33 episodes

A RoadMovie Podcast utazásról és utazókról szól. Kéthetente csütörtökön ajtót nyitunk a világra! Hallgass minket ha épp úton vagy, indulni készülsz, vagy csak érdekel a világ.

RoadMovie RoadMovie

  • Society & Culture

A RoadMovie Podcast utazásról és utazókról szól. Kéthetente csütörtökön ajtót nyitunk a világra! Hallgass minket ha épp úton vagy, indulni készülsz, vagy csak érdekel a világ.

  Újranyitás a sípályákon! - Klausmann Viktor

  Újranyitás a sípályákon! - Klausmann Viktor

  Tudtad, hogy van egy hely, nem is olyan messze tőlünk, ahol napfelkeltére kibérelheted az egész sírégiót és tökéletesre kezelt pályákon, csak a barátaiddal síelhetsz? És azt például, hogy hogyan lehetett kiskapuzni a covid miatti lezárások alatt és síelni akkor is, amikor senki más? Ezek azok a dolgok, amikhez a már haladó szintűnek kell lenni és nem csak a pályákon, hanem a sí közösségi kapcsolatokban is, de pont ezért Klausmann Viktorral és nem mással készült a RoadMovie első síelős podcastja! Az említett érdekességeken túl, megbeszéltünk mindent, ami egy tisztességes szezonkezdethez illik, vagyis legnépszerűbb országok pro és kontra, spórolási tippek (nem is rosszak!), felszerelés, felkészülés, de a legjobb bulik helyszínei sem maradtak ki a negyedik évadot záró, és a síszezont megnyitó RoadMovie-ból! 

  • 1 hr 10 min
  Indonéziába hazamész! - A Sárga Ruhás Lány, alias Harmincz Rita

  Indonéziába hazamész! - A Sárga Ruhás Lány, alias Harmincz Rita

  Pulau Weh, Raja Ampat, Bukit Lawang. Mondanak ezek valamit? Ha nem, nem baj, mert nem ezek Indonézia legismertebb régiói, de ha néhány jelzőt teszünk melléjük, máris érdekesebb lesz: úszás cetcápákkal, őserdei séta a vadon élő orángutánokkal és a világ egyik legjobb merülőhelye. És ez csak 3 hely abból az országból, ahol 275 millióan laknak 18 ezer szigeten, mégis egy kezünkön, vagy ujjunkon meg tudjuk számolni hányat ismerünk belőlük. Legfőképpen Balit, ami csak az előszobája a világ egyik legkülönlegesebb vidékének az Indiai és a Csendes Óceán határán. A RoadMovie Indonézia adásában Harmincz Ritával, vagyis a Sárga Ruhás Lánnyal a második otthonáról beszélgetünk. Ami egész Indonézia, legfőképpen Flores szigete, de nem feledkezünk meg a komodói sárkánygyíkokról, Pápuáról és elveszett ősi civilizációkról sem, akik a mai napig saját törvényeik és szokásiak szerint élik az életüket. Ja, és van benne Bali is:)

  • 1 hr 2 min
  Amerikán át a 66-os úton! - Nagy Péter

  Amerikán át a 66-os úton! - Nagy Péter

  Egy álom beteljesülése, vagy az illuziók leomlása? Ez volt a legelső kérdés Nagy Péterhez a 4 ezer km-es klasszikus, a Route 66 kapcsán. Ez az az út, ami sokunknak még mindig ott van az utazási listáján: egyszer mégiscsak végig kellene menni rajta. De messze van, hosszú az út, sok időt kell rá, nem is annyira olcsó, meg hát... annyi más szép hely van a világon. És pont ezek miatt mindig csak a listán marad. De mit nyújt ma, a föld egyik legismertebb klasszikusa? Végtelen és unalmas egyenesek muzeális hangulatban. vagy minden mérföldön vibráló amerikai életérzés, az igazi roadmovie ősanyja? Nagy Péterrel indulunk Chicagótól Los Angelesig, aki az összes emlékét megosztja velünk, kivéve, azt a bizonyos fekete lyukba pottyant las vegasi éjszakát:)

  • 1 hr 8 min
  Saját lábon a világ végére is! - Camino Steve

  Saját lábon a világ végére is! - Camino Steve

  20 ezer km saját lábon, 45 országban - ha a puszta számokat nézzük már az is egészen döbbenetesen írja le Camino Steve elszántságát és teljesítményét. De ha ehhez hozzátesszük, hogy a táv jelentős részét jelöletlen utakon, a világ legnehezebb útvonalain, néha hőséggel, máskor faggyal, vagy épp kutyafalkákkal, vagy medvékkel megküzdve járta le, akkor rájövünk, hogy miért vált megkerülhetetlenné a túra világában Steve - vagy, ha úgy tetszik, Csutka István, mert mindemellett letolt 1350 előadást a Madách Színházban a Macskákban is...

  A RoadMovie Podcast 30. adásában a puszta kalandokon túl motivációról, mélypontokról, a túrázás szenvedélyéről és a mindenki számára alapvető felkészülésről is beszélgetünk. És persze arról is, hogy mi a teendő akkor, ha Jordániában egy falka pásztorkutya vicsorogva vár a kanyon végén, vagy egy amerikai erdőben úgy hozza a sors, hogy egy medvével kell megküzdened a túlélésért. Kis jubileum, nagy beszélgetés Camino Steve-el!

  • 1 hr 13 min
  Az utazás lélektana - Szirmai Anna pszichológus

  Az utazás lélektana - Szirmai Anna pszichológus

  Utazhatunk bárhová, egy valakivel biztosan találkozunk, és az önmagunk lesz. Meg persze a társaságunk, a váratlan helyzetek, örömök, vagy konfliktusok, de mindezeket is nekünk kell megélni, vagy éppen megoldani.

  Gondolkodtál már azon, hogy miért utazol egyáltalán? Mit ad nekünk és miért érezzük annyira nyomorultul magunkat miután hazaértünk? Fel a fejjel, van megoldás! De még arra is, ha azon veszed észre magad, hogy az újabb és újabb utazások sem oldották meg az amúgy fennálló problémáidat. Egy utazás alatt számtalan  helyzettel szembesülünk, legyen az egy váratlan fordulat, konfliktusok, de persze sok életreszóló élmény is. Hogy mindezek közben hogyan érezzük magunkat és végül milyen állapotban jövünk haza, csakis rajtunk múlik! Egy érdekes és tanulságos beszélgetés Szirmai Anna pszichológussal.

  • 59 min
  Megjártam Irakot! - Perger István

  Megjártam Irakot! - Perger István

  Viszonylag ritka, hogy valaki a várva-várt két hetes nyári szabadságán leruccan a napfényes Irakba. Szerencsére Perger István megtette helyettünk, így mi mehetünk a Balatonhoz, de élményeit addig is megosztja velünk. Igaz nem nyáron és nem pont két hétre, de Észak Korea és egyéb, tőlünk keletre fekvő, nem éppen turistaországok után, István Irakba is ellátogatott, abba az államba, ahová nem sokan mentek e célból az elmúlt években. Pedig az egykori Mezopotámiában, a mai napig érezhetőek a világ egykori legősibb civilizációjának nyomai, de mi maradt Irakból az elmúlt évtizedek háborúi után? Időszámításunk előtti emlékek, Babilon és a mai élet, Szaddam palotája és az Iszlám mindent átható ereje, görkorisok, punkok, de még a halloween is megjelent a nem mindennapi utazáson!

  • 1 hr 8 min

Top Podcasts In Society & Culture

iHeartPodcasts
Glennon Doyle & Cadence13
Joe Rogan Experience Review podcast
Pushkin Industries
KUOW News and Information
American Public Media

You Might Also Like

Mátai András
Klubrádió
Tóth Szabolcs Töhötöm
Friderikusz Sándor
hihetetlentortenelem
Totalcar