindt, zodat we volgende edities nog beter kunnen afstemmen op jouw behoeftes. Als je deze korte vragenlijst (https://bit.ly/3ingUs5) in wilt vullen, dan waarderen wij dat zeer. En vergeet je niet te abonneren, zodat je op de hoogte bent van de nieuwste afleveringen.

  • 30 min
  Wat als ik het mis heb?

  Wat als ik het mis heb?

  Wat als ik het mis heb? Ruimte voor fouten, vragen, twijfel en nieuwsgierigheid: leren bij de aanpak van radicalisering.

  Een gesprek met innovatiedeskundige Suzanne Verdonschot, sportbuurtwerker Khalid Heyouf, en Annebregt Dijkman, deskundige in professionalisering en radicalisering

  Stel je voor, je werkt met een jongere met wie het al een tijdje niet zo goed gaat op school. Je weet dat zijn ouders weinig tijd voor hem hebben. Hij zondert zich af, is veel aan het gamen en actief op internetfora. Op die fora, maar ook in de klas zeg hij dingen als: het blanke ras is gewoon beter, als we nú niet in actie komen verdwijnen we. Is dit puberaal gedrag of kan er sprake zijn van radicalisering? Hoe ernstig is dit nou? En vooral: wat moet je er mee?
  Het werken aan het voorkomen van extremisme, betekent vaak dat je meer niet weet dan wel. Tegelijkertijd wordt er een druk gevoeld om het ‘goed’ te doen. Want wat als je het fout hebt en een jongere krijgt onterecht het label ‘potentiële extremist’. Of je deelt geen informatie en iemand wordt echt gewelddadig?

  Hoe kan je ruimte maken voor het ‘niet weten’, voor leren en reflectie, bij de aanpak van radicalisering? In buurtcentrum De Rietwijker ging JEP-adviseur Nora Hammidi in gesprek met buurtsportwerker Khalid Heyouf, innovatiedeskundige Suzanne Verdonschot en Annebregt Dijkman, deskundige in professionalisering en radicalisering.

  • 34 min

Top Podcasts In Education