2 episodes

Professor Magenta är en podcast om naturvetenskap på svenska. Här bjuder vi in till ett samtal i gränslandet mellan olika vetenskapliga och konstnärliga discipliner. I varje avsnitt undersöker vi ett fenomen, med en naturvetenskaplig, filosofisk och kulturell utgångspunkt. Tanken är att gå på djupet utan att förlora perspektivet!

Professor Magenta Rickard Ström & Katarina Bendtz

    • Science

Professor Magenta är en podcast om naturvetenskap på svenska. Här bjuder vi in till ett samtal i gränslandet mellan olika vetenskapliga och konstnärliga discipliner. I varje avsnitt undersöker vi ett fenomen, med en naturvetenskaplig, filosofisk och kulturell utgångspunkt. Tanken är att gå på djupet utan att förlora perspektivet!

    Solen II

    Solen II

    Det här är den andra delen i ett dubbelavsnitt om solen och här diskuterar vi djupt och brett om solens roll som energikälla med Charlotte Platzer Björkman, professor i fasta tillståndets elektronik på Uppsala Universitet. I avsnittet diskuterar vi även sociopolitiska aspekter så som gruvdrift, återvinning, samt design och arkitektur, alla nyckelaspekter för att solkraft ska få en större spridning i samhället.

    Vi pratar om olika typer av solkraft, distribuerad elgeneration, samt går på djupet in i solcellens uppbyggnad där ett konstgjort elektriskt fält spelar en av huvudrollerna. Fältet byggs upp genom en asymmetri i antalet elektroner i solcellskristallen och skapas artificiellt genom dopning av materialet, en mycket avancerad process där enstaka atomer i en kristall byts ut. Dessutom berättar Charlotte om sin egen banbrytande forskning på supertunna solceller gjorda med hållbara material. Dessa kan komma att revolutionera själva användandet av solkraft i framtiden!

    • 1 hr 7 min
    PM LIVE – Vad är mänskligt?

    PM LIVE – Vad är mänskligt?

    I det första liveinspelade avsnittet av den tvärvetenskapliga podcasten Professor Magenta, som leds av forskarna Rickard Ström och Katarina Bendtz, berörs ett av de mest existentiella problemen genom tiderna. Frågan om vad mänsklighet är, är både ett hett forskningsämne och något som konstnärer arbetar med dagligen.

    Gäster är Johan Lind, Armita Golkar och Alexander Mørk-Eidem.

    Johan Lind, docent i etologi vid Centrum för evolutionär kulturforskning på Stockholms universitet forskar om skillnader och likheter mellan människors och andra djurs mentala förmågor. Han kommer att prata om hur nya resultat kan bidra till förståelsen om hur människan blev en kulturvarelse, och varför artificiell intelligens är viktig för att förstå andra djurarters beteenden.

    Armita Golkar, forskare i kognitiv neurovetenskap och psykologi på Karolinska institutet, är huvudpersonen i höstens Performance lecture: Om rädsla på Dramaten. Hon kommer i detta avsnitt att berätta om hur skillnaderna mellan människor och djur blir tydliga när vi tittar på rädsla, och varför detta är ett problem inom psykiatrin.

    Alexander Mørk-Eidem är regissör för Performance lecture: Om rädsla. Han kommer ge sitt perspektiv på vad som är djupt och definierande mänskligt, och hur han gestaltar och förmedlar mänsklighet med sin dramatik.

    På plats finns även Professor Magentas mellanspelskompositör, jazzpianisten Sebastian Bergström, som improviserar mellanspel live. Vi kommer även att få höra Stockholmssynthbandet Aux Animaux spela live!

    I samarbete med Stockholms universitet, i syfte att främja samverkan inom utbildning, forskning och samhällsutveckling.

    • 1 hr 27 min

Top Podcasts In Science

Hidden Brain
Hidden Brain, Shankar Vedantam
Something You Should Know
Mike Carruthers | OmniCast Media | Cumulus Podcast Network
Radiolab
WNYC Studios
Ologies with Alie Ward
Alie Ward
StarTalk Radio
Neil deGrasse Tyson
Science Vs
Spotify Studios