214 episodes

Sveriges största blogg och podd om privatekonomi. Hjälper dig bli rikare med ett bättre sparande. 💰

Varje vecka får du konkreta tips, råd, verktyg och inspiration för att du ska kunna ta din privatekonomi och ditt sparande till nästa nivå på ett enkelt och roligt sätt.

Vill du komma igång med ditt sparande? Prova vår kom igång-guide på hemsidan. Den hälper dig att spara rätt och lätt

Är du redan igång? Träffa andra likasinnade i vår community eller prova våra tips för att din ekonomi till nästa nivå.

Varmt välkommen!
Jan och Caroline

RikaTillsammans | En podd om privatekonomi Jan och Caroline Bolmeson

  • Business
  • 5.0 • 3 Ratings

Sveriges största blogg och podd om privatekonomi. Hjälper dig bli rikare med ett bättre sparande. 💰

Varje vecka får du konkreta tips, råd, verktyg och inspiration för att du ska kunna ta din privatekonomi och ditt sparande till nästa nivå på ett enkelt och roligt sätt.

Vill du komma igång med ditt sparande? Prova vår kom igång-guide på hemsidan. Den hälper dig att spara rätt och lätt

Är du redan igång? Träffa andra likasinnade i vår community eller prova våra tips för att din ekonomi till nästa nivå.

Varmt välkommen!
Jan och Caroline

  #205 - Allt som har ett pris kan man spekulera i | Intervju med Eric Strand - del 1 av 2.

  #205 - Allt som har ett pris kan man spekulera i | Intervju med Eric Strand - del 1 av 2.

  Dagens avsnitt, det första av två, är en intervju och ett samarbete med fondförvaltaren Eric Strand från AuAg Fonder AB. Vi pratar om Erics syn på världsekonomin idag, förväntningar om inflation, eventuell börskrasch, börsens värdering, vad man bör äga om räntan höjs eller inflationen slår till och mycket mer.

  Eric har en lång bakgrund som fondförvaltare och har gästat oss flera gånger tidigare. Precis som vi pratar om i avsnittet har Eric en hussyn som skiljer från många andra - framförallt ekonomer i media. Därav är det så viktigt att man själv bildar sig en egen uppfattning. Min (Jan) egen syn är att jag har ingen aning vem som har rätt, därför har jag en strategi som bygger på forskning och tar höjd för oavsett om Eric eller andra har rätt.

  Däremot tycker jag att att det är väldigt intressant att lyssna på Erics tankar. Jag brukar skoja om att man alltid känner sig lite klokare när man träffat Eric även om man kan må lite sämre då han pekar på saker man inte har tänkt på.

  Några av huvudpoängerna som jag själv tog med mig från att ha hängt med Eric under nästan en dag är:
  - Det ter sig vara skillnad mellan verklig och rapporterad inflation
  - En börskrasch behöver inte vara något dåligt
  - Vi kommer behöva hantera skulderna på ett eller annat sätt
  - Det är skillnad på pris och värde
  - Allt som har ett pris kan man spekulera i, betyder inte nödvändigtvis att det har ett värde
  - Guld är ett skydd, silver är en investering
  - Kryptovalutor har ett pris men inget värde
  - Att använda sina pengar till bra saker

  Dessa två avsnitt bygger i princip bara på frågor som vi har fått in. Vi har försökt att få till en röd tråd med alla frågorna. Fokus i dagens avsnitt är mycket kring inflation, börskrasch, makroläget och nästa avsnitt blir mer fokuserat på guld, silver, Erics fonder och lite allmänna och övriga frågor.

  Tack för den här veckan och på återseende i nästa! Du får gärna kommentera nedan eller diskutera avsnittet i forumet:
  https://rikatillsammans.se/forum/t/eric-strands-hussyn-diskussion-utifran-avsnitt-205-och-206/17986

  Hälsningar,
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  =======
  00:00:00 - Introduktion
  00:15:39 - Bilda din egen åsikt
  00:19:28 - Skillnad mellan pris och värde
  00:24:00 - ”Sunda statsfinanser är min grundfilosofi”
  00:32:00 - Är börsen är övervärderad?
  00:39:33 - Hur ser nästa börskrasch ut?
  00:49:34 - Blodflödet bygger på konsumtion
  00:54:20 - Använd dina pengar till bra saker
  01:01:12 - Mentalt arbete, träning och bra mat
  01:08:04 - Aktier, Hiss eller diss?
  01:18:01 - Guld och silver, en hiss!
  01:29:36 - Kryptovalutor har ett pris men inget värde

  • 1 hr 38 min
  #204 - Diskussion av feedbacken och kommentarer till "Tjäna extrapengar"-avsnitten (#202)

  #204 - Diskussion av feedbacken och kommentarer till "Tjäna extrapengar"-avsnitten (#202)

  I dagens avsnitt diskuterar vi en del av den feedbacken som vi fick till vårt avsnitt "Tjäna mer pengar" som vi publicerade häromveckan. En del feedback är absolut relevant - särskilt i betydelsen att vi inte tog upp de uppenbara sakerna såsom ta extra-timmar, jobba övertid, skaffa ett extra jobb, frilansa på upwork.com, ge privatlektioner, håll kurs, köp/sälj på tradera/blocket etc. Det var vår miss. Självklart kunde vi varit ännu tydligare i andra delar, så ett stort tack för alla diskussioner.

  Samtidigt så tycker jag många av diskussioner har varit väldigt givande. I forumet har vi haft flera hundra kommentarer på ämnet:

  https://rikatillsammans.se/forum/t/tips-pa-att-tjana-mer-pengar-avsnitt-202-pa-bloggen/17075
  https://rikatillsammans.se/forum/t/tjana-mer-pengar-utan-att-lagga-mer-tid/17374
  https://rikatillsammans.se/forum/t/blogg-min-resa-till-att-bli-foretagare/17477

  På sätt och vis förstår jag att jag kommer från ett lite annat ställe. Jag har drivit företag i snart 20 år, tycker det är väldigt roligt och baserat på feedback från andra verkar jag ha talang för affärsutveckling. Min poäng har dock aldrig varit att det handlar om företagsformen, att alla ska bli entreprenörer eller liknande. Min poäng handlar snarare om att våga tänka tanken slut, att våga göra annorlunda och om worst-case ändå är att man har lärt sig något, vuxit som människa och haft kul under tiden, då behöver det inte vara så farligt.

  I grunden handlar det om att utgå från att frågan: "Hur kan jag tjäna mer pengar? / Hur blir jag rikare?" är felställd. I min värld är den mer relevanta frågan: "Hur kan jag skapa värde för andra människor?" Det bygger på principen om att först ge för att sedan få. Om jag hjälper andra människor med att få det som de vill ha, så kommer de att hjälpa mig att få det som jag vill ha eller det jag önskar.

  Jag tror även att det kommer ner till att managera sin energi. Att bli ännu bättre på att tänka på vad som ger mig energi, vad som kostar energi och nästan tänka på det som en resurs som man kan investera. Lägg lite energi på X för att få ännu mer energi, som man sedan kan återinvestera i ännu mer X eller Y. För att i längden skapa en positiv spiral.

  Slutligen en idé som vi diskuterar i avsnittet är att det vore roligt att göra något slags program, typ: "Tjäna dina första 25 000 kr" där du som har tänkt och vill komma igång, kan göra det tillsammans med oss som har mer erfarenhet och andra i samma fas. Twisten är att man delar på risken och tjänar du inga 25 000 kr så betalar du heller inget. Just nu är det inte mer än en idé, men om du tycker att det låter spännande, gör en förutsättningslös och icke-bindande anmälan nedan:
  https://forms.gle/JWqQbR1UPFsikReF8

  Om det finns intresse så kommer vi att återkomma till dig på listan. Tanken är att vi i så fall kör under ett par månader med start i augusti/september. Så får vi se om det blir hiss eller diss. Provar man inte, vet man inte. 😉

  Nästa vecka kommer Eric Strand från AuAg Fonder tillbaka och då kommer det handla mer om världsläget i ekonomin, makro, inflation och naturligtvis guld och silver. Därefter blir det avsnitt om ekonomisk frihet, samtal med en forskare, en konsumentkunskapslärare och mycket mer spännande.

