40 episodes

Entreprenörer. Lärdomar. Inspiration. En intervjupodd från @zackrisson

Startuppodden Beppo

  • Society & Culture

Entreprenörer. Lärdomar. Inspiration. En intervjupodd från @zackrisson

  45 – Umut Alp, CTO Truecaller

  45 – Umut Alp, CTO Truecaller

  Umut Alp (th) och poddens Mikael Zackrisson i Beppostudion.

  Startuppodden sponsras av Beppo Ljudproduktion. Beppo hjälper dig att komma igång med din egen podd. Beppo har studios och teknik för produktionen, men är också grymma på att ta fram koncept för poddar och annan ljudkommunikation.
  Truecaller är en av de klarast lysande stjärnorna på den svenska startuphimlen. Deras app som identifierar och stoppar oönskade telefonsamtal har fått över 200 miljoner användare världen över, och bolaget har fått tunga investerare som Sequioa, Kleiner Perkins och Niklas Zennströms Atomico.
  En som varit med ända från början är Istanbulfödde Umut Alp, som träffade grundarna Nami Zarringhalam och Alan Mamedi när de alla studerade på KTH. Han fick i uppdrag att bygga den första Android- och IOS-versionen av Truecallers app, då, i början fanns enbart en version för Windows Phone. Idag är han Truecallers chief technical officer, CTO, med ansvar för att bygga upp och leda hela den 60 man stora utvecklingsavdelningen.
  Men Umuts startupresa började egentligen långt innan. Efter flera år på olika storföretag i Turkiet lockades han till Stockholm och Sverige av startupscenen här.
  ”Jag hade vänner i Sverige, både svenskar och turkar, som sa kom hit.”
  Han flyttade till Stockholm 2008, började läsa på KTH, träffade Alan och Namn och resten är som det heter historia.
  Några godbitar ur intervjun:
  När de märker att det tar fart i användandet utomlands.
  ”Jag tror Libanon var det första landet, helt plötsligt såg vi spikar i nedladdningen därifrån. Och vips så ringde en av Namns vänner och sa att vi var på libanesisk tv. Sen var vi etta på App Store.”
  De förstod aldrig riktigt varför det lyfte i just Libanon av alla länder, men mönstret i tillväxten har de sett i alla andra länder där appen blivit stor också.
  Om monetärisering:
  ”Vi tittar på det. Vi är glada att vi haft ägare som låtit oss prioritera användarupplevelsen, och vi kommer aldrig kompromissa med användarna.”
  Exakt när de kommer börja satsa på att få intäkter vill Umut inte avslöja.
  ”Snart”, säger han.
  Mycket tyder på att det kommer bli någon form av annonsering eller liknande.
  ”Att ta betalt av företag är mycket mer rimligt än att ta betalt av användarna. Annonsering kan vara ett sätt, men det viktiga är att behålla användarupplevelsen.”
  En intressant sak med Truecaller är deras internationella kultur. Grundarna är från Iran, och Umut är från Turkiet. Sedan dess har bolaget vuxit med personer från ett 40-tal olika länder, man rekryterar aktivt från utlandet.
  ”De flesta i Sverige är konsulter, haha. Det hjälper att kunna rekrytera från hela världen.”
  Så gott som alla utvecklare sitter på Truecallers huvudkontor på Kungsgatan i Stockholm. Tvärtom mot alla moderna outsourcingtrender så insourcar Umut i stället och samlar all teknisk kompetens på en och samma plats.
  ”Jag har jobbat med distansteam förut, det kan funka i vissa fall. Vi är ett produktbolag, då är det bra att ha alla produktutvecklare nära.”
  Umut har också en tydlig linje när det gäller rekrytering till sitt team. Samarbetsförmåga går före tekniskt kompetens.
  ”Jag tittar på hur bra lagspelare de är. Man kan lära ut teknik, men är man inte en lagspelare så kan man inte ändra det.”
  Umut Alps bästa råd:

  Skapa ett bra team. Ett lag. ”Du kan inte lita på stjärnor, du måste ha ett lag”.
  Rekrytera mångfald. ”Folk har en tendens att anställa folk liknande de själva, men kan inte ha endimensionella team.”
  Balansera arbete och att ha kul.
  ”Pingisbordet på jobbet har blivit en kliché, men det handlar inte om ett pingisbord. Det handlar om att folk känner sig som hemma, och det är bara möjligt om man känner sig nära de man jobbar med.”

