268 episodes

Smedjan är tankesmedjan Timbros magasin. I Smedjanpodden bjuder vi varje onsdag på fördjupande samtal med initierade gäster utifrån ett marknadsliberalt perspektiv.

Smedjanpodden Timbro

  • News
  • 5.0 • 1 Rating

Smedjan är tankesmedjan Timbros magasin. I Smedjanpodden bjuder vi varje onsdag på fördjupande samtal med initierade gäster utifrån ett marknadsliberalt perspektiv.

  264: Världens mest liberala universitet

  264: Världens mest liberala universitet

  Universitetet i Chicago har producerat fler nobelpristagare i ekonomi än något annat. Hur kunde en enskild nationalekonomisk institution bli så inflytelserik? Andreas Johansson Heinö och Caspian Rehbinder har läst Chicagoskolan av Lanny Ebenstein. Ursprungligen publicerat av Ideologipodden och sedan lånat av Smedjanpodden.

  • 36 min
  263: Ideologifrukost LIVE

  263: Ideologifrukost LIVE

  En gång i tiden var icke-socialistisk den mest inkluderande beteckningen för partierna till höger om Socialdemokraterna. Mittenpartierna ville inte vara höger och var länge även obekväma inför att kalla sig borgerliga. En splittrad allians, ett par havererade DÖ- och JA-överenskommelser och ett Tidöavtal senare har begrepp som liberal, konservativ och borgerlig återigen en splittrande effekt. Eller? Vad är det för ett ideologiskt landskap som partierna halkar runt i?  
  Veckans podd, som Smedjanpodden lånar från Ideologipodden, är en liveinspelning från ideologifrukosten den 23 maj.  
  Medverkande:  
  Catarina Kärkkäinen, Timbro  
  Matilda Molander, Liberal Debatt  
  Martin Tunström, Barometern  
  Samtalet leds av Andreas Johansson Heinö

  • 1 hr 2 min
  262: Ett Sverige för vuxna

  262: Ett Sverige för vuxna

  Tyskland är EU:s mäktigaste land och Sveriges viktigaste handelspartner. Ändå är kunskapen om Tyskland ofta låg i Sverige. Nu lanserar vi Ett Sverige för vuxna - om Tyskland som förebild och avskräckande exempel. Boken är skriven av Philip Franzén som bor i Berlin och systematiskt dissekerar den tyska samhällsdebatten. Han tar sig bland annat an hanteringen av flyktingkrisen, Coronapandemin, energiomställningen och Rysslandspolitiken.  
  Hur ska vi förstå de historiska erfarenheternas betydelse för den tyska samhällsdebatten? Och hur annorlunda är egentligen Tyskland från Sverige?    
  Veckans podd, som Smedjanpodden lånar från Ideologipodden, är en liveinspelning från lanseringen den 12 maj.  
  Medverkande: Philip Franzén, författare till Ett Sverige för vuxna, Lina Lund, politisk reporter på DN, tidigare korrespondent i Berlin samt Erik Thyselius, journalist på Axess-TV och Tysklandskännare  Samtalet leds av Andreas Johansson Heinö

  • 1 hr 1 min
  261: Ayn Rand: Kapitalism, egoism och kärlek

  261: Ayn Rand: Kapitalism, egoism och kärlek

  Ayn Rand upphör aldrig att fascinera. Mer än 40 år efter sin död finner Rands romaner ständigt nya läsare som låter sig inspireras och provoceras av karaktärerna i klassiska verk som Urkällan och Och världen skälvde. Veckans podd, som Smedjanpodden lånar från Ideologipodden, är en liveinspelning från ett samtal i Göteborg 9 maj.
  Medverkar gör Kajsa Ekis Ekman, författare och kulturskribent och Mattias Svensson, författare och ledarskribent på Svenska Dagbladet. Samtalet leds av Andreas Johansson Heinö.

  • 53 min
  260: Jürgen Habermas

  260: Jürgen Habermas

  Jürgen Habermas är en av vår tids allra mest inflytelserika samhällsvetare och filosofer. Han har deltagit i samhällsdebatten i åtta decennier. I Sverige är han kanske mest känd för sina idéer om deliberativ demokrati, författningspatriotism och ett ihärdigt försvar av upplysningens ideal i strid med inte minst postmodernister på 1980-talet.  
  Smedjanpodden lånar ett avsnitt från Ideologipodden, där Olof Hallonsten, sociolog och organisationsforskare, och Andreas Johansson Heinö samtalar om Habermas.

  • 42 min
  259: Det politiska samtalet

  259: Det politiska samtalet

  Är det för lite humor i politiken? Eller borde vi tvärtom vara ännu mer allvarstyngda? Och kan jakten på likes vara lika destruktiv för debatten som hatet i sociala medier? Smedjanpodden lånar denna vecka en inspelning gjord av Timbro förlag, av ett samtal mellan Johanna Frändén (författare och journalist, Aftonbladet), Erik Helmerson (författare och ledarskribent, DN), Victor Malm (kulturchef Expressen) och Andreas Johansson Heinö.

  • 53 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In News

The New York Times
NPR
The Daily Wire
SiriusXM
The Daily Wire
The Daily Wire

You Might Also Like

Axess Magasin & TV
Svenska Dagbladet
Ivar Arpi
Kvartal
Henrik
Expressen