500 episodes

Vi är där historien är. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Vetenskapsradion Historia Sveriges Radio

  • Science
  • 5.0 • 4 Ratings

Vi är där historien är. Ansvarig utgivare: Nina Glans

  Bästa historiska sommarböckerna!

  Bästa historiska sommarböckerna!

  Tobias Svanelid låter som en storlom, Kristina Ekero Eriksson utser drottningen bland vikingaböcker och Urban Björstadius hyllar Göteborgs jubileumsbok i vårt sommarboktipsprogram.

  Vi rider med skyter, pratar om bronsålderspenisar och om nazistfruar när vi traditionsenligt tipsar om böcker och brädspel på historiska teman.
  Böckerna och spelen som nämns i programmet är:

  Valkyria - vikingatidens kvinnor av Jóhanna Katrín Friðriksdóttir
  Nordiska gudasagor av Katarina Harrison Lindbergh
  Nazisternas fruar av James Wyllie
  Legenderna om förbundsarken av Jan Retsö
  U137 och ubåtskrisen av Wilhelm Agrell
  Ulla Winblad - liv och legend av Rebecka Lennartsson
  Alla tiders sex av Jonathan Lindström
  Nötkreatur i Sverige av Katharina Leibring och Ingvar Svanberg (red)
  Fågelröster av Ingvar Svanberg
  Var vid gott mod. En bok om konstnären fröken Märta Måås-Fjätterström av Annika Persson
  Göteborg genom tiderna av Jan Christensen, Perconell, Johannes Daun och Martin Linde (red)
  Raiders of Scythia av Shem Phillips
  World of Tanks Miniature Game av Casey Davies, Andrew Haught, Victor Pesch, Chris Townley och Phil Yates

  • 44 min
  Spartacus, Ladulås och Mozart samsas i årets lyssnarfrågemarathon

  Spartacus, Ladulås och Mozart samsas i årets lyssnarfrågemarathon

  Glöm allt du trodde att du visste om några av historiens kändisar! I årets lyssnarfrågemarathon reder Dick Harrison ut missförstånden kring Nero, Spartacus och Mozart bland andra!

  Hur dog Spartacus? Hur fattig var Mozart? Varför kallades Magnus Ladulås just så och hur ond var Jöran Persson? Varje vecka inkommer massor av frågor till Vetenskapsradion Historias redaktion och nu ägnar vi ett helt program åt att låta vår lysnarfrågeguru historieprofessor Dick Harrison besvara dem. Häng med på en vindlande resa med några av historiens mest färgstarka karaktärer kejsar Nero, kung Ludvig II av Bayern och prinsessan Estelles helgonförebild.
  Programledare är Tobias Svanelid.

  • 43 min
  Andrées galna ballongflygningar

  Andrées galna ballongflygningar

  Innan han gav sig av mot Nordpolen testade Andrée ballongflygningar i Sverige. Med tanke på hur fel han flög borde han kanske hoppat över polarexpeditionen. Vi berättar den spännande historien!

  När blivande polarlegendaren Samuel August Andrée damp ner på Eskören i finska skärgården trodde fiskarbönderna att deras sista tid var kommen. Och ballongflygaren själv trodde att han var över Vänern när han egentligen var på väg till Gotland. Tobias Svanelid träffar historikern Carl-Johan Svensson, aktuell med boken Provflygningarna som målar den ibland dråpliga men också spännande historien om Andrées testflygningar i Sverige på 1890-talet innan han satte sin ödesdigra kurs mot Nordpolen.
  Dessutom får vi en förhandstitt på världens största vikingautställning Vikingarnas värld öppnar på Historiska Museet i sommar och vill berätta en ny historia om vår mest älskade historiska epok.

  • 44 min
  Jakten på den glömda krigsflottan

  Jakten på den glömda krigsflottan

  Följ med Tobias Svanelid under ytan på jakt efter Sveriges bortglömda krigsskepp. Vid Myttingviken på Värmdö gömmer sig två av dem, två danska tillfångatagna skepp som bär på spännande historier.

  Längs Sveriges kuster ligger bortemot 800 krigsfartyg begravda på botten. Vittnen från en tid då det svenska riket byggdes och expanderade med hjälp av flytande fästningar. Nu letar marinarkeologer inom projektet Den glömda flottan efter skeppen och Tobias Svanelid följer med på ett dyk vid Myttingeviken på Värmdö där två danska 1600-talsskepp ligger tre meter under ytan. Frågan är bara vad de gör där?
  Dessutom reder Dick Harrison ut huruvida Drottning Kristina ångrade sig, och ville ha tillbaka den svenska kronan efter att hon abdikerat!

  • 43 min
  Stormakts-Sveriges sista fältslag

  Stormakts-Sveriges sista fältslag

  Följ med till Selånger där det sista slaget stod mellan karoliner och ryssar i Det stora nordiska kriget för exakt 300 år sedan. En historia som uppmärksammas av människorna som idag bor på platsen.

  I Selånger stod i maj 1721 den sista striden mellan svenskar och ryssar under det Stora nordiska kriget. En liten trupp svenska karoliner drevs på flykt av en mångdubbelt större rysk här och den svenska förlusten banade väg för den förödmjukande freden några månader senare. Vetenskapsradion Historia besöker platsen för slaget där familjen Wallmark som idag bor på det gamla slagfältet nu planerar att uppmärksamma historien.

  • 43 min
  Kossornas historia

  Kossornas historia

  Uroxar, kulande fäbodjäntor och hajpade kosläpp. Kornas historia har format oss människor och landskapet vi lever i och i en ny antologi berättas hur.

  Kornas historia har format oss och våra landskap. Det visar en aktuell antologi av redaktörerna Katharina Leibring och Ingvar Svanberg som guidar runt Vetenskapsradion Historia i kohagen bland tjurpiskor, kulning, uroxar och trendiga kosläpp.
  Dessutom om svarar Dick Harrison på en lyssnarfråga om vikingakändisen Harald Blåtand!

  • 44 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
4 Ratings

4 Ratings

Chi.Momma.80 ,

Bra!

Alltid lika bra och informativt! Gillar särskilt programmen runt juletid!

Top Podcasts In Science

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio