33 episodes

Smarta cash är podden som peppar till att styra upp sin ekonomi och förverkliga drömmar genom att intervjua inspirerande och kunniga gäster. Det handlar om allt från sparande, aktier och boende till karriär, relationer och ekonomisk jämställdhet. En privatekonomipodd som gör pengar roligare och livet rikare.
Av Isabella Ahmadi.
Följ på Instagram: @smartacashpodcast
Följ på Twitter: @isabellaahmadi
Läs bloggen: https://smartacash.finance.blog
Kontakt: smartacashpodcast@gmail.com

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Smarta cash Isabella Ahmadi

  • Business

Smarta cash är podden som peppar till att styra upp sin ekonomi och förverkliga drömmar genom att intervjua inspirerande och kunniga gäster. Det handlar om allt från sparande, aktier och boende till karriär, relationer och ekonomisk jämställdhet. En privatekonomipodd som gör pengar roligare och livet rikare.
Av Isabella Ahmadi.
Följ på Instagram: @smartacashpodcast
Följ på Twitter: @isabellaahmadi
Läs bloggen: https://smartacash.finance.blog
Kontakt: smartacashpodcast@gmail.com

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  #31 Sommarekonomi och semesterbudget med Moa Langemark

  #31 Sommarekonomi och semesterbudget med Moa Langemark

  Checka av ekonomin innan sommaren drar igång och lev ut den bästa semesterekonomin du kan! Sparanalytikern Moa Langemark på Avanza har koll på allt du behöva fixa med finanserna innan du kan kasta dig ner i solstolen och sätta tänderna i en härlig bok – om ekonomi såklart (och ja, Moa ger även sina bästa boktips :D).
  Hur gör man med sina investeringar innan man går på semester? 
  – Det beror helt på hur aktiv man är under resten av året. Har du valt att vara aktiv i ditt sparande så ska du självklart vara det även under semestern. Är du en sån som behöver följa hur aktierna rör sig och hur världsekonomin utvecklas, då kan du inte slappna av. Säg att du valt ett enklare sparande, som ett månadssparande i fonder som ligger och tickar på, då kan du låta investeringarna vara med gott samvete. Man kan inspireras av Warren Buffett som säger att “Our favorite holding period is forever” – det kan man bära med sig i hängmattan. Du kan koppla av om du investerat långsiktigt, säger Moa Langemark.
  Vad behöver man mer se över innan semestern?
  – Har man mycket skulder med höga kreditavgifter, börja där. Beta av lånen med högst ränta. När det är borta kan vi prata om bufferten. Det ska vara ett sparande på ungefär tre månader. Det kan vara svårt att nå dit. Ha pengarna på ett vanligt sparkonto eftersom du kan behöva pengarna under en börsnedgång. 
  Hur gör man en bra budget?
  – Det bästa är att om man redan året innan har funderat på hur mycket man gjort av med på semestern. Sätt dig ner och titta vilka utgifter du hade. Börja spara redan ett år innan så blir det inte så stor uppförsbacke när man börjar närma sig sommar och sol. Det är svårt att uppskatta kommande utgifter. Du kan ju bli påbackad på campingen, kylskåpet pajar eller så är det barnen som tjatar till sig fler glassar. Ha föregående år som utgångspunkt. Vi är alla människor, det är lätt att tänka att jag löser det där sen. I största mån som möjligt ska man undvika att betala semestern med krediter. Har du inte råd nu har du det sannolikt inte sen.
  Vilka utgifter är bra att hålla koll på?
  – Det är väldigt mycket upp till var och en. Har man gjort en buffert och undviker dyra krediter kan man kosta på sig att ta det soft och unna sig saker man inte tar resten av året. Alla vi som har barn blir ju ofta chockade efter att ha varit på t ex Grönan eller Kolmården. Det rullar snabbt iväg. Kan man hitta billigare alternativ? Som att åka på lågsäsong istället. 
  Hur ska man göra med sitt sparande under sommaren? 
  – Det beror på din investeringsstrategi. Vissa vill vara aktiva och då måste man fortsätta det. Det måste du vara under hela året. Men har du valt ett enkelt sparande i fonder med autogiro, då kan man gott låta det ticka vidare. Annars är ju sommaren en fantastisk möjlighet att gå igenom lånen, ta bort dyra krediter, se över bolån, fundera över din situation, hur mycket ska du amortera osv, säger Moa Langemark. 
  Moa lassar på med härliga spartips och tankar om hur sommarekonomin kan maxas! För i sommar ska det njutas – men på ett smarta cashigt sätt. Lär dig allt om hur i Smarta cash #31 Sommarekonomi och semesterbudget med Moa Langemark.

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • 29 min
  #30 Bli ditt privatekonomiska jag 2.0 med Manda Rydberg

  #30 Bli ditt privatekonomiska jag 2.0 med Manda Rydberg

  Stort som smått med psykologins perspektiv på privatekonomi i dagens avsnitt. KBT-terapeuten och beteendevetaren Manda Rydberg förklarar hur pengar påverkar oss och varför vi agerar som vi gör med dem. Hur tar man itu med shoppingberoende, spelmissbruk och en nedåtgående spiral där skulderna hopar sig? 
  Hur påverkar pengar oss människor?
  – Det kan vara motivationshöjande, trygghetsskapande och kan aktivera adrenalin, stress men även dopamin och belöning. Vår relation ser jag som väldigt individuell. Den är färgad av våra uppväxtförhållanden. Hur har våra föräldrar hanterat pengar? Vilket program har vi fått med oss? Sen är det kopplat till självbild, säger Manda Rydberg. 
  Om man har stora skulder, hur påverkar det en och hur tar man tag i det?
  – Stora skulder leder lätt till maktlöshetskänslor. Det dämpar motivationen till att agera, det gör att det vi står inför känns för stort. Skulderna blir abstrakta och vi skjuter bort det. Det blir lätt så tungt att vi skapar ett emotionellt skydd. Stänger vi av slipper vi känna. Det känns bra för stunden och kan göra att vi fortsätter spendera, vilket långsiktigt skapar mer oro, skam och rädsla. Ta hjälp. Gör en plan och skapa delmål. Var beredd på att stå i det obehagliga ett tag. Du kanske måste byta livsstil under en period för att nå det långsiktiga målet, att må bättre.
  Vad i ens inställning kan man förändra på för att förbättra sin privatekonomi?
  – Det korta svaret är att gå från att fokusera på beteendet till att fokusera på känslorna bakom. Känslorna motiverar oss till handling. Är du medveten eller omedveten om dina känslor? Personligen tror inte jag på strikta regler som att strunta i take away-kaffen. Handla mer intuitivt och kom i kontakt med dina känslor.
  Hur blir man sitt bästa jag?
  – Första steget är att ta ansvar. Inse att du är den gemensamma nämnaren i alla livssituationer. Det är positivt. När vi förändras så förändras också vår omgivning. Om man ska ta med sig något från den här podden så är det att göra utrymme för sina känslor och behov. Känslor är inget irrationellt och jobbigt som ska undvika. Det är inte så hjärnan fungerar. Känslor motiverar våra handlingar och är budbärare av behov. De bär på data och information till oss. Vi ska medvetandegöra dem istället, då blir man sitt bästa jag, säger Manda Rydberg. 
  Manda förklarar dessutom tre olika privatekonomiska problem: shopping, spelande och skulder och hur man kan lösa sin situation, ur ett psykologiskt perspektiv. Ledtråd: känslorna är nyckeln. Hör allt i Smarta cash #30 Bli ditt privatekonomiska jag 2.0 med Manda Rydberg.