  Många hälsningar,
  Jan, Caroline (och Caspian)

  Innehållsförteckning
  ==========
  00:05:17 - Att tjäna mer pengar just nu
  00:09:19 - Om man inte vill ha ett företag då?
  00:11:59 - Earn while you learn
  00:16:06 - Det viktigaste är att komma igång
  00:24:30 - Tjäna mer och jobba mindre
  00:27:18 - Det viktigaste är att man säljer
  00:31:45 - Det lilla stegets kraft
  00:38:53 - Managera din energi
  00:43:50 - Prioritera din tillvaro
  00:51:39 - Vart har du bäst potential över tid?
  00:58:19 - Gör

  • 1 hr 14 min
  #203 - Ekonomiska misstag som vi och andra har gjort - Del 2 av 2

  #203 - Ekonomiska misstag som vi och andra har gjort - Del 2 av 2

  Det här avsnittet är en fristående fortsättning på avsnitt #200 där vi började prata om våra och andras ekonomiska misstag. Huvudpoängen är nog mest att inse att misstag är en del av processen och att ha empati med att både man själv och andra gör så gott man kan och fattar så fort man hinner. 🙂

  Precis som i förra avsnittet handlar det även om att ge sig själv utrymme att vissa saker ingår i "spelet". En sådan sak är att t.ex. man kommer alltid ifrågasätta sig själv och sina beslut. Man kommer att alltid att kunna ångra sig. Man kommer alltid ha kunnat göra saker tidigare, köpt mer eller inte köpt alls, sålt tidigare eller inte sålt alls och så vidare. Ångerns tempel är något vi alla som investerar pengar kommer besöka från tid till annan.

  På samma sätt kan man inte öva på att inte göra misstag. Det man kan träna på är: hur snabbt kommer jag upp på hästen igen efter att jag har trillat av den? Det vill säga hur snabbt hämtar jag mig, hur duktig är jag på att identifiera vad som gick fel, lära mig det jag behöver lära mig och göra min investeringsprocess bättre.

  Att investera handlar alltid om att fatta beslut utan en komplett information och således blir processen viktigare än utfallet. Utfallet kommer alltid påverkas av externa faktorer utanför vår kontroll som t.ex. slump. Det är ju därför utfallet inte alltid kan användas för att utvärdera beslutet. Något vi pratat om många gånger tidigare, t.ex. i avsnittet om Paradox of skill.

  Saker vi diskuterar i avsnittet är bland annat:
  - Anledningar till att jag inte är jätteförtjust i utdelningsbolag
  - Huruvida det är ett misstag eller ej att vara strategisk i karriären
  - Synen på att man t.ex. spenderat pengar på resor och bränt pengarna
  - Misstaget att ibland mentalt separera resultat- och balansräkningen
  - Hur vi tillskriver pengar olika värde
  - Behovet att vara inkluderad även om man inte ansvarar för ekonomin

  och mycket annat. Många gånger handlar det också mest om att bara se att vi inte är själva om att ha gjort dessa misstag och att det inte är hela världen. 🙂

