28 episodes

Patchwork en Quilting rocks! Hier bespreek ik van alles op het gebied van patchwork en quilten in Nederland. En over mijn leven als quilt ondernemer. Ik ben je host, Agnes Mijnhout, van Minewood Quilting.

De Nederlandse Quilt Podcast Agnes Mijnhout

    • Leisure

Patchwork en Quilting rocks! Hier bespreek ik van alles op het gebied van patchwork en quilten in Nederland. En over mijn leven als quilt ondernemer. Ik ben je host, Agnes Mijnhout, van Minewood Quilting.

    Mijn Zweedse royalty connectie: waar of niet waar?

    Mijn Zweedse royalty connectie: waar of niet waar?

    Vorige week vertelde ik je over een spelshow op de BBC onder de naam WILTY, oftewel Would I Lie to You? En ik daagde je uit om te bedenken of mijn bewering, dat ik Zweeds heb gesproken tegen de Zweedse koning, waar is of niet.

    Van de reacties die ik gekregen heb, neigde de meerderheid naar NIET WAAR. Hoewel een groep die mij al wat beter kent, schatte dat het waar was. Zoals ik vorige week al zei, de leukste anekdotes worden niet geloofd en zijn toch waar. En ook deze is helemaal WAAR!

    Hoe kwam het dat ik de Zweedse koning in het Zweeds toesprak?

    Mijn eerste baan was bij het Nat. Lab. van Philips. Midden jaren 80 van de vorige eeuw. Ik werkte als onderzoeker in een team aan een automatisch vertaalproject. We gingen een vertaler bouwen tussen Nederlands, Engels en Spaans.

    Op een dag zou er een vertegenwoordiging van de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen op bezoek komen. En ook de Zweedse koning zou meekomen. Ze kwamen voor de presentatie van een aantal onderzoeksprojecten. Waaronder die van ons, Rosetta. Genoemd naar de steen van Rosetta. Maar we hadden nog helemaal geen werkend vertaalsysteem. Dus zouden we gaan uitleggen hoe ons systeem werkte, aan de hand van een aantal voorbeeldzinnen in het Nederlands.

    Het zou natuurlijk niet zo spannend zijn om in het Engels te vertellen wat die Nederlandse zinnen betekenden, om vervolgens te laten zien dat die Engelse zinnen door het vertaalprogramma zouden worden gemaakt. Beetje dubbelop.

    Toevallig was de baas van onze afdeling van het Nat.Lab. erachter gekomen dat ik een bijvak Zweeds had gedaan tijdens mijn studie Engels aan de Universiteit Utrecht. En we wisten dat de Zweedse koning dyslectisch was. Dus een en een was twee: ik zou de vertaling van de Nederlandse zinnen in het Zweeds voorlezen, en dan konden we vertellen hoe die zinnen in het Engels zouden worden vertaald door ons vertaalsysteem. Bijkomend voordeel: de zinsbouw van de Zweedse zinnen leek meer op de Nederlandse dan op de Engelse. Dan konden ze ook beter begrijpen welke vertaalproblemen we hadden opgelost.

    Nou, ik naar mijn docente van het bijvak Zweeds. Zij wilde me gelukkig helpen met het vertalen van de Nederlandse voorbeeldzinnen in correct Zweeds. Want dat was na een half jaar bijvak nog wel een beetje te hoog gegrepen. Uitspaak geoefend en een nette blouse van een tante geleend.

    In een zaaltje met de leden van de Zweedse Academie en de Zweedse koning, en wat hotemetoten van Philips, waaronder Wisse Dekker, hebben wij het Rosetta project gepresenteerd. Superleuke ervaring, en je ziet maar weer dat je nooit kunt voorspellen wanneer je bepaalde kennis en vaardigheden kunt gebruiken!

    Ik kan geen goed bruggetje naar patchwork en quilten bedenken, maar deze week staat voor mij in het teken van mijn twee online trainingen Perfect Patchwork Snijden met slimme malletjes en Perfect Patchwork Naaien met slimme malletjes.

