
81 episodes

Positiviteitspodcast Boukje Jongedijk
-
- Education
Ik ben Boukje Jongedijk. Mijn podcast gaat over positiviteit, een van de gelukspijlers van het leven.
In mijn afleveringen ga ik op zoek naar optimistische gasten en experts op het gebied van positiviteit en probeer ik de geheimen van een positieve levenshouding te ontrafelen.
-
Positief 84 - Mike Van Doorn over vurig verlangen
Manifesteren doet iedereen vaak onbewust. Televisiemaker en manifestatie-expert Mike van Doorn vertaalt het proces in concrete en praktische stappen. “Zo leuk om iemand te zien stralen die een droom heeft vervuld."
Het halen van een diploma of het boeken van een vakantie zijn slechts enkele voorbeelden van manifestaties die we vaak onbewust beleven volgens Mike. Hij maakte zich de kunst van het manifesteren eigen door het realiseren van zijn jeugddromen voor zijn dertigste. Zijn drive - het besef dat het leven elk moment afgelopen kan zijn - haalde hij uit de wake-up-call die hij kreeg, toen hij zijn vader op jonge leeftijd verloor. Mike maakt manifesteren concreet door het proces in drie stappen te verdelen.
De kunst van het manifesteren is ook het stellen van de juiste vragen. Wie, wanneer en wat zijn vragen die Mike niet stelt als hij bezig is met de manifestatie van zijn dromen. Wel kijkt hij naar welke doelen hij wil bereiken met zijn droom en wat daarbij belangrijk is. Zo maakt hij zijn wens concreet voor het universum zonder die daadwerkelijk in te vullen. Op het moment dat je alles invult, ben je niet bezig met manifesteren, maar met controle.
Mike geniet ook van alle stappen van het proces. De voorpret, zijn droom die uitkomt en het terugblikken met foto’s van het hele proces. Hij kijkt elke ochtend even in zijn levensboek vol foto’s om de dag met een dankbaar gevoel voor al zijn ervaringen te beginnen. Zo viert Mike het leven. Wil je ook de aanstekelijke passie van Mike voelen om je dromen te verwezenlijken? Ben je benieuwd hoe Mike de girlpower uit de jaren ’90 als inspiratiebron ziet en wat zijn eigen manifestaties zijn?
Voor meer over Mike van Doorn bekijk zijn website:
https://spiceupyourmindset.nl -
Positief 83 - Ameline Ansu: Rouw zonder zwart randje
Socioloog Ameline Ansu schreef het boek ‘Van harte gecondoleerd’ over het verlies van ouders op jonge leeftijd. Daarnaast heeft ze een theatervoorstelling samen met Wendy Hoogendijk en een eigen podcast over rouw. Rouw makkelijker bespreekbaar maken en vooral ook wat luchtiger is haar doel.
Ameline was 23 toen haar moeder overleed na een lang ziekbed. Vier jaar later verloor ze plotseling haar vader. Voor haar boek sprak ze met mensen, die ook op jonge leeftijd (puber, jongvolwassene), een of beide ouders verloren. Hierdoor beseft ze dat er veel verschillende manieren zijn om met het verlies om te gaan. Er gaat een wereld voor haar open.
Ze vertelt haar eigen verhaal en we spreken elkaar over haar inzichten over omgaan met de dood en rouw. Hoe waren haar ervaringen als mantelzorger? Wat gaf haar steun? Hoe heeft Ameline haar kracht teruggevonden na haar depressie en burn-out? Hoe kan je rouw bespreekbaar maken? Hoe kan je er voor iemand zijn die een dierbare heeft verloren? Ten slotte vertelt ze over rouwrituelen in andere landen.
Voor meer over Ameline Ansu en haar werk, zie:
https://ameline-ansu.nl en https://oprouwtour.nl -
Positief 82 - Reflecteren met Henk Naves
Mr. Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, loopt al 35 jaar mee in de wereld van het recht. “Mensen geven mij energie en drijven mij voort.”
Terugkijkend vertelt hij over de gelijke tred van persoonlijke ontwikkeling en de groei van zijn carrière. Voor alle veranderingen geldt dat je uit je comfortzone moet gaan: een andere omgeving nodigt je uit om ander gedrag te gaan vertonen. Voor zijn stap naar president overwint Henk zijn angst om direct op de voorgrond te treden. Als president van de rechtbank moet hij gelijk initiatief nemen en een stap naar voren zetten. Hij kan niet meer, zoals hij graag deed, eerst de kat uit de boom kijken. Daarom zegt hij tegen zichzelf: “Actie, Henk. Zet een stap naar voren en ga naar die mensen toe. Je bent niet meer dat verlegen jongetje.”
Als een echte rechter, hij weegt zorgvuldig zijn woorden, vertelt hij over de wereld van het recht en de emoties in de rechtszaal. Tot 2018 deed hij met enige regelmaat zittingen. Hij betrapt zichzelf er soms op dat hij een echte rechter is, omdat hij het moeilijk vindt om met kritiek om te gaan. Rechters hebben namelijk de ambitie om foutloos te werken, het is ook iets wat de samenleving van hen verwacht. Toch is ook recht mensenwerk.
Reflecteren is het recept van Henk om met kritiek om te gaan. Hij is er stellig van overtuigd dat een organisatie zich alleen maar positief kan ontwikkelen als er fouten worden gezien en ervan geleerd wordt.
