4 episodes

Ett program om vår uppkopplade framtid. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Robotarna kommer Sveriges Radio

  • News

Ett program om vår uppkopplade framtid. Ansvarig utgivare: Nina Glans

  Roboten i förarsätet

  Roboten i förarsätet

  Biljakt efter en bullig liten robotbil, en självkörande bilsimulator på Stanforduniversitet och supersnabba hyperloopar följ med till Kalifornien och ta del av framtidens transportsätt.

  I dag står våra bilar parkerade 95 procent av tiden och är en outnyttjad resurs i samhället. Men om utvecklingen av självkörande bilar går som förväntat kommer vi istället att dela bilarna med varandra i framtiden. De självkörande fordonen, både bilar, bussar och lastbilar, har också potential att minska antal olyckor i trafiken.
  Nya snabbare transportsätt, som hyperloopar i form av kapslar som viner fram med hjälp vakuum genom stora rör, kan underlätta för pendling och långdistansförhållanden.
  Hur ser framtiden ut med robotbilar och hyperloopar, och vilken relation kommer vi människor att ha till dem?

  • 24 min
  Min läkare är en robot

  Min läkare är en robot

  Träffa robotdoktorn i Kalifornien en hjärtläkares avatar som kan svara på patienternas frågor. Och följ med till uppstickarna Frisq och Kry som vill digitalisera och revolutionera svensk sjukvård.

  Möjligheterna med att digitalisera sjukvården är stora. En doktor är bara en knapptryckning bort. Olika prylar med sensorer kan hålla koll på vår hälsodata. Och läkarens nya roll ser på sikt ut att bli mer av en hälsocoach, som behandlar patienter innan sjukdomen slår till.
  Men vägen dit är inte spikrak och det finns stora utmaningar. Journalsystemet haltar och patienterna har liten insyn i sin egen vård.
  Har digitalisering och artificiell intelligens potential att förändra vården från grunden?

  • 24 min
  Roboten ser dig. Roboten hör dig.

  Roboten ser dig. Roboten hör dig.

  Följ med till företaget i Göteborg som kan förutse framtiden. Vi träffar också forskaren på Stanforduniversitetet i Kalifornien som tycker att vi ska gilla läget kring all data som samlas in om oss.

  I takt med att våra liv blir allt mer uppkopplade, både i våra prylar, våra hem och i samhället, så uppstår också frågor kring personlig integritet. Vilken information har företagsvärlden rätt att få reda på om oss?
  Samtidigt gör artificiell intelligens och digitalisering våra liv bättre och lättare inom många områden. Data kan hjälpa till att bota sjukdomar. Våra uppkopplade smarta hem hjälper oss att spara energi och tid. Det smarta kontoret kan effektivisera våra arbetsplatser. Och vi är inte sena med att konsumera det innehåll som algoritmerna väljer ut till oss utifrån alla den data som samlas in.
  Är slaget om den personliga integriteten redan över?

  • 24 min
  Roboten och människan

  Roboten och människan

  Följ med och träffa robotarna som redan nu finns i hemmen och ute på stan i San Francisco. Är de våra nya kompisar? Eller är de farliga, ett hot som vi bör förbereda oss inför?

  En rad betydelsefulla frågor kring utvecklingen av robotar och artificiell intelligens har poppat upp på kartan. Vad händer när saker i samhället automatiseras och robotar tar över? Hur ska det gå med jobben?
  Samtidigt gör robotiseringen våra liv bättre på olika sätt och man kan tänka sig en framtid där robotarna fungerar som våra arbetskamrater, hjälpredor och vänner. Vilka relationer kommer vi egentligen att ha med robotar i framtiden?
  Roboten är på frammarsch, frågan är hur vi ska mötas?

  • 24 min

Top Podcasts In News

Tortoise Media
The New York Times
Deuxmoi & Cadence13
The Daily Wire
NPR
The Daily Wire

More by Sveriges Radio

Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio