138 episodes

Подкаст за политика, култура и добро възпитание на ClubZ.bg

Z-Кас‪т‬ ClubZ

  • News

Подкаст за политика, култура и добро възпитание на ClubZ.bg

  Z-Каст, еп. 138 - Защо никой не харесва бюджета на Асен Василев?

  Z-Каст, еп. 138 - Защо никой не харесва бюджета на Асен Василев?

  Министерският съвет се събра извънредно днес и прие проектобюджета на Асен Василев. Той отива в парламента, но там едва ли го чака топло посрещане - недоволните от предложенията на финансовия министър на ПП-ДБ и там изглежда са мнозинство.
  Защо годишният бюджет предизвиква такива спорове, медиен шум и остри реакции срещу министъра? Едната добра новина е, че този път тези казуси се обсъждат навреме, коментира икономистът Преслав Райков в новия Z-Каст.
  "За мен има две причини. Много е пожелателен откъм икономическо представяне в текущата ситуация, в която се намира българската икономика. И геополитическата ситуация на водената на 500 км от нас война. Може би прекалено оптимистично залагаме всички прогнози в бюджета - аз бих заложил малко по-песимистични такива", отбеляза той.Втората причина пък е "прекалено разточинелния социален пакет".
  "Той не е обвързан с реформи, оптимизации или пък някакъв фокус. Бюджетът е инструмент да постигнем определена цел с определена политика, нещо, което не виждаме през последните 3 години. Ние нямаме някаква цел, която искаме да постигнем с този бюджет", добави РайковЩе се чудим ли след 3-5 години откъде да финансираме този постоянен ръст на пенсиите?
  Достатъчно ли е да имаме само 3% дефицит, защото това ни позволява влизане в еврозоната, или можем да се опитаме да имаме бюджет без дефицит? Всъщност, за какво използваме този дефицит?
  Какъв е смисълът на все по-голяма капиталова програма, която както винаги няма да се изпълни - и защо Асен Василев следва примера на бюджетите на Бойко Борисов? Лошо ли е да има заеми, или е лошо да има заеми без план?
  Ще успеем ли някога да върнем данъчната ставка на ресторантьорите на предишните нива, или "отворихме състезанието към дъното"?
  Отговорите на тези и много други въпроси - чуйте в новия Z-Каст.
  Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

  • 41 min
  Z-Каст, еп. 137 - Защо арестуваха трансжената, която гладува за правата си пред Съдебната палата?

  Z-Каст, еп. 137 - Защо арестуваха трансжената, която гладува за правата си пред Съдебната палата?

  Защо една трансжена на 32 гладува пред Съдебната палата? Какво означава за трансхората в България отказът да си сменят пола по лични документи? Какво всъщност е транссексуалността и с какво се сблъскват българите с това състояние?
  По тези въпроси трябваше да разговаряме с Габриела Банкова, която вече 4 дни води гладна стачка пред един от символите на българското правораздаване - след като съдът за пореден път не уважи правото й на идентичност, различна от тази по рождение. Но минути преди да започне записът на Z-Каст, полицаи дойдоха и арестуваха Габриела.
  Причината - отказ да даде личната си карта, която е унищожена, и да се идентифицира с имената, които е получила по рождение. 
  "Моето достойнство е нарушено и аз отказвам да бъде унижавана. Ако щат да ме арестуват. Ако ме арестуват, това не е унижение за мен - но ако ми казват, че съм човек, който не съм, е унижение за мен. Те нямат това право. Аз отказват да бъда унижавана и да се припознавам с неща, които очевадно не са вече истина", заяви тя, преди полицията да й сложи белезници и да я откара до първо РПУ.
  Кадри от ареста можете да видите в началото на епизода.
  Добрата новина е, че заедно с нея протестират и други трансхора, които се сблъскват с някои от същите проблеми - Робин Желязков и Рио. Двамата трансмладежи разказаха защо подкрепят Габриела и какво всъщност е да си транс човек в България.
  Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

  • 31 min
  Z-Каст, еп. 136 - Компромисна сглобка или истинска реформа в София? Има опасност СОС да блокира

  Z-Каст, еп. 136 - Компромисна сглобка или истинска реформа в София? Има опасност СОС да блокира

  Има реална възможност работата на Столичния общински съвет да бъде блокирана. Това призна в Z-Каст общинският съветник от ПП-ДБ-СС Симеон Ставрев, дни преди новият СОС да положи клетва и да започне работа.
  Причината е ясна - въпреки успеха на местния вот, новото обединение на демократичната общност получи 23 места в Съвета, а за мнозинство са нужни 31. Затова обединението между "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" трябва да намира подкрепа сред другите партии - ГЕРБ-СДС, БСП, Възраждане, КОД, "Има такъв народ" и ВМРО.
  "Въобще не вървим към някакви безпринципни договорки. Ние имаме кмет, той ще си назначи неговите зам.-кметове", обясни той. "Общинският съвет трябва да се разпредели по комисии, участваме в тези комисии, пишем доклади и убеждаваме другите колеги да ги подкрепят. Ако не ги подкрепят, тяхна си работа, ние се борим за нещата, записани в нашата програма."И даде пример с парламента, чиято работа също бе блокирана тази седмица с отсъствието на ГЕРБ и ДПС - въпреки сглобката.
  Според Ставрев на практика моментално СОС ще се сблъска с ключови за столичани проблеми - първо икономическата рамка на градския транспорт и план-сметката за боклука, теми, които трябва да бъдат задвижени веднага. А после идва и бюджета.
  "Очакваме строеж на детски градини. В случая колегите от БСП, като социална партия, нямат причина да не подкрепят бюджет, в който се увличават парите за строителство на детски градини и заплатите на персонала."Ще успеят ли новите управляващи да осигурят избирането на Борис Бонев като председател? Ще видим ли по основните теми на сблъсък с ГЕРБ нещо коренно различно? Ще бъде ли демонтиран най-после МОЧА и в кого е топката? 
  Колко време обединението ще се извинява с "пакостите на предишните"? Ще работят ли и с представителите на "Възраждане"?
  Отговорите на тези и много други въпроси - гледайте и чуйте в новия, 136-и епизод на Z-Каст:
  Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

  • 30 min
  Z-Каст, еп. 135 - Можехме ли да си оправим гласуването без машини и без милиони за тях?

  Z-Каст, еп. 135 - Можехме ли да си оправим гласуването без машини и без милиони за тях?

  Предстоят не само най-важните, но и най-сложните избори в демокрацията - местен вот със смесено гласуване, с хартиена бюлетина и машини. Българските граждани ще гласуват за общински съветници, районни кметове, общински кметове, кметове на села. А после българската изборна администрация ще се бори с резултатите.
  Машинното гласуване бе въведено с очакването да се повиши доверието в изборния процес. Случи ли се това? По темата в новия Z-Каст разговаряме с изборния експерт и независим наблюдател Стоил Стоилов. Според него дали гражданите вярват на изборите се мери с избирателната активност.
  "Ще ви кажа едно число, което може и да ви шокира - между парламентарните избори 2017 г. и последния вот през април тази година избирателите са намалели с 1 млн. души. Като намалението започва от 2017 г. до редовните избори през април 2021 г., малко, след това при въвеждането на задължителното машинно гласуване има един срив от около 600 000 избиратели, и след това продължава да спада, с по-малки темпове."Според Стоилов сме били напълно способни да "оправим" хартиеното гласуване с различни мерки, и да си спестим сериозните инвестиции, които изисква машинния вот - който бе и сериозно ограничен в последващи промени на изборния закон.
  "Тази година логистиката, която "Сиела Норма" ще организира за машинното гласуване, тя е поискала над 7 млн. лв. ОТделно, за ъпгрейд на софтуера, по едно решение на ЦИК, са 2 млн. лева. Значи 9 млн. лв. ще ни струва обслулжването, слугуването, както аз го наричам, на машините за тези избори. Ако го разделите на 9000 секции, ще излезе около 1000 лева на машина. При средно гласували в една изборна секция 230-240 човека, ако от тях половината гласуват на машина, ще видим, че това е един безмислен разход."Не помага и фактът, че част от българските политици всячески се опитват да създадат недоверие в машинния вот - включително и с последната парламентарна комисия по темата, в която ДПС покани ютюбър да развива конспиративни теории за Алексей Петров и неговата намеса в машините.
  Може ли ЦИК да организира качествени избори? Какъв е пътят към възстановяване на доверието на българския електорат? Как можем гражданите да се борим с административния хаос и политическите злоупотреби с избори

  • 38 min
  Z-Каст, еп. 134 - Още война - кой печели от атаката на "Хамас" срещу Израел?