  Nästa vecka kommer vi göra en kort uppföljning på vårt avsnitt om att tjäna extra pengar och därefter blir det återbesök av Eric Strand för prat om inflation, guld och annat roligt. Tack för att du följer oss!
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  =======
  00:04:40 - Visa dig sårbar för att vara stark
  00:09:36 - Ta CSN lån och använd till något produktivt
  00:15:00 - Att besöka ångerns tempel
  00:20:25 - Utvärdera beslut på processen, inte utfallet
  00:25:30 - Utdelningsaktier och förhoppningsbolag
  00:31:32 - Det handlar om att ibland våga ta steget
  00:37:58 - Är det ett misstag att spendera sina pengar?
  00:40:36 - Vi har en tajt resultaträkning
  00:47:09 - Att tillskriva pangar olika värde
  00:51:18 - Delegera inte bort ansvaret för ekonomin
  00:56:58 - Var försiktig med att gå i borgen
  01:00:22 - Skaffa dig en mentor
  01:05:21 - Se ditt boende som en utgift, inte en investering
  01:09:01 - Misstag som vi alla gör
  01:12:54 - Att vara destruktivt snål
  01:16:05 - Skapa dig en egen bild, ifrågasätt alla råd du får
  01:20:37 - Ge aldrig upp!
  01:24:10 - Sälja av fonder/aktier när det har gått bra?
  01:29:07 - Tur eller skicklighet?
  01:33:24 - Lägga in pengar i sitt företag?
  01:36:30 - Många misstag är återkommande

  • 1 hr 40 min
  #202B - Tips på att tjäna mer pengar | Många lär sig spara pengar, få lär sig tjäna pengar - Del 2

  #202B - Tips på att tjäna mer pengar | Många lär sig spara pengar, få lär sig tjäna pengar - Del 2

  Det här avsnittet är en fortsättningen på vår diskussion om att tjäna mer pengar. Du hittar den förra delen som #202A.

  Efter lite drygt 1.5 timmar upplevde vi att det fortfarande fanns fler saker att säga och prata om. Även om du kan lyssna på det här avsnittet fristående så rekommenderar jag att börja med del ett först.

  Precis som med förra avsnittet så vill jag be dig om en tjänst. Om det är så att du använder dig av något av tipsen och sedan lyckas eller misslyckas. Kan du inte dela med dig på bloggen. Det vore så spännande och då kan vi hjälpas åt att verkligen bli rika tillsammans.

  Tack på förhand,
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  ==========
  00:01:57 - Hur sätter man rätt pris?
  00:04:41 - Hur hittar man sina kunder?
  00:07:10 - Den emotionella prissättningen
  00:09:45 - Framtida kunder
  00:12:50 - Värdera din produkt eller tjänst
  00:18:10 - Att gå från gratis till att ta betalt
  00:19:19 - Sälj skinnet innan björnen är skjuten
  00:21:28 - Sälj och tjäna pengar
  00:25:30 - Höj priset rakt av med 7 %
  00:27:26 - Var nyfiken, testa och lek
  00:29:18 - Ge inte upp: gör 100 försök
  00:31:06 - Du är inte ensam
  00:32:11 - Bygg upp din erfarenhet
  00:35:56 - Dina kunder och deras kunder
  00:37:37 - Var konkret
  00:39:58 - Ge inte upp!
  00:40:45 - Värdera relationer
  00:43:05 - Glöm inte att ha roligt
  00:45:29 - Indirekta kunder
  00:48:16 - Hitta intäkter i krisläge
  00:53:03 - Ta steget och få högre lön
  00:54:51 - Gör allvaret till lek och leken till allvar

  • 58 min
  #202A - Tips på att tjäna mer pengar | Många lär sig spara pengar, få lär sig tjäna pengar - Del 1

  #202A - Tips på att tjäna mer pengar | Många lär sig spara pengar, få lär sig tjäna pengar - Del 1

  I samtal och tips om att få en bättre ekonomi pratar man ofta om att spara, dra ner och minska utgifter. Problemet är att du kan max dra ner 100 procent av dina utgifter och det är högst teoretiskt. Däremot finns det ingen begränsning i hur mycket pengar man kan tjäna. Det är dock något som vi väldigt sällan pratar om.

  Det här är ett av de avsnitt som jag har varit rädd att spela in och publicera. Särskilt eftersom just att tjäna pengar är så kontroversiellt. Det är dessutom många som ger avsnitt "så tjänar du pengar" dåligt rykte, den här typen av "X sätt att tjäna pengar" brukar vara ovärdiga och direkt dåliga.

