208 episodes

Elitlöparen John "Jesus" Kingstedt och den ambitiöse nybörjaren Manne Forssberg djupdyker varje vecka i allt som handlar om löpning. Och försöker bli snäppet snabbare.

Music - I Was Running by Alpaca Sports

Spring Snyggt - med Jesus och Manne Jesus och Manne

  • Sports
  • 5.0 • 1 Rating

Elitlöparen John "Jesus" Kingstedt och den ambitiöse nybörjaren Manne Forssberg djupdyker varje vecka i allt som handlar om löpning. Och försöker bli snäppet snabbare.

Music - I Was Running by Alpaca Sports

  199. Kapa fyra minuter på milen på fyra veckor - Olagliga sätt att bra på löpning

  199. Kapa fyra minuter på milen på fyra veckor - Olagliga sätt att bra på löpning

  I avsnitt 197 lyfte vi lagliga sätt att förbättra löpförmågan. Denna veckas avsnitt fokuserar vi på det som är direkt olagligt och oerhört effektivt - bloddoping. 
   
  Kalle Grenemark är föredetta skidskytt som efter karriären deltog i en forskningsstudie och fick testa effekterna av bloddoping. På några veckor gick han 36 till 32 på milen, utan att öka träningsdosen.
   
  Christer Malm är en tidigare duktig löpare (14.10 på 5000m) som är idrottsfysiolog och forskar på hur man ska kunna fånga dem som väljer att bloddopa sig genom blodtranfusioner - det mest svårupptäckta sättet. Christer berättar allt vi behöver veta om bloddoping. 
   
  Saucony-Ebba är äntligen med i podden igen och avslöjar skohemligheter. 
   
  Manne har haft en gedigen träningsvecka och har inte ont någonstans, John har fått ett bakslag i comebacken men håller tummarna för diverse kroppsscanningar. 
   
  Veckans Sponsorer: 

  Saucony

  Maratongruppen (Sthlm Loop, Lördag 21 Oktober) 
   
  Löplappet (Var med i "Fortsätt Springa" och ha chans att vinna fina priser) 

  • 2 hr
  198. Snabb, ung och lovande - Emma Löfkvist är här

  198. Snabb, ung och lovande - Emma Löfkvist är här

  33.59 på 10km är snabbt oavsett ålder och kön. Är man dessutom en 18 år ung tjej som bara sprungit seriöst i några månader så är det sensationellt. Emma Löfkvist gjorde precis det, från att primärt ha satsat på 300m häck och längdhopp så sadlade hon om och blev löpare förra hösten. Struktuerad löpträning började hon med i juni i år och i sitt tredje millopp någonsin sprang hon alltså in på en tid under 34 minuter. Emma som bor i Malmö visste inte riktigt själv vad hon skulle förvänta sig. Dagen innan sprang hon 10 kilometer i 3.50-tempo för att ta reda på vilken fart som var rimlig att hålla i loppet. Lär kära känna en av våra mest intressanta talanger.

  John har fortsatt sin upptrappning och har sprungit fyra mil veckan som gått. Manne har ätit från hela konditionidrottens buffébord. 
   
  Veckans Sponsorer: Saucony Djurgårdsvarvet. 10 km den 7 oktober på Djurgården. I anmälan ingår lopptisha från Saucony och ett bidrag till UNHCR:s arbete med att stötta Ukraina.

  Petzl. Gudö Run of Hope 30 September, spring i fin terräng och stöd Barncancerfondens viktiga arbete. I veckan rullar vi även ut årets reflexbanetävling.
   
  Team Santander. Det 100 man starka laget tar sig an Lidingöloppet kommande helg. 

