87 episodes

En samtalspodd med John Sjögren, producerad av tidskriften Signum, om kultur, teologi, kyrka och samhälle.

Signumpodden med John Sjögren signum

    • Religion & Spirituality

En samtalspodd med John Sjögren, producerad av tidskriften Signum, om kultur, teologi, kyrka och samhälle.

    Ett katolskt perspektiv på kriget i Gaza

    Ett katolskt perspektiv på kriget i Gaza

    I det här avsnittet presenteras årets tredje nummer av tidskriften Signum. Ett nummer som bland annat innehåller en artikel av diplomaten Robert Rydberg som ger ett katolskt perspektiv på kriget i Gaza. Finns det något hopp om en fredlig lösning på den blodiga konflikten? Numret innehåller också en text av Hans Joas, professor i religionssociologi vid Humboldt-universitetet i Berlin, som tar avstamp hos den polske essäisten och poeten Adam Zagajewski och religionsfilosofen och psykologen William James för att tala om de mystika erfarenheternas envisa vägran att försvinna. I numret finns också ett antal texter, bland annat Edel Irén Lappins ledare, som berör frågor kring barn och familj.

    • 18 min
    Psykedelika – ett botemedel mot ateism?

    Psykedelika – ett botemedel mot ateism?

    Intresset för psykedelika har exploderat de senaste åren. Det forskas intensivt på området och det finns studier som antyder att olika psykedeliska substanser kan hjälpa mot depression, PTSD och beroendeproblematik. Men psykedelika har också använts i religiösa sammanhang i kulturer världen över och ruset genererar ofta djupt mystika erfarenheter. Finns det en psykedelikans spiritualitet? Och vilka är riskerna med dessa potenta preparat?
    Gäst i avsnittet är Leonidas Aretakis, chefredaktör på tidningen Flamman, kulturskribent i Dagens Nyheter och författare till boken ”Extas i folkhemmet. Sveriges psykedeliska historia.” Det blir ett samtal om extas, berusning och faran med att försöka ta genvägar till andliga insikter.

    • 56 min
    Klassikern: "Myten om den eviga återkomsten" av Mircea Eliade

    Klassikern: "Myten om den eviga återkomsten" av Mircea Eliade

    Det här avsnittet handlar om en av de stora religionshistoriska klassikerna: Mircea Eliades ”Myten om den eviga återkomsten. Arketyper och upprepning” som nyligen kommit i nyöversättning på Stolpe förlag. Det blir ett samtal om cyklisk kontra linjär tidsuppfattning, om historiens fasa, om lidande, om arketypernas och den rituella upprepningens kraft. Gäst i avsnittet är författaren Victoria Larm.

    • 1 hr 1 min
    Nådens språk med Christopher Jamison

    Nådens språk med Christopher Jamison

    Benediktinermunken Christopher Jamison blev bekant för många genom BBCs tv-program ”Klostret” och ”Tystnaden”. Genom sina uppskattade böcker ”Rummet inom dig” och ”Lyckan kommer” har han också visat sin förmåga att förmedla klostervisdom för vardagslivet och att kommunicera andliga insikter på ett tillgängligt sätt. I sin nya bok, ”Nådens språk”, visar Jamison hur det sätt på vilket vi lyssnar, talar, läser och skriver kan vara kanaler för nåd och kärlek. I det föredrag vi här ska få ta del av tar Jamison bland annat Shusaku Endos roman ”Tystnaden” och Marilynne Robinsons roman ”Jack” som exempel för att visa hur nåden kan verka i våra liv. Föredraget följs av ett samtal med jesuitpater Dominik Terstriep.

    • 1 hr
    Dorothy Day – med radikal tillit

    Dorothy Day – med radikal tillit

    ”Här är jag: vad vill du att jag gör?” En ung konvertit står inför jungfru Maria. En ensamstående mamma som hankar sig fram som skribent för New Yorks vänstertidskrifter ställer sig helt till Guds förfogande, och blir en central men ständigt kontroversiell gestalt i den amerikanska katolicismen. Dorothy Day är sedan några år tillbaka förklarad ”Guds tjänare”, och befinner sig i en saligförklaringsprocess. Själv ville hon inte bli helgonförklarad. För, som hon sade: ”Så lätt ska ni inte kunna avfärda mig!”. I det här avsnittet får vi ta del av ett föredrag, hållet vid Katolskt forum i S:ta Eugenia katolska församling i Stockholm, av Signums redaktör och redaktionssekreterare Magdalena Dahlborg om Dorothy Days fascinerande levnadsöde.

    • 43 min
    ”Om det är kött äter vi det inte”

    ”Om det är kött äter vi det inte”

    De kvinnor och män som under senantiken drog ut i öknen för att bli de första kristna munkarna nöjde sig inte med att vara anhängare av en tro, de var radikala lärjungar som tog efterföljelsen på djupaste allvar och lät den omforma hela livet. Men vad var det som drev och inspirerade dem? Vilka visioner hade de? I boken ”Dagligbrödet” möter vi dessa frågor utifrån det mest nödvändiga i livet: maten. Hur kommer det sig att den köttfria fastematen blev munkarnas dagliga föda? Hur påverkade den deras liv? Om detta handlar Tomas Einarssons bok, som är utgångspunkt för det här samtalet. Det handlar om efterföljelse, vår relation till skapelsen, om extremismens frestelse och om längtan efter ett återställt paradis.

    • 51 min

Top Podcasts In Religion & Spirituality

The Bible in a Year (with Fr. Mike Schmitz)
Ascension
The Bible Recap
Tara-Leigh Cobble
Girls Gone Bible
Girls Gone Bible
BibleProject
BibleProject Podcast
WHOA That's Good Podcast
Sadie Robertson Huff
In Totality with Megan Ashley
Megan Ashley

You Might Also Like

Läsarpodden
Dagen
Sökarna
Föreningen Valv
Dagens människa
Tidningen Dagen
Myter & Mysterier
Myter & Mysterier
Det sista mysteriet
Det sista mysteriet
Bildningskomplexet
Benjamin Elfors