5 episodes

Informatie en inspiratie over schrijven, uitgeefopties en marketingideeën voor jouw boek.

Schrijven & Uitgeven Maria Staal, Petra van der Ploeg

  • Business

Informatie en inspiratie over schrijven, uitgeefopties en marketingideeën voor jouw boek.

  Valkuilen bij het zoeken naar een uitgever

  Valkuilen bij het zoeken naar een uitgever

  Het zoeken naar een uitgever is een reis vol valkuilen. Je bent zo duizenden euro’s armer, met een zolder vol onverkoopbare boeken. Hoe kun je dat voorkomen?

  • 37 min
  Plotten of pantsen. Wat is het beste?

  Plotten of pantsen. Wat is het beste?

  Plotten of pantsen. Dat is de vraag waar schrijvers het nooit over eens worden. Welke van deze twee heel verschillende schrijfmethodes is het beste?

  Hoe maak ik mijn boek tot een succes?

  Hoe maak ik mijn boek tot een succes?

  We hebben het over wat jij kunt doen om jouw boek tot een succes te maken. Hoe krijg je een perfect manuscript, wat is de reis die je lezer maakt om je boek te kopen en waarom is het belangrijk jouw to-do’s hierop te baseren?

  Luister hierboven of via je favoriete podcast-app. Hieronder staan de hoogtepunten en de volledige uitgetypte versie van de aflevering.
  Hoogtepunten uit de aflevering

  Wat is de definitie van succes en welke stappen heb je te zetten om succes te krijgen?
  Wat kun je doen om beter te leren schrijven?
  Hoeveel paar ogen gaan er over een manuscript voor het publiceerbaar is?
  Wat is metadata en wat heeft dat met je succes te maken?
  Hoe koopt de lezer een boek?
  In welke vormen wil je je boek publiceren?
  Waar wil je je boek publiceren?

  Wil je meer weten over metadata lees dan Maria’s blogpost: Meer boeken verkopen op webshops als Bol.com?
  ***

  Volledig uitgetypte versie van het gesprek
  Petra: Oké, wij gaan vandaag misschien aan een van de meest interessante onderwerpen voor schrijvers beginnen, want heel veel schrijvers willen natuurlijk weten: Hoe maak je van je boek een succes?

  Maria: Ja, dat is wel een interessant onderwerp, denk ik.
  Petra: Ja, dus ik ben wel heel erg nieuwsgierig: Wat is voor jou succes?
  Maria: Ik denk dat dat voor schrijvers... Er zijn, denk ik, verschillende soorten succes die je kan hebben. Want kijk de ene schrijver zegt: Ja, ik wil gewoon mijn boek uitgeven en 25 laten drukken en aan mijn familie geven en dan ben ik... dan is het boek klaar. Dat is al een succes voor mij.

  En je hebt schrijvers die zeggen: Nou, ik heb een vaste baan, of een reguliere baan. Het is alleen maar een hobby, maar ik wil het bijvoorbeeld wel op Bol.com krijgen en wel een beetje mee verdienen. Dat kan natuurlijk ook een doel zijn, en als je dat doet en je verdient er wat mee, kan dat ook succes zijn.

  En je hebt schrijvers die zeggen van: Ik wil fulltime schrijver worden. Dat kan ook. Je hebt verschillende doelen en verschillende ideeën en verschillende gradaties van succes.

  Maar wat denk ik in het geval van deze podcast is… Waar we het over kunnen hebben, in het geval van succes… Hoe kun je je boek zo maken dat het succes gaat hebben? Met name als je het wilt gaan verkopen op, zeg maar, een Bol.com of iets dergelijks, dat lezers het ook gaan kopen.

  Petra: Dus eigenlijk kijken we naar de volledige invloed die je zelf hebt om ervoor te zorgen dat je boek een succes wordt. Want uiteindelijk kun je natuurlijk niet bepalen wat de lezers gaan doen, maar je kan het wel vanuit jouw invloed zo makkelijk mogelijk voor hun maken om jouw boek te vinden.

  Maria: Inderdaad, je kan het wel beïnvloeden. En dat is, denk ik, een onderwerp waar we het nu over gaan hebben. Hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

  Petra: Precies. Dus dit is niet een blog die zegt... of een podcast die zegt: Hiermee gaat je boek een bestseller worden. Het kan wel, want je maakt in ieder geval alles in orde om daar te komen, maar we gaan geen garanties uitgeven dat je boek een bestseller gaat worden.

  Maria: Nee, dat gaan we sowieso niet doen. Maar we gaan wel handreikingen geven waardoor dat misschien wel zou kunnen.

  Petra: Ja, want voor de meeste mensen, als je echt professioneel bezig wil met je schrijven, dan is die bestseller status natuurlijk wel absoluut de gouden appel waar je naartoe wil. Dan wil je ook alles doen om dat te gaan bereiken. Daar gaan we in deze podcast mee helpen. Hartstikke goed.
  Dus we hebben nu geconcludeerd wat succes is.
  Wat is dat eerste stapje waar je rekening mee wil houden om naar dat succes toe te gaan?
  Maria: Ik kijk heel erg naar het boek zelf. Wat is je boek? En dat boek bestaat uit meerdere dingen. Het bestaat ten eerste uit de tekst. Het verhaal zelf en dan maakt het niet uit of het non-fictie is of fictie. Je boek heeft een tekst, dus het manuscript. Die moet je al heel goed maken.

  Dan heb je natuurlijk ook nog hoe het boek er verder uit gaat zien,...

  • 36 min
  Hoeveel geld moet ik investeren in mijn boek?

  Hoeveel geld moet ik investeren in mijn boek?

  In deze aflevering hebben Petra en Maria het over noodzakelijke investeringen. Wat doe je als je geen geld hebt en wat is het gevolg als je niet gaat investeren?

  • 25 min
  Hoe schrijf ik een fantastisch boek?

  Hoe schrijf ik een fantastisch boek?

  Wordt jóuw boek het favoriete boek van je lezer? In deze aflevering krijg je de tools om een fantastisch boek te schrijven.

  • 33 min

Top Podcasts In Business

You Might Also Like