    In deze trainingen leer je nieuwe manieren om stukjes stof te snijden en te naaien zodat ze altijd precies aan elkaar passen. Zonder ingewikkeld rekenwerk en zonder stof te verspillen. Zonder te gokken hoe je de stukjes aan elkaar moet naaien en zonder steeds naadjes los te tornen. Met de perspex malletjes van Marti Michell maak je ontspannen en vol zelfvertrouwen perfect patchwork.

    Tot zondag 9 oktober 17:00 u. staan deze trainingen open voor EARLY BIRD inschrijving. Waarom EARLY BIRD? De trainingen worden op dit moment opgenomen, maar zijn nog niet klaar. Daarom krijg je deze week 60% korting. Beide trainingen samen zijn er als pakket met 20% korting. En deze week krijg je daar bovenop nog 60% korting. In totaal is dat 68%.

    Je vindt alle informatie over de trainingen op www.minewoodquilting.nl.

    En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.

    • 4 min
    Sterk verhaal

    Sterk verhaal

    Ken je de spelshow WILTY, oftewel Would I Lie to You? Te zien op de BBC. In Nederland is het ook een paar keer uitgezonden, onder de naam Sterke Verhalen. Twee teams bekende Engelsen, dan wel Nederlanders, proberen te ontdekken of een bewering die een van de teamleden van een kaart voorleest, waar is of niet.

    Ze mogen vragen stellen en worden wel of niet overtuigd door de antwoorden, de grappen en de lichaamstaal. De panelleden worden duidelijk uitgezocht op hun komische vermogen. Soms hilarisch en soms een beetje gezocht. Soms hebben ze het goed, maar vaak zitten ze er ook naast. Het leukst is natuurlijk als een onwaarschijnlijk verhaal waar blijkt te zijn.

    Maar een sterk verhaal kan ook betekenen dat je gewoon een goed verhaal hebt. Gisteren heb ik weer eens uitgelegd wat patchwork en quilten is. Aan een groepje studenten van begin 20. Ze hadden al op mijn website gekeken, maar ze begrepen het nog niet. Nou is mijn webwinkel bedoeld voor mensen die al quilten, en die op zoek zijn naar materiaal. Die begrijpen wel waar het over gaat. Maar het gaf mij wel te denken. Een van mijn doelen is dat ook een nieuwe generatie aan het quilten slaat, dus dan is het wel handig als ze het sterke verhaal over patchwork en quilten op mijn website kunnen vinden. Daar ga ik aan werken!

    En vertel zelf ook je sterke verhaal over patchwork. Als je b.v. uitlegt aan mensen die jouw projecten bewonderen, dat je er met toewijding aan gewerkt hebt. Dat het een ambacht is, waar vaardigheden voor nodig zijn die je hebt ontwikkeld. Dat zo’n project tijd en aandacht vergt. En zeg dus niet dat het niets bijzonders is, heel simpel, niet perfect of dat iedereen dat kan. Wees trots op je werk!

    Als je leert om patchwork te maken met de perspex malletjes van Marti Michell, hoeft niemand te weten dat het daarmee veel gemakkelijker is om dat perfecte resultaat te bereiken. En dat je veel sneller kunt werken. Laat ze maar raden!

    Ik leer je dat in mijn twee online trainingen Perfect Patchwork Snijden met slimme malletjes en Perfect Patchwork Naaien met slimme malletjes. A.s. maandag, 3 oktober, zet ik de aanmelding voor deze trainingen weer tijdelijk open voor deelname. Daarin leer je nieuwe manieren om stukjes stof te snijden en te naaien zodat ze altijd precies aan elkaar passen. Zonder ingewikkeld rekenwerk en zonder stof te verspillen. Zonder te gokken hoe je de stukjes aan elkaar moet naaien en zonder steeds naadjes los te tornen. Met de perspex malletjes van Marti Michell maak je ineens ontspannen en vol zelfvertrouwen perfect patchwork.

    Meld je aan voor mijn emailberichten op www.minewoodquilting.nl , dan hoor je als eerste alles over deze trainingen, en over de geweldige aanbieding.

