255 episodes

Turun yliopiston tutkijat ja opiskelijat pureutuvat kiehtoviin ja ajankohtaisiin kysymyksiin podcast-sarjoissa.

Researchers and students of University of Turku discuss fascinating and current questions in our podcasts.

Turun yliopisto Turun yliopisto

  • Education

Turun yliopiston tutkijat ja opiskelijat pureutuvat kiehtoviin ja ajankohtaisiin kysymyksiin podcast-sarjoissa.

Researchers and students of University of Turku discuss fascinating and current questions in our podcasts.

  Tiedelinja: Suuri tuntematon Kiina

  Tiedelinja: Suuri tuntematon Kiina

  Kiina on sekä väkiluvultaan että bruttokansantuotteeltaan maailman suurin maa, maapinta-alaltaan maailman kolmanneksi suurin valtio ja sen historialliset juuret ovat syvällä: arkeologit ovat löytäneet merkkejä Keltaisenjoen laakson aluetta asuttaneita maanviljelijöistä 9000 vuoden takaa. Suuruudestaan huolimatta Kiina on meille yllättävän tuntematon. Kiinaa, sen historiaa, nykypäivää, kieltä ja kulttuuria, asemaa maailmassa ja tulevaisuuden haasteita avaavat Turun yliopiston Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksen johtaja, professori Lauri Paltemaa, valtio-opin erikoistutkija Liisa Kauppila sekä kieli- ja käännöstieteiden laitokselta kiinan kielen yliopisto-opettaja Hanna Holttinen.

  Tekstivastine: utu.fi/tiedelinja

  • 54 min
  Humanisti vastaa. Osa 3. Mllaista on politiikan kieli? Mikä uhkaa suomen kieltä, Paula Sjöblom?

  Humanisti vastaa. Osa 3. Mllaista on politiikan kieli? Mikä uhkaa suomen kieltä, Paula Sjöblom?

  Suomea tieteen kielenä pitää kehittää kaikilla aloilla – Humanisti vastaa -podcastissa sukelletaan tieteen ja politiikan lisäksi Turun kielimaisemaan

  Humanisti vastaa -podcastin kolmannessa jaksossa suomen kielen yliopistonlehtori, FT, dosentti Paula Sjöblom haastaa tutkijakollegoitaan kehittämään tieteen suomenkielistä sanastoa.

  Englannin asema tieteen kielenä vahvistuu, mutta Paula Sjöblomin mielestä englanninkielisistä lähteistä sisältöä ei pidä aina siirtää suorina sitaattilainoina suomeen. Tärkeämpää olisi luoda kaikilla aloilla uutta tieteellistä suomenkielistä sanastoa, kuten tehtiin 1800-luvulla.

  Poliittisessa kielimaisemassa Sjöblom erottaa politiikan ja poliitikkojen kielen. Hän huomauttaa, että poliitikkojen kieli on usein viestintäasiantuntijoiden hiomaa tai laatimaa.

  Poliittiseen debattiin Sjöblom kaipaa väittelykumppania arvostavaa asennetta ja pitää vaalien välillä käytävää keskustelua arvokkaampana kuin kiivailua politiikkatenteissä äänestyksen kynnyksellä.

  Paula Sjöblom arvostaa elävää yleiskieltä, joka avautuu aivan kaikille. Hän ihmettelee julkisten organisaatioiden intoa muuttaa nimensä englanniksi tai ei miksikään kieleksi, vaikka julkishallinnon pitää kiinnittää erityinen huomio ymmärrettävyyteen.

  Turun yliopiston yliopistonlehtori puhuu myös suomen kieltä huoltavan Kotimaisten kielten keskuksen, Kotuksen puolesta.
  Sjöblom arvostaa Kotusta erinomaisena organisaationa, jolla on kykyä ohjeistaa ja valvoa hyvää yleiskieltä.

  Pikavalintatehtävässä kielentutkija joutuu ottamaan kantaa, kumpi kelpaisi, jos vuoden nimeksi taannoin valittu Tikkurilan kirkko pitäisi korvata kansalaisten ehdotuksilla: Sagra de Tikkurila vai Jeesuksen tetra.

  Humanisti vastaa -äänijulkaisussa kiertotalouden kieleen perehtynyt Sjöblom korostaa sanavalintojen merkitystä asenteiden kannalta: onko arvokkaan luonnon vastakohtana keinotekoinen aina arvoton?

  Podcastin toimittaa Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan työelämäprofessori, toimittaja Riitta Monto.

  Tekstivastine: https://www.utu.fi/fi/ajankohtaista/podcast/humanisti-vastaa

  • 41 min
  Vau, mikä vaikutus!: Voiko vaikuttavuutta arvioida?

  Vau, mikä vaikutus!: Voiko vaikuttavuutta arvioida?

  Tässä jaksossa Lauran ja Outin vieraana ovat Suomen Akatemiasta tiedeasiainneuvos Kata-Riina Valosaari ja johtava tiedeasiantuntija Maiju Gyran. Heidän kanssaan jutellaan tutkimuksen vastuullisesta arvioinnista sekä tutkimuksen vaikuttavuuden arvioinnista ja raportoinnista.

  Vaikutu tutkimuksen vaikuttavuudesta yhdessä Lauran ja Outin kanssa. Vau, mikä vaikutus! -podcastsarjassa käsitellään tutkimuksen vaikuttavuutta useista eri näkökulmista useiden eri henkilöiden kertomana.

  Podcastin www-sivut ja tekstivastineet: utu.fi/vaumikavaikutus

  • 46 min
  STUDYcast: Vapaa-ajan ja harrastusten mahdollisuuksia yliopisto-opiskelijana

  STUDYcast: Vapaa-ajan ja harrastusten mahdollisuuksia yliopisto-opiskelijana

  Miten voit viettää vapaa-aikaasi opiskelijana? Turun yliopiston opiskelijalähettiläät Noora, Saija ja Veeti juttelevat podcastissa opiskelijaelämästä ja yhteisöstä Turun yliopistossa.

  Tämän jakson aikana sinulle selviää muun muassa mikä on ainejärjestö, mitä se tekee sekä minkä väriset haalarit kasvatustieteen, psykologian ja oikeustieteen opiskelijoilla on Turun yliopistossa. Kuulet lisäksi lähettiläiden suosikkiopiskelijatapahtumista Turussa sekä erilaisista harrastusmahdollisuuksista.

  Voit seurata opiskelijaelämää Turun yliopistossa myös Instagramissa ja TikTokissa @uniturku.

  Jakson musiikki:  

  "Leopard Print Elevator" Kevin MacLeod (incompetech.com) 
  Licensed under Creative Commons: By Attribution 4.0 License 
  http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

  • 34 min
  Sijaishuolto vanhemman elämässä – äänessä lapsensa sijoittamisen kokeneet kokemuskumppanit

  Sijaishuolto vanhemman elämässä – äänessä lapsensa sijoittamisen kokeneet kokemuskumppanit

  Miltä kodin ulkopuolinen sijoitus vanhemmasta tuntuu? Miten biologinen vanhempi on mahdollista ottaa vahvemmin mukaan sijaishuollon prosesseihin? Perhekeskus Lausteen koordinoiman Asiakkaasta kumppaniksi -hankkeen kokemusasiantuntijat eli kokemuskumppanit Ansku ja Piia keskustelevat kokemuksistaan kodin ulkopuolisesta sijoituksesta. Haastattelijana Anniina Eklöf.

  Tekstivastine:
  https://blogit.utu.fi/soteakatemia/yhteinen-aani-sijaishuolto-vanhemman-elamassa/

  • 42 min
  Vau, mikä vaikutus!: Miten verkostoja voidaan luoda?

  Vau, mikä vaikutus!: Miten verkostoja voidaan luoda?

  Tässä jaksossa Lauran ja Outin vieraana on Suomen Akatemian johtava tiedeasiantuntija Milja Saari. Hänen kanssaan puhutaan STN-ohjelmatoiminnasta ja tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden verkostotyöstä.

  Vaikutu tutkimuksen vaikuttavuudesta yhdessä Lauran ja Outin kanssa. Vau, mikä vaikutus! -podcastsarjassa käsitellään tutkimuksen vaikuttavuutta useista eri näkökulmista useiden eri henkilöiden
  kertomana.

  Tekstivastineet: ufu.fi/vaumikavaikutus

  • 35 min

Top Podcasts In Education

Leo Skepi
Mel Robbins
Dr. Jordan B. Peterson
Brianne Helfrich
Duolingo
TED

You Might Also Like

Helsingin yliopisto
Helsingin Sanomat
Antti Holma/ Podme
The Guardian
The Economist
Team Coco & Earwolf