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • 30 min
  #29 Boosta budgeten och skrota skulderna med Maija Vierimaa

  #29 Boosta budgeten och skrota skulderna med Maija Vierimaa

  Lån, krediter, Kronofogden, skuldsanering – budget- och skuldrådgivare Maija Vierimaa går igenom rubbet i dagens avsnitt. Många fina verktyg för att styra upp sin ekonomi utlovas, och praktiska tips för hur man hanterar sin budget. Även om man inte har ekonomiska problem just idag är kunskapen dunder i förebyggande syfte.
  Hur hittar man kraften att ta tag i sin ekonomiska situation?
  – Det är inte det lättaste om man har väldiga ekonomiska problem en längre tid, att veta var man ska börja. Det första steget är att prata med någon man känner sig trygg med och litar på. Var öppen med att du inte har kontroll över ekonomin. Jag vet att många känner skuld och skam över att inte ha hanterat ekonomin som de ska. Det första kan då vara att vara transparent med situationen med någon. Därefter kan man kartlägga sin ekonomi, säger Maija Vierimaa. 
  Hur gör man en riktigt bra budget?
  – En budget kan se väldigt olika ut. Det finns inte ett enda recept för en bra budget. Det behöver inte vara komplicerat eller svårt. Du kan göra det old school med penna och papper eller med hjälp av appar. Utgå från din ekonomi som den ser ut idag. Allas ekonomi ser olika ut – och det gör ens prioriteringar också. Sen behövs vissa utgifter alltid betalas, som bostad och barnomsorg. 
  Om man har väldigt stora skulder. Var börjar man?
  – Se över vad det är för skulder. Var finns de? Titta på eventuella kravbrev, logga in på inkassobolagens sajter och hos Kronofogden. Sen behöver man titta på hur möjligheten att betala av skulden ser ut. Hur stort är utrymmet efter att de viktigaste utgifterna betalats? Ta kontakt med de du är skyldig pengar och försök få till en avbetalningsplan. Ibland finns inte utrymme att betala av på skulderna. Om inte pengarna räcker till allt får skulderna vänta. För mat, bostad och barnomsorg måste man ha. 
  Är det kört om man hamnar hos Kronofogden?
  – Nej det är inte kört. Det finns alltid en väg tillbaka till en stabil ekonomi. Det kan vara så att man är i en livssituation där man inte kan betala tillbaka. Då är det oundvikligt att det går till Kronofogden. Då får det vara så. På ett eller annat sätt så kommer en väg tillbaka, säger Maija Vierimaa. 
  Hjälp finns att få för den som har ekonomiska problem. Budget- och skuldrådgivare finns kostnadsfritt i alla kommuner. Hö om hur man kan lösa sina ekonomiska problem i #29 Boosta budgeten och skrota skulderna med Maija Vierimaa.

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • 31 min
  #28 Livet som digital nomad med Anmol Waizy

  #28 Livet som digital nomad med Anmol Waizy

  Vem har inte drömt om att resa runt i världen och jobba varsomhelst, när det passar? Anmol Waizy slog slag i saken och drog! Bytte kontorsjobb i Sverige mot ett nytt land i månaden, med eget företag och plugg i laptopen. Tack vare att hon och hennes man investerat i olika tillgångar lever de bland annat på passiva inkomster. 
  Hur ser ditt liv ut?
  – Jag och min man reser runt i världen på obestämd tid. Vi reste från Sverige i mars och är nu i vårt tredje land, Georgien. Anledningen till att vi valde Georgien var för att det passade våra krav bra. Vi ville åka till ett land som inte var i lockdown eller där man var tvungen att vara i karantän. Först reste vi till Spanien och sen till Dubai, och så Georgien där vi är nu, säger Anmol Waizy.
  Hur får ni in pengar?
  – Min man fick ta med sitt heltidsjobb hit, det känns supertryggt. I mitt fall fick jag inte det. Det var lika bra för då kan jag satsa mer på annat jag har att göra. Det vi lever på idag är det vi har investerat. Vi har investeringar i aktiemarknaden, fonder, krypto och i fastigheter. Det genererar en så kallad passiv inkomst. Det lever vi på. 
  Du driver eget företag?
  – Jag behövde hitta något jag kunde jobba med oberoende av tid och plats, och digitalt. Då hittade jag e-commerce. Det var inte min grej först, men jag tog kurser och lärde mig. I dagsläget driver jag en online outlet. Det har varit superkul! jag har inte sett mig tekniskt lagd så att bygga hemsida, hålla koll på betalningssystem och taxeringssystem är en helt ny dimension. Jag har ytterligare två projekt på gång. Jag kan varmt rekommendera e-commerce. 
  Kan vem som helst leva som ni? 
  – Absolut. Om vi kan så kan vem som helst. Jag hade aldrig kunnat se mig själv göra det – visst hade jag drömt om det – men det kändes så långt ifrån. Jag kollade på influencers och youtubers, alla möjliga profiler, och man tänker att man aldrig kommer klara av det. Jag är fast här, jag är nöjd, jag kan inte lämna mitt jobb, vad ska jag leva på? Men du vet ju inte förrän du har försökt! Jag försöker alltid motivera alla till att göra det. Om du inte gör det idag, när ska du göra det?
  Hör allt om Anmols härligt fria livsstil och ta del av hennes bästa tips för hur man lyckas ta steget ut i världen i Smarta cash #28 Livet som digital nomad med Anmol Waizy.

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • 31 min
  #27 Landa drömjobbet med Christine Nord

  #27 Landa drömjobbet med Christine Nord

  Slipa på CV, skriva ansökan och naila intervjun. Vägen till anställning kräver lite jobb. Hur lyckas man egentligen? Dagens gäst är den rutinerade karriärcoachen Christine Nord som hjälpt många att hitta rätt i karriären. 
  Hur skriver man ett succé-CV?
  – Det viktigaste är att man anpassar CV:t efter det jobb man söker. Det behöver anpassas till varje jobb man söker. Man kan utgå från samma grund, men lyfta fram det som matchar det jobb man söker och försök förmedla att din kompetens matchar. Gör en bra inledning som är 3-5 meningar som sätter tonen för CV:t. Där kan du verkligen sälja in dig. Sen är det rätt formellt, säger Christine Nord. 
  Hur ska man tänka med övriga meriter i CV:t?
  – Jag tycker man ska hålla det enkelt och rakt på sak. Du behöver inte slänga in att du pluggat franska på högstadiet om jobbet inte kräver det och du knappt kan säga “hej, jag heter…”. Det ska vara relevant. Gör det lätt för läsaren. 
  Vad är viktigast med det personliga brevet?
  – Att det är personligt. Det är ett big no no att ha en mall att skicka till alla. Det är där du får chansen att berätta vad du kan bidra med till just det här jobbet. Det är bra om det är en halv eller en tredjedels A4. Men det personliga brevet är lite på väg bort eftersom det inte är så rättvist. Det kanske inte ens är relevant för jobbet du söker att skriva bra. 
  Hur lyckas man med intervjun?
  – Det  finns inte ett rätt svar. Det är viktigt att förbereda sig. Vad vill du förmedla? Det är en dialog och inte bara att du ska bli utfrågad utan också ett tillfälle för dig att känna in om det är rätt för dig. Sen vet man inte om den man blir intervjuad är bra på att intervjua. Därför är det viktigt att tänka ut ditt budskap så du kan få fram det oavsett vilka frågor du får. Praktiskt kan det vara bra med en promenad innan så du känner dig pigg och på g. Sitt sen en stund för dig själv och känn dig lugn och trygg. Peppa dig själv. 
  Hur hittar man en bra balans mellan jobb och hemmet? 
  – Det kämpar många med. Man måste fråga sig hur formeln ser ut för en själv. Börja med att fråga vad balans innebär för dig själv. Det är omöjligt att uppnå balans hela tiden. Det kan bli en stress i sig. Vissa perioder kan du ha mer på jobbet, och vissa perioder är det mer hemma. Och det måste vara okej, då ska man inte stressa upp sig. Men om du mår dåligt och inte hinner återhämta dig behöver du göra förändringar. En bra början är att prata med sin chef och söka hjälp, säger Christine Nord.
  Vet du vad du ska svara på frågan “Vilka är dina svagheter?” Det har Christine. Tune in för toppentips på hur du lyckas ro drömjobbet i land i Smarta cash avsnitt 27 Så får du drömjobbet med Christine Nord.

