100 episodes

Hvordan indretter vi fremtiden? Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, startups og forskning. Om digitalisering, kunstig intelligens, nano, bio og den 4. industrielle revolution. Vært er Henrik Føhns.

TechTopia Ingeniørforeningen, IDA

    • Technology
    • 5.0 • 1 Rating

Hvordan indretter vi fremtiden? Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, startups og forskning. Om digitalisering, kunstig intelligens, nano, bio og den 4. industrielle revolution. Vært er Henrik Føhns.

    Techtopia 323: Civile startups omstiller til krig

    Techtopia 323: Civile startups omstiller til krig

    Krig er ikke en god ting. Men krig kan være god forretning. Og krig kan skabe innovation. Og det er, hvad der sker i Ukraine lige nu. Vi har set droner ødelægge russiske kampvogne og sænke russiske krigsskibe i Sortehavet. Det er teknologi skabt af nød og i hastværk. Ofte af de mange tech startups som Ukraine huser.
    Den amerikanske startup guru Eric Ries skrev i sin bog THE LEAN START-UP for et årti siden, at "En start-up er et eller flere menneskers forsøg på at skabe noget nyt i et klima af ekstrem usikkerhed."
    Citatet stammer ikke fra krig, men det passer godt på de ukrainske tech startups, som de sidste par år har omlagt derer forretning fra civil tech til slagmarkstech. I Eric Ries’ terminologi har de lavet en pivot - en afgørende forandring i deres forretning for at tilpasse sig markedet.
    Vi møder sådan en ukrainsk startup, og vi hører om, hvorfor danske tech startups interesserer sig for Ukraine og mulighederne for at hjælpe i kampen mod Rusland samt skabe innovation og forretning.

    Medvirkende:
    Esben Gadsbøll, formand Danish Tech Startups
    https://techstartup.dk
    Mischa fra Himera, der lige har fået en investering på 525.000 USD. De laver walkie-talkies, som bliver brugt af lidt over 2.000 soldater ved fronten.https://himeratech.com/en
    https://www.janes.com/defence-news/news-detail/ukraine-conflict-ukraine-develops-jam-resistant-radio

    • 46 min
    Techtopia 322: Fransk techambassadør: Sociale medier truer demokratiet

    Techtopia 322: Fransk techambassadør: Sociale medier truer demokratiet

    Danmark banede vejen ved at udnævne verdens første tech-ambassadør i 2017, efterfulgt af Frankrig året efter med Henri Verdier.Hans professionelle rolle spænder bredt over teknologi, innovation, handel, kultur, og EU's regulering af konkurrence og etik, hvilket placerer ham i skæringspunktet mellem diplomat og minister.Han er også forfatter til bogen "The Business of Hate”, hvor han drøfter overgangen fra internettet som et paradis for ytringsfrihed til en arena for falske nyheder og polarisering. Henri Verdier undersøger sociale mediers indvirkning på kultur og offentlig debat, herunder misinformation.Techtopia tager diskussionen op med Henri Verdier live fra den franske ambassade. Vi diskuterer de udfordringer demokratiet står over for med misinformation, filterbobler og generativ AI, især op til årets valg i store demokratier, hvor fire millarder mennesker skal til stemmeurnerne.

    • 48 min
    Techtopia 321: Techgiganternes kamp mod misinformation

    Techtopia 321: Techgiganternes kamp mod misinformation

    Google, Meta og TikTok er på besøg i studiet for at fortælle om deres kamp mod misinformation på deres platforme.
    En nylig befolkningsundersøgelse gav dem både skylden for spredning af misinformation samt ansvaret for at stoppe det, men samtidig var tilliden til dem meget lav. Så hvad gør de?
    Debatten er vigtig lige nu, fordi fire milliarder mennesker går til valg verden over i 2024. Samtidig buldrer generativ AI frem med kraftige værktøjer til at skabe falske fotos og videoer. Og ydermere betyder krigene i Ukraine og Mellemøsten, at der bliver produceret voldsomme mængder af manipuleret materiale på sociale medier.
    Medvirkende:
    Martin Ruby, politisk chef for Meta i Norden
    Jesper Vangkilde, kommunikationschef, Google i Danmark
    Christian Hannibal, politisk chef for TikTok i Danmark
    Links:
    Udgangspunkt for samtalen er dette citat fra ADD rapporten om misinformation: "Danskerne mener ligesom i befolkningsundersøgelsen fra 2021, at det især er tech-virksomheder og politikerne, som bærer ansvaret for at minimere de uønskede konsekvenser af digitaliseringen. Der er dog også fortsat lav tillid til, at de ansvarlige aktører er villige og kompetente til at påtage sig det nødvendige ansvar for at sikre, at digitaliseringens negative konsekvenser kan tøjles."
    Rapporten er her https://algoritmer.org/befolkningsundersoegelse/forside/2023-2/digitaliserings-betydning-for-demokratiet/
    Techtopia lavede denne podcast om rapporten. https://ida.dk/viden-og-netvaerk/idas-podcast/techtopia/techtopia-episoder-2023/techtopia-318-danskerne-bekymrer-sig-om-misinformation
    Yderligere materiale er WEF rapport om misinformation som den største trussel lige nu https://intelligence.weforum.org/topics/a1G680000008j2FEAQ
    Løbende materiale fra EUs DisInfo kontor https://www.disinfo.eu.
    Og dette policy brief fra DIIS https://www.diis.dk/publikationer/nye-oejne-oerer-stemmer

