34 episodes

Sjukvårdspodden bjuder in spännande gäster som samtalar om utmaningar och möjliga lösningar inom svensk hälso- och sjukvård. Podcasten är utgiven av Roche Sverige. www.roche.se.

Sjukvårdspodden Roche Sverige

  • Science

Sjukvårdspodden bjuder in spännande gäster som samtalar om utmaningar och möjliga lösningar inom svensk hälso- och sjukvård. Podcasten är utgiven av Roche Sverige. www.roche.se.

  Sällsynta hälsotillstånd och FN:s nya resolution

  Sällsynta hälsotillstånd och FN:s nya resolution

  FN har antagit en ny resolution. Den syftar till att förbättra situationen för de 300 miljoner människor världen över som lever med eller är anhöriga till någon med ett sällsynt hälsotillstånd. Resolutionen fokuserar på att säkerställa ett stärkt hälso- och sjukvårdssystem och implementeringen av nationella strategier för området. I avsnitt 34 av Sjukvårdspodden pratar Jonas Edström och Beata Ferencz om vad som behöver hända för att de med ett sällsynt hälsotillstånd ska få en bättre situation, både i Sverige och i världen. Medverkande är Anders Olauson, ordförande för Ågrenska, Acko Ankarberg, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, Helene Cederroth, ordförande för Willefonden och Barbro Westerholm riksdagsledamot för Liberalerna.

  • 41 min
  Nollvision cancer

  Nollvision cancer

  Idag är cancer den överlägset främsta orsaken till död före 80 års ålder. Men det finns de som anser att det inte behöver vara så. Att cancer skulle kunna elimineras som dödsorsak och i större utsträckning än idag bli en botbar eller kronisk sjukdom, men är det verkligen möjligt och vad kommer i så fall krävas? I avsnitt 33 av Sjukvårdspodden pratar Jonas Edström och Eleonore Lundkvist om möjligheten att utrota cancer som dödsorsak med Ebba Hallersjö Hult, innovationsledare för innovationsmiljön Nollvision Cancer och Barbro Sjölander, ordförande i nätverket mot gynekologisk cancer. Ni får också en spaning från Peter Nordström, programchef på Swelife.

  • 25 min
  Hälsodata och digitalisering

  Hälsodata och digitalisering

  Digitalisering är en förutsättning för att maximera nyttan av precisionsmedicin. Tekniken och viljan finns, men vad krävs för att digitalisering av vården ska utvecklas i den takt som omvärlden kräver?
  I avsnitt 32 av Sjukvårdspodden pratar vi om hälsodata och digitalisering tillsammans med Eva Bucksch, jurist på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, Helene Cederroth, grundare av Willefonden och Anna Sandström från AstraZeneca som leder gruppen för hälsodata inom regeringens samverkansprogram för Hälsa och Life Science.

  • 30 min
  Fokus på tumöragnostiska behandlingar

  Fokus på tumöragnostiska behandlingar

  Tillsammans med Magnus Carlsson, ordförande för Sarkomföreningen, och Gisela Helenius, molekylärbiolog och verksamhetsansvarig på Clinical Genomics i Örebro, samtalar vi om tumöragnostiska diagnoser. Vad är det, vad innebär det för patienten och vad kommer det innebära för vården? I vårt reportage har vi pratat med Anders Edsjö, överläkare vid klinisk genetik och patologi i Region Skåne, som har en stor inblick inom området. Vi får även en spaning från vår kollega Alexandre Breant som jobbar med just tumöragnostiska diagnoser.

  • 38 min
  Hur kan vi bli bättre på klinisk forskning i Sverige?

  Hur kan vi bli bättre på klinisk forskning i Sverige?

  I detta avsnitt pratar vi om kliniska prövningar. Varför är det viktigt och hur kan vi i Sverige bli bättre på det? Med oss för att diskutera det här har vi Karin Eriksson, forskningschef på Cancerfonden, och Anna Mannfalk, regionråd i Region Skåne. I vårt reportage berättar Annika Baan, chef för prövningsenheten inom onkologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, om hur hon ser på läget för klinisk forskning i Sverige samt om vilka ambitioner de har på Sahlgrenska. Vi får även en spaning inom ämnet från Anna Nilsson Vindefjärd som är generalsekreterare för ForskaSverige!.

  • 32 min
  Screening och tidig diagnos och vad det kan innebära

  Screening och tidig diagnos och vad det kan innebära

  Tillsammans med Maja Ödmann som är mamma till Roy som föddes med genetiska muskelsjukdomen SMA typ 1 och Michael Anefur som är riksdagsledamot för KD samtalar vi om vikten av screening och tidig diagnos. I vårt reportage berättar Marie-Christine Ouillade som är ordförande för Newborn Screening  Alliance om hur de driver frågan om nyföddhetsscreening på europeisk nivå. Sist gör Björn Klanac som är fysioterapeut vid regionhabiliteringen i Göteborg en spaning i ämnet.

  • 28 min

Top Podcasts In Science

Hidden Brain
Alie Ward
Jordan Harbinger
Neil deGrasse Tyson
Exactly Right
Wes Larson, Jeff Larson, Mike Smith | QCODE

You Might Also Like