11 episodes

Dé podcast voor de gynaecologie, waarbij we bloedserieus in gesprek gaan met bevlogen gynaecologische rolmodellen. We leren over de gynaecologie, maar ook een beetje over de gast zelf. In het eerste seizoen nodigden we 10 gynaecologische experts uit! Deze podcast wordt bedacht en opgenomen door Anne-Lotte Coolen, Ravi Vermeulen en Suzanne Dedden en geproduceerd door Orly Media.

Verlossende Woorden Anne-Lotte Coolen, Ravi Vermeulen en Suzanne Dedden

  • Arts

Dé podcast voor de gynaecologie, waarbij we bloedserieus in gesprek gaan met bevlogen gynaecologische rolmodellen. We leren over de gynaecologie, maar ook een beetje over de gast zelf. In het eerste seizoen nodigden we 10 gynaecologische experts uit! Deze podcast wordt bedacht en opgenomen door Anne-Lotte Coolen, Ravi Vermeulen en Suzanne Dedden en geproduceerd door Orly Media.

  Chronische Bekkenpijn, met Kim Notten en Karlijn Schweitzer

  Chronische Bekkenpijn, met Kim Notten en Karlijn Schweitzer

  We zijn in ons tweede seizoen aanbeland! En we hebben een primeur: een duopodcast. We zijn namelijk in gesprek gegaan met twee gynaecologen: Kim Notten, urogynaecoloog in het Radboud MC en Karlijn Schweitzer, gynaecoloog en medisch directeur van Bergman Clinics. Kim is opgeleid in Limburg en vertrok naar de Nijmeegse Academie om daar, na het voltooien van haar urogynaecologie fellowship, een multidisciplinair bekkenpijn centrum opnieuw vorm te geven. En met succes; ze krijgt verwijzingen uit het hele land op de poli die ze samen met collega’s heeft opgezet. Karlijn was een van de eerste gynaecologen in Nederland die een differentiatie urogynaecologie voltooide. Hierna heeft haar indrukwekkende carrière, bij Bergman Clinics en UMC Utrecht, haar gebracht tot medisch directeur van een van de grootste ZBC's van Nederland. Zij vertellen ons in deze podcast meer over 'Chronische Bekkenpijn'; een complex ziektebeeld met raakvlakken met andere specialisaties zoals anesthesie en urologie. Ze leggen ons uit hoe we de patiënten met chronische pijn kunnen behandelen, hoe het uitgebreide lichamelijk onderzoek eruit ziet, wat belangrijke in standhoudende factoren zijn van pijn én hoe we deze als clinici kunnen adresseren. Luister snel deze podcast om meer te weten te komen over dit complexe maar interessante ziektebeeld!

  • 1 hr 11 min
  Ovariële afwijkingen en echografie conform IOTA classificatie, met Peggy Geomini

  Ovariële afwijkingen en echografie conform IOTA classificatie, met Peggy Geomini

  In deze tiende aflevering van het eerste seizoen gaan we in gesprek met Dr. Peggy Geomini. Zij is gynaecoloog, opleider en co-promotor van vele promovendi die onderzoek doen naar abnormaal uterien bloedverlies. Zij is expert op gebied van ovariële afwijkingen en schrijft onder andere mee aan de richtlijn 'het Vergrote Ovarium'. Ze leert ons nieuwsgierig te zijn naar onze patiënten, om alle cystes volgens de IOTA terminologie te beschrijven en terughoudend te zijn met het kostbare ovarium. Ze speurt met haar adnexecho's naar benigne kenmerken om maligniteiten zoveel mogelijk uit te sluiten. We bespreken specifieke kenmerken van tal van cystes om deze beter te herkennen. Ze geeft tips en tricks over de laparoscopische behandeling van benigne cystes. Luister dus deze aflevering om alles te weten te komen over IOTA-terminologie en echografie van het ovarium!

  • 1 hr 1 min
  Asherman-syndroom, met Mark Hans Emanuel

  Asherman-syndroom, met Mark Hans Emanuel

  In deze aflevering gaan we in gesprek met prof. Dr. Mark Hans Emanuel. Naast gynaecoloog en professor aan de universiteit van Gent is hij ook uitvinder van instrumentarium dat niet meer weg te denken is uit onze dagelijkse praktijk. Opgevoed tussen het maandverband blijft hij zijn hele leven omringd door vrouwen: eerst als jongste broer van vele zussen, vervolgens (groot)vader van uitsluitend dochters en een kleindochter en natuurlijk maakte hij carrière als vrouwenarts. We leren alles over het Asherman-syndroom maar krijgen ook tips en tricks over het uitvoeren van de reguliere hysteroscopie! Luister snel naar deze aflevering.

  • 1 hr 7 min
  Kanker in de Zwangerschap en Trofoblastziekten, met Christianne Lok

  Kanker in de Zwangerschap en Trofoblastziekten, met Christianne Lok

  In de achtste aflevering spreken we Christianne Lok over kanker in de zwangerschap en trofoblastziekten. Christianne is dokter in hart en nieren: ze zou een steengoede chirurg zijn geworden als ze geen gynaecoloog geworden was. Gelukkig heeft ze voor ons vak gekozen, want haar energie om voor vrouwen met kanker de zorg te verbeteren is onuitputtelijk. Haar promotie in de obstetrie en haar passie voor oncologie maakt dat zij de aangewezen expert is in zwangerschap gerelateerde oncologie. Luister naar deze aflevering als je alles wil weten over kanker in de zwangerschap, de betrokken Adviesgroep en de laatste inzichten bij het behandelen van trofoblastziekten.

  Het boek kanker in de zwangerschap is te bestellen via dit Bestelformulier: https://symposium.nki.nl/boek

  • 58 min
  Robert de Leeuw, over Artificial Intelligence

  Robert de Leeuw, over Artificial Intelligence

  In de zevende aflevering spreken wij dr. Robert de Leeuw, gynaecoloog gespecialiseerd in benigne aandoeningen in het Amsterdam UMC. Zijn loopbaan begon in de theatertechniek en na een bezoek aan de intensive care was zijn passie voor de gezondheidszorg geboren, waarna hij zijn theatertechniek skills nog dagelijks weet te combineren met zijn huidige werkzaamheden als dokter. Hij houdt zich graag bezig met de verbetering van ICT in de zorg, is gedreven in robotische chirurgie. We spreken hem over de toepassing van artificial intelligence in de gezondheidszorg en in de gynaecologie in het bijzonder. Robert heeft ook een grote passie voor onderwijs en opleiden. Daarom praten wij met hem over LOGO en Reconcept, waar hij een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van het nieuwe opleidingsplan. Laat je inspireren door het interview met de enthousiaste en gedreven Robert en omarm net als hij alle toekomstige technische mogelijkheden. Hopelijk leidt dit tot een interessant perspectief op ons werk de komende jaren.Ter referentie; besproken boeken-Superintelligence, Nick Bostrom-Life 3.0, Max Tegmark

  • 1 hr 1 min
  De Groene OK, met Frank Willem Jansen

  De Groene OK, met Frank Willem Jansen

  In de zesde aflevering spreken we prof. dr. Frank Willem Jansen. Hij brengt de ingenieurs van de TU Delft naar het ziekenhuis om samen nieuwe technologieën te ontwikkelen waar écht vraag naar is. Frank Willem is naast bruggenbouwer tussen medici en technici ook een erkend beeldhouwer. Als initiatiefnemer en voorzitter van de Groene OK zet hij zich in voor verduurzaming van de gezondheidszorg, ondanks dat hij op de middelbare school maar net een voldoende haalde met zijn werkstuk over het klimaat. Hij vindt het belangrijk om met de initiatiefnemers aan tafel te zitten en zo op grote schaal duurzame impact te maken. Een inspirerend gesprek wat er hopelijk voor zorgt dat wij allen ons steentje bij gaan dragen aan de groene zorg van de toekomst.

  • 54 min

Top Podcasts In Arts

The Pink House with Sam Smith
Lemonada Media
Fresh Air
NPR
The Moth
The Moth
99% Invisible
Roman Mars
The Magnus Archives
Rusty Quill
Snap Judgment Presents: Spooked
Snap Judgment

You Might Also Like

Verloskundig Baken
Verloskundig Baken
De liefde van nu
de Volkskrant
Tegenlicht Podcast
NPO 2 / VPRO
NRC Vandaag
NRC
De Stemming van Vullings en Van der Wulp
NPO Radio 1 / NOS / EenVandaag
Lieve...,
VBK AudioLab / Els van Steijn & Hannah Cuppen