93 episodes

Tutkittua tietoa ja puntaroitua puhetta. Tiedekulman podcastit tarjoavat toimitettuja keskusteluohjelmia ja tutkijoiden puheenvuoroja Helsingin yliopiston olohuoneesta.

Tiedekulma podcast Helsingin yliopisto

  • Education
  • 5.0 • 1 Rating

Tutkittua tietoa ja puntaroitua puhetta. Tiedekulman podcastit tarjoavat toimitettuja keskusteluohjelmia ja tutkijoiden puheenvuoroja Helsingin yliopiston olohuoneesta.

  Onko avaruus uusi villi länsi?

  Onko avaruus uusi villi länsi?

  Avaruusbisnes ja kaupallisten satelliittien määrä kasvaa huimaa vauhtia. Yritykset – ja yksittäiset miljardöörit – ovat yhä suuremmassa roolissa avaruuden valloittamisessa.

  Millaisia mahdollisuuksia avaruus avaa ja miten sitä voidaan hyödyntää kestävästi? Vai toistaako ihmiskunta vanhat virheensä avaruudessa? Millaiset globaalit pelisäännöt tarvitsemme avaruuden käytölle?

  Uuden avaruusajan mahdollisuuksia ja varjopuolia Tiedekulmassa analysoivat ICEYE-yrityksen strategiajohtaja Pekka Laurila sekä avaruusfysiikan professori Minna Palmroth ja väitöskirjatutkija Antti Tarvainen Helsingin yliopistosta. Etäyhteydellä Pariisista käsin mukana on myös työ- ja elinkeinoministeriön johtava asiantuntija Jenni Tapio. Keskustelun juontaa Alma Onali.

  Podcast on nauhoitettu Tiedekulmassa Avaruus Oy -tapahtumassa 14.9.2022.

  Tapahtuma on osa Tiedekulman Katse ylös -ohjelmasarjaa: https://www2.helsinki.fi/fi/tiedekulma/ohjelma/katse-ylos

  • 1 hr 16 min
  Antibioottiresistenssi – aikamme suurin ongelma? | Marko Virta

  Antibioottiresistenssi – aikamme suurin ongelma? | Marko Virta

  Antibiootit ovat ihmelääke, joka mullisti ihmisten elämän vain yksi sukupolvi sitten. Nyt ne uhkaavat lakata toimimasta. Helsingin yliopiston mikrobiologian professori Marko Virta kertoo artikkelissaan antibioottiresistenssin syistä ja ratkaisuista.

  Julkaisemme tiedekustantamo Gaudeamuksen ja Tiedekulman yhteistyössä suunnittelemien Tiedekulmapokkareiden tekstejä ääniversioina. Marko Virran teksti Antibioottiresistenssi – aikamme suurin ongelma? on alun perin ilmestynyt Terveempi maailma -pokkarissa (Gaudeamus 2022): www.gaudeamus.fi/teos/terveempi-maailma/

  Tekstin lukija on Anna Kuusamo.

  • 30 min
  Jätevedet terveystiedon lähteenä | Tarja Pitkänen & Teemu Gunnar

  Jätevedet terveystiedon lähteenä | Tarja Pitkänen & Teemu Gunnar

  Jätevedet tarjoavat katsauksen yhteiskunnan terveydentilaan. Niiden avulla voidaan ennakoida tulevia pandemioita ja selvittää esimerkiksi huumausaineiden ja lääkkeiden todellisia käyttömääriä. Helsingin yliopiston ympäristöterveyden apulaisprofessori Tarja Pitkänen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen oikeuskemiayksikön päällikkö Teemu Gunnar kirjoittavat artikkelissaan jätevesien monista mahdollisuuksista terveystiedon lähteenä.

