13 episodes

A hazai építőipar zöld megoldásai a Build Communication gondozásában.
A podcast gyártásában közreműködő partnerünk a Greenfo.hu.

Zöld Építés Build Communication

  • News

A hazai építőipar zöld megoldásai a Build Communication gondozásában.
A podcast gyártásában közreműködő partnerünk a Greenfo.hu.

  Egy átlátszó rezsicsökkentési módszer

  Egy átlátszó rezsicsökkentési módszer

  2022 nyarán- őszén felpörgött a rezsicsökkentési láz. Építkezik? Felújít? Csökkenteni akarja a gáz és villanyszámlát? Ennek egy fontos területe, hogy milyen nyílászárókat vesz. Az ár mellet fontos a hőszigetelési tulajdonság is, és itt is igaz, hogy ugyan drágább az energiatakarékosabb, korszerűbb termék, de a növekvő energiaárak mellett egyre rövidebb időn belül megtérül a magasabb ár. A mai podcast fókuszában a nyílászárók, az energiatakarékosság, és a környezettudatosság. Sarkadi Péter szakértő vendége a Gealan cégcsoport Kelet-Magyarországi Területi Értékesítési Vezetője, Kocsis Lajos.

  • 37 min
  Áldás vagy átok? Vízelvezetés, vagy visszatartás?

  Áldás vagy átok? Vízelvezetés, vagy visszatartás?

  A 2022-es nyár a csapadék és hőség szempontjából is rendkívüli volt. Elvétve villámárvizek és egyre tartósabb hőhullámokkal párosult az aszály. Hogyan alkalmazkodjunk a megváltozott környezeti feltételekhez? Mit tehetünk lakókörnyezetünkben a túlélésért?  Milyen építészeti, technikai módszerekkel tudjuk az egyre értékesebb vízkincset megtartani? Ehhez is ad tippeket, ötleteket Major Tamás, a Leier Hungária Kft. mélyépítés- környezettechnika- vasútépítés, Durisol üzletágvezetője.

  • 26 min
  A tető, amely erős, mint a bika

  A tető, amely erős, mint a bika

  Lehet hogy a tetőd korábbi életében sörösdoboz volt? 1850 óta elektromos árammal állítják elő azt a fémet, amely 70 éve az egyik legjobb tetőfedő alapanyag. Könnyű, hajlékony, tetszőleges alakra szabható, nem rozsdásodó, és viharálló. Egyediséget kölcsönző speciális bevonatára is 40 év garancia jár. Magyarország a négyszög szelvényű lefolyó birodalom. Sok építőipari termékkel ellentétben az idén csak egy áremelésük volt. Érdekességek az alumínium tetőfedés és homlokzatburkolás világából Nemere Judit okl. építőmérnöktől, a Prefa Hungária Kft. ügyvezetőjétől.

  • 44 min
  Mitől zöld a zöldtető?

  Mitől zöld a zöldtető?

  Már akár egy 10 centi vastag extenzív zöldtető termikus burkot képez a ház körül, a megnövelt hőkapacitás télen, nyáron csökkenti a rezsiköltséget. A zöldtetők csökkentik a városi hősziget hatást. A tető növényei gazdag élőhelyek, és óvják épületeinket is. A napelem a zöldtetőnek jóbarálja. A tető zöldítésének kulisszatitkaiba a specialista BAUDER építész- közgazdász rendszertanácsadója: Rácz István vezet be.

  • 44 min
  A modern típusházak nem egyenházak

  A modern típusházak nem egyenházak

  Az építkezés szó hallatán sokan halomban álló törmeléket, fúró, faragó embereket és rengeteg port látnak lelki szemeik előtt. Az építkezési hulladék nem csupán károsan hat a környezetre, de kezelésük jelentős költségekkel is jár. Egyre többen ismerik fel annak a korszerű technológiának az előnyeit, amellyel akár munkafolyamatokat kihagyva jelentősen gyorsabban és tisztábban, tervezhető költségekkel juthatunk hozzá álmaink otthonához. Jól átgondolt tervezéssel és kivitelezéssel nem csak a használat, de a családi ház építése során is tehetünk bolygónkért. Az előregyártott technológiával készülő „Leier Típusházak” nem csak inspirációul szolgálnak, de megoldást is jelentenek, sőt kiváló energetikai mutatókkal is rendelkeznek. A környezetbarát, gyors és olcsóbb házépítés rejtelmeibe Radnai Gábor, a LEIER előregyártott vasbeton-szerkezetek termékmenedzsere avat be.

  • 40 min
  Amikor műanyaggal csökkentjük egy építkezés ökolábnyomát

  Amikor műanyaggal csökkentjük egy építkezés ökolábnyomát

  Az építőipari beruházások nagy faanyagigénnyel járhatnak, és pl. a fa zsaluzat legtöbbször csak egyszer használható. A MEVA választékában már 20 éve elérhetők a számtalanszor felhasználható, újrahasznosítható zsalutáblák, amelyek az építkezések fafelhasználásának visszaszorításában oroszlánszerepet játszanak. De mennyire zöld ez a módszer?  Miért, hogyan éri meg a csak elsőre drágább műanyag használata? Megvegyük, vagy béreljük? Mi lesz velük, ha egyszer valamikor tönkremennek? A famentes zsaluzás világában Botta D. Mihály, a Meva Zsalurendszerek Zrt. vezérigazgatója kalauzol.

  • 36 min