12 episodes

De podcast van Solidair, het magazine van de PVDA.

Solidair Podcasts Solidair

  • News

De podcast van Solidair, het magazine van de PVDA.

  Wij van Moretusburg

  Wij van Moretusburg

  “Waarom moeten wij hier nu weg?” De sociale huurders van de wijk Moretusburg in Hoboken (Antwerpen) kunnen het niet begrijpen. Het metaalverwerkend bedrijf Umicore besliste samen met de stad Antwerpen om een groot deel van de wijk op te kopen en te slopen, om zo een eind te maken aan de gezondheidsproblemen in de wijk. Er zijn nochtans andere oplossingen. De bewoners, die al tientallen jaren in de wijk wonen, vechten voor hun thuis.

  De muziek bij deze podcast is van Eric Van der Westen (freemusicarchive.org)

  • 28 min
  Studio Solidair - De schoonmaakster die er schoon genoeg van had!

  Studio Solidair - De schoonmaakster die er schoon genoeg van had!

  Khadija Hyati, president van het Nederlandse Schoonmakersparlement, was het beu dat de meest onmisbare mensen (schoonmakers, verpleegkundigen, vuilnisophalers, winkelpersoneel) het meest onzichtbaar zijn. "Als ik het ziekenhuis niet proper houdt, kan de chirurg niet beginnen werken." Hoe zij respect eiste voor de schoonmaaksector, vertelt ze uitgebreid in Studio Solidair.

  Bekijk de video met ondertitels op studiosolidair.be  

  Studio Solidair, dat zijn 7 boeiende gesprekken opgenomen op ManiFiesta over de wereld en hoe die te veranderen.

  • 31 min
  Studio Solidair - Hoe Cuba het analfabetisme uitroeide (en andere successen van de revolutie)

  Studio Solidair - Hoe Cuba het analfabetisme uitroeide (en andere successen van de revolutie)

  Wist je dat bijna alle Cubanen vandaag kunnen lezen en schrijven dankzij een grote alfabetiseringscampagne na de revolutie? De opa van Annie Garcès was één van de studenten die naar het platteland trok en boeren lees- en schrijfles gaf. Deze Cubaanse muzikante draagt samen met andere kunstenaars de stem van jongeren die in de revolutie geloven. Luister naar haar verhaal en dat van de Cubanen, ver weg van de propaganda van de VS-regering.  

  🎬  OPGEPAST! Deze podcast is in het Spaans. Je kan de video met Nederlandse ondertitels bekijken op studiosolidair.be 

  Studio Solidair, dat zijn 7 boeiende gesprekken opgenomen op ManiFiesta over de wereld en hoe die te veranderen. Stay tuned!

  • 23 min
  Studio Solidair - Seks, vrijheid en socialisme

  Studio Solidair - Seks, vrijheid en socialisme

  Waarom hadden de vrouwen in Oost-Duitsland meer orgasmes dan die in West-Duitsland? Hoe speelde de USSR het klaar om als eerste een vrouwelijke astronaut de ruimte in te sturen?

  Kirsten Ghodsee, auteur van "Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme", legt de onwaarschijnlijke verwezenlijkingen van socialistische landen bloot: meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen, een ongelofelijke vooruitgang op vlak van vrouwenrechten en gelukkigere relaties.

  Studio Solidair, dat zijn 7 boeiende gesprekken opgenomen op ManiFiesta over de wereld en hoe die te veranderen. Volgende week, zelfde dag: de volgende aflevering. Stay tuned!

  OPGEPAST deze podcast is in het Engels. Bekijk de video met Nederlandse ondertitels op www.studiosolidair.be

  • 26 min
  Studio Solidair - Voetbal, werkende klasse en hoop

  Studio Solidair - Voetbal, werkende klasse en hoop

  Wist je dat het Nederlandse parlement leegliep toen ze over de loonsverhoging in de zorgsector moesten stemmen? Benieuwd hoe voetbal en samen zingen mensen kan verbinden? Ontdek het in het gesprek tussen Ron Meyer, vakbondsleider bij FNV Nederland en Peter Mertens, voorzitter van de PVDA.

  • 46 min
  Studio Solidair - Pensioenen: hoe de Fransen Macron hebben overwonnen

  Studio Solidair - Pensioenen: hoe de Fransen Macron hebben overwonnen

  Voor dezelfde carrière krijg je in Frankrijk 40 % meer pensioen dan in België. Hoe hebben de Fransen dat kunnen waarmaken? In deze aflevering van Studio Solidair vraagt PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte het aan Catherine Perret van de Franse vakbond CGT. Tipje van de sluier: het is iets met fakkels en revolutionairen.

  OPGELET: Deze podcast is in het Frans. Je kan hier de video bekijken met Nederlandse ondertitels. 

  • 26 min

Top Podcasts In News

The New York Times
The Daily Wire
NPR
SiriusXM
The Daily Wire
Crooked Media