  Efter mycket om och men har jag tagit mod till mig och hoppas på att du som tittar kommer att uppskatta det. Vi har tagit hjälp av vår kollega Caspian som har tagit fram lite påhittade personer / scenarion att diskutera, t.ex. en student, en person som har skiljt sig, någon som har en hobby och så vidare. Han känner oss väl och kan många gånger peka på de saker som jag själv inte ser.

  När man tycker att något är kul och har gjort det i många år, så blir man ofta hemmablind. Det kan i sin tur leda till min rädsla att dyka upp som "von oben" eller utan förankring i verkligheten då det lätt blir: "det är ju bara att .... ". Men det är ju inte så bara att, för då hade ju alla gjort det. Det här avsnittet ligger mig nära om hjärtat så jag ber om överseende i förväg. 🙂

  Samtidigt vill jag också be om det vanliga överseendet med att det här avsnittet är väldigt subjektivt. Det som vi pratar om är inte rätt eller fel, bra eller dåligt, sant eller falskt eller ens objektivt. Mycket av det här ligger nära mig som person och det är helt okej att inte hålla med. Snarare är det konstigt om du höll med om allt. Det är inte heller en uppmaning att man måste agera på allt, utan min önskan är att det ska ses som en inspiration eller ett tankespjärn.

  Rent konkret berör vi ganska olika punkter:
  - Mycket fokus på att höja lönen och sätt att göra det
  - Förslag och tankar på hur man kan tjäna pengar på sådant man tycker är kul och ofta redan gör
  - En hel del diskussioner om hur man kan ta betalt
  - Att ha projekt rullande parallellt
  - Att fokusera på sin energinivå
  - Att förhålla sig till misslyckande
  - Prissättning
  - Sälja skinnet innan björnen är skjuten
  - Gör allvaret till lek och leken till allvar

  Allt utgår från tesen att frågan "Hur kan jag tjäna mer pengar?" egentligen är fel fråga att ställa sig. Att tricket är egentligen att ställa sig frågan: "Hur kan jag skapa mer värde för andra?" Bakgrunden är att om jag hjälper andra att få det som de vill ha, så kommer de att hjälpa mig att få det som jag önskar.

  Vi kändes oss inte klara efter det här avsnittet så vi fortsatte i en del två. Dock har vi valt att publicera dessa två avsnitt samtidigt, så du kan lyssna på del två direkt efter att du har lyssnat färdigt här.

  Om du har tips som du tycker att jag har missat eller har saker som du skulle önska att vi tog upp och diskuterade, kommentera gärna! Även om jag inte alltid hinner svara på alla kommentarer så läser jag dem.

  Tack på förhand,
  Jan och Caroline

  PS. Om jag får lov att be om en tjänst. Det vore magiskt om du ville dela med dig på bloggen om du använder något av våra tips. Det spelar egentligen ingen roll om du lyckas eller inte lyckas. För då kan vi verkligen hjälpas åt att bli rika tillsammans och förfina tankarna.

  Innehållsförteckning
  00:04:21 - Hur tjänar man extra pengar?
  00:08:09 - Försök att höja din lön
  00:14:50 - Måste man byta jobb för att få upp lönen?
  00:20:46 - Man måste ställa sig frågan varför
  00:25:40 - Tjäna pengar på dina intressen
  00:31:24 - Det gör inget om du misslyckas, försök igen!
  00:38:55 - Ha flera projekt ru

  • 1 hr 19 min
  #201 - Husappen - en digital huspärm på steroider | Intervju med byggnadsingenjör Jimmy Wärn

  #201 - Husappen - en digital huspärm på steroider | Intervju med byggnadsingenjör Jimmy Wärn

  Mig veterligen finns det inget som driver lika mycket kostnader i en privatekonomi som ett hus (tätt följt av bil). Många gånger kommer de dessutom lite som en överraskning. Få av oss lägger tillräckligt med pengar i underhållsbudgeten, träffar målen i våra projekt hemma eller har enkelt koll på dokumentationen i form av en huspärm.

