56 episodes

În podcastul Raportuldegardă.ro analizăm dovezile științifice pe baza cărora ar trebui să discutăm despre medicina prezentului, bazându-ne doar pe vocile experților.

Podcastul Raportuldegardă.ro Raportuldegardă.ro

  • Science

În podcastul Raportuldegardă.ro analizăm dovezile științifice pe baza cărora ar trebui să discutăm despre medicina prezentului, bazându-ne doar pe vocile experților.

  #știința360. Dr. Marius Geantă, despre lansarea Cartei Albe a Biomarkerilor în Cancerul Pulmonar Non-microcelular

  #știința360. Dr. Marius Geantă, despre lansarea Cartei Albe a Biomarkerilor în Cancerul Pulmonar Non-microcelular

  În cadrul ediției de pe 12 octombrie 2021 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a discutat despre lansarea Cartei Albe a Biomarkerilor în Cancerul Pulmonar Non-microcelular.

  Documentul descrie evoluția testării moleculare în cancerul pulmonar non-microcelular (NSCLC) și beneficiile aduse în ceea ce privește supraviețuirea pacienților cu acest tip de cancer. Pe măsură ce terapiile oncologice avansează și devin din ce în ce mai precise, și tehnicile de testare utilizate trebuie adaptate și adoptate de către fiecare sistem medical.

  Mai multe detalii - https://bit.ly/carta-alba-biomarkeri-nsclc

  • 7 min
  #știința360. Dr. Marius Geantă, despre tratamentul pentru prevenția COVID-19 post-expunere

  #știința360. Dr. Marius Geantă, despre tratamentul pentru prevenția COVID-19 post-expunere

  În cadrul ediției de pe 05 octombrie 2021 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină #inomed, a discutat despre un tratament pentru prevenția COVID-19 post-expunere, intrat în studiile de fază 2/3

  Pfizer a anunțat începerea studiului clinic de fază 2/3 EPIC-PEP (Evaluation of Protease Inhibition for COVID-19 in Post-Exposure Prophylaxis) care evaluează eficacitatea unui nou candidat antiviral (PF-07321332), administrat împreună cu o doză mică de ritonavir, în prevenirea infecției cu SARS-CoV-2.

  Studiul face parte dintr-un program global de cercetare și va înrola până la 2.660 de participanți adulți care locuiesc în aceeași casă cu o persoană confirmată cu infecție SARS-CoV-2 simptomatică. Astfel, va fi testată eficacitatea și siguranța PF-07321332 în prevenția COVID-19 ulterior expunerii la virusul SARS-CoV-2. Participanții studiului randomizat, dublu-orb, vor primi fie placebo, fie PF-07321332/ritonavir pe cale orală de două ori pe zi, timp de 5 sau 10 zile.

  Mai multe detalii - https://raportuldegarda.ro/stiri-covid-romania/ și https://bit.ly/3mCXO1G

  În aceeași emisiune s-a discutat și despre Lansarea Alianței Europene pentru Sănătatea Cardiovasculară, a cărei principal scop este de a crește gradul de conștientizare cu privire la povara bolilor cardiovasculare (BCV) și de a solicita acțiuni din partea factorilor de decizie europeni. Lansarea vine înaintea Zilei Mondiale a Inimii (29 septembrie).

  Mai multe detalii - https://bit.ly/2YB4Z2n

  • 32 min
  #știința360. Dr. Marius Geantă, despre nivelul de protecție al persoanelor imunizate natural și ulterior vaccinate

  #știința360. Dr. Marius Geantă, despre nivelul de protecție al persoanelor imunizate natural și ulterior vaccinate

  În cadrul ediției de pe 28 septembrie 2021 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină #inomed, a discutat despre nivelul de protecție al persoanelor care s-au imunizat natural împotriva virusului SARS-CoV-2 și care ulterior s-au și vaccinat cu un vaccin pe bază de ARNm. 

  Studiile indică faptul că aceștia pot neutraliza particulele virale capabile să reziste anticorpilor induși de vaccin.  Un nou studiu publicat în Nature (aflat în faza de revizuire) sugerează că mutațiile suferite de SARS-CoV-2 pot crea particule virală cu deficiență de replicare cunoscută sub numele de pseudotipuri virale, care face virusul rezistent la anticorpii induși de vaccin. Cu toate acestea, persoanele care au trecut prin infecția SARS-CoV-2 și s-au vaccinat ulterior cu un vaccin de tip ARNm ar putea neutraliza aceste pseudotipuri.  

  20 de mutații naturale ale proteinei Spike a SARS-CoV-2 sunt suficiente pentru a genera pseudotipuri cu rezistență aproape completă la anticorpii policlonali neutralizanți generați de persoanele care au trecut prin boală sau de către persoanele vaccinate cu ARNm. Însă atunci când plasma convalescentă și vaccinarea au fost combinate, organismul a neutralizat eficient pseudotipurile polimutante înalt rezistente ale proteinei Spike.  