  Tack till Peter Sandberg,

  • 1 hr 15 min
  44 – Dinesh Nayar, grundare och vd, Fyndiq

  44 – Dinesh Nayar, grundare och vd, Fyndiq

  Dinesh Nayar har kanske inte den traditionella bakgrunden som startup-vd:s brukar ha. Han föddes av en malaysisk far och finsk mor som träffades när de jobbade på en restaurang i Saltsjöbaden på 70-talet. Men det var ändå inte krögare han blev, i alla fall inte till en början. Först utbildade han sig till dansare och var en rätt framgångsrik sådan på Cullbergbaletten. Sedan tillbringade han några år i familjens restaurangverksamhet i Spanien (”min affärsskola”), innan han via Happy Socks träffade Fredrik Norberg, och till slut drog igång Fyndig 2010.
  Startuppodden sponsras av Upwork. Upwork gör det snabbare och enklare för människor och företag att hitta och samarbeta med frilansare från hela världen, oberoende av tid och plats.  Som lyssnare av podden får du 50 dollar rabatt på ditt första köp. Gå in på www.upwork.com/coupon, ange koden NORDICS2015.
  Fyndiq är ett varuhus, ”ett Ullared på nätet”. Från början var tanken att e-handlare skulle sälja sina överblivna varor på Fyndig, numera är det mera ett sätt för mindre handlare att nå ut, och ett sätt för kunderna att få ett större utbud av varor att bläddra bland. Idag har man 1500 handlare anslutna, men vägen dit var inte helt enkel.
  ”Det där tror vi inte på, vi har ju Tradera och Blocket”, vad det många som sa”, berättar Dinesh.
  ”Anledningen till att vi lyckades var en kombination av naivitet och att vi inte var så utstuderade, och inte så ”fat and happy”. Det var ett klassiskt fall av att kavla upp armarna och köra.”
  För att få de första handlarna att hoppa på krävdes hårt arbete, övertalning och att Dinesh helt sonika hjälte dem att lägga upp sina första varor i butiken.
  En av de första kunderna var en handlare som satt på ett lager av 36 000 kepsar i Kopparberg, som han inte blev med, han hade ägt dem i tjugo år. Han hade till och med försökt sälja dem på Ullareds, men de hade sagt nej.
  ”Jag hyrde en bil, och satte mig och körde upp till Kopparberg. Där åt vi lunch på restaurangen som fanns där, sedan åkte vi ut till hans lager och tittade på kepsarna, och jag hjälpte honom lägga upp dem på sajten.”
  Med tiden blev kepsarna en stor succé, de var en viss retrotyp som blev väldigt hajpad ett tag.
  ”Ett tag sålde han kepsar för 10 000 kronor om dagen”, berättar Dinesh.
  Idag har Fyndiq 124 anställda, förra hösten tog man in 150 miljoner kronor och i somras lanserade man i Tyskland, som första land utomlands.
  Förebilden är Amazon, även om Dinesh mycket väl medveten om att man inte kanske kan bli lika stora.
  ”Tar vi 1 procent av Amazons marknad i Tyskland är det helt otroligt bra”.

  Dinesh Nayars bästa entreprenörstips:
  Våga tänka större. ”Jag ångrar att vi inte tog i ännu mer från början med Fyndig. Elon Musk, som är en visionär om någon, han vågar tänka astronomiskt, och når kanske 80 procent av det.”
  Fokus. ”Det är lätt som entreprenör, när det är tufft i början, när man känner att det inte funkar, att det blir lite allt för alla och därmed inget för något. Det är viktigt att våga tro på din idé.”

  Tack till Beppo Ljudproduktion, Erland Karling, Spinnovation och Peter Sandberg, Veckans Affärer.

  • 1 hr 34 min
  43 – Jakob Tolleryd, grundare Compricer, Mathem, Klikki, Domain Networks m fl

  43 – Jakob Tolleryd, grundare Compricer, Mathem, Klikki, Domain Networks m fl

  Startuppodden sponsras av Upwork. Upwork gör det snabbare och enklare för människor och företag att hitta och samarbeta med frilansare från hela världen, oberoende av tid och plats.  Som lyssnare av podden får du 50 dollar rabatt på ditt första köp. Gå in på www.upwork.com/coupon, ange koden NORDICS2015.

   Jakob Tolleryd startade sitt första bolag redan i gymnasiet, 1990. När kompisarna festade körde han ut bröd på lördagsnätterna. Några år senare träffade han David Frykman, en av Spraykillarna, och grundade ett av Sveriges första domänbolag, Domain Networks, och några år senare webbhotellet Carambole.
  Idag är Jakob mest känd för Compricer, en prisjämförelsesajt han startade 2005 och som såldes till Schibsted 2013. Compricer jämför priser på finansiella tjänster, som bolån och försäkringar. Jakob är fortfarande vd där men hans inlåsning efter försäljningen går ut i december, så vi kan nog räkna med att det händer saker då.
  Jakob Tolleryd har också investerat i och suttit i styrelsen i flera internetbolag. Idag är hans största engagemang i Mathem. Jakob pratar en del om svårigheterna och möjligheterna kring e-handel och mat i intervjun.
  Det som slog mig mest när jag träffade Jakob var hur han liknade dagens entreprenörshajp med tiden runt 2000 (då jag faktiskt själv jobbade i ett Spraybolag, Vision Media).
  ”Det är jättekul att det är sån fart, men jag blir lite nervös för jag känner igen många saker från hur det var 1999, 2000.”
  Jakob menar att dagens hajp kommer att skörda offer. Bolag kommer gå omkull.
  ”Inga träd växer till himlen, Det kommer att komma lite smällar, det är så marknaden fungerar.”
  Överhettningen av kapital och nollräntan gör att mer pengar än normalt hamnar på börsen, och en del även hos startups. ”Det är en farlig situation”, konstaterar Jakob.
  Enligt honom är det också mycket svårare att vara investerare idag, under en högkonjunktur, än under svåra tider. Under svåra tider är det enbart de som verkligen brinner för det som orkar starta bolag. Idag är det svårare att sortera bort de andra.
  ”Jag tror att många av de bolag som blir riktigt framgångsrika startar inte i hausse.”
  Jakobs råd till entreprenörer:

  Det går att starta företag. Ta chansen. Våga. ”Om man letar efter den perfekta affärsliden kommer man aldrig hitta den, känns det bra i magen så är det bara att köra.”
  Fokusera på försäljning. ”På handels och universitet läser man om allt annat än försäljning, men ute på företaget är det allt, det är det som bygger företaget.”
  Man måste vara flexibel. Det blir aldrig som man tänkt sig.
  Det tar tid. ”Många tror det tar något år eller två att bygga ett bolag, min erfarenhet är att det tar en fem, sex år. Det är inget 100-meterslopp att vara entreprenör, det är ett maraton.”
  Fokusera. Hellre göra färre grejer bra.
  Se till att ha finansiering, men inte för mycket pengar, då gör man av med för mycket pengar.
  Lita på din magkänsla. ”Mycket av det sämsta valen jag gjort är när jag haft någon sorts känsla ”undrar om det här verkligen kommer bli bra”.
  Man ska ha kul. Då smittar det av sig på personal, kunder.

  Tack till Upwork, Beppo Ljudproduktion och Veckans Affärer.

  • 1 hr 10 min
  42 – Rickard Hansson, grundare Incentive, Mindroute

  42 – Rickard Hansson, grundare Incentive, Mindroute

  Startuppodden sponsras av Upwork. Upwork gör det snabbare och enklare för människor och företag att hitta och samarbeta med frilansare från hela världen, oberoende av tid och plats.  Som lyssnare av podden får du 50 dollar rabatt på ditt första köp. Gå in på www.upwork.com/coupon, ange koden NORDICS2015.

  Skåningen Rickard Hansson kan nästan sägas symbolisera hela mjukvaruutvecklingen inom webb och webbplatser. På 90-talet byggde han stora jättesystem för stora företags satsning på webben, sedan var han tidig på att haka på trenden med små enkla CMS, content managementsystem, för småföretag på webben med bolaget Mindroute, innan ”Wordpress dödade hela den marknaden”, som han säger.
  Nu leder Rickard nästa satsning, Incentive, där CMS:t bara finns som en tjänst på nätet, ”software as a service”, SaaS, och där innehållet skapas kollaborativt och socialt av användarna själva. Målgruppen är åter små- och medelstora företag, även om den första stora kunden heter Nato, och bland konkurrenterna nämns hajpade amerikanska Slack, som värderas till hela 2,8 miljarder dollar.
  Intervjun med Rickard blev rätt lång, men det är intressant historia, om allt från demokultur och Commondore 64, till arbetslöshetsprojekt som Datortek och hur jobbigt det är det ens bolag får finansiella problem, vilket drabbade Mindroute under finanskrisen 2008-2009.
  ”Alla som driver eget företag vet att du står vid ruinens brant då och då. och antingen kavlar du upp armarna och löser det, eller så får du panik. Det blev gnissligt mellan mig och de andra delägarna, framför allt de som var operativa. Det tog mycket kraft, framför allt mentalt”, berättar Rickard.
  ”Du har dina aktieägaravtal, men de säger ingenting the s**t hits the fan.”
  Många förespråkar att man ska vara flera medgrundare i ett bolag, men Rickards erfarenheter gör att han föredrar att vara ensam.
  ”Gärna delägare, men de ska vara passiva, det är en som ska vara operativ. Är man fler blir det problem när det inte funkar, det blir personliga argument.”
  Idag har Rickard sin revisor som passiv medgrundare i Incentive.
  Sedan något år tillbaka driver Rickard Incentive från Los Angeles, eller Silicon Beach, som techområdet heter där. Priserna och lönekostnaderna är lägre än i Silicon Valley, men möjligheterna och nätverken lika bra, menar Rickard. En känd startuphubb han rekommenderar är Ctrl Collective.
  Han försökte expandera Mindroute internationellt, men det var väldigt svårt.
  ”Vi blev näst störst i Sverige och det var inte värt ett skit. Ska man bygga ett bolag är det samma jobb, oavsett om du gör det i London, Paris eller någon annan stans. Då är det mycket bättre att göra det någonstans där uppsidan är så mycket större.”
  Rickards råd till entreprenörer:

