105 episodes

Подкаст за политика, култура и добро възпитание на ClubZ.bg

Z-Кас‪т‬ ClubZ

  • News

Подкаст за политика, култура и добро възпитание на ClubZ.bg

  Z-Каст, еп. 105 - Световното в Катар - защо колосите се провалят. И еволюцията на футболиста

  Z-Каст, еп. 105 - Световното в Катар - защо колосите се провалят. И еволюцията на футболиста

  Топка в пустинята. През зимата.
  "Световното първенство по футбол в Катар" преминава с много скандали, взаимни обвинения в ксенофобство и хомофобия и твърде малко... футбол.
  Гост на 105-ия епизод на Z-каст е спортният редактор на Клуб Z Валентин Маринов, с когото хвърляме светлина върху големите моменти по новоизградените терени на арабската държава - шокиращото отпадане на Германия, Белгия и Дания; "подхлъзването" на Аржентина и достойното представяне на подценявани отбори като Япония и Мароко.
  "Една цяла култура се промени. Свикнали сме на всяка четна година лятото да има световно или европейско, дори се планират отпуски, хората гледат заедно футбол, навън, вътре, през лятото, социализират се. Сега е зимно време, в цялата обстановка е много необичайно и не мога да свикна", коментира Маринов.Последните сякаш разкриват еволюцията на съвременните футболисти, които от малки са тренирани да се превърнат в "работни пчелички" за своите отбори. Именно те ще заменят гениалните "творци", които живеят, за да смайват тълпата с красиви отигравания, но често за сметка на простата и ефективна игра.
  Това и много повече може да чуете в 105-ия епизод на Z-Каст:
  Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

  • 18 min
  Z-Каст, еп. 104 - Правителство или хартиена бюлетина? Може ли и двете?

  Z-Каст, еп. 104 - Правителство или хартиена бюлетина? Може ли и двете?

  Ще има ли смесено гласуване с хартиени бюлетини и машини? А ще има ли след това правителство в рамките на това Народно събрание?
  Тези въпроси са на дневен ред в парламента тази седмица, след като набързо приетият в комисии проект за промяна на Изборния кодекс влезе на второ четене в пленарна зала. ГЕРБ, БСП, ДПС искат избирателите да имат избор - да гласуват с хартия или машина, а на обсъждане подлежат и безброй други промени, които заплашват да превърнат машините за милиони в особено скъпи принтери.
  Същевременно на заден фон още вървят преговори за съставяне на правителство - ПП и ДБ дори обявиха готовност да направят такова на малцинството с втория мандат, още преди първият да е даден на ГЕРБ.
  Свързани ли са двете теми? Заради това ли Борисов сякаш влезе в конфликт със собствените си депутати? Тези и други въпроси обсъждаме с парламентарния репортер на Клуб Z Пламена Игнатова.
  "Самият факт, че това се оказва най-важният законопроект за това Народно събрание е достатъчно показателен", смята тя. "На Борисов просто не му се хареса тази имиджова щета, която започна да търпи с пришпорването и особено това 18-часово заседание на правна комисия."Достатъчни ли са обаче протестите и бойкота от две партии, за да отстъпи Борисов, който променя мнението си по темата почти ежедневно? Биха ли отстъпили ПП и ДБ? Или изборите в началото на следващата година са ни гарантирани?
  Слушайте в новия Z-Каст.
  Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

  • 13 min
  Z-Каст, еп. 103 - Обърка ли делото "Иванчева" разбирането ни за правосъдие?

  Z-Каст, еп. 103 - Обърка ли делото "Иванчева" разбирането ни за правосъдие?

  Десислава Иванчева, бивша кметица на столичния район "Младост", вече излежава присъдата си - потвърдена в края на миналата седмица и на трета инстанция.
  Същевременно, въпреки множеството доказателства и ясния съдебен процес, много българи са убедени в невиността й. Иван Гешев пък, вместо да отпразнува делото, започнал още преди да стане главен прокурор, се гневи на политиците.
  Обърка ли това дело напълно разбирането на българина за съдебен процес, за борба срещу корупцията, за справедлива присъда? Тези въпроси коментираме със съдебния репортер на Клуб Z Стефан Миланов.
  "По един странен начин се омесиха три разговора - за начина й на задържане, за което тече друго дело в Страсбург, големия политически въпрос - защо кметове от големи политически сили не биват залавяни и осъждани, и същинския въпрос - тя всъщност извършила ли е това нещо, или него е извършила?", отбелязва той.
  И вечният въпрос - Иван Гешев ли е проблем основен и единствен на съдебната ни система? Ще бъде ли тя по-справедлива, по-ефективна и по-бърза, ако утре той подаде оставка?
  Гледайте или слушайте в новия, 103-ти епизод на Z-Каст
  Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

  • 22 min
  Z-Каст, еп. 102 - Кой и защо иска връщане на хартиената бюлетина?