  Julkaisemme tiedekustantamo Gaudeamuksen ja Tiedekulman yhteistyössä suunnittelemien Tiedekulmapokkareiden tekstejä ääniversioina. Tarja Pitkäsen ja Teemu Gunnarin teksti Jätevedet terveystiedon lähteenä on alun perin ilmestynyt Terveempi maailma -pokkarissa (Gaudeamus 2022): https://www.gaudeamus.fi/teos/terveempi-maailma/

  Tekstin lukija on Anna Kuusamo.

  • 32 min
  Miten tasa-arvo toteutuu koulutuksessa?

  Miten tasa-arvo toteutuu koulutuksessa?

  Kevään ylioppilaskirjoitusten tulosten julkistamisen jälkeen lukioita laitetaan perinteisesti mediassa paremmuusjärjestykseen ja tuoreiden ylioppilaiden huippusuoritukset nostetaan esille. Tänä vuonna tulokset lähetettiin lukioille 17.5. Samana päivänä Tiedekulman Pinnalla-ohjelmassa tarkasteltiin, miltä suomalainen koulutus näyttää tasa-arvon ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta.

  Millainen vaikutus perhetaustalla ja alueella on koulussa ja opinnoissa menestymiseen? Kenellä on mahdollisuus päätyä korkeakoulutukseen? Mitkä tekijät vaikuttavat koulutuksen tasa-arvon toteutumiseen Suomessa? Miten lasten ja nuorten koulutuspolut määräytyvät?

  Koulutuksen eriarvoisuudesta ja tasa-arvosta ovat keskustelemassa tutkijatohtori Heidi Huilla, erityispedagogiikan professori, varadekaani Markku Jahnukainen ja kasvatustieteen apulaisprofessori Sonja Kosunen. Juontaja on Helsingin Sanomien toimittaja, yliopistokirjeenvaihtaja Valtteri Parikka.

  Podcast on nauhoitettu Tiedekulmassa 17.5.2022.

  • 1 hr
  Saadaanko ilmasto kuntoon metsien avulla? | Jaana Bäck

  Saadaanko ilmasto kuntoon metsien avulla? | Jaana Bäck

  Metsillä on tehokkaina hiilen sitojina keskeinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Professori Jaana Bäck avaa tekstissään, millä tavalla ilmastonmuutos näkyy metsissä ja miten hiilinieluista ja -varastoista pidetään huolta.

  Julkaisemme tiedekustantamo Gaudeamuksen ja Tiedekulman yhteistyössä suunnittelemien Tiedekulmapokkareiden tekstejä ääniversioina. Jaana Bäckin teksti Saadaanko ilmasto kuntoon metsien avulla? on alun perin ilmestynyt Kuinka maailma pelastetaan? -pokkarissa (Gaudeamus 2020): https://kauppa.gaudeamus.fi/sivu/tuote/kuinka-maailma-pelastetaan-/3229682

  Tekstin lukija on Anu Vilhunen.

  • 27 min
  Kuinka ihmiskunta ravitaan kestävästi? | Juha Helenius

  Kuinka ihmiskunta ravitaan kestävästi? | Juha Helenius

  Monet ihmiskunnan tulevaisuuden huolista liittyvät ruokaan. Miten kasvavalle väestölle tuotetaan ruokaa ympäristön kannalta kestävästi, kysyy agroekologian professori Juha Helenius tekstissään.

  Julkaisemme tiedekustantamo Gaudeamuksen ja Tiedekulman yhteistyössä suunnittelemien Tiedekulmapokkareiden tekstejä ääniversioina. Juha Heleniuksen teksti Kuinka ihmiskunta ravitaan kestävästi? on alun perin ilmestynyt Kuinka maailma pelastetaan? -pokkarissa (Gaudeamus 2020): https://kauppa.gaudeamus.fi/sivu/tuote/kuinka-maailma-pelastetaan-/3229682.

  Tekstin lukija on Anu Vilhunen.

  • 31 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

You Might Also Like

Politbyroo
Helsingin Sanomat
Helsingin Sanomat
Isak Rautio & William von der Pahlen
#rahapodi
23 minuuttia