100 episodes

Varje vecka träffas två pedagoger i ett klassrum nära dig. De dricker kaffe och pratar pedagogik. Samtalen handlar om skola, digitala verktyg och lite annat. De spanar in i framtiden, lyfter fram aktuella händelser samt tipsar om användbara digitala verktyg.

Skolspanarna - Skola, digitalisering och lite annat Johan Fång & Hans Wågbrant

  • Education

Varje vecka träffas två pedagoger i ett klassrum nära dig. De dricker kaffe och pratar pedagogik. Samtalen handlar om skola, digitala verktyg och lite annat. De spanar in i framtiden, lyfter fram aktuella händelser samt tipsar om användbara digitala verktyg.

  Avsnitt 310 - The LKPG Angle

  Avsnitt 310 - The LKPG Angle

  I ett något stressigt avsnitt är de båda pedagogerna tillbaka i studion för 310:e gången. Denna vecka börjar de med ett nyhetssvep bestående av bland annat konsumentlagar, Bossware, Nederländerna, klassrumsstök och SETT. DE tipsar även om digitala verktyg som kan underlätta mot slutet av en termin. Huvudfokus ligger dock utanför 50-skyltarna denna vecka då Patrik har samlat ihop ett gäng skolmänniskor i Linköping och pratar om SETT och digitala läromedel. Trots denna vinkel är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

  • 55 min
  Avsnitt 309 - SETT 2022

  Avsnitt 309 - SETT 2022

  I det 309:e avsnittet har de båda pedagogerna haft möjligheten att lämna studion och bege sig ut på äventyr utanför 50-skyltarna. Äntligen har de fått gå på mässa och detta avsnitt handlar därför till stor del om deras upplevelser från SETT-dagarna. Förutom detta blir det lite Musk, Metaverse, störig musik och lite Google nytt. Från SETT kommer det handla om Jack Werners källkritik, Maria Wimans skolkartongsskola, F i alla ämnen med Diaz gånger två och Fredrik Sandströms förakt för Comic sans. Det bjuds även på ett kort inslag där den tredje Skolspanaren Patrik Landström ger sin syn på SETT-dagarna. Trots ämnet är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

  • 1 hr
  Avsnitt 308 - Rulltrappan som inte fungerar

  Avsnitt 308 - Rulltrappan som inte fungerar

  Efter två veckors uppehåll är de båda pedagogerna tillbaka i studion snacksaliga som alltid. De rör sig fritt i ett samtal som bland annat berör Tik Tok-kriget, debunking, Musk, 61 danska kommuner, Waze, Phideo, SayHi, Anchor, tillfälliga epost-adresser och en hel del Google-nytt. Huvuddelen baseras först och främst på en liknelse med en trasig rulltrappa. Nämligen om skolans digitalisering fortfarande bara är analoga lösningar som blivit digitala och inte alltid funkar som de ska. Förutom detta pratar de läromedel utifrån aktuell forskning. Hur långt har vi kommit med digitala läromedel och vad önskar vi oss framöver? Trots ett uppehåll är det mesta sig likt. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

  • 49 min
  Avsnitt 307 - Vi misslyckas igen!

  Avsnitt 307 - Vi misslyckas igen!

  I det 307:e avsnittet tittar de båda pedagogerna tillbaka 300 avsnitt, då ämnet handlade om misslyckade lektioner. Innan de pratar fails blir det både nyheter och tips där de bland annat pratar om sajter de minns, ansiktsburk, Kim Jong-un goes actionhero, daterad teknik, källkritik, AI-dubbning, självritande manga, temafärger i Classroom och snygga simuleringar med LOOPY. Huvudfrågan denna veckan är dock varför en del lektioner misslyckas och vad kan man lära sig av det? Med blottad strupe utgår de från egna misslyckanden för att på så sätt försöka förstå vad som kan leda till att man misslyckas och hur man kan undvika det framöver. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

  • 1 hr 2 min
  Avsnitt 306 - Skolyrken vi saknar

  Avsnitt 306 - Skolyrken vi saknar

  I det 306:e avsnittet är saker och ting såväl tunga som normala. Det bjuds, inledningsvis, på resurser på Ukrainska, DISA, Yandex, studiebesök och nationella prov. I ett något spretigt tipssegement avhandlas Instagrams kronologiska flöde, GIFs-skaparens död, irrelevanta Google-sökningar, Printliminator och Nimos smarta glasögon. Huvuddelen av veckans avsnitt handlar dock om skolyrken de önskar fanns. Det kan röra sig om alltifrån lärarcaddies till personalrumsföreståndare. Som du kanske förstår är det mesta sig likt även denna vecka. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

  • 1 hr
  Avsnitt 305 - Googles heliga graal

  Avsnitt 305 - Googles heliga graal

  I avsnitt 305 kollar de båda pedagogerna först av hur läget ligger. De känner sig tvingade att prata om kriget i Ukraina men berör även det faktum att det är ok att hata på sociala medier samt att 42% saknar sin hund mer än sina barn. Efter denna mer eller mindre osammanhängande inledning öppnar de ordboken och tar sig an ord såsom Roblox, Deep eller Dark web, White noise och NFT. Huvudfokus denna vecka ligger som så många gånger för hos Google. De ser fram emot Google Educations heliga graal, nämligen practise sets. Vad det är vet de knappt själva men de är taggade. De slänger även in en del Google-nytt som kan underlätta en digital skolvardag. Det mesta är sig alltså likt även i avsnitt 305. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat. 

  • 45 min

Top Podcasts In Education

Dr. Jordan B. Peterson
Lauryn Evarts & Michael Bosstick / Dear Media
TED
Motiversity
Duolingo
Kerry Muhlestein

You Might Also Like

Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Jenny Strömstedt & Victoria Skoglund