248 episodes

Sveriges största blogg och podd om privatekonomi. Hjälper dig bli rikare med ett bättre sparande. 💰

Varje vecka får du konkreta tips, råd, verktyg och inspiration för att du ska kunna ta din privatekonomi och ditt sparande till nästa nivå på ett enkelt och roligt sätt.

Vill du komma igång med ditt sparande? Prova vår kom igång-guide på hemsidan. Den hälper dig att spara rätt och lätt

Är du redan igång? Träffa andra likasinnade i vår community eller prova våra tips för att din ekonomi till nästa nivå.

Varmt välkommen!
Jan och Caroline

RikaTillsammans | En podd om privatekonomi Jan och Caroline Bolmeson

  • Business
  • 5.0 • 3 Ratings

Sveriges största blogg och podd om privatekonomi. Hjälper dig bli rikare med ett bättre sparande. 💰

Varje vecka får du konkreta tips, råd, verktyg och inspiration för att du ska kunna ta din privatekonomi och ditt sparande till nästa nivå på ett enkelt och roligt sätt.

Vill du komma igång med ditt sparande? Prova vår kom igång-guide på hemsidan. Den hälper dig att spara rätt och lätt

Är du redan igång? Träffa andra likasinnade i vår community eller prova våra tips för att din ekonomi till nästa nivå.

Varmt välkommen!
Jan och Caroline

  #239 - Så rik är svensken i genomsnitt | Jämför dig själv

  #239 - Så rik är svensken i genomsnitt | Jämför dig själv

  Vi människor gillar att jämföra oss. Problemet är att vi många gånger jämför oss helt fel. Vi jämför oss med de som har mer eller som har kommit längre på resan. Vi jämför oss med några få istället för att jämföra oss med alla. Vi missar att t.ex. mer än halva Sveriges befolkning inte har en krona i ett ISK eller att bara 2 av 10 äger en aktie i Sverige.

  I dagens avsnitt går vi genom data från Avanza, Pensionsmyndigheten, SCB och flera andra källor, för att ge en så rättvisande bild av den genomsnittlige svensken som möjligt. Vi hoppas även att det kan bidra till att du ska kunna:

  1) Ge dig själv en liten klapp på axeln
  2) Få en liten realitycheck
  3) Andas ut och se att du gör bra
  4) Få en möjlighet att fira dina framgångar

  Det är nämligen naturligt att jämföra sig. Gjort på rätt sätt så kan det inspirera, accelerera ens ekonomiska resa eller hjälpa en när det behövs. Men det kan också vara destruktivt om det görs på fel sätt, framförallt om man jämför sig "fel". Vår hjärna är inte duktig på att göra korrekta statistiska jämförelser.

  Sedan vill jag också säga tack till Avanza och Nicklas Andersson som hjälpt till med en hel del data. De är mest generösa med data av alla bankerna. En sak värd att tänka på dock är att även om Avanza är naturligt för oss som är ekonomiskt intresserade, så är ca 85 % av den svenska befolkningen INTE kunder på Avanza. Eller att 8 av 10 svenskar inte äger några aktier och av de 2 av 10 som faktiskt äger aktier, äger 42 % aktier i ett enda bolag.

  Vi brukar inte heller tänka på att nästan 60% av den svenska befolkningen INTE har ett ISK-konto. Att hälften av Avanzas kunder (15 % av befolkningen) inte har 50 000 kr totalt på sitt Avanza konto. De där miljonärerna man hör i sociala medier utgör också bara 7 % av Avanzas totala kunder, som i sin tur bara är en bråkdel av hela befolkningen.

  En viktig sak att skilja på också är median och genomsnitt. Medianen är det mittersta värdet och ofta betydlig bättre att jämföra på än genomsnitt som dras upp av extremerna (några få extretmt rika ökar snittet för alla). Hos LYSA har mediankunden ca 50 000 SEK. Hos Avanza har median-svensken vid 30 års ålder ca 40 000 SEK och sedan ökar det till ca 75 000 SEK för 40- och 50-åringar.

  Det är en stor skillnad mot genomsnittet vid samma åldrar som är ca 160 000 SEK för 30-åringen, 400 000 för 40-åringen och 550 000 för 50-åringen. Återigen viktigt att jämföra sig rätt. Mediansparandet på Avanza ligger runt 1500 kr/månad medan snittsparandet ligger på ca 2 700 kr/månad.

  Vi tittar på det även från ett globalt perspektiv. Om du har en total förmögenhet (boende, tjänstepension, inkomstpension, ppm, aktier etc) på 10 Mkr eller mer så tillhör du _världens_ rikaste procent av människor. I Sverige är det mer än halv miljon människor, eller 5 % av befolkningen. Samtidigt som halva jordens vuxna befolkning äger mindre än 1.5 % av förmögenheten.

  Ja, sådana här siffror och mycket till får du i dagens avsnitt. 🤓

  Tack för denna veckan,
  Jan och Caroline

  Länkar
  ======
  Artikel & Bildspel: https://bit.ly/rtrik
  Patreon: https://bit.ly/rtpatreon
  Forumet: https://rikatillsammans.se/forum/

  • 1 hr 13 min
  #238 - Så här investerar du 2022 enligt forskningen och forumet | Portföljerna & ombalansering 2022

  #238 - Så här investerar du 2022 enligt forskningen och forumet | Portföljerna & ombalansering 2022

  Här får du vår, forskningens och RikaTillsammans-forumets syn på hur man kan och bör investera 2022 (eller vilket år som helst). I årets uppdatering har vi förenklat och förtydligat - så att både du som är helt ny eller proffs - får glädje av förslagen. Som en bonus får du även ett par viktiga stickspår om t.ex. principen "tillräckligt bra". 😊

  Först och främst måste vi säga ett stort tack till communityn på RikaTillsammans-forumet som har samskapat dagens förslag. Det är hundratals kommentarer och många trådar som lett fram till detta förslag. Det är inget som jag hade kunnat göra på egen hand. Tack. På riktigt.

  En sammanfattning lyder som:

  1) Forskningen säger förenklat: "Investera i hela höstacken istället för att leta nålar. Köp alla bolag, i alla länder, i alla storlekar, i alla branscher så billigt som möjligt. Spara långsiktigt och regelbundet. Rör inte pengarna om inte dina förutsättningar eller mål har förändrats." Den bästa "översättningen" till en konkret strategi blir då: "Spara långsiktigt och regelbundet i billiga globala indexfonder."

  2) Det i sin tur översätter jag till: "Ta hjälp av en fondrobot som LYSA eller OPTI. De hjälper dig att sätta ihop en kombination av billiga indexfonder, spara långsiktigt, billigt och regelbundet." LYSA är bred, billig, hållbar och störst, men finns ej som app. OPTI liknar LYSA men finns som app men är i gengäld lite dyrare. Vi föredrar LYSA men rekommenderar även OPTI varmt, särskilt för den yngre mobile-first-generationen. Se gärna de sponsrade länkarna nederst OM du vill stödja oss.

  3) En variation - ej nödvändigtvis bättre - för den som vill göra själv / inte kan eller vill använda fondrobot är en kombination av fonden "Länsförsäkringar Global Indexnära" och ett bankkonto med insättningsgaranti. Vi använder själva Lunar Bank med 1 % ränta i dagsläget. Denna lösning är inte perfekt, men tillräckligt bra för de allra flesta. Variationer på fondval finns i forumet.

  4) För den som vill göra en lite bättre variant än i 3) så har vi en basportfölj på 100 % aktier. Den löser vissa problem som uppstår när man bara väljer en fond. LF-fonden äger t.ex. inte alla bolag på tillväxtmarknaderna eller globala småbolag. Nedan finns konkret förslag med fonder. Variationer finns på forumet. Med denna basportfölj kan du investera på vilken risknivå och sparhorisont som helst genom att balansera risken i aktierna med bankkontot.

  5) Vi avråder inte, men rekommenderar inte heller våra modellportföljer (Nybörjar-, Globala barnportföljen m.fl.). De är variationer på basportföljen och introducerar, för de flesta, en onödig komplexitet. Framförallt är det inte givet att den ökade komplexiteten (t.ex. guld) ger en högre avkastning. Alternativen 1-4 ovan är fullt tillräckliga. Du som redan har dem får gärna behålla dem. Det avser vi att göra. Ingen förändring sker i portföljerna då ingen förändring gör dem bättre. Ett gott betyg.

  6) I avsnittet pratar vi även om en del stickspår såsom ledartröjor i Tour de France, vikten av att välja sparhorisont (kort, vet-inte och lån) och hur beslutet av fördelning mellan aktier och räntor egentligen är långt viktigare än vilken fond / portfölj man väljer.

  Jag känner att det här kan mycket väl vara ett av våra bättre avsnitt på flera månader. Det ska bli spännande att se om du håller med. Kommentera därför gärna. 🙏

  Lycka till med ditt sparande,
  Jan och Caroline

  Artikel & PPT:
  https://bit.ly/rt-avsnitt238

  Sponsrade länkar (som inte påverkat innehållet alls):
  ====
  LYSA: http://bit.ly/rtlysa
  OPTI: https://bit.ly/rtopti
  Lunar: https://bit.ly/rtlunar
  Avanza: http://bit.ly/rtavanza
  Nordnet: http://bit.ly/rtnordnet

  Övrigt:
  Patreon: https://bit.ly/rtpatreon
  Workshop: https://bit.ly/rtdigitalworkshop
  Forumtråd: https://bit.ly/rtforum238

  Basportföljen
  ====
  70% Länsförsä

  • 1 hr 33 min
  #237 - Ta en del av fjolårets avkastning och fira! | Uppföljning av börsåret 2021

  #237 - Ta en del av fjolårets avkastning och fira! | Uppföljning av börsåret 2021

  Att spara brett och köpa hela höstacken istället för att leta nålar var en framgångsrik strategi 2021. Investerade du i globala indexfonder eller i en fondrobot, bör du ha fått en avkastning på 20 - 30 %. Ett tips inför 2022 är att ta ut en liten del av pengarna och fira. 🥂

  Början av året är ett naturligt tillfälle för uppföljning, reflektion och planering inför det kommande året. I dagens avsnitt tittar vi på det gångna börsåret och repeterar viktiga (men kanske tråkiga) saker och tips att tänka på för 2022. Vi gör även en sammanställning av utvecklingen för våra portföljer, fondroboten LYSA och några jämförelseindex att ha koll på.

  Det viktigaste tipset som jag vill skicka med dig efter dagens avsnitt är att fira. Fira och gör något du kommer minnas om 10 år - de flesta av oss minns inte t.ex. börsåret 2016. På samma sätt kommer vi inte minnas börsåret 2021 om något år. Däremot minns vi ofta saker vi gjort tillsammans med andra. Tipset är därför, att om du tjänade pengar 2021, ta ut en mindre del av vinsten och gör något som du kommer minnas om 10 år.

  För dig som vill komma igång:
  https://bit.ly/rtborja2022

  För att avsnittet inte ska bli än mer nördigt än det kanske redan är, så har jag exkluderat en djupare analys av portföljerna från avsnittet. Dock finns grafer och tabeller publicerade i forumet istället. Se länkar nederst. De viktigaste siffrorna att ha koll på från det gångna året är:

  - Stockholmsbörsen (alla bolag, SIXRX) i form av fonden "Plus Allabolag Sverige" 38,9 %
  - Globala börsen (exkl. tillväxtmarknader, MSCI World) i form av fonden "Länsförsäkringar Global Indexnära": 35,2 %
  - Globala börsen (inkl. tillväxtmarknader, MSCI ACWI) i form av fonden "SPP Aktiefond Global": 30,9 %

  Notera att ovan är den faktiska avkastningen som du fick om du investerade i fonden. Jag anser nämligen att den mest rättvisa jämförelsen är med något som man faktiskt kan lägga pengar i.

  Vår stående rekommendation är dock gå forskningens linje och köpa "alla bolag i hela världen, i alla storlekar, i alla branscher så billigt som möjligt, månadsspara regelbundet i dem och äga dem så länge som möjligt." Eftersom ovan inte inkluderar exakt alla bolag brukar vi försöka göra sparandet lite bättre genom att antingen rekommendera en fondrobot, utvecklingen för dessa har varit:

  - LYSA Bred (100 % aktier): 30,3 %
  - LYSA Hållbar (100 % aktier): 34,2 %
  - Opti 9 (75 % aktier, 15 % räntor, 10 % råvaror): 24,2%

  eller våra modellportföljer. Utvecklingen för dessa har varit:

  - Globala barnportföljen (80 % aktier, 10 % bankkonto, 10 % guld): 29,0 %
  - Nybörjarportföljen (50 % aktier, 20 % räntor, 20 % bankkonto, 10 % guld): 17,0 %
  - RikaTillsammans-portföljen (25 % aktier, 50 % räntor, 25 % guld): 10,6 %

  Den korta analysen är att allt har gått riktigt bra och över förväntan. En slutsats man dock kan dra är att man i år fick en lägre avkastning om man sparade riktigt brett och inkluderade tillväxtmarknader (+6,7%) och globala småbolag (+24,3%) då de sänkte portföljen.Något som dock förra året bidrog positivt. Det förklarar skillnaden t.ex. mellan LF Global och LYSA 100 %. På samma sätt förklarar det skillnaden mellan Lysa Hållbar och Lysa Bred.

  En annan intressant slutsats är att t.ex. förra året var det mycket snack om Ny Teknik-fonder. Efter år när de hade det väldigt tufft (typ +7 % mot börsens +39 %) så pratar ingen om det utan nu är det andra typer av fonder som man ska ha med då de gick bra 2021. Hoppas du börjar se mönstret så att du kan så stadigt i ditt stabila, lönsamma, forskningsbaserade och trista sparande. 😊

  Hälsningar,
  Jan

  Bildspel:
  https://bit.ly/rtba2021

  Sponsrat:
  LYSA: http://bit.ly/rtlysa
  OPTI: https://bit.ly/rtopti
  Avanza: http://bit.ly/rtavanza

  Övrigt:
  Ramverket: https://bit.ly/rtramverket
  Patreon: https://bit.ly/rtpatreon
  Nybörjar: https://bi

  • 1 hr 16 min
  #236 - Sparande är klurigt: Inflationen upp men guld och silver ned 🤦‍♂️| Intervju med Eric Strand

  #236 - Sparande är klurigt: Inflationen upp men guld och silver ned 🤦‍♂️| Intervju med Eric Strand

  Dagens avsnitt är en intervju och samarbete med fondförvaltaren och en av våra mest uppskattade gäster; Eric Strand. Vi pratar om hans syn på de megatrender som är tydliga just nu, risken för och med inflation, riksbankernas pengatryckande, läget i världsekonomi och mycket mer. Som vanligt svarar Eric även på era läsarfrågor.

  ====
  OBS! Det här avsnittet publiceras 2 januari 2022 och vi har påbörjat arbete med de klassiska artiklarna - "Hur gick 2021?", "Bästa fonderna 2022", "Ombalansering 2022", alla dessa kommer släppas de kommande veckorna i januari precis som vanligt. Två dagar är bara lite tight och därav denna intervjun vi spelade in innan jul. Hoppas det är okej. 😊

  Diskussionerna är däremot redan i full gång i forumet för dig som vill ha en headsup:
  https://rikatillsammans.se/forum/
  ====

  Jag brukar skoja om att Eric är en person som man alltid känner sig lite smartare när man har träffat även om man mår lite sämre. Han brukar nämligen alltid kasta ljus på något som man inte har tänkt på eller tagit hänsyn till.

  Erics lite egna syn på världen är också väldigt uppskattad. Lite som han själv säger, det går inte ha samma vy som alla andra och förvänta sig ett annat resultat än andra. Historiskt har han ju också haft mer rätt än fel, vilket gör det ännu lite mer jobbigt. 🤦‍♂️😊

  Med det sagt så vill jag även kasta in en brasklapp. Erics fonder är specialfonder och att han själv säger att "Vi har Europas mest riskfyllda fond" så är det inte en underdrift. Hans fond "AuAg SilverBullet" är en fond som lätt kan gå upp 50-80 % men den kan också utan problem backa med samma andel på några veckor. Den svänger extremt mycket och är således inte lämplig för alla. Syftet med fonden är att vara en liten del, nästan i form av en försäkring, i portföljen om man tror på Erics case.