    O ja, en dat sterke verhaal? Kunnen jullie inschatten of ik de waarheid vertel? Als ik jullie vertel dat ik de Zweedse koning in het Zweeds heb toegesproken, geloof je dat? Stel me vragen om erachter te komen (via email info@minewood.nl). Laat me weten wat je denkt: WAAR / NIET WAAR? Dan onthul ik het antwoord volgende week in mijn podcast.

    En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.

    Tot de volgende keer!

    • 3 min
    De beste reden om met patchwork en quilten te beginnen: die is er niet!

    De beste reden om met patchwork en quilten te beginnen: die is er niet!

    De beste reden om met patchwork en quilten te beginnen: die is er niet

    Ik sla op zaterdag 10 september het Volkskrant magazine open, en zie verrast dat er een groot artikel over quilten in staat. Dat komt niet vaak voor, dat een landelijke krant een artikel van meerdere pagina’s, met foto’s, wijdt aan patchwork en quilten! Ik lees het artikel gretig en zie dat er zelfs een quilter in staat die ik ken, Gert van Raalten. Superleuk.

    Het artikel gaat over de redenen waarom mensen quilten, en wat het met je doet. De auteur van het artikel, Vanessa Oostijen, schrijver en quilter, vertelt over de betekenis die een quilt kan hebben. Ze vertelt over zichzelf en interviewt drie quilters over hun reden om te quilten. En die zijn heel verschillend.

    Wat was voor jou de reden om met patchwork en quilten te beginnen? Of, als je nog niet begonnen bent, wat spreekt je erin aan?

    Of je nu op de begaande paden wilt blijven, of ernaast op avontuur wilt gaan, het beheersen van de technieken die aan de basis van patchwork en quilten liggen, zijn belangrijk, want ze zorgen ervoor dat je kunt maken wat je wilt.

    Binnenkort zet ik de aanmelding voor de online trainingen Perfect Patchwork Snijden met slimme malletjes en Perfect Patchwork Naaien met slimme malletjes weer tijdelijk open. Daarin leer je nieuwe manieren om stukjes stof te snijden en te naaien zodat ze altijd precies aan elkaar passen. Zonder ingewikkeld rekenwerk en zonder stof te verspillen. Zonder te gokken hoe je de stukjes aan elkaar moet naaien en zonder steeds naadjes los te tornen. Met de perspex malletjes van Marti Michell. Ineens maak je ontspannen en vol zelfvertrouwen perfect patchwork.

    Meld je aan voor mijn emailberichten op www.minewoodquilting.nl , dan hoor je als eerste alles over deze trainingen, en over de geweldige aanbieding.

    En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.

    Tot de volgende keer!

    • 5 min
    Een nerd en een quilter

    Een nerd en een quilter

    Ooit ben ik met patchwork en quilten begonnen, om iets te maken met mijn handen en iets creatiefs te doen. Als tegenwicht tegen mijn werk. Ik ben nl. best wel een nerd.

    In mijn studie werkte ik aan een wiskundige vorm van taalkunde. We deden onderzoek naar natuurlijke taal (gewoon de taal die mensen spreken), maar de manier waarop we dat opschreven leek erg op computertaal. Na mijn studie ging ik werken als onderzoeker aan een automatisch vertaalsysteem op een laboratorium van een grote multinational. We gingen een systeem bouwen dat kon vertalen tussen Nederlands, Engels en Spaans. Het project Rosetta, naar de steen van Rosetta. Computercode maken. Nou ja, de echte computercode werd geschreven door de IT-ers uit het team, de taalkundigen schreven het in een soort vereenvoudigde vorm op.

