31 episodes

Hvordan fungerer hjernen? Hva er egentlig intelligens? Hva er det med romanene som gjør at de engasjerer oss så sterkt? Vi har tatt en prat med Norges fremste fagformidlere i Universitetsforlagets podcastserie.

Universitetsforlagets podkast Universitetsforlaget

  • Education

Hvordan fungerer hjernen? Hva er egentlig intelligens? Hva er det med romanene som gjør at de engasjerer oss så sterkt? Vi har tatt en prat med Norges fremste fagformidlere i Universitetsforlagets podcastserie.

  Espen Gamlund og Carl Tollef Solberg om døden

  Espen Gamlund og Carl Tollef Solberg om døden

  Døden setter en ramme rundt livet vårt og gjør tiden til det mest verdifulle vi har. Med «hva er DØDEN» får Espen Gamlund og Carl Tollef Solberg deg til å tenke nye tanker om døden.

  Religionen har nærmest hatt monopol på døden. Men hva om alt tar slutt når vi dør? Hvordan skal vi tenke om døden da? «Med denne boka ønsker vi å gi leseren en liten, eksistensiell støkk», forteller forfatterne i Universitetsforlagets podkast. Mesteparten av tiden lever vi som om vi aldri skal dø. Likevel tenker de fleste av oss at døden er noe vi gjerne vil unngå. Hvorfor frykter vi døden? Og hvorfor bør vi våge å ta innover oss at vi en dag skal dø?

  Podkasten er laget av Helene Samuelsen
  Musikk: Lise Sørensen Voldsdal og Lars Voldsdal

  • 26 min
  Henning Bang om organisasjonskultur

  Henning Bang om organisasjonskultur

  Hvorfor er det viktig å forstå kulturen i egen organisasjon? Hvordan ser en god organisasjonskultur ut? Hva må du gjøre for å endre en kultur du ikke vil ha?

  Å forstå kulturen i egen organisasjon gjør deg i stand til å ta bevisste valg om hvordan du egentlig vil ha det. God organisasjonskultur innebærer å balansere tilsynelatende paradokser, for eksempel at fleksibilitet også krever at noe ligger fast. Dette snakker organisasjonsekspert Henning Bang om i Universitetsforlagets podkast. I tillegg gir han deg fem tips om hvordan du kan endre en kultur som gir dårlige resultater for bedriften.

  • 27 min
  Jannicke Wiel om yoga

  Jannicke Wiel om yoga

  Hva er det med yogaen? Hva handler egentlig den sterke følelsen av ro og velvære om? Hvorfor er koordinasjon av pust og bevegelser så sentral? Bryter det med yogaens tradisjon og filosofi å bruke den til å fremme prestasjoner i yrkesliv eller idrett? Dette og mye mer kan du høre om i podkasten og lese om i boka «hva er YOGA».

  Jannicke Wiel elsker de fysiske yogaøvelsene, men de er bare en liten del av det hele, sier hun i Universitetsforlagets podkast. Hun forteller at yoga handler om tilstedeværelse, ikke bare i øvelsene, men i livet. Og det handler om å utforske hvem man dypest sett er. Denne utforskningen er en mye eldre del av yogaen enn øvelser som solhilsen og hodestående.

  • 22 min
  Jan Ketil Arnulf om ledelse

  Jan Ketil Arnulf om ledelse

  «De aller fleste bedrifter i dag har medarbeidere som kan mye mer enn sjefen. Og alle gode sjefer vet at organisasjonen kan mer enn dem selv,» sier Jan Ketil Arnulf i Universitetsforlagets podkast.

  Hvem skal bestemme hvorvidt lederen gjør en god jobb? Hva er helsefarlig ledelse? Og hvor kommer egentlig de rare ideene om ledelse fra, som at lederegenskaper er medfødt eller at ledelse krever en enestående mann? Det er viktig å skille mellom myter og fakta om ledelse. Dette og mye mer kan du høre om i podkasten og lese om i boka «hva er LEDELSE».

  Foto på omslaget: Thorbjørn Brovold, BI

  • 24 min
  Jørgen Moltubak om improvisasjon i klasserommet

  Jørgen Moltubak om improvisasjon i klasserommet

  Redskaper fra teaterimprovisasjon er en fantastisk ressurs i klasserommet. Jørgen Moltubak forteller deg hvordan.

  Improvisasjon er et godt verktøy for å bygge elevers selvtillit og lærevilje, og til å skape et trygt og inkluderende klassemiljø. Gode improvisasjonsteknikker gjør dessuten læreren bedre rustet til å håndtere komplekse og uforutsigbare undervisningssituasjoner.
  – Med denne boka ønsker jeg å få improvisasjon ut i alle klasserom i hele Norge. Improvisasjon gir deg de beste redskapene for å inkludere alle elevene, sier forfatteren av «Improvisasjon i klasserommet» Jørgen Moltubak. Hør ham fortelle mer i vår podkast.

  • 23 min
  Marianne Hafnor Bøe om feminisme i islam

  Marianne Hafnor Bøe om feminisme i islam

  Hvor står muslimsk feminisme i dag? Hva innebærer det å kombinere islam og feminisme? Hvordan leses Koranen fra et feministisk ståsted?

  Feministiske perspektiver på islam har lange historiske røtter. De feministiske diskusjonene handler ikke først og fremst om klesplagg, men om likestilling, likeverd, økonomi, juridiske rettigheter, kvinners lederskap og temaer knyttet til kropp og seksualitet. I dag er feministiske ideer i sterk vekst i muslimske miljøer, både internasjonalt og i Norge. Vi har snakket med Marianne Hafnor Bøe, forfatter av boka «Feminisme i islam».

  • 34 min

Top Podcasts In Education

Listeners Also Subscribed To