  Satsa på USA. ”Det är relativt billigt och riskfritt, det är samma jobb som i Sverige, enda skillnaden är att du saknar nätverk, men det finns bra svenska nätverk att gå med i.”
  Satsa på B2B och entreprise software, programvara för storföretag. ”Det är nästa guldgruva, det är där riskkapitaliserna satsar. Många bolag håller på och byter ut sina plattformarna.”
  Våga satsa, våga riska, och se till att ha ett bra nätverk av vänner och familj omkring dig.

  Tack till vår sponsor Upwork. Gå in på www.upwork.com/coupon, ange koden NORDICS2015 så får du 50 dollar rabatt på ditt första köp.
  Tack till Beppo Ljudproduktion för inspelning och klippning.

  • 1 hr 48 min
  41 – Theresé Gedda, grundare 30min MBA

  41 – Theresé Gedda, grundare 30min MBA

  Startuppodden sponsras av Upwork. 
  Upwork gör det snabbare och enklare för människor och företag att hitta och samarbeta med frilansare från hela världen, oberoende av tid och plats.
  Som lyssnare av podden får du 50 dollar rabatt på ditt första köp.
  Gå in på www.upwork.com/coupon, ange koden NORDICS2015.

  Therése Gedda är inte bara en ambitiös entreprenör, och har också forskat på entreprenörskap, och är kanske startupstockholms grymmaste nätverkare (som bland annat gjorde att hon fick träffa Richard Branson när han var på besök i Stockholm häromåret)
  Hon grundade sitt första bolag när hon var 17, och har arbetar som rådgivare, konsult och mentor sedan dess. Sedan några år driver hon 30 Min MBA, en startup som kondenserar ned aktuell managementlitteratur i ljud och text för mobil konsumtion.
  ”Vi har 30 minuter om dagen för personlig utveckling. Vi vill skapa en tjänst så man gör det bästa av den tiden.”
  Therése och 30Min MBA har genomgått Stings inkubator Fast Forward, och sitter just nu, denna sommar och testar de första iterationerna av tjänsten med konsulter från namnkunniga Boston Consulting Group. Men i höst räknar hon med att kunna släppa en första publik version.
  I sin forskning om entreprenörsskap konstaterade hon att entreprenörer har bättre kontroll över sitt liv och är mer nöjda med sig själva. Hon har studerat entreprenörer och vad som skiljer dem från andra personer, som mellanchefer i sin forskning på Handelshögskolan. Några av de hon intervjuade var Staffan Helgesson, Hjalmar Winbladh och Tina Seelig, som driver Stanfords entreprenörshubb.
  ”Det man såg kring gruppen som hade koppling till entreprenörskap var att de jobbade med mål, väldigt olika sätt. Mål de förhöll sig till, även om de ändrades hela tiden så hade de mål att jobba mot.
  Den andra gruppen, det var inte nöjda, det saknades något i deras liv. De hade inte mål. Det var som de klassiska nyårsölftena, man sa något på nyårsnatten och sedan glömde man bort det. I sina ögon hade de inte kommit till sin rätt ännu.”
  Therése bästa tips för att nätverka:

  Ha en story, en tydlig pitch.
  Var inkluderande, var öppen i ditt kroppsspråk, introducera gäster för varandra. ”Bygg vänskap, blir det affärer så blir det det.”

