45 episodes

En inspirationspodd där programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund möter framgångsrika kvinnliga thought leaders på väg upp och som sticker ut i samtal om karriär och kommunikation. Gäster är såväl välkända men även mindre välkända kvinnor som agerar i det dolda.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Uppstickarna Karin Bäcklund & Johanna Snickars

  • Business

En inspirationspodd där programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund möter framgångsrika kvinnliga thought leaders på väg upp och som sticker ut i samtal om karriär och kommunikation. Gäster är såväl välkända men även mindre välkända kvinnor som agerar i det dolda.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Uppstickarna möter Katarina Berg

  Uppstickarna möter Katarina Berg

  I veckans avsnitt av Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund den prisbelönade HR-bossen Katarina Berg. Hon berättar om bananskalen som tagit henne till att bli global HR-chef på Spotify, om hur man skapat svenskarnas drömarbetsplats och hur hon infört nydanande personalförmåner som lett till att bl a Barack Obama velat ta ett personligt möte. Dessutom delar hon varför man ska sluta göra "kreativa" jobbansökningar om du vill landa ett jobb på Spotify.
  Katarina är uppväxt på de sju haven och på sjukhus, med en svensk sjökapten till far och asiatisk "tiger mom". Hon är en åsiktsmaskin, har grav dyslexi, är introvert privat men ställer om till extrovert på jobbet. 2017 utsågs hon av tidningen Chef till Sveriges bästa HR-chef. Det som gjort henne framgångsrik menar hon är att hon varit duktig på att skapa diversifierade team som trivs ihop, vill åstadkomma nånting högre än en själv och vill göra det tillsammans. Hennes pragmatiska ledarfilosofi är att peka ut riktning, röja hinderbanan och vara i vägen så lite som möjligt. Katarinas bästa tips till unga rastlösa människor att det bästa sättet att få ett nytt spännande jobb är att göra ett bra jobb där man är. 
  Spotify toppar ständigt employer brand listorna och tar emot ca 45 000 jobbansökningar varje månad och anställer 100-150 människor i månaden. Hon berättar hur de mer och mer arbetar med automatisering och algoritmer i ansökningsprocessen, men varför de rekryterar fler personer genom proaktiv manuell search än genom ansökningar. Katarina har tagit fram nya värderingsdrivna personalförmåner som t ex månaders betald föräldraledighet för alla medarbetare globalt och att medarbetare själva får välja vilka högtider de vill ta ut semester. Men hon berättar om kollegornas kritik mot henne som presentatör och kommunikatör, och hur hon under två år tog till sig alla råd - vilket gjorde att hon blev helt oförståelig. Därefter har hon lagt ner försöken att vara till lags och blivit en väldigt uppskattad föreläsare.
  Hon berättar varför hon ser upp till Anna Lindh som ledare, om hur hon höll på att missa sin största framgång då hon tackade nej till ett drömjobb vid 27 års ålder, och sin största fuckup då hon missade mellancheferna i en stor omorganisation. Därtill varför hon inte hör till fanclubben av DISC-analysen (de fyra färgerna) och varför man ska sluta träna upp det man är dålig på och fokusera på sina superkrafter istället. 

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • 55 min
  Uppstickarna möter Camilla Lundin och Vendela Lilliestråle

  Uppstickarna möter Camilla Lundin och Vendela Lilliestråle

  I veckans avsnitt av podcasten Uppstickarna möter programledarna Karin Bäcklund och Johanna Snickars entreprenörsduon Vendela Lilliestråle och Camilla Lundin, som är medgrundare till investmentbolaget Qalora Capital och driver Sveriges största kvinnliga karriärnätverk på Instagram, Business & Dreams. 
  Vendela och Camilla berättar om hur de startade investmentbolaget Qalora Capital, där de hjälper startups genom sitt nätverk av investerare, direkt efter examen från Handelshögskolan. De menar att man inte behöver veta exakt i detalj hur man vill göra nåt för att dra igång, men deras vision var att de ville göra det lättare för startups att hitta investeringar. De delar också konkreta tips för hur kvinnor kan motverka att de ofta missgynnas i processer för att få investerare: visa stora ambitioner, motivera varför ni är rätt team att göra detta (hur ni kompletterar varandra och varför er bakgrund är relevant), och gör research på investerare som kan matcha ert bolag.
   
