34 episodes

Ik ben Boukje Jongedijk. Mijn podcast gaat over positiviteit, een van de gelukspijlers van het leven.

In mijn afleveringen ga ik op zoek naar optimistische gasten en experts op het gebied van positiviteit en probeer ik de geheimen van een positieve levenshouding te ontrafelen.

Positiviteitspodcast Boukje Jongedijk

  • Education

Ik ben Boukje Jongedijk. Mijn podcast gaat over positiviteit, een van de gelukspijlers van het leven.

In mijn afleveringen ga ik op zoek naar optimistische gasten en experts op het gebied van positiviteit en probeer ik de geheimen van een positieve levenshouding te ontrafelen.

  Positief 34 - Evelien van Es: onverbiddelijk jezelf zijn

  Positief 34 - Evelien van Es: onverbiddelijk jezelf zijn

  Wil je weten wie je in de kern bent, wat je echt wilt en wat er voor nodig is om hartgedragen keuzes te maken? Kortom hoe kan je onverbiddelijk jezelf zijn?

  Internationaal spreker, business en lifecoach Evelien van Es ging naar de antwoorden op zoek en schreef vanuit haar ervaringen en inzichten het boek “Wees onverbiddelijk jezelf – en ga het leven aan!” (februari 2021). De Engelse versie “Be relentlessly yourself” is in april 2021 verschenen.

  Evelien geeft ons inzicht in hoe je jezelf kan toestaan om vanuit je essentie ruimte in te nemen. Onverbiddelijk haarzelf zijn betekent voor Evelien dat ze voorbij gaat aan haar persoonlijkheid en haar ego. Ze doelt op het feit dat ze geen angst heeft over de consequenties van haar handelen als het zuiver uit haar ziel komt. Dus bijvoorbeeld met respect voor de ander iets aankaarten is beter dan het voor je houden om de ander te sparen.

  We spreken over het vinden van je eigen ritme, de seizoenen, het belang van verstillen en vertragen, het meenemen van deze waarden in je business, tijdscadeau’s en ieders keuze om het leven aan te gaan vanuit angst of liefde.

  Volgens Evelien maakt het niet zoveel uit wat je voorgeschoteld krijgt in het leven, maar het gaat erom wat je ermee doet. Zij gunt iedereen die keuze vanuit liefde en vertrouwen om zo meer diepgang, rijkdom en liefde in je leven te ontdekken en ervaren.

  Veel luisterplezier!

  Zie: https://boukjejongedijk.nl/evelien-van-es/ en https://evelienvanes.com

  • 58 min
  Positief 33 - Dick Kleinlugtenbelt over vriendschap

  Positief 33 - Dick Kleinlugtenbelt over vriendschap

  Filosoof en socioloog Dick Kleinlugtenbelt vertelt ons in deze podcast over het eeuwenoude verlangen naar vriendschap.

  Ieder mens verlangt vurig naar vriendschap: met zichzelf en de ander. Maar vriendschap ontstaat niet zomaar. Het vereist levenskunst. Dick Kleinlugtenbelt schreef er drie boeken over en neemt ons mee in de wereld van de filosofie van de levenskunst.

  Deze podcast deelt Dick zijn inzichten over vriendschap. We spreken onder meer over:
  - Kan je levenskunst leren?
  - Wat is het belang van vriendschap met anderen? En met jezelf?
  - Hoe zagen de klassieke filosofen dit?
  - Welke soorten vrienden zijn er?
  - Hoe vul jij je vriendschap zelf n?
  - Tips over het behouden en starten van vriendschap.

  Ben je benieuwd naar wat vriendschap voor jou betekent en hoe Dick zijn beleving van vriendschap prachtig verwoord in een gedicht? Luister dan de podcast.

  • 55 min
  Positief 32 - Martine Behrens over werkgeluk

  Positief 32 - Martine Behrens over werkgeluk

  Wat is werkgeluk? En hoe vind je het? Werkgelukexpert Martine Behrens bij Simply Happy at Work vertelt hoe verbluffend eenvoudig en tegelijkertijd ontzettend moeilijk het is om werkgeluk te vinden.

  Volgens Martine is werkgeluk fluitend naar je werk gaan en aan het eind van de dag met een voldaan gevoel naar huis gaan. Om te ontdekken waar ieder zijn persoonlijke werkgeluk in zit, hanteert ze de werkgeluk driehoek die uit drie pijlers bestaat: talent, plezier en zingeving.