  Z-Каст, еп. 102 - Кой и защо иска връщане на хартиената бюлетина?

  Очаквахме след преговорите за нов кабинет основен приоритет за новото Народно събрание да бъде държавния бюджет. Или пък Плана за възстановяване. Или всяка една от другите ключови за икономиката ни по време на криза теми. Вместо това депутатите решиха да редактират за пореден път Изборния кодекс - този път за да върнат хартиената бюлетина.
  Това не е изненада, припомня Пламена Игнатова, политически репортер в Клуб Z. Тази амбиция на "хартиената коалиция" беше налице още в края на предишното Народно събрание, а сега имат мнозинство, за да я прокарат.

  Каква е истинската причина тези партии да искат да направим стъпка назад, да оскъпим изборите, да създадем изборен хаос с хартия и машини в комплект? Адекватен ли е доводът им, че хората нямат доверие в машините и те ги отблъскват?
  "Това, което разколебава гражданите, всъщност е тази непрекъсната промяна на правилата", отбеляза Игнатова. "Машините показаха, че рязко е спаднал интересът в гетата. Ние вече се чудим - става въпрос за образователен ценз, за технологичен ценз, или просто за липса на допълнително материално стимулиране?"Какво означава машинното броене? Ще струва ли наистина по-евтино от машинното гласуване, което вече платихме? Ще се повиши ли изборната активност, ако имаме отново хартиена бюлетина? 
  Отговорът на тези въпроси - и други - гледайте и чуйте в 102-ия епизод на Z-Каст.
  Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

  • 21 min
  Z-Каст, еп. 101 - Кой ще е следващият вечен владетел?

  Z-Каст, еп. 101 - Кой ще е следващият вечен владетел?

  В последната година по обяснима причина Европа е фиксирана в един вечен диктатор - руския президент Владимир Путин. Но не по-малко опасен е и лидерът на друга суперсила - генералният секретар на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин.
  Очаква се на последния, 20-ти конгрес на ККП Си Дзинпин да си осигури трети мандат на най-високата позиция в партията, с което ще наруши принципа на своите предшественици. Повече разказва в Z-Каст Христо Римпопов, международен репортер на Клуб Z.


  "Няма съмнение за никого, че Си Дзинпин е авторитарен лидер в най-чистата възможна форма и ще продължи този процес по концентрация на властта в самия него. Според самата партия той дори вече е над Мао Дзедун", коментира той.
  Китай обаче се сблъсква с нови проблеми - заради политиката за нулев COVID, спадащия ръст на икономиката и все по-агресивната външна политика.
  Ще се превърне ли Си Дзинпин в нов Мао или нов Дън Сяопин? Възможно ли е Поднебесната империя да нападне Тайван така, както Русия навлезе в Украйна? Може ли култът към личността на Си да доведе до имплозия на ККП?
  Отговорът на тези въпроси и още - гледайте и чуйте в 101-ия епизод на Z-Каст.
  Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

  • 22 min
  Z-Каст, еп. 100 - За Русия, САЩ, България, и за какво ни плащат американците

  Z-Каст, еп. 100 - За Русия, САЩ, България, и за какво ни плащат американците

  За последния, 100-ен епизод на Z-Каст избрахме различен формат - живо излъчване във Facebook и YouTube и отговори на въпроси на нашите читатели, слушатели и зрители. И не ни разочаровахте.
  Веселин Желев, международен редактор, и Светлана Джамджиева, главен редактор на Клуб Z, коментираха в детайли българската политика и неизбежната й връзка със сблъсъка между Западния свят и Русия.
  Вие ни питахте:
  Българите, които искат да сме в ЕС, са мнозинство, защо обръщаме внимание на шумното малцинство, подкрепящо Русия?
  Защо САЩ и НАТО могат да бомбардират Либия, Сирия, Ирак, и пр., а Русия да бомбардира Украйна не?
  Какво правителство ще имаме?
  Имаме ли проблем с истинската дясна опозиция в България?
  Колко взимате на месец от американски продажници?
  И още - има ли новина на седмицата в българската политика? Ще подкрепи ли ГЕРБ втори мандат на "Продължаваме промяната" и какви са рисковете от това? Как точно работи Клуб Z с фондация "Америка за България"?
  Пълният епизод на Z-Каст 100 можете да гледате в YouTube или да слушате във всички подкаст платформи.
  Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

  • 36 min

Top Podcasts In News

Rachel Maddow, MSNBC
The New York Times
MSW Media
NPR
The Daily Wire
Serial Productions & The New York Times

You Might Also Like

Свободна Европа
Капитал
Правосъдие за всеки
Ludmil Arsov
Илия Темелков - Сорегаши и Виктор Джамбов
Капитал