100 episodes

Varje vecka träffas två pedagoger i ett klassrum nära dig. De dricker kaffe och pratar pedagogik. Samtalen handlar om skola, digitala verktyg och lite annat. De spanar in i framtiden, lyfter fram aktuella händelser samt tipsar om användbara digitala verktyg.

Skolspanarna - Skola, digitalisering och lite annat Johan Fång & Hans Wågbrant

  • Education

Varje vecka träffas två pedagoger i ett klassrum nära dig. De dricker kaffe och pratar pedagogik. Samtalen handlar om skola, digitala verktyg och lite annat. De spanar in i framtiden, lyfter fram aktuella händelser samt tipsar om användbara digitala verktyg.

  Avsnitt 232 - Digitaliseringen - Vart är vi på väg?

  Avsnitt 232 - Digitaliseringen - Vart är vi på väg?

  I en bastuvarm studio spelar de båda pedagogerna in det 232:a avsnittet av podden Skolspanarna. Denna vecka avhandlas bland annat lite aktiviteter att roa sig med mot slutet av terminen, slumpgeneratorer, ljudeffekter, GSuite-nyheter och snabbkommandon och flik-hantering. Förutom tips och nyheter har Hans grävt ner sig i digitaliseringen av skolan och ställer sig frågorna: Var är vi och vart är vi på väg? Johan däremot har testat lite tjänster som Skolspanarna hört en del om men aldrig använt. Det mesta är sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

  • 53 min
  Avsnitt 231 - NHDSIDBS!

  Avsnitt 231 - NHDSIDBS!

  I det 231:a avsnittet snackar de båda pedagogerna om lite av allt. Det blir kufiska förkortningar, FN, Google, Youtube, AI, SPSM och en hel del tips. De ställer sig även frågan: Synkront eller asynkront? Förutom detta blir det ännu ett varv med leken 5 av 10. Denna gång väljs det mellan stillbildsfilmsverktyg och en tvistad variant där Hans genomgår ett slags moraltest när det gäller digitala verktyg. Det mesta är sig alltså likt även denna vecka. Det blir ett samtal om skola, digitalisering oh lite annat. 

  • 48 min
  Avsnitt 230 - 5 av 10

  Avsnitt 230 - 5 av 10

  I det 230:e avsnittet återvänder de båda pedagogerna till studion för att som sig bör prata bort ännu en torsdagseftermiddag. Denna gång handlar samtalet om GDPR-disclaimers, CC0-musik, skillnaden mellan CC0 och PDM, IT-ord, Meet-snabbkommandon och en hel del annat nytt och blandat. Förutom detta gör Patrik Landström bejublad solo-comeback, där han ger sin bild på vad Corona har inneburit för hans skolorganisation. Han utvärderar även olika typer av videomötesplattformar samt berättar om att LKPG kör Google i hela kommunen. Som avslutning pratas det även lite listor. De båda Skolspanarna tvingas välja fem av tio och denna gång handlar det om lektionsinledningar och digitala mackapärer. Det mesta är sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

  • 57 min
  Avsnitt 229 - TPACK med tillägg

  Avsnitt 229 - TPACK med tillägg

  De båda pedagogerna är tillbaka i studion för avsnitt 229. Fokusområdet denna vecka är TPACK och mer bestämt TPACK i Coronatider. Förutom detta blir det en rejäl dos mer eller mindre användbara tillägg. Det bjuds på nyttiga, smarta och roliga tillägg i en enda härlig Skolspanar-mix. Räkna även med ett nyhetssvep som handlar om Zoom FOMO, X Æ A-12 Musk, Jitsi, Jamboard och världens enda virtuella surdegsmuseum. Som du kanske förstår är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

  • 53 min
  Avsnitt 228 - We Meet Again

  Avsnitt 228 - We Meet Again

  De båda pedagogerna är tillbaka efter ett par veckors ofrivillig frånvaro. Avsnitt 228 bryter ny mark på så sätt att det är första gången inspelning sker via länk. Trots detta blir det ett klassiskt Skolspanar-avsnitt där de snackar en zoombombande Elon, Meet i alla dess former, Google Sites, Googles podcast-satsning och hur du kan spela Tetris med länder. Förutom tips och trix blickar de tillbaka sex år och utvärderar vad de då trodde skulle hända i framtiden. Det bli UnosUno, 21st Century Skills,  Wkipedia och digitalkunskap. Trots distansinspelning är det mesta sig likt i avsnmitt 228. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

  • 55 min
  Avsnitt 227 - Don't mention the virus

  Avsnitt 227 - Don't mention the virus

  I det påsklovslediga 227:e avsnittet parafraserar de båda pedagogerna John Cleese och gör ett seriöst försök att inte uttala namnet på viruset vi alla börjar bli lite trötta på. Förutom det så har Johan fått åldersnoja, blivit helt tagen av Dylan, börjat skapa att göra listor, testa eleverna mest hela tiden, resa digitalt och insett att majoriteten av alla tillägg i Google är skit. Hans å andra sidan  funderar på Zoombombad, bygger bort vardagen, snickrar hemsidor i världens bästa Google Sites, förlorar sig i meningslös Google Trivia samt köper en mikrofon som är snygg som prydnad samtidigt som han står på avgrundens rand på hemmaplan. Det blir helt enkelt ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

  • 52 min

Top Podcasts In Education

Listeners Also Subscribed To