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • 29 min
  #26 Börsens gyllene regler med Maria Landeborn

  #26 Börsens gyllene regler med Maria Landeborn

  Vill du få dina pengar att växa? Då kan börsen vara rätt plats för dig – om du gör din läxa och lär dig hur handeln, psykologin och matten funkar. Experterna pratar ofta om att inte lägga alla ägg i samma korg, ha is i magen och att inte försöka tajma marknaden. Vad innebär allt detta? Det förklarar dagens gäst Maria Landeborn som är senior strateg och sparekonom på Danske bank. 
  Hur svårt är det att bli bra på börsen?
  – Det fina är att alla kan lyckas med sparandet på börsen. Det kräver inte en högskoleexamen eller att du lägger tusen timmar på att förstå marknaden. Snarare handlar det om några enkla regler. Att spara regelbundet, spara långsiktigt och att sprida risken. Ha också rätt pengar på rätt ställe, säger Maria Landeborn. 
  Intresset har ökat sen corona och det har gått bra för många nya sparare på börsen. De har väl inte oanad talang utan snarare ridit på vågen?
  – Det handlar inte om att man är gud på börsen för att man fått sin portfölj att växa det senaste året. Nästan vad du än köpt har gått bra eftersom det var otroligt pressat när börsen föll förra året. Över tid är det inte så lätt att lyckas på börsen. Den senaste tiden är inte representativ för hur det brukar vara. Tittar man på börsutvecklingen över tid så står ett litet antal bolag för majoriteten av avkastningen. Att lyckas pricka dem är svårt. 
  Vad innebär det att ha is i magen på börsen?
  – Man ska inte agera känslostyrt. Man ska inte reagera på det som händer på börsen. Om man inte har is i magen drabbas man av panik när börsen faller och trycker på säljknappen. Många småsparare blev livrädda och sålde förra året i dippen. Det resulterar i att man missar de bästa börsdagarna som kommer kort efter de sämsta, när börsen går upp. Man ska inte inte sälja när det rasar och man ska inte drabbas av fomo när det går bra. Det här kämpar både nybörjare och professionella med. Vi människor med våra instinkter är inte gjorda för att vara på börsen. Vi behöver lägga band på känslorna och hitta en strategi för hur vi agerar. Man ska ha is i magen och ha tänkt igenom hur man agerar när en krasch eller kursrusning sker. 
  Har du någon bra regel för att spara på börsen?
  – Det är viktigt med långsiktighet och regelbundenhet. Vad gällande hur mycket pengar man ska ha på börsen: Det finns en tumregel man kan ha. För varje år du planerar att ha pengarna på börsen så kan du ha 10% av kapitalet på börsen. Ska du ha pengarna om fem år så kan du ha 50% på börsen och så vidare. Sen kan man såklart ha olika syn på risk, säger Maria Landeborn. 
  Den fantastiska ränta-på-ränta-effekten är magin som uppstår när kursen pekar uppåt på börsen. Fördjupa din kunskap för att maxa denna lukrativa snöbollseffekt i Smarta cash avsnitt 26: Börsens gyllene regler med Maria Landeborn.

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • 32 min

Top Podcasts In Business