  Precis som vi pratar om i avsnittet är det inte lätt att tolka marknaden. I avsnittet tar jag upp Morgan Housel som skrev på Twitter häromveckan. I början av 2021 var inflationen 1.4 % och guldpriset 1850 USD/oz och silverpriset 27 USD/oz. Om inflationen ökar så säger all konventionell visdom att silver och guld borde öka i värde. När vi spelade in avsnittet var inflationen 6.4 %, guldpriset 1788 USD/oz och silverpriset 22 USD/oz. Precis tvärtom. 🤦‍♂️

  Hur vi själva försöker skapa ordning i kaoset är att utgå från att ingen sitter på sanningen, inte vi, inte Eric, inte FED eller riksbankerna. Däremot vågar jag inte betta emot någon. Således har vi konstruerat vårt sparande med basen i en fondrobot/indexfonder och sedan har vi kompletterat med t.ex. Erics fonder i vår lekhink. På det sättet kommer det gå "okej" i de flesta klimat även om det inte blir någon storslam i något. Lite som i Chernobyl-serien: "Not great, not terrible."

  Med det så vill jag och Caroline passa på att tacka för 2021, önska en god fortsättning och vi ser fram emot att ses även detta år.

  Hälsningar,
  Jan & Caroline (och Eric så klart)

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:00 - Intro
  00:07:16 - En grön omställning
  00:11:28 - En ny fond, AuAg ESGO ETF
  00:14:38 - Vart är vi just nu ekonomiskt?
  00:19:26 - En perfekt storm
  00:21:57 - Man säger att räntan ska höjas men stämmer det?
  00:27:23 - Samband mellan inflation och ränta
  00:31:44 - Den stora inflationen har inte börjat än
  00:36:04 - En sund ekonomi i balans
  00:41:07 - Den som står i skuld är inte fri
  00:45:54 - Vad har den största överraskningen i marknaden varit under 2021?
  00:50:09 - Lån har gjort att ekonomin växer snabbare
  00:53:16 - Hur spelar man försvar?
  00:56:14 - Bilda din egen uppfattning
  01:00:05 - Get rich och stay rich
  01:04:09 - Hur mycket guld ska man ha?
  01:08:28 - Sälja guld vid nedgång för att köpa aktier?
  01:15:00 - Priset på guld och silver
  01:20:54 - Det går enligt plan med fonderna
  01:26:04 - Kommer riksbankerna sälja sina papper?
  01:28

  • 1 hr 46 min
  #235 - Frågor och svar med LYSA och VD Patrik Adamson | Bonusavsnitt till #234

  #235 - Frågor och svar med LYSA och VD Patrik Adamson | Bonusavsnitt till #234

  Det här avsnittet, som är ett samarbete med LYSA, är en fristående fortsättning på avsnitt 234. Här svarar Patrik på många av de frågor som ni lyssnare och följare har skickat in. Vi valde att ta det separat som två avsnitt istället för att ha ett enskilt avsnitt som blev superlångt. Se gärna innehållsförteckningen för en översikt:

  00:09:12 - Varför har Lysa home bias mot Sverige?
  00:13:31 - Kommer man introducera belåning på portföljen?
  00:17:37 - Hur väljer LYSA räntor?
  00:23:58 - Kommer LYSA ta in guld i sin portfölj?
  00:29:00 - Äga en representation av allt som finns på marknaden
  00:31:01 - Vad kan man förvänta sig i avkastning över en längre tidsperiod från LYSA?
  00:35:37 - Vad hände med tail-risk hos LYSA?
  00:41:52 - Kan indexfonder bli för stora?
  00:45:54 - Vad händer om fler vill ta ut pengar från LYSA på samma gång?
  00:48:53 - Är Lysa lönsamma?
  00:51:55 - Kommer man kunna ha fullmakt för två personer på ett konto?
  00:55:34 - Vad har LYSA för jämförelseindex?
  00:57:58 - Kommer LYSA ha en home bias även i andra länder?
  01:02:12 - Har Lysa planer på att sänka avgiften?
  01:04:46 - Hur går det för LYSA i Finland och Danmark?
  01:06:26 - Hur ser LYSA på sin hållbara portfölj?
  01:09:44 - Det är viktigt i sitt sparande att vara förberedd på olika scenarion

  • 1 hr 17 min
  #234 - Därför kommer LYSA aldrig vinna men alltid vara i toppen | Del 1. Med Patrik Adamson, VD LYSA

  #234 - Därför kommer LYSA aldrig vinna men alltid vara i toppen | Del 1. Med Patrik Adamson, VD LYSA

  Dagens avsnitt är ett samarbete och en intervju med Patrik Adamson som är medgrundare till och VD på fondroboten LYSA.

  För dig som har följt oss ett tag är det ingen hemlighet att vi är LYSA-fans och att vi har placerat en stor del av våra egna pengar hos dem. Och nej, det beror inte på att LYSA ger bäst ersättning (snarare tvärtom, deras jakt på låga avgifter gäller även ersättningar för samarbeten) utan för att LYSA är de som ligger närmast vår egen och forskningens investeringsfilosofi. Det vill säga att spara långsiktigt, regelbundet och billigt i alla bolag i hela världen i alla branscher och i alla storlekar. Det närmsta ett one-stop-shop-sparande vi känner till.

  Dagens besök är det första av Patrik på över två år och eftersom vi har fått in många frågor från er har vi delat upp det i två delar. Den här första delen är en mer generell introduktion och samtal kring indexfonder och fondrobotar i allmänhet och LYSA i synnerhet. Nästa del är i princip bara svar på era frågor. Vi tar upp allt från den relativt smala Sverige-fonden, pratar om Lysas lösning med att göra en egen Sverige-indexfond, vi pratar om guld, hävstång, naturlig avkastning och mycket mer.

  Jag personligen tyckte även att avsnittet var lite roligt eftersom vi upptäckte att Patrik svarade lite annorlunda på vissa av frågorna än vad jag själv brukar göra när jag får dem. Inte helt olika, men ändå tillräckligt för att vi skulle kunna skratta lite åt det. Vi kom även fram till en del metaforer där våra olika svar byggde på varandra.

  Jag brukar ju t.ex. jämföra LYSA med en cyklist i Tour de France. LYSA är cyklisten som aldrig kommer att vinna någon enskild etapp. Det kommer aldrig bli någon ledartröja, bergsetapp- eller sprintetapp tröja. Däremot kommer cyklisten jämt komma placerad på ett genomsnittligt resultat.

  Patrik byggde vidare på metaforen att över tid borde cyklisten komma i den översta tredjedelen till följd av att det över tid sällan är samma cyklister som handlar i den övre halvan. Snarare tvärtom, i alla fall för varje år som man lägger till handlingarna.

  Det som vi däremot inte fick med var Pensionsmyndighetens rapport som publicerades häromdagen som var, minst sagt skeptisk till fondrobotar. Det är en diskussion vi har i forumet i dagsläget och som jag tror vi får anledning att återkomma till. Se länk nedan:
  https://bit.ly/3Etefol

  Jag hoppas att du uppskattar avsnittet och för dig som vill ha än mer, hittar du del två med frågor och svar nedan. Samtidigt får vi passa på och önska god fortsättning. Planen framåt i närtid är att nästa vecka hälsar Eric Strand på och därefter blir det dags för de vanliga artiklarna: "Bästa fonderna 2022", "Ombalansering 2022" och "Hur gick 2021". Precis som vanligt. 😊

  Många hälsningar,
  Jan Bolmeson

  Länkar
  ====
  Sponsrad länk:
  https://rikatillsammans.se/partner/lysa


  Innehållsförteckning
  =====

  • 1 hr 21 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
3 Ratings

3 Ratings

Annleh ,

Sprider kunskap vi länge saknat

Jag vill tacka Jan och Caroline att de diskuterar detta viktiga ämne. EKONOMI!
Inte bara delar de med sig av sina kunskaper, men också väcker de frågeställningar som skapar debatt. Jag känner även att jag blir inspirerad till konkreta idéer hur jag själv kan arbeta med att förbättra min vardagsekonomi, som på sikt gör så stor skillnad.
Jag lyssnar med intresse och glädje, och lär mig massor på vägen!
Keep up the good job!

Top Podcasts In Business

Ramsey Network
NPR
Jocko DEFCOR Network
BiggerPockets
Andy Frisella #100to0
NPR

You Might Also Like

Nordnet
Avanzapodden
Podplay
Aktiespararna
Placerapodden
Investeraren