  Mai multe detalii - https://raportuldegarda.ro/stiri-covi... și https://bit.ly/39OzdRA 

  În aceeași emisiune s-a discutat și despre lansarea Cartei Albe a terapiilor genice de către Centrul pentru Inovație în Medicină. Documentul își propune să identifice la nivelul sistemului de sănătate din România modificările care trebuie realizate pentru ca pacienții români să poată avea acces mai rapid și sustenabil la aceste modalități de tratament.

  • 25 min
  #știința360. Dr. Marius Geantă, despre administrarea celei de-a treia doze de vaccin contra COVID-19

  #știința360. Dr. Marius Geantă, despre administrarea celei de-a treia doze de vaccin contra COVID-19

  În cadrul ediției de pe 21 septembrie 2021 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină #inomed, a discutat despre recomandarea Food and Drug Administration cu privire la administrarea celei de-a treia doze de vaccin contra COVID-19 dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech, la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.   

  Comitetul de experți independenți FDA a recomandat administrarea unei a treia doze (booster) de vaccin Comirnaty (Pfizer/BioNTech) pentru populația americană de peste 65 de ani sau pentru persoanele care suferă de anumite comorbidități. La începutul lunii septembrie, FDA aproba acordarea unei a treia doze de vaccin tip ARNm (Pfizer sau Moderna) persoanelor imunocompromise.  

  Conform experților Comitetului independent pentru evaluarea vaccinurilor și produselor biologice, datele acumulate până în prezent nu susțin administrarea unei doze suplimentare pentru populația generală. În același sens, Agenția Europeană a Medicamentului a început să evalueze cererea înaintată de compania producătoare pentru administrarea unei doze de rapel a vaccinului Pfizer/BioNTech la 6 luni după a doua doză, la persoanele cu vârsta de 16 ani și peste.

  În aceeași emisiune s-a discutat și despre lansarea campaniei „Time to act: Don’t let COVID-19 stop you from tackling Cancer”, de către European Cancer Organisation, care reprezintă un apel către autoritățile europene, către guvernele statelor membre, către personalul medical și către cetățeni pentru a se implica în combaterea acestei probleme majore de sănătate publică.

  • 30 min
  #știința360. Dr. Marius Geantă, despre importanța supravegherii și secvențierii genomice a SARS-CoV-2

  #știința360. Dr. Marius Geantă, despre importanța supravegherii și secvențierii genomice a SARS-CoV-2

  În cadrul ediției din 14 septembrie 2021 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină #inomed, a discutat despre importanța supravegherii și secvențierii genomice a virusului SARS-CoV-2.

  Conform autorilor unei analize publicată în jurnalul #Science, pentru ca secvențierea genomică să fie un instrument fezabil în monitorizarea evoluției pandemiei, autorii consideră că este important ca aceasta să se realizeze constant, raportările să fie rapide, iar datele să fie folosite în programele naționale de sănătate publică

  Un alt subiect dezbătut a fost dezvoltarea unui nou vaccin de tipul #mRNA (ARN mesager) de către compania Moderna, în scopul protejării atât împotriva COVID-19 cât și împotriva gripei. Vaccinul a intrat în studii preclinice în iulie, însă nu va fi disponibil pentru sezonul gripal care urmează să înceapă.

  Mai multe detalii - https://raportuldegarda.ro/stiri-covid-romania/

  • 23 min
  Decodăm Cancerul. Studiul transcriptomului în oncologie. Care este rolul analizei expresiei genice în înțelegerea biologiei cancerului?

  Decodăm Cancerul. Studiul transcriptomului în oncologie. Care este rolul analizei expresiei genice în înțelegerea biologiei cancerului?

  Cancerul reprezintă o boală complexă produsă prin acumularea unor modificări la nivelul genomului celulelor, care conduc la alterarea sistemelor de control și reglare a diviziunii celulare. Astfel, caracterizarea cancerelor doar în funcție de localizare devine superficială și incompletă, iar atenția se îndreaptă tot mai mult către diagnosticul molecular, care permite o înțelegere mult mai clară a tumorii, a încărcăturii și a profilului mutațional al acesteia.

  O dată cu finalizarea Proiectului Genomului Uman (PGU), s-a făcut trecerea de la studiul izolat al genelor la medicina genomică, studiul tuturor genelor din genom și interacțiunilor dintre acestea. Numărul de studii aflate în desfășurare în domeniul oncologiei moleculare este de atunci într-o continuă creștere, iar rezultatele de până acum sunt promițătoare și îndreaptă practica medicală în direcția medicinei de precizie, cu rezultate net superioare. Genomica introduce astfel un nou mod de gândire în medicina modernă, abordarea personalizată a fiecărui pacient.

  • 11 min

Top Podcasts In Science