32 episodes

Un podcast despre educația sexuală

#Sexplicații Sexplicații

  • Education
  • 5.0 • 2 Ratings

Un podcast despre educația sexuală

  #sexplicații. Dragoste, cuplu și intimitate – cum construim relații sănătoase

  #sexplicații. Dragoste, cuplu și intimitate – cum construim relații sănătoase

  Într-o nouă ediție specială discutăm despre dragoste, cuplu, intimitate și primul sex din perspectiva unei relații construite în baza principiilor sănătoase. Psihologa Gabriela Popenco, reprezentanta platformei pentrucuplu.md, ne-a relatat mai multe secrete pentru o relație sănătoasă, prima intimitate, cum relațiile pe care le vedem în jur ne influențează acțiunile, etc., de asemenea, am vorbit despre relații toxice și cum înțelegem că am fost prinși în una.  

  • 45 min
  #sexplicații. Infecția cu HIV. Cum media modelează opinia societății

  #sexplicații. Infecția cu HIV. Cum media modelează opinia societății

  HIV este virusul imunodificienței umane. Acesta nu poate fi eliminat definitiv din organism, deoarece se înscrie în codul genetic al celulei gazdă. HIV este responsabil de distrugerea sistemului imunitar, iar din această cauză toate persoanele infectate sunt predispuse la infecții ocazionale și alte tipuri de complicații. Pentru prima dată, întreaga lume a aflat despre HIV, în anii 80 ai secolului trecut, când într-o revistă adresată publicului homosexual din America, New York Native, a apărut un articol despre un nou virus exotic.

  În cadrul ediției speciale de podcast am discutat cu Svetlana Plămădeală, directoare a Agenției ONU pentru HIV și SIDA în Republica Moldova, despre cum media sculptează opinia publică în raport cu HIV, dar și de ce un pilon important al echității este informarea din surse veridice. 

  • 40 min
  #sexplicații. Sezonul III. Sarcinile și avorturile în adolescență

  #sexplicații. Sezonul III. Sarcinile și avorturile în adolescență

  Sarcinile reprezintă o responsabilitate mare, indiferent dacă acestea sunt planificate sau neplanificate, identificarea dezvoltării embrionului la termeni incipienți oferă o gamă variată de soluții. În cadrul ediției curente, vorbim cu ginecologa Nadejda Leșco despre sarcinile și avorturile în adolescență și ce opțiuni au tinerele care rămân însărcinate până la 18 ani în Republica Moldova. De asemenea, discutăm despre consecințele pe termen lung ale deciziilor.

  • 28 min
  #sexplicații. Sezonul III. Testele de sarcină

  #sexplicații. Sezonul III. Testele de sarcină

  În cadrul acestui episod, discutăm cu farmacista Mihaela Nartea, despre varietatea de teste de sarcină pe care le putem găsi în farmaciile din Moldova, cum se efectuează unul pentru a evita rezultatele fals-pozitive și fals-negative, am combătut câteva mituri și am punctat de ce este importantă identificarea unui sarcini la un termen incipient.

  • 18 min
  #sexplicații. Sezonul III. Igiena organelor genitale

  #sexplicații. Sezonul III. Igiena organelor genitale

  În cadrul celui de-al treilea episod din al treilea sezon de podcast, ne-am propus să vorbim despre igiena organelor genitale. Am discutat cu medica ginecologa din cadrul centrelor prietenoase tinerilor Neovita, Galina Leșco. Am vorbit despre igiena corectă a organelor genitale, absorbantele de zi, parfumurile genitale și industria îngrijirii, care în mare parte oferă produse prea puțin necesare pentru o vulvă sănătoasă sau un penis fericit.

  • 21 min
  #sexplicații. Sezonul III. Consimțământul

  #sexplicații. Sezonul III. Consimțământul

  Prin consimțământ ne putem exprima liber dorințele și așteptările sexuale. Pe cât de actual e, într-o eră în care libertatea de exprimare e un drept tot mai accesibil, pe atât de sensibil și delicat rămâne.

  Când e vorba despre consimțământ, trebuie să înțelegem că mesajele pe care le transmitem, fie verbal, fie non-verbal, pot fi înțelese eronat de către partener(ă). Prin urmare, este absolut necesar să învățăm să ne transmitem corect doleanțele și să nu ne temem să verbalizăm lucrurile pe care nu le putem accepta. De asemenea, este important să învățăm să decodificăm mesajele verbale și non-verbale transmise de către partenerul nostru sau partenera noastră. Pentru că, ignorând unele semnale, putem deveni abuzivi fără a sesiza acest lucru.

  Despre tot ce înseamnă consimțământul, vorbim în acest episod cu sexologa Tatiana Grecu.

  • 27 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

doisapte ,

De ce nu era cand eram tanar

Un podcast pe care as fi vrut sa-l aud cand eram tanar

Top Podcasts In Education

Mel Robbins
Kaitlin Reagan
Dr. Jordan B. Peterson
Duolingo
Jordan Harbinger
TED