  De insåg tidigt vikten av nätverk och att umgås med människor som har liknande intressen och drivkrafter, vilket också är en anledning att de startade Sveriges nu största kvinnliga karriärnätverk på Instagram, Business & Dreams, som har nästan 16 000 följare. Där anordnar de bl a events, mentorskapsprogram, driver en bokklubb och arrangerar kurser för kvinnor som vill starta bolag m.m.
  Personlig utveckling, mindset och mindfulness är centralt i deras framgång, där de menar att om du lyckas ta kontroll över dina tankar så kan du göra och uppnå vad du vill. Därför testar de regelbundet svåra saker utanför sin comfortzone och testa nya saker för att utmana sig själva. Därtill sätter de upp många, tydliga och konkreta mål som de gamifierar, men tillåter även bufferts för "fuskveckor".
   Därtill får du höra varför det är viktigare att vara modig än perfekt, hur deras bolagslansering blev både en fuckup & succé, samt en mängd boktips!  

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • 36 min
  Uppstickarna möter Hélène Barnekow

  Uppstickarna möter Hélène Barnekow

  I det nya poddavsnittet av Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund den prisbelönade telekom- och techledaren Hélène Barnekow. Hon berättar om nya boken "Re:start" om hållbart och värdebaserat ledarskap, lärdomarna av att arbeta internationellt och för stora bolag, att tillåta kaos och en viss dos paranoia, samt varför hon twittrade ut sitt mobilnummer till kunder.
  Med en framgångsrik karriär bakom sig på bl a FN, Sony Ericsson och Telia är Hélène nu Sverigechef på Microsoft. Hon brinner för hållbart ledarskap och kom nyligen ut med boken "Re:start" om just värdebaserat ledarskap och makt med meningsfullhet. Hélène berättar även om hur hennes uppväxt i lagsporter påverkat hennes ledarskapsskills, varför hon gillar och välkomnar en viss dos kaos, samt vad som krävs för att innovera bolag och inte bli omsprungen i denna digitala era. Hennes största lärdom är hur snabbt det kan gå från botten till toppen - och i motsatt riktning. Hon berättar om målstyrning, hur hon designar sin tid och lägger 50% av sin arbetstid externt, hur hon länge och ihärdigt drivit jämställdhetsfrågan i techbranschen, varför hon inspireras av Melinda Gates och rekommenderar andra seniora ledare att anamma "reversed mentoring" för nya perspektiv.
  Förr upplevde Hélène att man som chef kunde luta sig tillbaka och låta kommunikationsavdelningen hantera all kommunikation, men att idag finns helt andra krav på ledare att de måste vara kommunikativa och transparenta, samt att hitta sin egen röst. Hennes bästa karriärtips är att välja arbeten där du har passion och kan göra skillnad, samt att visa resultat på det du skapar och att omge dig med nätverk som kan föda energin. Därtill berättar hon varför hon kunnat uppfattas som besvärlig och varför hon twittrade ut sitt mobilnummer till kunder.

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • 30 min
  Uppstickarna möter Lili Assefa

  Uppstickarna möter Lili Assefa

  I det nya avsnittet av podcasten Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund pr-drottningen Lili Assefa Wolf. Hon berättar om sin karriärresa från att vara egen till att idag driva Assefa Communications med nio anställda och vara aktiv delägare i modeföretagen Whyred och Hope, samt lärdomar från att ha varit medierådgivare till ASAP Rocky under rättegången i somras.
  Lili berättar om sin långa karriär och erfarenheter längs vägen. Hon "växte upp" i musikbranschen och fick tidigt sköta artisters PR på skivbolag och har än idag många kunder inom populärkultur som musik och mat, samt varumärken som Sveriges Radio och Redbull. Hon berättar om sin syn på entreprenörsskap och ledarskap, varför Timbuktu är hennes förebild och lärdomarna hon fick av att ha gått in i bolag med fel personer.
  Som kommunikatör menar Lili att hon är duktig på att ta, läsa av och hantera människor och är en framgångsfaktor som entreprenör. Hon berättar om hur hon kan misstas för taskig när hon är tydlig, och varför hon tar lärdomar av hårda mentorer inom näringslivet i affärsmannaskap. Men också vilka förändringar som medföljt av att vara nygift med en stor bonusfamilj, varför hon inte vill ha ett personligt varumärke, samt vikten av time management och att "ge tillbaka".
  Dessutom berättar hon om den tuffa resan som ägare och styrelseordförande för det svenska modevarumärket Whyred. "Hade jag vetat att det skulle bli en sån tuff resa hade jag antagligen inte gjort det." Och därtill vad hon svarar kunder som vill ha det hemliga receptet på synlighet och PR.

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • 31 min
  Uppstickarna möter Suzan Hourieh Lindberg

  Uppstickarna möter Suzan Hourieh Lindberg

  I det nya avsnittet av podden Uppstickarna möter programledarna Karin Bäcklund och Johanna Snickars entreprenören & intraprenören Suzan Hourieh Lindberg, medgrundare och vd för insiktsdriven mångfaldsbyrån The Social Few och head of diversity på M by Volvo Car Mobility. De diskuterar bl a vikten av data för att bredda perspektiv, att kombinera statistik och kommunikation, samt beteendeförändringar efter en feedback-kurs. 
  Suzan berättar om hur uppväxten i Rosengård i Malmö med föräldrar från andra länder och att tala många språk har bidragit till hennes karriärspår. Där hon kommer ifrån insåg hon att hon kommer behöva visa på siffror och inte koppla in känslor, så hon valde att studera matte och statistik. När hon sedan startade sin entreprenörsresa genom att grunda och driva företaget Privatläraren, som matchade understimulerade barn med rätt stöd i kommuner, gick hon på flera kommunikationsmissar. Då valde hon att sälja företaget för att börja plugga marknadsföring och kommunikation.
  Suzans hjärtefråga är att olika perspektiv ska få komma till tals och att höja kunskapsnivån för mångfaldsarbete. Hennes bästa tips är att mäta perspektiv under rekryteringsprocessen i form av kön, språk och ålder inom tre kategorier: vilka attraherar vi, vilka kommer på intervju och vilka får erbjudande - och tackar ja. Då kan man se vilka som inte ansöker eller vilka man förlorar på vägen. Därtill delar hon hur man kan mäta vilka perspektiv man representerar internt. Hon berättar om hur övertygad hon var om att mångfald automatiskt ledde till framgång och innovation, och krocken när hon insåg att det krävs mer - t ex inkluderande ledarskap.  
  Hon är datadriven i alla områden av sitt liv och sätter KPI'er på allt från att fira milstolpar, mäta lycka och närvaro i umgänget med sin son. Excel är hennes bästa vän för att skapa underlag och insikter för beslutsfattande, men hennes filosofi är "lågt hängande frukt" - du behöver inte sikta så högt för att märka en stor påverkan. Suzan berättar om lärdomar beteendeförändringar efter att hon gick en feedback-kurs, vikten av att välja sitt mindset, olika former av aktivism, samt hur hon kombinerar att vara både entreprenör och intraprenör. 

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • 33 min
  Uppstickarna möter Nina Akbari

  Uppstickarna möter Nina Akbari

  I det första avsnittet av den fjärde säsongen av podcasten Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund Nina Akbari, modejournalisten som blev entreprenör och medgrundare av skönhetstjänsten Dashl. Från att jobba inom publishing och mediabranschen i London blev hon entreprenör inom skönhetsbranschen, och hon berättar om utmaningarna med att bygga nätverk, få in investerare och kapital. Nina delar hur hennes modebloggande gett henne värdefulla insikter, varför de satsade på en pop-up beauty bar i Almedalen, samt varför elskotern är hennes lifehack.
  Som ung drömde Nina om att bli chefredaktör på en modetidning och modebloggade under aliaset "Fashionina". Hon läste medieprogrammet på gymnasiet och sedan modejournalistik på universitetet. När hon efter universitetsstudierna jobbade inom publishing i London träffade hon sin medgrundare och vd:n i Dashl, Arbilina Nissan, och de bestämde sig för att starta ett bolag som kopplade ihop frilansande stylister med kunder. Då var det på uppsving att boka stylisterna till hemmet eller företaget, men det fanns en stor risk för både för stylisten och kunden genom att annonsera och boka genom Blocket-liknande tjänster. De flyttade hem för att lansera företaget i Sverige, trots en utmaning i mer kräsna och kvalitets- och prismedvetna konsumenter, men räknar med att snart kunna öppna upp på fler marknader.
  Nina bjuder på både framgångstips, men också ett par fuckups och felprioriteringar de gjorde när de började bygga bolaget. T ex la de mycket tid på att välja och byta namn på tjänsten och köpte nya domäner varje gång innan de fastnade för Dashl. Därtill satsade de stort på att bygga en prototyp av tjänsten, och la tid på detaljarbete som att välja färger på knapparna på sajten och bygga personas. Allt det arbetet för en sajt som sen aldrig användes. 
  Dashl är backade av ett par kända investerare som bl a Investinher (Camilla Läckberg och Christina Salibas investmentbolag) och Cristina Stenbeck, men Nina berättar om att övertyga investerare inte alltid är enkelt. Hon delar hur de lyckats vända flera investerare som sa nej från början till att få dem att säga ja - lärdomen är att inte ta ett nej som slutgiltigt svar. Ninas vision är man ska kunna landa i en ny stad och kunna tänka "nu bokar jag Dashl här", lika naturligt som att du skulle boka en Uber.

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • 32 min

Top Podcasts In Business

Ramsey Network
NPR
Andy Frisella #100to0
Tim Ferriss: Bestselling Author, Human Guinea Pig
BiggerPockets
NPR