23 episodes

Vi skriver spejderhåndbogen til det 21. århundrede. Men hvad skal der stå i den? I hvert afsnit hjælper erfarne spejdere os med at genopfriske de klassiske spejderfærdigheder. Der bliver også plads til at lære noget nyt.

Spejderliv Spejderliv

  • Education

Vi skriver spejderhåndbogen til det 21. århundrede. Men hvad skal der stå i den? I hvert afsnit hjælper erfarne spejdere os med at genopfriske de klassiske spejderfærdigheder. Der bliver også plads til at lære noget nyt.

  23. Skoven skal dø!

  23. Skoven skal dø!

  Nogle mener, at skoven skal dø!

  ... Altså forstået sådan, at gamle træer skal dø og rådne for at skabe nye levesteder for svampe og insekter. En ægte vild natur.

  Vi besøger Suserup skov, som er det nærmeste vi kommer på en dansk urskov.

  Kærlighed til skoven kommer ikke af sig selv. Man skal lære hinanden at kende først. Og her på første date, vil skoven fortælle lidt om sig selv, godt hjulpet af vores 2 gæster.
  Vi har inviteret Søren Bang-Achton og Rasmus Quistgaard Lund, som begge er drevne skovmænd. De vil gøre os lidt klogere på skoven. Vi lærer både om skovens historie, sampe og danmarks farligste dyr.



  Velkommen i det grønne!

  (Dette er første del af et dobbeltafsnit om skoven)

  • 51 min
  22. Morse: – · – · | – – · – | |

  22. Morse: – · – · | – – · – | |

  CQ! CQ! Kalder alle!
  Så er der endeligt et afsnit dedikeret til morsealfabetet.

  En (løgn)historie fortæller at Samuel Morse fik inspirationen til hans telegraf-system, gennem en tragisk begivenhed. Han nåede ikke at besøge sin hustru på dødslejet, fordi at brevet var så lang tid om at komme frem. Begravelse var afholdt da han nåede hjem.

  Ved graven svor han, at lave et hurtig kommunikationssystem, så tragedien ikke skulle ske igen. Så opfandt han telegrafen og morsealfabetet til at sende med - og verden var forandret.

  Selvom historien ikke er sand, så fortæller den hvor langsomt kommunikation foregik før telegrafen kom til. Og hvilke enorme omvæltninger den nye hurtige lynhurtige metode skabte i verden.

  Morse blev det første internationale signalsystem og blev benyttet helt op i 1990'erne.

  Vi har inviteret Brian Lodahl - dobbelt danmarksmester i morse - til at fortælle om morse og telegrafi - Rigtig god fornøjelse.

  Link til morsenøgle her: http://spjdrpedia.dk/wiki/Morsen%C3%B8gle

  • 47 min
  21. Stjernehimlen: Mælkevejen set fra Danmark

  21. Stjernehimlen: Mælkevejen set fra Danmark

  Du kan downloade vores stjernekort her: www.spejderliv.dk/stjerner

  Mennesker har altid været fascineret af stjernehimlen. Den har haft stor betydning for menneskers skæbne. På den kan man aflæse guderne oplevelser og eventyr.

  Og så er den praktisk. Man kan bruge stjernerne til at finde nord. Sømænd har i årtusinder brugt stjerne til at sejle efter - og man lærer det stadigt i 2020.

  Alle spejderbøger, lige fra 1932 til idag har haft stjernekort indtegnet. Derfor er det kun naturligt, at vi kigger nærmere på stjernehimlen.

  Hvis du lytter med, så lover vi at du vil kunne finde Store Bjørn, Casiopia og Nordstjernen næste gang det bliver stjerneklart.

  Vi ringer også til Marstal Navigationsskole, hvor vi får en kort undervisning i sekstant og stjernenavigation af Henrik Hagbarth Mikkelsen.

  • 51 min
  20. Mærker: Sådan får du børn og unge til at høre efter

  20. Mærker: Sådan får du børn og unge til at høre efter

  Nogle elsker mærker, nogle får dem aldrig syet på uniformen, men alle spejdere har et forhold til de farverige firkanter. Tilfældige mennesker har et forhold til spejdermærker. Din onkel forstår det. Martin Krasnik kan skrive en leder i weekendavisen om det. Folk forstår et knivbevis.

  Det er nok anderledes, når det kommer med mærke-systemer og arbejdsprogrammer.

  Derfor har vi dedikeret dette afsnit til at spørge ind til vores mærkesystem "Paletten". Birgitte Drewes har haft fingrende dybt i den arbejdsprograms-bolledej og hjælper os med at forstå hvordan dette mærkesystem adskiller sig for sine forgængere.

  Afsnittet om mærker, var ønsket af Mathias Kjær Pedersen. Du kan skrive til os med forslag på spejderliv@kfumspejderne.dk

  • 42 min
  19. Spejdermetoden: En checkliste på 8 punkter - Om hvad der rent faktisk gør spejder til spejder

  19. Spejdermetoden: En checkliste på 8 punkter - Om hvad der rent faktisk gør spejder til spejder

  Det der gør spejder - til Spejder - er MÅDEN det gøres på.

  Det kan være, at man kun kan se bål, mærker og snobrød - men der ligger en særlig pædagogisk metode bagved. Den er usynlig - men der er ikke desto mindre den, vi kigger på i dette afsnit.

  Det handler om spejdermetoden, som ligger til grund for at spejderarbejde.

  Mange kender nok sådan de overordnede principper - men er du klar over at der er en liste med 8 punkter. Den lyder sådan her:

  * Spejderlov og løfte
  * Learning by doing
  * Patruljesystemet
  * Mødet mellem børn og voksne
  * Det fremadskridende program
  * Livet i naturen
  * Fantasirammer
  * Leg for livet

  Som gæst har vi Birgitte Drewes.

  • 42 min
  18. Spejderne kommer til Danmark: Epilog - Føreren Lembcke, Kongen af Rold og Granes travle pension

  18. Spejderne kommer til Danmark: Epilog - Føreren Lembcke, Kongen af Rold og Granes travle pension

  Vi fejrer, at vi kom igennem sagaen om den danske drengespejderbevægelses første 15 år.
  Denne epilog er et hyggeafsnit, hvor vi følger vores hovedpersoner i resten af deres liv, for at se hvad der blev af dem.

  Som lovet er der også lidt link til videoen "Det Danske Spejderkorps" fra 1921:
  https://filmcentralen.dk/museum/danmark-paa-film/film/det-danske-spejderkorps

  Lembcke er slet ikke færdig med politik. Han har sluppet interessen for Mussolini og er nu begyndt at interessere sig for en tysker med et lille mustache og store ambitioner.

  Jens Hvass bliver statsskovrider i Rold skov og der husker de ham stadigt i dag. Som den første inviterede han nemlig befolkningen ind i naturen.

  Og endeligt bliver Jens Grane beviset på, at alt ikke stopper når man er fyldt 40. Der er efter han fylder 60, at han kan fejre sine største sejre.

  • 1 hr 7 min

Top Podcasts In Education

Listeners Also Subscribed To