
10 episodes

SIKRE KILDER - en podkast om stråling Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet
-
- Science
Er mobilstråling farlig? Hva gjør UV-stråler egentlig? Hvor mye radioaktivitet finnes det i norsk natur? Og hva gjør vi hvis det skjer en atomulykke? Dette og mye annet får du svar på i podkasten Sikre kilder fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.
-
Hudbehandlinger med laser - dette må du vite
Har du vurdert å gå til en laserklinikk for å få utført en kosmetisk behandling? For eksempel for å fjerne en tatovering, en pigmentflekk eller uønsket hårvekst?
Bruken av lasere til hudbehandling har eksplodert de siste årene, og små og store klinikker tilbyr nå laserbehandling til ulike hudproblemer.
Samtidig har vi sett en rekke medieoppslag med personer som har fått brannskader, arr og pigmentforandringer etter laserbehandlinger hos private klinikker.
I denne episoden tar vi for oss det du trenger å vite om hvordan lasere fungerer, hva slags behandlinger de kan brukes til, og hva slags risiko som er forbundet med dette. Og ikke minst - hva du bør tenke gjennom før du går til en privat klinikk som tilbyr laserbehandling.
Forhåpentligvis blir du både beroliget og litt klokere etter å ha hørt episoden.
Du kan lese mer om lasere på våre nettsider: dsa.no/laser-og-lys
Gjester:
Jan Cezary Sitek, seksjonsleder ved hudavdelingen ved Rikshospitalet og spesialist i hudsykdommer. Han har mye praktisk erfaring med bruk av laser i sitt arbeid på sykehuset.
Hilde Skjerdal, fysiker, jobber med lasere og optisk stråling i DSA.
Programleder: Hallfrid Simonsen
Musikk: So on track - Eternity Bro (Shutterstock)
Har du noe på hjertet etter å ha hørt episoden? Vi tar gjerne imot ris og ros på kommunikasjon@dsa.no. -
Radioaktivt nedfall - slik kan Norge rammes ved en atomulykke
Store mengder reinsdyrkjøtt og sauekjøtt måtte kastes i Norge i tiden etter Tsjernobyl-ulykken. I de mest berørte områdene ble også grønnsaker og melk kassert i tiden rett etterpå.
Fortsatt finner vi spor av radioaktivitet i norsk natur etter det som regnes som den mest alvorlige kjernekraftulykken i historien.
Hvis vi får en ny atomulykke i Ukraina eller andre land et stykke unna oss - hva blir konsekvensene? Vil vi bli nødt til å kaste matvarer, eller unngå å spise bestemte ting?
Seniorrådgiver Torild Agnalt Østmo fra Mattilsynet og forsker Håvard Thørring fra DSA snakker i denne episoden om lærdommen fra Tsjernobyl, og hvilke tiltak som kan bli aktuelle ved en eventuell ny atomhendelse. -
Atomvåpen og Putins trussel
I september advarte Putin om at Russland har en rekke masseødeleggelsesvåpen og at han vil ta i bruk alle tilgjengelige midler for å beskytte Russland og det russiske folk. Disse uttalelsene vekket oppsikt, og førte til at enkelte nå frykter for atomkrig.
Hva skjer når et atomvåpen detoneres?
Hvordan har utviklingen vært når det gjelder atomvåpen i verden?
Hvilke typer atomvåpen har Putin tilgang til - og hva blir konsekvensene hvis han bruker dem?
Og hvor godt forberedt vi i Norge er på atomhendelser?
Disse, og flere andre spørsmål, blir diskutert av sjefsforsker Halvor Kippe ved FFI og seksjonssjef for beredskapsanalyser i DSA, Øyvind Selnæs, i denne episoden. -
Solarium - det finnes ingen trygg, nedre grense
Rundt 9 av 10 tilfeller av hudkreft i Norge skyldes for mye soling ute og i solarium. All bruk av solarium er kreftfremkallende, og det finnes ingen trygg, nedre grense for hvor mye solarium du kan ta.
Siden 2012 har det vært 18-årsgrense for å ta solarium i Norge. Forskning viser nemlig at kreftrisikoen er høyest for dem som starter med solarium i ung alder. De som startet med solarium tidlig fikk også diagnosen føflekkreft tidligere enn de som ikke hadde brukt solarium.
I denne episoden møter du Inger-Lill Bjerke som alltid har vært glad i å sole seg og har tatt mye solarium. For tre år siden fikk hun diagnosen malignt melanom (føflekkreft). Hva tenker hun i dag om de som fortsatt tar solarium?
Du får også høre fagdirektør Lill Tove Nilsen i DSA forklare hvorfor vi fraråder all bruk av solarium, og hvordan solariumsbransjen følges opp. -
Røntgenundersøkelser - mer er ikke alltid bedre
De siste 20 årene har bruken av røntgen og annen bildediagnostikk økt veldig i Norge. Myndigheter, leger og forskere roper nå varsko. Men hva er de bekymret for? Og hvorfor har bruken av røntgenbilder økt så kraftig?
Fagdirektør Eva Godske Friberg i DSA, forsker Bjørn Morten Hofmann ved NTNU og barnelege og forsker Ketil Størdal forklarer hvorfor det er viktig å begrense bruken av unødvendige bildeundersøkelser. -
Krig i et land med kjernekraftverk
Ukraina er under angrep fra Russland. Kjernekraftverket Zaporizjzja, som er Europas største, ble truffet av artilleriild og det brøt ut brann i en av bygningene. Russerne har også tatt kontroll over det nedlagte anlegget i Tsjernobyl.
Hva er det verste som kan skje, når et land med operative kjernekraftverk blir invadert? Og hvilke konsekvenser kan det få for Norge?
Astrid Liland og Ingar Amundsen snakker om den aktuelle situasjonen i Ukraina, og samarbeidet mellom norske og ukrainske strålevernsmyndigheter.