  Therése råd till entreprenörer:

  Se entreprenörskapet som en livsstil, välj din affärsidé noga, hoppa in på första bästa. ”Du ska leva med din idé i flera år, och du måste ha samma passion när du pitchar den 110e gången.”
  Jobba med problemlösning, var positiv.
  Designa din företagskultur.
  Jobba mot tydliga mål och låt målen styra din tid.

  Tack till vår sponsor Upwork. Gå in på www.upwork.com/coupon, ange koden NORDICS2015 så får du 50 dollar rabatt på ditt första köp.
  Tack till Beppo Ljudproduktion för inspelning och klippning.

  • 1 hr 21 min
  40 – Andreas Vural, grundare och vd Happy Plugs

  40 – Andreas Vural, grundare och vd Happy Plugs

   
  Andreas Vural är art directorn och entreprenören bakom Happy Plugs, de färgglada hörlurar och tillbehör som säljs i butiker världen över. På drygt tre år har de sålt 1 miljon lurar och finns i 6000 butiker världen över, bland annat i prestigefyllda varuhuse Colettes i Paris och Harrods i London.
  Andreas är uppvuxen i Sveg, flyttade till Stockholm för att jobba med webbdesign och var med och grundade livsstilscommunityn GLife. Han jobbade även med onlinevideotjänsten Headweb.
  Startuppodden sponsras av Upwork, världens största marknadsplats för frilansande talanger. Spara 50 dollar på ditt första köp, se kod längre ned.
  Happy Plugs började med en idé om att göra en fysisk produkt (”Något jag kan sälja på Ge-Kås om det skiter sig”) och ett koncept, ”What color are you today.
  Konceptet och idén om färg och accessoarer kom först, före idén om att det skulle bli just hörlurar. Idén om färgglada lurar kom från Andreas flickvän som undrade varför iphonelurarna bara fanns i svart och vitt.
  När Andreas skulle sälja in konceptet med färgade lurar var det dock få som trodde på honom.
  ”När jag presenterade idén för kompisar, vänner och folk jag träffade, så så alla ’är du helt korkad? Ska du konkurrera med Sony och Philips? Hur tänker du?’ Och då får man lite seconds thoughts.”
  Men Andreas gav inte upp sitt koncept. Han lät en plasttillverkare i Norrtälje skapa de första proverna på en snygg förpackning – den som sedan blev Happy Plugs kännetecken, där lurarna ligger som två små noter. Han tog ett par vita iphonelurar, spraymålade dem, gjorde en kampanjannons och sedan åkte han ut och sålde. Till slut fick han napp hos en distributör i Helsingborg.
  ”De sa wow, det här är så annorlunda, vi köper 25000. När kan vi få dem? Jag höll på att ramla av stolen, jag hade inget bolag, inga produkter, jag visste inte hur jag skulle producera dem.”
  Efter det följde en intensiv tid med kontakter med kinesiska tillverkare, och att lära sig en massa om plast, hörlurselektronik och tillverkning i Kina. Till slut, den 14 december 2011 dök de första Happy Plugs-lurarna upp i Sibas butiker.
  Sedan dess har bolaget sålt 1 miljoner hörlurar till framför allt kvinnor, 85 procent av kunderna är kvinnor, även om lurarna är unisex. Förra året omsatte bolaget 44 miljoner kronor och gjorde en vinst på 10 miljoner, enligt Andreas. I år, 2015, hoppas han bräcka 100-miljonersvallen.
  Andreas tips till entreprenörer

  Dröm stort. Våga.
  Jobba hårt.
  Gör en swot-analyus på dig själv, sina styrkor och svagheter, blanda dig med folk som kompletterar dina svagheter.
  Anställ folk som är mycket smartare än dig själv.

  Startuppodden sponsras av Upwork. Upwork gör det snabbare och enklare för människor och företag att hitta och samarbeta med frilansare från hela världen, oberoende av tid och plats. De har över 10 miljoner frilansare tillgängliga, så det finns alltid någon där som kan ta sig an just din uppgift.
  Som lyssnare av podden får du 50 dollar rabatt på ditt första köp.
  Gå in på www.upwork.com/coupon, ange koden NORDICS2015.
  Tack Upwork för att ni sponsrar oberoende media.

  Tack även till Beppo Ljudproduktion och Veckans Affärer.
  Vill du nå 6000 svenska entreprenörer och techmänniskor? Platsannonsera i Startuppodden. Mejla oss för mer info.

  • 1 hr 29 min

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Beppo