9 episodes

We bring interviews with founders and other players in the Croatian startup ecosystem, mostly in the Croatian language.

Well Founded Podcast Croatian Startup Assoc. & Croatian Software Exporters Assoc.

  • Business

We bring interviews with founders and other players in the Croatian startup ecosystem, mostly in the Croatian language.

  E09 - Davor Runje i Hajdi Čenan - airt

  E09 - Davor Runje i Hajdi Čenan - airt

  Davor Runje i Hajdi Ćenan su osnivači deep tech startupa AIRT koji velikim korisnicima s puno podataka rješava problem dubinske analize podataka, čiju okosnicu čini algoritam kojeg su razvili i koji je drastično brži od onih koje koriste danas najveće tvrtke poput Googlea. Njihovi idealni kupci su banke, telekomi i farmaceutske tvrtke, a ostvarili su već značajne inicijalne projekte u Hrvatskoj. Aktivno traže investicije za rast i širenje u inozemstvo.

  • 51 min
  E08 - Ivo Lukač - Netgen

  E08 - Ivo Lukač - Netgen

  Ivan Lukač su-osnivač je Netgena, tvrtke koja je već veteran na domaćoj IT sceni, i koja veliku pažnju posvećuje kvaliteti života svojih zaposlenika. Kao i gotovo sve druge IT firme, glavni dio klijenata Netgen pronalazi u inozemstvu, te dovoljno dobro posluju bez pritiska na stalno širenje. Razgovarali smo o tome kako je to bilo pokrenuti IT firmu u vrijeme kad su bili puno veći negativni pritisci prema poduzetništvu nego danas, kako su počeli, na koji način su se širili te koji su im planovi za budućnost.

  • 50 min
  E07 - Andrea Doko Jelušić: Što je AMCHAM i koje porezne reforme predlažu

  E07 - Andrea Doko Jelušić: Što je AMCHAM i koje porezne reforme predlažu

  Andrea Doko Jelušić je izvršna direktorica hrvatskog ogranka AmCham-a, američke trgovačke komore koja spaja poduzetnike u cijelom svijetu s američkim tržištem. Od 1998, AmCham Hrvatska zastupa poslovne interese američkih, međunarodnih kao i kompanija u hrvatskom vlasništvu. Široka su međunarodna platforma koja okuplja poduzeća neovisno o njihovom porijeklu ili veličini, koje povezuje posvećenost poslovanju u Hrvatskoj i doprinosu hrvatskoj konkurentnosti i visokim poslovnim standardima. AmCham predstavlja 250 poduzeća koja u Hrvatskoj zapošljavaju više od 91.000 ljudi. AmCham Hrvatska je osnovana kao nevladina i neprofitna organizacija i u cijelosti ju financiraju članovi.

  Razgovarali smo o tome što je AmCham, koje su mu aktivnosti, kako se učlaniti, te osobito o novoj iteraciji poreznih reformi koju su su predložili i koja je javno dostupna na ovom linku, a koja je predstavljema ministru financija Republike Hrvatske. AmCham redovito objavljuje usaglašena stajališta svojih članova.

  • 1 hr 3 min
  E06 - Nika Pintar, Bruno Balen - Cidrani

  E06 - Nika Pintar, Bruno Balen - Cidrani

  Nika Pintar i Bruno Balen su osnivači vjerojatno najpoznatijeg domaćeg agetech startupa Cidrani Biome, kojima je posebno bitna tema dizajniranja zdravog crijevnog mikrobioma. Najpoznatiji proizvod u zadnje vrijeme im je pretplata na personalizirane fermentirane mikronapitke čiji će blagotvoran utjecaj na zdravlje validirati kroz kliničke studije s renomiranim svjetskim sveučilištima. Njihovim klijentima na raspolaganju je i test biološke dobi, a razvijaju AI sistem za instalaciju epigenetskih promjena.
  Ovaj startup, dobitnik brojnih međunarodnih nagrada, danas je u fazi realizacije nove runde investicije i eksponencijalnog rasta te su upravo to bile i teme našeg razgovora.

  • 53 min
  E05 - Dražen Oreščanin [hrvatski]

  E05 - Dražen Oreščanin [hrvatski]

  Dražen Oreščenin se nakon osnivanja i vrlo uspješnog višedesetljetnog poslovanja Poslovne Inteligencije, čiji jedan od novijih poduhvata je osnivanja BIRD inkubatora za startupe koji se bave AI-em, odlučio u potpunosti prebaciti u startup Data Privacy Manager (DPM) kojeg su razvili u bivšoj tvrtci, kojeg vodi zajedno s Marijanom Bračićem. Pričali smo o tome kako je nastao DPM, kako je išao put prema startupu te koji su idući koraci.

  • 43 min
  E04 - Božidar Pavlović [hrvatski]

  E04 - Božidar Pavlović [hrvatski]

  Božidar Pavlović se nakon uspješne i zanimljive karijere u bankarskoj industriji, i to u karticama, počeo baviti startupima i investicijama. U svojstvu investicijskog anđela je bio jedan od prvih i vodeći investitor u Orqu, prepoznao je budućnost revoluta, a uskoro planira biti predvodnik novog VC fonda o kojem ćemo nadamo se više čuti na jesen.

  [Voditelji: Davor Runje, Ivan Voras]

  • 1 hr 14 min

Top Podcasts In Business

Ramsey Network
NPR
iHeartPodcasts
Andy Frisella #100to0
Jocko DEFCOR Network
Guy Raz | Wondery

You Might Also Like