58 episodes

Подкаст за политика, култура и добро възпитание на ClubZ.bg

Z-Кас‪т‬ ClubZ

  • News

Подкаст за политика, култура и добро възпитание на ClubZ.bg

  Z-Каст, еп. 58 - Очаква ли ни растящ дефицит, нови дългове и наистина ли инфлацията е само 6%?

  Z-Каст, еп. 58 - Очаква ли ни растящ дефицит, нови дългове и наистина ли инфлацията е само 6%?

  През последната седмица ставаме свидетели на нещо невиждано у нас - коалиционно преговори пред камерите, пред очите и ушите на всички зрители. Дали този подход е бил добро решение - предстои да видим, но едно е ясно и сега. Т.нар. "Партии на промяната" изглежда искат да постигнат резултатите, но от предложенията и идеите им личи огромна наивност, която статуквото ще използва. 
  В същото време на масата за преговорите е и партията, която очевидно играе игри за напреднали - БСП. Тя обаче олекна интелектуално през последните години и днес е принудена да вади старите си "тарани" - Румен Овчаров, Емилия Масларова, Румен Гечев. 
  Наш гост е финансовият журналист Стефан Антонов, който коментира и състоянието на икономиката, която стагнира, инфлацията, която не спира да расте и плановете на евентуалното ново правителство да се справи с проблемите. 
  Говорим си и за дълговото бреме на служебния кабинет, който получава атака по тази тема от човекът, който заложи заемите в собствения си бюджет - Бойко Борисов. 
  В епизода ще чуете и прогнозата за бъдещият бюджет - растящ дефицит и нов 10-милиарден дълг, който трябва да погасява стари вземания и набъбналия дефицит. 
  За десерт - наистина ли Българската банка за развитие започна да работи адекватно или опитва да скрие "безвремието" през странни игри с датите и числата?

  • 41 min
  Z-Каст, еп. 57 - Дебатите не решават избори, но са важна част от шоуто

  Z-Каст, еп. 57 - Дебатите не решават избори, но са важна част от шоуто

  След три поредни предизборни кампании българските избиратели най-после получиха дебат между основни политически опоненти - Румен Радев и Анастас Герджиков вчера.
  Кандидат-президентите обаче не дебатираха преди първия тур, а дебатите избегнаха и повечето лидери на политическите партии, които се бориха за място в Народното събрание. Затова в новия 57-ми епизод на Z-Каст се опитахме да потърсим отговор зад океана, където на никой политик не му и хрумва да избяга от предизборен дебат.
  За историята на американските дебати разговаряме с нашия колега Христофор Караджов от Калифорния, САЩ.
  "Липсата на дебат е част от общото ниско ниво на политическите кампании в България", смята той. 
  Както е в България и повечето демокрации в Европа, и в САЩ няма конституиран механизъм за предизборни дебати или специален закон.
  "Но има комисия за президентските дебати, която е двупартийна, от демократите и републиканците", обяснява Караджов. "За което пък някои я критикуват, че всъщност не дава възомжност за изява на кандидати на трети партии.
  У нас обаче имаме не просто еднопартийна система, а и сменяме през няколко години водещата партия с някой нов политически продукт.
  "Така че това много трудно прави създаването на традиции, на стабилност, на правила на играта, които всичик да приемат, да е ясно, че това е нещо, което просто се прави така в тази надпревара", смята Караджов.

  • 26 min
  Z-Каст, еп. 56 - За петото българско училище в Крит, агентите на ДС във Външно и консулските неволи на сънародниците ни

  Z-Каст, еп. 56 - За петото българско училище в Крит, агентите на ДС във Външно и консулските неволи на сънародниците ни

  В 56-ия епизод на Z-Каст ни гостува Петър Анастасов, председател на Сдружението на българите на остров Крит, което преди дни откри пето българско училище на острова.
  "Няма как броят на българите на Крит да бъде измерен, защото нито българската, нито гръцката държава имат интерес това да се случи. По наши оценки диаспората е между 15 и 20 хиляди души", разказва Петър Анастасов.Българските училища на Крит не събират такси от родителите, но гръцката държава все още не е признава обучението в тях, защото българската не е направила постъпки.
  Петър Анастасов пита:
  Защо няма консулство на остров Крит, където има 20 000 българи, а има в Куба, където обслужват под 100 души годишно. 
  Докога ще продължаваме за изхранваме само висши дипломати в МВнР, а не се назначават млади хора, които да се занимават с консулското обслужване?

  • 28 min
  Z-Каст, еп. 55 - За протеста на фитнесите, новата фигура на Делян Пеевски и спортната форма на Румен Радев

  Z-Каст, еп. 55 - За протеста на фитнесите, новата фигура на Делян Пеевски и спортната форма на Румен Радев

  Гост в 55-ия епизод на Z-Kаст е Петър Ангелов, основател на верига фитнеси "Атлетик" и Българската адоциация за фитнес и здраве.  
  “В никакъв случай фитнес индустрията не се състои от антиваксъри. Аз изкарах вируса, но въпреки това се ваксинирах”, казва Петър Ангелов.Днес той и неговите колеги ще протестират срещу последната наредба на Министерството на здравеопазването. Защо? Безплатни тестове, каквито бяха обещани, макар и на цената от 10 лв., няма.
  Тестът за антитела за доказване на преболедуване не се приема.
  В държавната и общинска администрация, в които е една от най-големите концентрация на хора, продължава да няма COVID-19 мерки и за там не се изисква „зелен сертификат“. Гратисен период, за да се настрои бизнесът към новите правила, не получихме! 
  "Държавата трябва да разбере, че ние сме неин съюзник в борбата с коронавируса", казва Петър Ангелов.
  Посещението във фитнес зала и пътуването с метро е по-опасно?
  Защо промотирането на здравословния начин на живот липсва от предизборните програми?
  Как влияе на избирателите новата фигура на Делян Пеевски и спортната форма на Румен Радев, който показа, че може да прави 50 лицеви опори?

  • 15 min
  Z-Каст, еп. 54 - Ще се превърне ли "Нюкасъл" в следващия "Манчестър сити"?

  Z-Каст, еп. 54 - Ще се превърне ли "Нюкасъл" в следващия "Манчестър сити"?

  На 7 октомври бе сключена една от футболните сделки на века - "Нюкасъл" се превърна в най-богатия отбор в света. Богатството на новите собственици, към които е причисляван престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, възлиза на 320 млрд. паунда - повече от всички останали отбори във Висшата лига взети заедно.
  Въпросът пред "свраките" не е "дали", а "кога" ще се превърнат във фаворит за големите трофеи в Англия и Европа.
  Но дали е разумно веднага да се влеят стотици милиони паунда по модела на "Пари Сен Жермен", или трябва да се подходи внимателно - с по-скромни инвестиции в ключови зони като юношеските формации да се положат основите на новата ера в "Сейнт Джеймсис Парк".
  Това е тема на дискусията ни с председателя на официалния фен клуб на "Нюкасъл" в България Методи Ангелов. Той разказва за мъчителните години под ръководството на доскорошния собственик Майк Ашли и за нагласата на привържениците към "кървавите пари", които предстои да бъдат наляти в клуба.

  • 18 min
  Z-Каст, еп. 53 - "Пандемията разруши връзката пациент - медицинско лице"

  Z-Каст, еп. 53 - "Пандемията разруши връзката пациент - медицинско лице"

  След загиналите близо 23 хиляди души, коя е следващата най-голяма жертва на пандемията? Според Надя Йорданова, магистър-фармацевт и един от хората, които се стремят да информират българите за ваксините, това е доверието между пациенти и медицински лица.
  "Пандемията е едно от малкото бедствия, при които се налага медицинските специалисти да заповядват - а не само да препоръчват. И това руши много връзката пациент - медицински специалист. И това е може би една от най-големите катастрофи при една пандемия", обяснява тя в новия епизод на Z-Каст.В него ще научите повече за нейната книга за ваксините, с която издателите не искат да се заемат - плод на 3 години труд и работата на Надя и двама научни редактори - лекар имунолог и медицински микробиолог. Клуб Z публикува откъс по-рано днес.
  Според фармацевтката, чийто блог Инфармация преди пандемията бе източник и на ценна информация за лекарства и козметика, не трябва да виним лекарите, които разпространяват грешна информация за вируса.
  "Когато имате лекари, които работи с часове, без възможност да си вдигне главата - няма как да очакваме те да имат пълната информация. Лекарите се занимават с бюрократщина, което е абсурдна пречка към тяхното непрекъснато непосредствено образоване - това нещо просто е физически невъзможно да се направи от средностатистическия лекар."COVID-19 e преди всичко симптом на тежките проблеми в здравната ни система, изтъква Надя Йорданова - които няма да се оправят магически и след пандемията.

  • 14 min

Top Podcasts In News

You Might Also Like