5 episodes

Pod 'em up är podden där kulturjournalisten Jimmy Håkansson och speldesignern Michael Gill synar populärkulturen genom hornbågade nördglasögon.

Pod 'em up Pod 'em up

  • Society & Culture

Pod 'em up är podden där kulturjournalisten Jimmy Håkansson och speldesignern Michael Gill synar populärkulturen genom hornbågade nördglasögon.

  Bonusavsnitt: En skattjägares bekännelser

  Bonusavsnitt: En skattjägares bekännelser

  Pod ’em up har fortfarande sommarlov, men vi har en liten guldklimp som vi gärna vill dela med oss av. Inför tredje avsnittet av podden pratade Michael Gill med dokumentärfilmaren Fredrik Oskarsson som letat efter en nedgrävd skatt i de klippiga bergen. Faktum är att den inspelade intervjun är så pass spännande att det vore synd att låta den samla virtuellt damm på våra hårddiskar. Därför passar vi på att publicera den i sin oredigerade helhet. Som ett litet bonusavsnitt.

  Ordinarie Pod ’em up kommer att återkomma efter sommaren.

  • 38 min
  Avsnitt 4: en redig dystopimacka

  Avsnitt 4: en redig dystopimacka

  Fjärde avsnittet av Pod ‘em up är det sista innan ett inte särskilt välförtjänt sommarlov. Så för att lämna er med något ordentligt när ni slappar i hängmattan har Jimmy Håkansson och Michael Gill tagit en rejäl tugga ur den fruktade dystopimackan.

  4:20 Dystopi
  Från Orwells go to-dystopi, via Boyes sanningsdroger och hela vägen in i nutidens mellanöstern söker Jimmy och Michael att bena ut Dystopins alla vinklar och vrår. Vilken är den bästa dystopin? Vad fyller den dystopiska berättelsen för funktion? Och... befinner vi oss i en just nu?

  • 1 hr 5 min
  Avsnitt 3: Jaga skatt och leva la vida 10001101101

  Avsnitt 3: Jaga skatt och leva la vida 10001101101

  I tredje avsnittet av Pod ‘em up avhandlar Jimmy Håkansson och Michael Gill romantiska drömmar om nedgrävda guldskatter – och den eviga frågan huruvida vi lever i en simulering eller inte.

  4:35 – Skattjägaren
  Michael har pratat med en livs levande skattletare! Forrest Fenns legendariska skatt fanns någonstans i Klippiga bergen. Dokumentärfilmaren Fredrik Oskarsson tog med sig en IT-miljonär och två alkemister för att gräva guld i USA.

  30:10 – Simuleringsteorin
  Elbilsmagnaten Elon Musk är övertygad om att vi lever i en simulering. Jimmy har läst Nick Boströms “Are you living in a computer simulation” och testar tesen i en djuplodande diskussion om mänsklighetens vara eller icke vara.

  • 1 hr
  Avsnitt 2: Punisherpoliser och dataspelsteater

  Avsnitt 2: Punisherpoliser och dataspelsteater

  I andra avsnittet av Pod ’em up undrar Jimmy Håkansson och Michael Gill varför vissa poliser, mitt under Black Lives Matter-demonstrationer, smyckar sina uniformer med Punisher-pins. Och så har de gått på internetteater.

  06:08
  Under Black Lives Matter-protesterna i USA har man sett poliser med Punisher-logotyper på uniformen. Michael undrar vad det innebär när lagens väktare hyllar en serietidningsfigur som är känd för att göra allt annat än ”serve and protect”?

  23:59

  Jimmy har gått på digital teaterfestival och ser hur scenkulturen under pestens tid anammar dataspelsmetoder för att nå fram till en ny publik. Hur funkar det? Och är teater fortfarande teater när det inte finns någon publik?

  Dessutom: vampyrkollektiv och skateboarddokumentärer.

  • 54 min
  Avsnitt 1: Snabba kulor och sura gubbar

  Avsnitt 1: Snabba kulor och sura gubbar

  I premiäravsnittet av Pod ‘em up tar Jimmy Håkansson och Michael Gill en andra titt på Frank Millers serieroman 300 och så fastnar de för Jelle's marble runs hypnotiska spelkuleracing.

  02:28
  Frank Millers 300. Hur står sig den kultförklarade serieromanen i dag? Och varför blev Frank Miller förbannad på Jimmy?

  25:14
  Jelle’s marble runs. Är spelkuleracing karantänålderns främsta tv-sport? Ja, säger Michael.

  • 47 min

Top Podcasts In Society & Culture