  • 1 hr 45 min
  197. Lagliga sätt att bli bra på löpning

  197. Lagliga sätt att bli bra på löpning

  Vilka prestationshöjare är evidensbaserade och lagliga? Mikael Flockhart, doktor i idrottsvetenskap och högst habil löpare (32.04 på 10k) har tillsammans med Filip Larsen publicerat en ny studie på broccoligroddars effekt på kroppens eget antioxidativa system. Tanken är att man med rätt intag ska kunna stimulera återhämtningen av hårdare träning och på så sätt öka kroppens förmåga att tillgodogöra sig kvalitén. I veckans intervju går Mikael in i detalj på vilka system som samverkar, hur oxidativ stress inte ska ses som något ont, varför C-vitamin brus inte alltid är positivt och vad mer vi kan göra för att förbättra vår prestation på laglig väg. 
  Manne och John går även igenom andra lagliga prestationshöjare.
   
  Manne har gjort ett maxtest på 5000m skierg och känner sig som ett konditionsmonster. John har ÄNTLIGEN fått jogga och ser framåt mot ett ljus i höstmörkret. 

  Veckans Sponsorer: Santander (Team Santader, intervju med Johan Olsson). Petzl (Pannlampor och reflexbanor)   
   

  • 2 hr 2 min
  196. Vem behöver spikskor?

  196. Vem behöver spikskor?

   


  Oliver Löfqvist är ett känt namn inom elitlöparkretsar. Senaste åren har han hävdat sig väl på diverse svenska mästerskap både på bana och i terräng. I år har dock ett stort lyft kommit med karriärens första senior-SM medalj (på 10 000m). I gångna veckans Finnkamp placerade han sig som tvåa på nya personbästat 28.43 och seglade därmed upp som klubbrekordsinnehavare i anrika Spårvägen FK. Oliver berättar om hur det stora lyftet varit möjligt och om hur man får till livet för att lyckas med löpningen. 

  John och Manne hamnar i diskussion om distansfart, både i löpning och på skierg. John börjar närma sig jogg och Manne har tävlat i Helsingborg. 

  Veckans Sponsorer: Marathongruppen, Saucony, Santander. 

  • 2 hr 3 min
  195. Sveriges snabbaste minister

  195. Sveriges snabbaste minister

  Jakob Forssmed är socialminister med ansvar för idrotts och folkhälsofrågor i Sveriges nuvarande regering. Han är också löpare och djupt införstådd i begrepp som tröskel, intervall och tempo. I veckans huvudintervju berättar Jakob om dels sin egna träning och att hinna med löpningen torts en fullspäckad kalender, men också om hur vi ska värna föreningslivet och vad vi kan göra för att få fler barn och unga i rörelse, samt om hur vi kan få hans chef statsministern att sluta springa med shorts på tightsen.

  Pernilla Otto nämndes i förra veckans avsnitt efter att hon slagit världsrekord på 6-dagars löpning, på löpband! Manne kunde inte släppa prestationen och har pratat med Pernilla om hennes bedrift. 


  Killarna har haft ganska kassa veckor, John har varit sjuk och Manne har en inskolning som tär på krafterna. 


  Veckans Sponsorer: 

  Saucony 
   
  Team Santander
   

  • 1 hr 45 min
  194. Det är i Dalarna det händer

  194. Det är i Dalarna det händer

  Spring Snyggt har varit i Dalarna och bevakat Vasaloppets olika löplopp. En fantastisk helg fylld av fina prestationer och events. Vi möter flertalet löpare från klasserna 45 och 90k där många rekord slogs och hjältesagor skrevs (Kristofer Låås, Jesper Lundberg, Olle Meijer, Elov Olsson, Erica Lech, Barbro Fjällstedt Oljans, Ida Nilsson, Sofia Sundberg). Utöver detta så pratar vi om pågående VM i Budapest och imponeras av flera svenska framgångar. 


  John närmar sig besked om vad som felas med kroppen men gläds över att cykelbenen levererar. Manne visar på fin form och verkar för första gången ha motat en skada i grind. 

  Veckans Sponsor - Saucony 

  • 1 hr 31 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Sports

Wave Sports + Entertainment
Barstool Sports
Dan Le Batard, Stugotz
The Ringer
Fantasy Football
Pat McAfee, ESPN

You Might Also Like

Johan och Erik
Runners World Sweden
Simon Gustavsson & Tommy Ivarsson
simonfredrik
Niklas Bergh & Erik Wickström
Ellen och Johnny – ultralöpare