  Z-Каст, еп. 134 - Още война - кой печели от атаката на "Хамас" срещу Израел?

  За последните няколко седмици нови военни конфликти избухват по света - първо в Нагорни Карабах, а преди дни - и в ивицата Газа се възобновиха дългогодишни конфликти. Свързано ли е това с войната на Русия в Украйна? Или просто това е нашият евроцентризъм, според който всичко е важно, само ако ни засяга?
  По темата разговаряме с международния редактор на Клуб Z Веселин Желев.
  "Не смятам, че конците на всички конфликти се дърпат от едно и също място. Но има връзки между конфликтите. Колкото повече въоръжени конфликти има, толкова повече се отвлича вниманието от главната европейска война - в Украйна. От което изгода има Русия. И второ - отвличат се ресурси от тази война", отбеляза той.Според него обаче конфликтът между Азербайджан и Армения няма как да е започнат без одобрение от Кремъл - и вероятно е наказание за плахия опит на арменските управляващи да обърнат страната си към Европа.
  Какви са целите на "Хамас"? Има ли ясен план, или това е поредната бомба в Близкия Изток, която има само за цел отново да запали конфликта между араби и израелци? Защо общественото мнение на Запад, традиционно защитаващо и Палестина, сега е изцяло в подкрепа на Израел?
  Ще могат ли САЩ и Европа да помагат на Украйна и Израел едновременно? Ще се възползват ли Китай от това?
  Отговорът на тези и други въпроси - гледайте и чуйте в новия, 134-ти епизод на Z-Каст.
  Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

  • 25 min
  Z-Каст, еп. 133 - "В големия спорт не се успява само с пари"

  Z-Каст, еп. 133 - "В големия спорт не се успява само с пари"

  В края сме на предолимпийска година и в период, в който журналистите - освен за избори, мислят и за годишни класации. Как България влиза в олимпийската 2024 г., какви са шансовете ни в Париж, трябва ли да сме доволни от спечелените квоти, как разчитаме някои безпрецедентни или редки успехи на наши състезатели, на които станахме свидетели тази година?

  Тези и други въпроси обсъдихме с популярния и уважаван спортен журналист Николай Кръстев. Той е единственият български журналист с награда от МОК, а също така издател и експерт в няколко спорта.

  Кръстев, който е бивш плувец и ватерполист, е на мнение, че ще бъде успех, ако страната ни изпрати във френската столица 40-50 състезатели.

  "Българският спорт не влиза в лоша кондиция в олимпийската година, напротив. Случиха ни се хубави неща, свързани и с млади спортисти", рече той. 

  В спортните ни среди постоянно се говори за пари - за тяхна липса по-скоро.

  "В големия спорт без пари няма как да стане. Но и само с пари не става. Има такива примери. Трябва ли да погледнем към Катар, за да си дадем сметка за някои неща?", е мнението на Николай Кръстев, който направи много интересен паралел с една от най-богатите страни в света.

  Според него таксаджийството съсипва и убива спорта. Имат се предвид таксите, които родителите плащат, за да тренират техните деца в клубове. Вижте кой спорт Кръстев даде за пример за развитие в България.

  Говорихме също така за спортната база, а тъй като вече сме на вълна местни избори, каква е ролята на общините за аматьорския и професионалния спорт. Тук нашият гост изрази любопитна позиция.

  "Дълбокото ми убеждение е, че политиката не бива да се намесва много навътре в спорта. Но в случая не става въпрос за политика, а за общочовешки неща. Точно заради това, поне според мен, е по-добре руските спортисти да пропуснат тази Олимпиада - общочовешките ценности. Не защото са виновни за нещо. Но лично аз продължавам да не разбирам това, което се случва в Украйна", рече Кръстев, отразявал няколко Летни и Зимни игри, а също така Световни и Европейски първенства в няколко спорта.

  Още по тези и други казуси, чуйте и гледайте в новия Z-Каст.
  Гледайте Z-Каст на видео в YouTube страницата ни.

  • 37 min

Top Podcasts In News

The New York Times
NPR
The Daily Wire
Crooked Media
Becker's Healthcare
NHPR

You Might Also Like

Свободна Европа
Правосъдие за всеки
Ludmil Arsov
БУЛЕВАРДБЪЛГАРИЯ
Капитал
Darik Podcast