179 episodes

Människorna bakom dramatiken och spelet bakom kulisserna. Redaktör: Alexander Lundholm, Årets sportjournalist 2018. Ansvarig utgivare: Markus Boger

Radiosporten Dokumentär Sveriges Radio

  • Sports
  • 5.0 • 1 Rating

Människorna bakom dramatiken och spelet bakom kulisserna. Redaktör: Alexander Lundholm, Årets sportjournalist 2018. Ansvarig utgivare: Markus Boger

  Striden om ståplats – Villkorstrappans födelse och död

  Striden om ståplats – Villkorstrappans födelse och död

  Den har kallats fotbollens död och det största hotet mot Allsvenskan. Villkorstrappan. Polisens kritiserade metod för att bekämpa bengaler och ordningsstörningar. I ett läge när allt annat pekade åt rätt håll på läktarna. Hur startade allt, varför sattes den in och varför blev motståndet så stort? Och nu ska Villkorstrappan försvinna, men vad betyder det egentligen? Vad kommer hända när publiken återvänder till fotbollen?

  En dokumentär av Martin Hedberg, 2021.
  Medverkande:

  Aage Radmann, forskare Malmö Universitet och idrottshögskolan i Oslo
  Anders Almgren, verksamhetsansvarig ENABLE Sverige
  Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet
  Mats Enquist, generalsekreterare Svensk Elitfotboll
  Oskar Månsson, reporter Fotboll Sthlm
  Sofia Bohlin, ordförande för Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU)
  Göran Rickmer, evenemangs-/säkerhetsansvarig Hammarby fotboll
  James Montague, engelsk journalist och författare
  Fredrik Brokopp, polisinspektör
  Dennis Mårtensson, frilansjournalist och MFF-supporter
  Magnus Roglert, enhetschef för enheten för förvaltningsrätt på polismyndighetens rättsavdelning
  Stefan Hector, polismästare, chef för operativa enheten på NOA, Nationella operativa avdelningen. Ansvarig för idrottsfrågor operativt

  • 49 min
  Stjärnorna i diktatorns fängelse

  Stjärnorna i diktatorns fängelse

  Han kallas för "Europas sista diktator" och han älskar sport. Men elitidrottarna som protesterat mot Aleksandr Lukasjenko har fängslats, misshandlats och förnedrats. I Radiosporten Dokumentär berättar de om sina skräckupplevelser i Belarus.

  I demonstrationernas Belarus har tusentals idrottare protesterat mot Aleksandr Lukasjenko, som brutalt har slagit tillbaka.
  En av stjärnorna som fängslats är Andrej Kravtjenko. Han har OS- och EM-medaljer i tiokamp. OS i Tokyo skulle bli hans sista olympiska spel. Men den 8 november 2020 greps Andrej Kravtjenko av polis. I det här avsnittet berättar han sin skakande historia från fängelset.
  Men Kravtjenko är inte den enda idrottaren som straffats. Från Belarus kommer vittnesmål om hur landslagsstjärnor misshandlats och medvetet smittats med covid-19.
  "Europas sista diktator" älskar att spela ishockey, ibland med Rysslands president Vladimir Putin. Relationen mellan de två hockeygrabbarna är dock ansträngd. Men för att stanna kvar vid makten måste Lukasjenko söka stöd av judomästaren från Sankt Petersburg.
  I dokumentären medverkar: Jegor Mesjtjerjakov, tidigare mångårig landslagsman i basket, utsedd till landets bästa spelare fem gånger om. Han var en av de första idrottarna att protestera mot presidentvalet.  Arthur Udris, landslagsspelare i volleyboll. Deltog tidigt i protesterna och skrev under brevet som kräver att valet ogiltigförklaras och att de politiska fångarna ska släppas. Elin Jönsson, utrikesreporter på SVT, som rapporterat om Ryssland och Belarus i många år.  Christer Löfgren, domare och expertkommentator i judo. Analyserar Putin utifrån hans judostil. Rysslands president Putin har skapat bilden av sig själv, och stärkt sin makt, genom att visa upp sin starka idrottskropp. Nu är det han som bestämmer ödet för Belarus.
  Dokumentären är gjord av Alexander Lundholm, 2021. Reporter är även Miriam Maul. Slutmix: Susanne Martinsson

  • 43 min
  Magiska Kim, fuskaren Trump och Vasaloppsbluffen

  Magiska Kim, fuskaren Trump och Vasaloppsbluffen

  Fem hole-in-ones under sin första golfrunda i livet. Nordkoreas förra diktator måste ha varit en supertalang och världens bästa spelare. Eller?

  Radiosporten Dokumentär har intervjuat amerikanen Josh Sens, som tog sig in i Nordkorea för att ta reda på sanningen om Kim Jong-ils magiska golfrunda. Och fick ett oväntat svar. Men Nordkoreas förra ledare är inte ensam om att ha misstänkt starka idrottsmeriter.
  Den ivrigt golfspelande Donald Trump är den bästa amerikanska presidenten genom tiderna, sett till golfhandicap. Men är han verkligen så bra?
  Och åkte Gustav Vasa skidor mellan Mora och Sälen? Eller är Vasaloppets historia en stor bluff, påhittat av PR-geniet Gustav Vasa? En dokumentär av Alexander Lundholm, 2021.

  • 38 min
  Dopningslandet Sverige

  Dopningslandet Sverige

  Thomas är en av tiotusentals unga män som fastnar för dopningens omedelbara effekter. Han märker inte av några bieffekter. Fram till den dagen när hjärtat stannar.

  Det är lätt att köpa dopning och risken att åka fast är liten. I ett Sverige som ska vara ett antidopningsland av världsklass. Men den svenska modellen kritiseras hårt från olika håll. Kontroller saknas, straffen är för låga och polisen letar inte efter dopning.
  En dokumentär av Alexander Lundholm, 2021.
  Medverkande: Annica Börjesson, sjuksköterska Dopingjouren Ted Eriksson, ordningspolis med dopning som specialområde Thomas Eriksson, dopade sig i över tio år Gunnar Hermansson, chefredaktör Svenska Narkotikapolisens Tidskrift Mikael Lehtihet, hormonläkare Amanda Lind (MP), idrottsminister Arne Ljungqvist, bl.a. ledamot i stiftelsestyrelsen för Antidoping Sverige Michael och Johanna Sjöö, dopningskontrollanter och hundförare åt Molly, världens enda dopningshund. Charlotta Rehnman Wigstad, direktör Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning Johan Öhman, föreläsare och utbildare inom 100% Ren Hårdträning

  • 48 min
  Hur mår Michael Schumacher?

  Hur mår Michael Schumacher?

  Formel 1 är på väg att få en ny Schumacher. Sonen Mick väntas göra debut under 2021 med stallet Haas. Men hur mår pappa Michael, sjufaldig världsmästare, efter skidolyckan 2013?

  Medverkande:
  Marcus Ericsson, tidigare F1-förare.
  Fredrik af Petersens, Radiosportens F1-expert.
  Ludvig Holmberg, sportjournalist på Expressen.
  Dokumentär av Cecilia Paulsson, 2021. Slutmix: Patrik Falck.

  • 38 min
  Tips: Kim Källström i nya podden Matchen

  Tips: Kim Källström i nya podden Matchen

  Nu kan du höra Radiosportens nya fotbollspodd Matchen. I första avsnittet berättar Kim Källström om frisparken han aldrig glömmer.

  I Matchen berättar de största fotbollsprofilerna, tillsammans med Radiosportens expert Richard Henriksson, hela historien om en match från sin karriär som de själva valt ut. En match de aldrig glömmer.
  Matchen kan du höra i appen Sveriges Radio Play. Nytt avsnitt släpps varje måndag.

  • 2 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Sports

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio