6 episodes

I Walborg ställer vi frågor för att bättre kunna förstå oss själva och vår samtid. Vi lyfter blicken och stillar vår nyfikenhet genom att söka upp intressanta människor som kan fylla på vår kunskapsbank med sin vetskap, humor och klokhet, och som vi kanske inte hade träffat annars!

Följ med oss!

Walborg Sandra Arnborg & Carin Urell Hultgren

  • Society & Culture

I Walborg ställer vi frågor för att bättre kunna förstå oss själva och vår samtid. Vi lyfter blicken och stillar vår nyfikenhet genom att söka upp intressanta människor som kan fylla på vår kunskapsbank med sin vetskap, humor och klokhet, och som vi kanske inte hade träffat annars!

Följ med oss!

  6. Naturnära

  6. Naturnära

  I detta avsnitt av Walborg samtalar vi med Göran Greider, chefredaktör på

  Dala-Demokraten, poet, debattör och författare, om varför naturen har en så stark dragningskraft, och behovet av att få stoppa ner våra fingrar i jord och bland rötter. Är behovet rent fysiskt? Med en terapeutisk verkan?  Och varför blir vi varje år lika hänförda och lyckliga över att hitta den första vitsippan, eller plocka det första smultronet eller den första kantarellen?  Vi pratar ofta om människa och natur som två fristående element när vi i själva verket hör ihop och är sammanlänkade. Håller den allt mer urbana människan på att tappa kontakten med naturen? Eller är det tvärt om - att vi lever i en tid då allt fler är intresserade av hållbarhet, miljö, egenproducerat och att helt enkelt få möjlighet att då och då ta riktiga skogspromenader och känna doften av träd och mossa?  Vad betyder trädgården för Göran? Och skulle han helt kunna lämna stadens myller för det lugna och stilla livet i Dalarna?  Göran Greider är aktuell med boken "I trädgården hörs andra ekon."

  • 28 min
  5. Tillit

  5. Tillit

  I detta avsnitt av Walborg samtalar vi om tillit.

  Vi samtalar med Lars Trägårdh, historiker och forskare. Lars är verksam vid Ersta Sköndal högskola i Stockholm där han bland annat är med och driver forskningsprogrammet "Tillit i Sverige."

  Lars har skrivit flera böcker, bland annat den uppmärksammade "Är svensken människa: gemenskap och oberoende i det moderna Sverige" (skriven tillsammans med Henrik Berggren).

  Vi talar med Lars om tillit ur ett historiskt perspektiv - hur kommer det sig att just det svenska samhället är ett samhälle med stark tillit bland invånarna? Är svenskar mer naiva än många andra nationaliteter? Är det positivt att ha en stark tillit till samhället eller kan det finnas negativa aspekter?

  Hur kommer det sig att vi ofta tror att vår (medborgarnas) sociala tillit är lägre än den i verkligheten är? Vad menas med den "svala svenska tilliten"? Påverkar skandalerna kring KI och Riksrevisionen vår tilltro till myndigheter, och om så är fallet, vilka konsekvenser kan det få långsiktigt?

  • 27 min
  4. Främlingsfientlighet

  4. Främlingsfientlighet

  Vi samtalar med Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia. Ingrid är historiker och har forskat på bl a judisk historia, svensk flyktingpolitik och förintelsen.  Vi talar med Ingrid om upprinnelsen och syftet med Forum för levande historia som skapades för 13 år. Hur såg Europa ut då och vilka paralleller kan vi dra till dagens Europa? Vi funderar vidare kring hur främlingsfientlighet uppstår - sker det plötsligt eller är det en process? Och hur kan vi bli bättre på att tyda signaler på att rädslan för det främmande växer sig allt starkare i samhället? Om det nu gör det?  Vad har vi lärt av historien? Eller kommer den att upprepa sig? Och blir man någonsin färdig med kampen att försvara det demokratiska samhället och alla människors lika värde?  Myndigheten Forum för levande historias uppdrag är att främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter. Utgångspunkten är förintelsen och andra brott mot mänskligheten.

  • 30 min
  3. Rädsla

  3. Rädsla

  I detta avsnitt av Walborg samtalar vi om rädsla.

  Vi träffar Henrik Revenäs, ambulanssjukvårdare och anestesisjuksköterska. I sitt arbete måste han hantera både andras rädslor, och sina egna.  - Är rädsla något att vara rädd för?

  - Är det bra att vara rädd?

  Lira Ortiz är psykolog och psykoterapeut, och reder ut begreppen om rädslans orsaker och verkan.  Liria Ortiz är legitimerad psykolog och psykoterapeut, föredragshållare, författare och medverkande på Insidesredaktionen på Dagens Nyheter.  Henrik Revenäs är lärare vid Mitthögskolan, anestesisjuksköterska och ambulanssjukvårdare.

  2. Självfixering

  2. Självfixering

  I detta avsnitt av Walborg samtalar vi om självfixering

  Vi träffar Bodil Jönsson som är professor emerita, fysiker och känd för många genom frågeprogrammet "Fråga Lund".

  Hon berättar om en annan tid, ett annat samhälle. Ett samhälle där självfixering var något fult. Bland annat.  - Är dagens självfixering ett resultat av tidsandan och tekniken?

  - Är självfixering bra eller dåligt?

  - Finns det plats för den introverta tänkaren i dagens samhälle"?  Bodil Jönsson är professor emerita vid Lunds universitet, fysiker och känd för många genom frågeprogrammet "Fråga Lund" som sändes mellan 1962 0ch 2000. Bodil deltog under 90-talet.

  Hon har också skrivit klassikern "Tio tankar om tid" samt en rad andra böcker, den senaste, "Silver" kom ut 2014.

  1. Empati

  1. Empati

  I detta avsnitt av Walborg samtalar vi om Empati.

  Vi träffar Gunilla Lindén som är präst i Högalidskyrkan i Stockholm.

  Hon berättar var empatin sitter nånstans. Bland annat.  - Är vi utrustade med olika mycket empati och/eller kan vi utveckla den?

  - Föds vi med empati, och kan vi uppfostras i att bli mer empatiska?

  - Har den senaste utvecklingen i vårt samhälle påverkat vår förmåga att känna empati?  Gunilla Lindén är präst, och har ansvar för barn- och familjeverksamheten i Högalids församling i Stockholm. Hon är även författare och har medverkat vid flera tillfällen i radions P1.

Top Podcasts In Society & Culture

Thirteen Media
Wondery
This American Life
Holly Madison and Bridget Marquardt
Glennon Doyle & Cadence13
iHeartPodcasts