20 episodes

Sustainable Human Business Talks är en podcast med fokus på verklig förändring. Vi samtalar om det livsviktiga arbetet att omforma arbetslivet till en kraftkälla för välmående och hållbara resultat. Vi lovar dig inspiration, nya tankar & idéer för att gå från sagt till gjort och skapa ett mer mänskligt samhälle där vi förenar framgångsrik business med fysiskt och psykiskt välmående.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sustainable Human Business Talks Sustain Change

    • Business

Sustainable Human Business Talks är en podcast med fokus på verklig förändring. Vi samtalar om det livsviktiga arbetet att omforma arbetslivet till en kraftkälla för välmående och hållbara resultat. Vi lovar dig inspiration, nya tankar & idéer för att gå från sagt till gjort och skapa ett mer mänskligt samhälle där vi förenar framgångsrik business med fysiskt och psykiskt välmående.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    20. Makt, pengar och roller är bara skit

    20. Makt, pengar och roller är bara skit

    För 25 år sedan startade Håkan Mildh Svensson företaget Berotec tillsammans med en kollega. Han ville göra annorlunda. Håkan berättar att han alltid haft svårt för auktoriteter och titlar. Skulle det flyga om alla skulle ses som precis lika mycket värda?
    Håkan går igenom sin långa resa från att vara slarvig gymnasist och jobba hos far sin, till att lyckas men ändå inte bli nöjd och harmonisk på jobbet. Han diskuterar förhållandet mellan yrkesskicklighet och förmågan att connecta med andra.
    Niklas filosoferar över hur communitytanken kan fungera i ett företag och Håkan berättar om de fyra F som ligger till grund för man vill att Berotec ska fungera. Kan du gissa vilka F och i vilken ordning de kommer? Han lanserar begreppet ”företagssocialism”.
    Anna tar upp två verklighetsbeskrivningar som inte lirar, men som mellanchefen ändå ska försöka få ihop och Niklas undrar om Håkan blivit av med alla de problem han ville göra sig av med för 25 år sedan.
    Håkans svar handlar om att bygga tillsammans och dela på risker. Om alla har lika mycket att säga till om, vem ska man då skylla på om det blir fel?
    Niklas talar om att nyttja människors olika förmågor för communityns bästa, om psykologisk trygghet och kollektiv intelligens. Anna frågar vad man på Berotec menar med ”parlamentet”.
    Så är allt perfekt nu då? Håkan avslöjar några saker som han fortsatt måste jobba med i sitt sätt att tänka och vara. Det finns också saker man medvetet inte gör på Berotec, saker man vanligtvis gör i ”vanliga” företag.
    Avslutningsvis ber Anna om Håkans tre bästa tips för att lyckas gå från sagt till gjort. Dessa handlar om sweetspots, om att inte vara ett barn samt att makt, pengar och roller, det är bara skit.
     

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    • 37 min
    19. Hur kunde ledningen vara så klok?

    19. Hur kunde ledningen vara så klok?

    Karolina Anderson har gjort en 20-årig jobbresa på telekomföretaget 3. Sedan 2022 arbetar hon som hälsostrateg för kundserviceorganisationen.
    Karolina berättar att ett av företagets strategiska mål är att ha den bästa kundservicen i branschen genom att satsa på medarbetarna.
    Niklas undrar vad 3 gör annorlunda och Karolina berättar om vad som ersatt detaljstyrning, kontroll och hierarkier.
    Niklas reflekterar över nyttan med att alltid ha örat mot rälsen och Karolina berättar om ett nytt program för onboarding av nya medarbetare med målet att de ska bli hållbara, men också känna sig delaktiga i företagets framgångar.
    Anna ställer kärnfrågan: Hur kunde ledningen vara så klok?
    Karolinas svar knyter an till det som Niklas brukar lyfta som den faktor som sätter igång ett förändringsarbete. Om du lyssnat på den här podcasten tidigare kanske du vet vad det är.
    Så vad har den nya strategin resulterat i? Tack vare en färsk medarbetarundersökning har Karolina svaret: all time high.
    Anna frågar hur chefernas resa har varit. En sammanfattning av Karolinas svar skulle kunna vara: Konsten att släppa kontrollen och ändå ha koll. Hon berättar också om sin egen hälsoresa och hur den blev till något mer än fysisk aktivitet och levnadsvanor.
    Niklas poängterar hur svårt det är att vara bra mot kund när man inte själv mår bra. Karolina analyserar förhållandet mellan fasaden och det som kanske skaver där bakom.
    Niklas berättar en påhittad, men talande historia, om var åtgärder fungerar bäst. Anna fyller på med stuprörsproblematiken och Karolina med vissa strukturers hämmande effekt.
    Avsnittet slutar som brukligt med gästens tre tips för att gå från sagt till gjort.




    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    • 41 min
    18. Den fantastiska effekten av psykologisk trygghet

    18. Den fantastiska effekten av psykologisk trygghet

    Avsnittets gäst är Kerstin Dejemyr, polis i 25 år och initiativtagare till #metoo inom Polisen.
    Sedan 2018 arbetar Kerstin med organisationsutveckling som egen konsult.
    Samtalet börjar med en beskrivning av hur visselblåsning funkar i en tystnadskultur.
    Niklas associerar till svårigheten att utmana sin flock och rädslor som är förknippade med det. För detta har Kerstin ett begrepp som hon använder när hon beskriver sin egen själsliga brottningsmatch under alla år som polis.
    Anna vidgar perspektivet, för det handlar ju inte bara om Polisens organisation. Hon berättar om sin egen förvandling från att vara ifrågasättande till att försvara samma saker några år senare i en stor organisation.
    Niklas tar upp kraften som finns i psykologisk trygghet och berättar om ett experiment där alla fick lägga ifrån sig sina titlar och vad det ledde till. Han rekommenderar en bok.
    Varför blir det då så här? frågar Kerstin och talar om betydelsen av mod och vilja, för det kommer bli stökigt. Niklas fyller på med en bild av smärta – när gör det minst ont? Hur ont måste det göra, innan vi agerar? undrar Anna.
    Kerstin talar om drivkraften som finns i att söka lyckan, Niklas om skillnaden mellan rollen och den sanna människan och Anna om den kollektiva intelligensen som inte bara borde nyttjas i ”cykelställsfrågan”.
    Kerstin berättar om sitt experiment vid middagsbordet och om en idé om nypressad juice, Niklas om betydelsen av små signaler och det passiviserade samhället och Anna om varför 7 av 10 förändringsarbeten misslyckas samt om den omänskliga pressen på ledare, vilket får Niklas att ömma för en välkänd grupp i samhällssystemet. Gissa vilken!
    Anna rundar av med att be Kerstin om tre tips för förändring.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    • 49 min
    17 Så sover du bättre

    17 Så sover du bättre

    Christian Benedict berättar om sin krokiga väg till att bli sömnforskare och hur hans ensamstående och nattarbetande mamma bidrog. Som f.d. småbarnsfar och nu pappa till tonåringar ser han tiden med en mamma som behövde sova på dagen i ett nytt ljus.
    Niklas berättar om varför han är så lättväckt. Ledtråd: Det har med barndomen att göra. Han berättar också om när han höll på att dö.
    Anna tycker av sömnen är ett märkligt tillstånd och berättar om sin egen disciplin och hur den funkar.
    Christian lyfter sömnens betydelse för immunsystemet och berättar om studier kring detta.
    Niklas ser tillbaka. Vad säger forskningen om hur vi sov när vi var jordbrukare och ägnade oss åt mer kroppsarbete? Christian återger studier som jämfört sömnen mellan människor på landet och i stan. Hur sov jägare och samlare? Kanske inte som du tror.
    Niklas kopplar sömnfrågan till jobbet och organisationen. Hur ges tid för reflektion och återhämtning och hur påverkar det sömnkvaliteten?
    Christian svarar med att tala om pengar. Kan du gissa hur många procent av BNP som slarvas bort p.g.a. dålig sömn? Han förespråkar en ”clear cut”.
    Anna tar upp det här med att vi aldrig är lediga och att vi inte tar sömn på allvar, men Christian berättar något som kanske är ett tecken på en vändning och påminner om att vården av den goda sömnen börjar...ja, när på dagen, tror du? Och hur fortsätter den? Mammas ord kommer tillbaka igen.
    Anna längtar efter tystnad och efter att ha långtråkigt, vilket leder till en diskussion om både kreativitet och rädsla, om mobiler, ”fear of missing out”, mardrömmar och sömn som fyller på livsverktygslådan.
    Niklas ser motsättningen mellan förväntningarna på oss som människor, och hur vi faktiskt är.
    Christian tar upp ett ohälsosamt nattligt fenomen och att det finns enkla sätt att kolla hur man har det med detta.
    Avslutningsvis får vi tre tips för bättre sömn.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    • 45 min
    16 Du måste älska dem

    16 Du måste älska dem

    Niklas och Anna gör den första djupdykningen med gäster från historiens andra Sustainable Human Business Day. Vad måste nu göras för att gå från sagt till gjort?
    Gäst är Bo Ahrenfelt, läkare, psykiater, författare och förändringsspecialist – av många kallad mister förändring. Vad för slags ledarskap behövs?
    Bosse kastas tillbaka till 80-talet när han gjorde en mängd program om förändring och ledarskap på SR. Han berättar om den upplevande människan, om dialogen, om att känna sig själv och om att strunta i teorierna och hämtar stöd hos forskaren Warren Bennis som undersökte verkligheten på ett unikt sätt.
    Bosse jämför letandet efter sanningen med myterna om hjälten som gav sig ut i världen, utan att hitta skatten därute. Så var fanns den?
    Niklas frågar hur ledningar ska agera i en omvärld som ändras radikalt. Vilken typ av ledare behövs? Frågan leder till en diskussion om att handla i omedveten affekt, kontra att använda sitt medvetna förnuft.
    Hur klara pressen, undrar Anna, och hur se nya lösningar utanför det rådande systemet, undrar Niklas och berättar om ett experiment med en ny typ av ledningsmöten.
    Bosse lyfter vad som är allra viktigast i alla ledarskap, vilket betyder – det håller Anna och Niklas med om – att återerövra självklarheter. Men vilka är dessa?
    Anna trycker på behovet av personlig utveckling. Men vad är det egentligen? Bosse svarar med att fråga vad som händer i en relation? Tar jag chansen att utveckla mig, eller käftar jag emot. Klarar vi att rikta kameran utåt och inåt samtidigt?
    Anna påminns om egna erfarenheter av ledningar som inte släppt taget till sina medarbetare. Niklas tänker sig en jobbannons, rensad från lön, status och hierarkier. Bosse fyller på med ett kärleksbudskap och avslutar med tre råd du inte bör missa.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    • 43 min
    15 Varför vågar inte ledningen?

    15 Varför vågar inte ledningen?

    Från historiens andra Sustainable Human Business Day 2024 får vi ett samtal kring ledningens möjligheter att ta vara på den outnyttjade potential som finns i medarbetarna. Varför går det så trögt?
    Medverkande är Kerstin Dejemyr, f.d. polis, nu författare och konsult, Bo Arhenfelt, psykiater och managementkonsult, samt Leif Östling, f.d. koncernchef på Scania. 
    Lägereldsvärden Anna Ahrenfelt från Sustain Change inleder med ett räkneexempel som borde väcka alla ledningar. Gissa hur stor del av medarbetarna i en organisation som faktiskt bidrar till att skapa värde!
    Anna frågar vad som behöver göras? Leif har ett beprövat recept. Kerstin betonar en viktig egenskap hos både medarbetare och ledning. Bo lyfter överlevnadsinstinkten och vad den kan ställa till med när någon känner sig hotad.
    Anna undrar hur motståndet kan se ut. Leif och Kerstin filosoferar över egots roll, men också över människors ärliga vilja och ambitioner. 
    Vilka chefer vill vi ha? frågar Anna, vilket leder till en diskussion om ens sanna personlighet och rollen som chef. Leif berättar om hur man fick HR-organisationen på Scania att fungera bättre. Kerstin ser hur relationen lärling – mästare spelar in vid chefsrekryteringar och Bo pekar på två nödvändiga frågor inför allt förändringsarbete.
    Leif påpekar att det är kriserna som prövar en organisation, men hur förbereder man sig  inför det oväntade och undviker kriser? Leif hänvisar till det asiatiska tänkandet och jämför med hur svenska jätteprojekt ofta tar längre tid och blir dyrare än beräknat. Kerstin kommenterar med en one-liner om rädsla.
    Så hur skapa en organisation som kombinerar mänskligt välmående med bra business? Ingen i panelen tycker i alla fall att det behövs fler konsulter. Nyckelord blir i stället ”prata, fokusera på kunderna, reflektera, analysera, gå ut i verkligheten!”
    Bo ser hur siffror, ord och teorier står i vägen och rundar av med en uppmaning.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    • 28 min

Top Podcasts In Business

The Ramsey Show
Ramsey Network
REAL AF with Andy Frisella
Andy Frisella #100to0
Planet Money
NPR
Money Rehab with Nicole Lapin
Money News Network
The Prof G Pod with Scott Galloway
Vox Media Podcast Network
PBD Podcast
PBD Podcast