47 episodes

Sonder är managementkonsulter som utvecklar framtidens organisationer och ledarskap.

Sonderpodden om organisation & ledarskap Sonder AB

  • Careers

Sonder är managementkonsulter som utvecklar framtidens organisationer och ledarskap.

  Mona Lindström om Buurtzorgs självstyrande organisation

  Mona Lindström om Buurtzorgs självstyrande organisation

  Buurtzorg är ett holländskt företag inom hemsjukvård som är kända för att deras drygt 10 000 medarbetare arbetar i självstyrande team utan chefer. De har högst kundnöjdhet och medarbetarnöjdhet i branschen, samtidigt som de har lägst kostnader. Det är med andra ord en riktig framgångssaga.

  I dagens podd intervjuar jag Mona Lindström som startat Buurtzorg Sverige om hennes erfarenheter av att ta Buurtzorgmodellen hit. Vi diskuterar hur förutsättningarna skiljer mellan Holland och Sverige och hur modellen fungerar i praktiken.

  Jag kan också nämna att Sonder har startat upp ett samarbete med Buurtzorg om att hjälpa andra företag och organisationer att implementera Buurtzorgmodellen. Om du vill veta mer om det rekommenderar jag att du tar kontakt med oss via www.sonder.se eller kommer på något av våra frukostseminarier om du befinner dig i Stockholm.

  • 45 min
  Styra med tillit i en reglerad verksamhet med Tomas Uddin

  Styra med tillit i en reglerad verksamhet med Tomas Uddin

  Tomas Uddin är chef för Marknad, kommunikation och HR inom Landshypotek Bank https://landshypotek.se/. Det är en av Sveriges äldsta banker som idag befinner sig på en resa där de växer kraftigt inom nya områden och jobbar med tillitsbaserad styrning. Detta i en verksamhet som är kringgärdad av ett väldigt omfattande regelverk.
  Vårt samtal handlar om hur man förenar en tillitsbaserad och kundcentrerad styrning med att ha en kraftigt reglerad verksamhet.
  Innan samtalet med Tomas vill jag tipsa om vårt frukostseminarium fredagen den 31 januari om att genomföra en transformation till en mer agil organisation. Läs mer och anmäl dig på https://info.sonder.se/seminarium-200131

  • 39 min
  Psykologiska life-hacks med Björn Hedensjö

  Psykologiska life-hacks med Björn Hedensjö

  Dagens poddgäst är Björn Hedensjö - en man med många järn i elden.
  Björn är författare, poddare, psykolog och mediepersonlighet. Han började som chef inom mediebranschen inom bland annat Dagens industri och Dagens Nyheter innan han sadlade om och utbildade sig till psykolog.
  Han har skrivit boken Helikopterfaktorn – en överlevnadsguide för chefer i digitalåldern. Där ger han psykologiska life-hacks för att klara arbetsvardagen för stressade personer. Några av dem kommer här i podden.
  Om du gillar sonderpodden får du gärna hjälpa till att sprida den genom att ge ett betyg och skriva ett omdöme i Apple podcaster eller annan podcastapp. Det hjälper fler att upptäcka podden.

  Länkar från poddavsnittet:
  Helikopterfaktorn – en överlevnadsguide för chefer i digitalåldern https://www.nok.se/titlar/akademisk-psykologi/helikopterfaktorn/
  Podden Dumma människor
  https://open.spotify.com/show/6p5Grz1i5bLaTomPgLVbUk

  • 51 min
  Boel Sjöstrand om individ- och teamutveckling

  Boel Sjöstrand om individ- och teamutveckling

  Boel Sjöstrand är ingenjören som älskade matte, men har kommit att göra karriär inom HR och ledarskap. Hon var en av de första anställda inom Netlight Consulting och har fram till nyligen varit VD för den HR-inriktade konsultorganisationen Wise Professional.

  Vårt samtal kretsar kring den utvecklingsresa som individer och team gör och varför det är så viktigt att aldrig sluta vara nyfiken, både på sig själv och andra.

  Ge gärna Sonderpodden kärlek genom att ge ett betyg och ett omdöme i din poddapp!

  • 47 min
  Ledarskap för kreativa människor med Johanna Frelin

  Ledarskap för kreativa människor med Johanna Frelin

  I dagens podd intervjuar vi Johanna Frelin som är VD för Tengbom arkitekter. Johanna har en bakgrund som journalist på SVT där hon också gjorde chefskarriär och blev känd som kvinnan som gav Björne från Björnes magasin sparken. Johanna har även varit VD för utbildningsföretaget Hyper Island och har nyligen blivit rekryterad till VD-posten för Riksbyggen.
  Vi pratar om ledarskap och särskilt om ledarskap för kreativa människor där det handlar om att utveckla den kollektiva förmågan och att facilitera snarare än att peka med hela handen.
  Om du gillar Sonderpodden får du gärna gå till poddbiblioteket i din poddapp eller på iTunes, scrolla fram till Sonderpodden och sätt ett betyg på podden. Ge oss också gärna kommentarer om vad du gillar med podden.
  På vår hemsida sonder.se finns det fler poddar, guider och whitepapers att ladda hem. Där kan du också anmäla dig till våra frukostseminarier i Stockholm.

  • 49 min
  Har man någon nytta av agila ramverk? Med SAFe-experten Mikael Boman

  Har man någon nytta av agila ramverk? Med SAFe-experten Mikael Boman

  SAFe – Scaled Agile Framework – har under de senaste åren slagit igenom stort i svenska storföretag. De agila ramverken syftar till att skala upp de agila arbetssätten till hela organisationen och särskilt SAFe marknadsförs som ett standardpaket som ska kunna användas av de riktigt stora företagen. Men håller det måttet?
  Mikael Boman hör till pionjärerna för SAFe i Sverige med en bakgrund som agil konsult inom Citerus och SAFe-expert inom GE Healthcare med uppdrag för hela General Electric-koncernen. I samtalet går vi igenom vad SAFe och agila ramverk egentligen är för något, hur de används idag och vilka för- och nackdelarna är.
  Här är några länkar till mer information om SAFe:
  Scaled Agile ramverket: https://www.scaledagile.com/
  Artikel med kritik mot SAFe: https://agileforest.com/2018/06/24/why-safe-is-not-the-scaled-agile-approach-you-need/
  Artikel som försvarar SAFe mot kritik: https://medium.com/@Elabor8/safe-heres-where-the-critics-get-it-wrong-892b19a173a5
  Ge gärna Sonderpodden lite kärlek genom att ge feedback och sätta betyg på podden i din podcast-app. Det hjälper andra att hitta podden och hjälper oss att göra bättre innehåll!

  • 48 min

Top Podcasts In Careers

Listeners Also Subscribed To