  - Talent op de werkvloer komt tot uiting in de energie die ontstaat als je iets doet waar je goed in bent en je hierbij ook de kans ziet en krijgt om jezelf te ontplooien.
  - Plezier gaat over de omstandigheden en voorwaarden waaronder het werk plaatsvindt zoals de sfeer, samenwerking met je collega’s en de werkplek.
  - Zingeving gaat over jezelf en het bedrijf. Voel je dat je zelf een bijdrage levert en sluit de missie van het bedrijf aan op wat jij belangrijk vindt?

  Om werkgeluk te vinden is het ook goed om te weten dat dit gevoel bestaat uit meerdere delen. Zo’n vijftig procent zit in je genen en kan je niet veranderen. Veertig procent komt voort uit je mindset en tien procent wordt bepaald door je leidinggevende. Op deze laatste twee factoren heb je zelf invloed. “Binnen beginnen is buiten winnen”, stelt Martine. Ze bedoelt dat als je uitstraalt dat je jezelf ontwikkelt in je werk, je positiviteit aantrekt. Zelfontwikkeling is een innerlijk proces dat zich stapje voor stapje ontvouwt. “Bezig zijn met werkgeluk is als het lopen van een marathon”.

  Wil je meer tips over het vergroten van je werkgeluk, dan is deze podcast iets voor jou.

  • 1 hr 5 min
  Positief 31 - Marieke Buijsse-van der Heijden: Puur natuur

  Positief 31 - Marieke Buijsse-van der Heijden: Puur natuur

  In deze podcast ben ik in gesprek met Marieke Buijsse-van der Heijden. Zij schreef het boek ‘Natuurlijk weer aan het werk. Herstellen met de kracht van de natuur’.

  Daarnaast begeleidt ze mensen in de natuur als natuurcoach. Ze vertelt ons over de kracht van de natuur. Marieke werkt als natuurcoach vanuit het vertrouwen dat iedereen het antwoord op zijn vragen diep in zichzelf weet. Als je buiten beweegt en kijkt naar de symboliek van de natuur zal je wandeling ook een weg naar het voelen openen. “Wat je zoekt is er al. Je ware natuur is rustig, gelukkig, tevreden en liefdevol.”

  We spreken o.a. over haar pad, wat de natuur ons kan brengen, de positieve effecten van wandelen, verbinding krijgen met jezelf en je omgeving, haar solo quest en hoe je je wandeling meer betekenis kan geven.

  • 51 min
  Positief 30 - Vitaliteitexpert Bas Snippert

  Positief 30 - Vitaliteitexpert Bas Snippert

  In deze podcast praat ik met de enthousiaste millenial Bas Snippert, Bas is vitaliteitexpert die met de nieuwste inzichten uit de positieve psychologie, neurobiologie en systeemwetenschap als leiderschapscoach en trainer werkt. Samen met Daniël Krikke schreef hij het boek De Vitaliteitsrevolutie.

  Het is hun missie om een bijdrage te leveren aan een vitaal en veerkrachtig Nederland.

  In deze podcast spreken we onder meer over:
  - het bijzondere pad van Bas dat tot het boek leidde
  - de 7 pijlers van vitaliteit en hun onderlinge samenhang
  - de relatie tussen je brein en je lichaam
  - de vitaliteitsscan van Bas en Daniël
  - waarom Bas vindt dat er in elk mens een natuurlijke beweging richting vitaliteit schuilt.

  Veel luisterplezier!

  • 1 hr 2 min
  Positief 29 - Astrid Davidzon: Prima is perfect

  Positief 29 - Astrid Davidzon: Prima is perfect

  Astrid Davidzon is auteur van de bestseller “P.R.I.M.A. is perfect”.

  Astrid ontwikkelde een methode om met een praktisch stappenplan je perfectionisme te laten varen. Ze ziet perfectionisme als een overlevingsmechnisme. Dit gedrag kan je stoppen.

  We spreken uiteraard over perfectionisme en haar methode van 5 stappen. Verder vertelt Astrid met humor en enthousiasme over haar eigen ontdekkingstocht, afwijken van een plan, de werking van je interne communicatie, angst, zelfliefde en de twee soorten perfectionisme. Dit alles met als doel om de zon elke dag in je leven te laten schijnen. Haar motto: ‘Relax, het loopt toch altijd anders dan je denkt’ helpt daar zeker bij.

  Zie: https://zoninjeleven.nl en https://boukjejongedijk.nl/astrid-davidzon

  • 1 hr 9 min

Top Podcasts In Education

Listeners Also Subscribed To