    • 44 min
    Techtopia 320: Teknologi er geopolitik

    Techtopia 320: Teknologi er geopolitik

    Udenrigsministeriets seneste strategi for teknologisk diplomati er markant anderledes end tidligere strategier fra techambassadørens hånd.
    Tidligere handlede det om at skabe dialog med en techbranche, der handlede på egen hånd uden større hensyn til national lovgivning. Men coronakrise og krig i Ukraine har forandret verden og techgiganternes rolle.
    Nu er Google, Microsoft, Amazon og Elon Musk medspillere i hjælpen til Ukraine, men det betyder også, at Europas afhængighed af udenlandsk teknologi bliver smerteligt tydelig.
    Det er baggrundsmusikken til en ny ambitiøs strategi fra techambassadør Anne Marie Engtoft Meldgaard, der har forladt Silicon Valley til fordel for EU som udgangspunkt for en global dansk indsats indenfor techdiplomatiet.
    Strategien fremlægger fire strategiske prioriteter for en ny geopolitisk virkelighed.
    Opprioritere geopolitisk engagement med tech-industrien, særligt i Europa;
    Arbejde for at sikre ansvarlige rammer for nye og kritiske teknologier;
    Øge vores sikkerhedspolitiske samarbejde om teknologi;
    Styrke globale normer og partnerskaber;
    Medvirkende:
    Anne Marie Engtoft Meldgaard, techambassadør
    Link:
    Udenrigsministeriets strategi for teknologisk diplomati https://via.ritzau.dk/files/2012662/13793091/77673/da

    • 37 min
    Techtopia 319: Enhjørningens hemmelighed

    Techtopia 319: Enhjørningens hemmelighed

    Dansk iværksætter har skabt en unicorn i USA. Hvordan gjorde han?
    Danmark hungrer efter enhjørninger, men vores enhjørningeføl stikker af til udlandet. Vi refererer naturligvis til begrebet “unicorn”, som det bliver brugt om start-up virksomheder, der har vokset sig store og stærke. Har man en markedsværdi på over én milliard dollar, kaldes man en unicorn.
    Det betyder arbejdspladser, skatteindtægter og afkast til de investorer, som har været fødselshjælpere for føllet. Danmark har ifølge Dansk Erhverv fostret 13 unicorns, men problemet er, at de flytter tidligt hjemmefra, så Danmark høster ikke gevinsten af deres vækst.
    Men hvordan bygger man egentlig en unicorn? Det fortæller iværksætteren Christian Bach, der sammen med en ungdomsven har skabt firmaet Netlify i USA. Techtopia får hans udviklingshistorie fra ide til udvikling af teknologi og det hårde arbejde med at skaffe investorer, der kan sikre, at virksomheden skalerer til en levedygtig størrelse. En fuldvoksen enhjørning.
    Link: https://www.netlify.com

    • 59 min
    Techtopia 318: Danskerne bekymrer sig om misinformation

    Techtopia 318: Danskerne bekymrer sig om misinformation

    61% af danskerne er nervøse for misinformation og fake news, deep fake videoer og fotos på nettet. Det viser den nyeste undersøgelse fra projektet ADD - algoritmer, data og demokrati.
    Vi lever i en tid, hvor alle kan lave en falsk video eller en falsk lydoptagelse, eller få en generativ AI til at skrive en tekst eller en artikel,
    som ser ud som om, den er skrevet af en rigtig journalist eller offentliggjort i et rigtigt medie.
    Samtidig så går vi ind i et år, hvor der er valg mange steder på kloden.
    Der er amerikansk præsidentvalg, der er valg i Rusland, der er valg til Europaparlamentet.
    Derfor kommer, der til at flyde en strøm af desinformation ind i vores indbakker, ind i vores sociale medier og andre steder. Og denne desinformation bliver til misinformation, når vi begynder at dele med alle de venner, vi har på sociale medier. Og så har vi gang i balladen, fordi det spreder sig fuldstændig eksponentielt.
    Projektet ADD, Algoritmer, Data og Demokrati, laver nogle store befolkningsundersøgelser og det seneste, de har sat fokus på, det er netop misinformation. Hvad er danskernes holdning til det?
    Det viser sig, at vi er rigtig, rigtig bekymrede for misinformation.
    Det kan du høre mere om i Techtopia, hvor vi også besøger Teknologirådet, som er med i et EU-finansieret projekt med det formål at konstruere en chatbot, som kan lære internetbrugere at tænke kritisk.
    Medvirkende:
    Nana Holstein, analysechef, Tænketanken Mandag Morgen
    Marie Hoff, projektleder, Teknologirådet
    Sidsel Ladegaard, projektleder, Teknologirådet
    Links:
    ADD https://algoritmer.org/befolkningsundersoegelse/forside/2023-2/digitaliserings-betydning-for-demokratiet/
    Titan https://tekno.dk/project/titan/

    • 43 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Technology

Lex Fridman Podcast
Lex Fridman
All-In with Chamath, Jason, Sacks & Friedberg
All-In Podcast, LLC
Acquired
Ben Gilbert and David Rosenthal
TED Radio Hour
NPR
Hard Fork
The New York Times
Deep Questions with Cal Newport
Cal Newport

You Might Also Like

Transformator
Teknologiens Mediehus
Prompt
DR
RumSnak
Tina Ibsen + Anders Høeg Nissen
24 spørgsmål til professoren
Weekendavisen
Videnskab fra vilde hjerner
Niels Bohr Institutet · Københavns Universitet
Ubegribeligt
DR