  Dagens avsnitt är en intervju med Jimmy Wärn som är byggnadsingenjör om just boendeekonomi, vanliga misstag och hur fastighetsskötsel skiljer sig från hur man gör det professionellt. Anledningen till intervjun är dock att Jimmy tillsammans med två av sina vänner, Emil och Allan, har utvecklat Husappen (just nu bara för Apple, snart för Android) som ska göra livet enklare för oss husägare. Ingen ersättning har utgått för avsnittet i någon form.

  En av de viktigaste sakerna jag tog med mig från samtalet är vikten av att ha koll på dokumentationen kring sitt boende. Något som mäklaren Pontus Kopparberg var inne på i avsnitt #106. Det är kanske inte att du får extra betalt om du har det, men du får garanterat svårare att sälja eller få ett bra pris om du inte har det.

  Det är en hygienfaktor att ha bra koll på dokumentationen. Dessutom är det något som Skatteverket kräver för att du ska kunna göra avdrag när din skatt ska beräknas vid försäljning. Sedan behöver man ju inte använda en digital app för det, men koll behöver man ha oavsett.

  I avsnittet pratar vi om väldigt många fler saker relaterade till boende och husekonomi. Vi pratar huruvida man ska göra själv eller anlita proffs, saker att ha koll på, att försöka förutse underhållskostnader, vanliga misstag, ventilation, trädgård, deras syn på data och integritet, riskerna med att lägga sin data hos dem då ett husägande ofta är längre än en apps livslängd och en mängd andra saker.

  Jimmy betonar också att deras ambition är långt bortom att "bara" vara en digital huspärm. Appen hjälper till med att räkna på buffert via beräknad livslängd på teknik och vitvaror. Husappen har även ett projektverktyg för att planera och genomföra men framförallt att följa upp renoveringsprojekt. Det som jag gillar är att den även tar hänsyn till egen nedlagd tid, något man ofta inte räknar med.

  Du kan läsa mer på deras hemsida:
  https://husappen.se

  Vi hoppas att du får lite inspiration eller tips från dagens avsnitt (och att vi inte skrämmer dig som inte är husägare). Nästa vecka kommer ett dubbelavsnitt om hur man tjänar mer pengar. Ett avsnitt vi egentligen skulle gjort för många år sedan. 🙂

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  =====
  00:06:58 - Hur vi sköter företag och eget hus
  00:08:55 - Ett verktyg som hjälper småhusägare är inte helt fel
  00:10:54 - Att förutse underhållskostnader
  00:13:53 - The truth will piss you off
  00:16:56 - Finns det några schablonvärden?
  00:19:23 - Skillnader mellan villa och lägenhet
  00:20:41 - Avdragsgilla utgifter
  00:22:10 - Spara dokumentation!
  00:24:05 - Kvitton i Husappen
  00:29:21 - Vad behöver man hålla koll på?
  00:30:59 - Trädgården
  00:32:56 - Besiktning
  00:36:21 - Tummen mitt i handen
  00:40:40 - Ventilation
  00:41:56 - Lönar sig renoveringar?
  00:44:20 - Huset som en investering
  00:48:04 - Värdering av huset
  00:53:52 - Husteknik
  00:59:09 - Jobba själv eller anlita proffs
  01:02:42 - Projektbudget
  01:07:40 - Läsarfrågor om Husappen

  • 1 hr 19 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
3 Ratings

3 Ratings

Annleh ,

Sprider kunskap vi länge saknat

Jag vill tacka Jan och Caroline att de diskuterar detta viktiga ämne. EKONOMI!
Inte bara delar de med sig av sina kunskaper, men också väcker de frågeställningar som skapar debatt. Jag känner även att jag blir inspirerad till konkreta idéer hur jag själv kan arbeta med att förbättra min vardagsekonomi, som på sikt gör så stor skillnad.
Jag lyssnar med intresse och glädje, och lär mig massor på vägen!
Keep up the good job!

Top Podcasts In Business

Listeners Also Subscribed To