Wil je meer weten over Henk, hoe hij omgaat stress en waarom vrijheid vraagt om een rechtsstaat? Luister dan de hele podcast. -
Positief 81 - Ellemieke Vermolen: Kom weer in in je kracht
Kom weer in je kracht na verlies. Het boek dat schrijfster en tv-ster Ellemieke Vermolen schreef nadat ze samen met haar ex-man Sergio Herman hun zoon Josha bij 39 weken zwangerschap verloren. “Dit boek is echt zijn cadeau aan mij.”
In de eerste periode na het verlies werd Ellemieke overmand door schuldgevoel. De vraag waarom ze hem niet kon redden, spookte door haar hoofd. Haar zelfliefde was ver te zoeken. Toch vindt ze de kracht om het intense verdriet en de duisternis in zichzelf te erkennen, de eerste stap naar haar helende reis. Een proces van jaren met vallen en opstaan. Ze werkt met diverse methodieken om zichzelf te ontwikkelen zoals affirmaties en de mantra van Ho'oponopono, het Hawaïaanse vergevingsritueel.
Na de dood van Josha krijgt Ellemieke veel e-mails van andere vrouwen die vragen hoe zij met het verlies omgaat, waarop ze besluit haar boek te schrijven. Met een kaarsje voor Josha en zijn foto bij haar gaat ze aan de slag. Het wordt een magisch proces waarbij haar zoon op uitnodiging van Ellemieke de woorden doorgeeft. Met als resultaat een boek dat voelt als een warm bad van liefde voor vrouwen om hun kracht te hervinden na verlies. Ellemieke ervaart het als een geschenk dat het boek de wereld in gaat. Ze ziet het als haar zielsmissie om vrouwen weer in hun kracht te zetten. -
Positief 80 - Over trauma met Robert Bridgeman & Christine Pannebakker
Traumawerkspecialist Robert Bridgeman schreef samen met schrijfster Christine Pannebakker de bestseller ‘Trauma, je bent gek als je het niet hebt’. Een boek over de betekenis, de herkomst en transformatie van trauma.
Je lichaam is de poort naar alles wat je hebt meegemaakt. Als je via je lichaam teruggaat naar de kern van wat je dwars zit, kom je terug in het moment waarop het is ontstaan. Je hart is de poort naar je ziel en je ziel is de brug naar de bron.
Het helen van trauma begint met bewustwording. Erkenning dat je iets heftigs heb meegemaakt en dus trauma ervaart. Robert werkt met de methode van energiewerker Altazar Rossiter. Volgens zijn methode bestaat de mens uit drie elementen: je bewustzijn, je ziel en je persoonlijkheidsstructuur.
Uitgaande van de kwantumfysica leven we in een illusie die we door onze perceptie creëren. Dit betekent dat je de illusie op alle mogelijke manieren kunt beïnvloeden. In je essentie, je eigen innerlijke bron, ben je heel. Altazar heeft ontdekt dat je door het hardop uitnodigen van je innerlijke bron je procestrauma zelf kunt helen. Door jezelf stapje voor stapje te helen, kom je steeds dichter bij je authentieke zelf. Daarbij is het vooral van belang om te doen wat je op dat moment kunt. Robert: “Je kunt heel veel helen, maar het is geen schoonmaakwedstrijd.”
In deze podcast verder hoe Robert en Christine tot hun bijzondere samenwerking zijn gekomen. En welke soorten trauma heb je?
Waarom steekt trauma vaak in je jeugd de kop op en hoe kwam het bijzondere helingsproces van Christine op gang? -
Positief 79 - Queen of Love Ellen Van Vliet
Kiezen voor liefde in plaats van strijd verrijkt ons innerlijk. Maar zowel in de relatie met onszelf als de ander versperren obstakels de weg. In deze podcast legt Liefdesmentor Ellen van Vliet deze obstakels bloot.
Liefde begint bij de relatie met jezelf. Deze relatie vorm je door de interactie met belangrijke anderen in je (prille) leven. In dit proces krijgt iedereen krassen op zijn ziel, waardoor je op zoek gaat naar iets of iemand om dat gat te vullen.
In liefdesrelaties spiegel je elkaar, waardoor veel conflicten ontstaan met heftige gevoelens. In werkelijkheid speelt het zich af in jezelf, maar je projecteert het op de ander. Door bewustwording kom je in een diepere laag van jezelf en de relatie waardoor alle filters wegvallen. Dan zie en ervaar je de diepere reden waarom je elkaar hebt gekozen en kun je alles samen aan. Je begeeft je samen op het spirituele pad.
Verbinding, vertrouwen, intimiteit en verschillen zijn belangrijke pijlers in een relatie. Omgaan met verschillen begint met acceptatie. In een intieme relatie komt je eigen hechtingsgeschiedenis in vol ornaat naar boven.
Onzekerheid is een moeilijk thema, omdat je dan op het niveau komt van de diepste kwetsbaarheid in jezelf. Als een stel samen op dit niveau komt, vallen alle maskers af en zien ze elkaar in alle naaktheid. Ze openen elkaars hart en er ontstaat pure dankbaarheid.
Wil je meer ontdekken over de magie van de liefde die Ellen in Love Retrieval Liefdesopstellingen naar voren haalt? Luister dan de hele podcast.