322 episodes

Clara Fröberg och Johanna Barvelid är tränare i Stockholm. Styrkebyrån är podden om att lyfta tunga grejer. En podcast både för dig som redan lyfter och för dig som skulle vilja prova.

Styrkebyrån Johanna Barvelid och Clara Fröberg

  • Health & Fitness
  • 5.0 • 1 Rating

Clara Fröberg och Johanna Barvelid är tränare i Stockholm. Styrkebyrån är podden om att lyfta tunga grejer. En podcast både för dig som redan lyfter och för dig som skulle vilja prova.

  Frågor om magoperation och vägen till 200 kg i marklyft Styrkebyrån #317

  Frågor om magoperation och vägen till 200 kg i marklyft Styrkebyrån #317

  Johanna har börjat träna efter att ha opererat ett navelbråck och en magmuskeldelning (diastas) ovanför naveln och har fått ett gäng frågor som hon svarar på. Vi snackar om hennes nya program Vägen till 200kg i marklyft av Josef Eriksson och varför hon valde det samt går igenom vad vetenskapen säger om magträning, postgravidträning och diastas. Vi tar återigen upp att den tidigare idén om att träna de inre magmusklerna med att “suga in naveln” inte längre är något man rekommenderar om man ser till aktuell forskning. Vi pratar om buktryck - så kallad bracing - hur vi använder det i vardagen och hur det gör oss mer stabila i alla övningar. 
  Alla studierna vi pratar om i avsnittet hittar du länkade i din podcastapp. För att djupdyka i ämnet rekommenderar vi att följa och läsa hos Baking babies.
  Viktigt! Vi kan aldrig ge individuella råd om rehab eller skador eftersom vi är personliga tränare, inte terapeuter, och internet är heller ingen plats för individuella råd. Om du vill ha hjälp med din mage eller skada - sök upp en fysioterapeut inriktad på kvinnohälsa via Kompetenskartan på fysioterapeuterna.se Alla har egna kroppar och utgångslägen.
  Studier (klickbara länkar)
  Alla har inte en transversus abdomini Unilateral partial absence of rectus abdominis
  Transversus är 2,5 mm tjock och kan utveckla en kraft på ca 4 kg Measurement the thickness of the transverse abdominal muscle in different tasks 
  En studie på sex veckor på att träna ihop en diastas visade att det inte fungerade. Effect of a Postpartum Training Program on the Prevalence of Diastasis Recti Abdominis in Postpartum Primiparous Women: A Randomized Controlled Trial
  Crunch kan minska avståndet mellan rectus abdomini Behavior of the Linea Alba During a Curl-up Task in Diastasis Rectus Abdominis: An Observational Study
  Ultraljudstudie på magmuskeldelning Abdominal exercises affect inter-rectus distance in postpartum women: a two-dimensional ultrasound study. 

  • 42 min
  Sex tips om dina knäböj känns svåra Styrkebyrån #316

  Sex tips om dina knäböj känns svåra Styrkebyrån #316

  Om du tränar knäböj men känner att det är något som inte riktigt känns bra så är det här ett avsnitt för dig! Det är också ett avsnitt för dig som älskar knäböj och vill höra lite nördiga tips och tankar. Vi ger dig sex tips som du kan testa för dina knäböj och pratar också lite om att träna med personlig tränare - för vem och varför?
  Hålltider
  0.00
  Försnack: Vi är rörda över ungdomar på gymmet.
  8.54
  Hur vet man om man behöver en coach eller PT?
  23.30
  Några knep du kan prova om dina knäböj inte känns bra
  Bredda eller smalna av mellan fötterna
  Låta tårna följa knäna
  Stångplacering - testa att laborera med hög eller låg stång
  Greppet -olika bredd - vad känns bäst?
  Armbågar - hur pekar dina armbågar?
  Dra ned stången mot ryggen när du trycker på uppåt ur böjen för mer tryck och bättre rygg
  Men också det egentligen viktigaste tipset: om du är ny till knäböj - fortsätt att knäböja. Oftast löser regelbunden träning det mesta och det tar tid att hitta sin föredragna teknik och stil.

  • 54 min
  Fitt och pattpatrullen Styrkebyrån #315

  Fitt och pattpatrullen Styrkebyrån #315

  I veckans avsnitt pratar Clara och Johanna om saker vi brukar undvika att prata om i podden - kroppsuppfattning, normer och en föreläsning som Clara höll om myter kring viktnedgång, träning och hälsa. Från och med löning och maj ut kör vi REA i shoppen med 50 procent på nästan allt med rabattkoden SOMMARRÖV
  Hålltider
  0.00 Försnack om hypertrofi och högreps i Team Styrkebyrån
  17.00
  Fitt och pattpatrullen. Tuttar, hårväxt, nojjor och internettrötthet

  41.25
  Vanliga myter om kost och träning

  • 54 min
  Träningsmotivation och navelbråck Styrkebyrån #314

  Träningsmotivation och navelbråck Styrkebyrån #314

  Podden är tillbaka! Lydia, Johanna och Clara pratar om träningsmotivation och den överträningsvägg som Lydia hamnade i efter en tung träningsperiod. Hur kan man tänka när en dipp kommer och glädjen för att gå till gymmet försvinner? Johanna har opererat sitt navelbråck och sytt ihop en magmuskeldelning i rectus abdomini och siktar på att träna röven sommaren 2021. 

  • 47 min
  Impostor syndrome Styrkebyrån #313

  Impostor syndrome Styrkebyrån #313

  I veckans avsnitt pratar Lydia och Clara om livet om utgångspunkten att vara nöjd, impostor syndrome och att sträva efter att hela tiden utvecklas eller “göra något av sitt liv”. 
  Hålltider
  0.00 - 58.35
  Ideella engagemang, Bajen, skolka och fuska sig genom skolan, privilegiet att utmana sig eller strunta i allt, göra karriär, stöldgods och mooning.

  • 58 min
  Pandemiröv Styrkebyrån #312

  Pandemiröv Styrkebyrån #312

  I veckans avsnitt förfasas vi över att det lanserats en ny dryck specifikt för padelspelare, startar en stödskampanj för mellanchefer och pratar om pandemidiagnosen Dead butt syndrome.
  Hålltider
  0.00 Försnack om funktionell padeldryck och #jesuismellanchef
  9.40 Pandemiröv och dead butt syndrome. 
  Lyssnarfråga om rumpträning: räcker det med knäböj och marklyft eller behövs specifik rumpträning. Tränar vi specifik rumpträning, vilka muskler består rumpan av, hur kan man träna rumpan specifikt och en studie från 2017 där försökspersonerna fick träna hipthrust istället för knäböj under åtta veckor och ökade sitt 1RM i böj. Journal of Sports Science 5 (2017) 178-184 doi: 10.17265/2332-7839/2017.03.006

  • 49 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Health & Fitness

Listeners Also Subscribed To