    In deze aflevering neem ik je mee in mijn leven als taalkundig onderzoeker in een laboratorium. En wat dat met quilten te maken heeft. Zo kun je perfect patchwork gaan maken door met de malletjes van Marti Michell te gaan werken. En je kunt leren om daar slim mee te werken door een van mijn online trainingen te volgen, waarin ik je alle tips en tricks leer. De eerste twee zijn bijna klaar: Perfect Patchwork Snijden met slimme malletjes en Perfect Patchwork Naaien met slimme malletjes. Daar kun je je binnenkort weer voor aanmelden. Wil je als eerste horen wanneer de inschrijving geopend wordt, meld je dan aan voor mijn emailberichten. Ga daarvoor naar www.minewoodquilting.nl . En in de webshop vind je alle malletjes en linialen van Marti.

    O ja, mijn werk in dat laboratorium heeft me overigens ook de leukste anekdote van mijn leven opgeleverd. Maar dat is iets voor een volgende keer.

    Tot dan!

    Agnes Mijnhout

    • 3 min
    Twee dezelfde malletjes voor een Drunkard's Path blok, klopt dat wel?

    Twee dezelfde malletjes voor een Drunkard's Path blok, klopt dat wel?

    Soms word ik verrast door bestellingen die binnen komen in mijn webwinkel (www.minewood.nl). Ineens kwamen er bijna iedere dag bestellingen binnen voor de Large Drunkard’s Path set malletjes van Marti Michell. Het Dronkemans Pad patroon. Is er een soort geheime afspraak waar ik niet van weet, om allemaal tegelijk Drunkard’s Path quilts te maken? Een gedeelde behoefte om van het rechte pad af te wijken? Een nieuwe therapie tegen alcoholmisbruik? Waarschijnlijk is er een heel normale en saaie verklaring, en start er ergens een cursus. Prima, de set malletjes was snel uitverkocht, maar ze komen gelukkig ook snel weer binnen.

    Nu hoop ik maar dat de klanten die hun set malletjes in hun brievenbus vinden niet onaangenaam verrast worden. Huh? Waarom zitten er twee kwart cirkels in? Een Drunkard’s Path blok bestaat toch uit een kwart cirkel en een L-vormig stuk, dat samen een vierkant vormt?

    In deze aflevering leg ik uit waarom er in een set malletjes twee dezelfde vormen zitten, en hoe je er toch twee verschillende vormen mee kunt maken. 

    Er zijn trouwens twee sets van deze malletjes: de Large Drunkard’s Path voor vierkanten van 6, 6 ½ of 7 inch. En een set die de Drunkard’s Path set heet, en die is kleiner. Daar zitten zelfs 4 malletjes voor kwart cirkel taartpunten in. Voor blokken van 3, 3½ en 4 inch. Je kunt de sets ook nog combineren, door nog een kleiner taartpuntje in een grote te naaien. Superveel mogelijkheden.

    De aankondigingen van de heropening van de inschrijving van mijn eerst twee online trainingen krijg je als eerste als je je abonneert op mijn emailberichten. Ga daarvoor naar mijn nieuwe website www.minewoodquilting.nl en meld je aan.

    En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.

    • 5 min
    Ik schrok van deze quilt

    Ik schrok van deze quilt

    Het is een paar weken stil geweest in deze podcast. Dat komt omdat ik al mijn tijd heb gestopt in de TRYOUT-lancering van mijn eerste twee online trainingen: Perfect Patchwork Snijden met slimme malletjes en Perfect Patchwork Naaien met slimme malletjes. Dat zijn de malletjes van Marti Michell en daarmee snijd je snel, gemakkelijk en precies alle stukjes voor je patchwork. De inschrijving voor deze trainingen is nu tijdelijk gesloten. Ik ben ze namelijk op dit moment aan het maken en opnemen! Meld je aan voor mijn emailberichten, dan hoor je als eerste wanneer de inschrijving weer open gaat. Tussen het maken van de trainingen door, puf ik even uit bij de lunch. Gisteren keek ik bij een boterhammetje naar een aflevering van The Quilt Show van Alex Anderson en Ricky Tims. Mijn all-time favourite show! Wel heel erg Amerikaans. Beetje kinderachtige grapjes in de leader, iedereen is altijd amazing en het studiopubliek moet om de haverklap applaudisseren. Maar dat wordt vergoed door iedere twee weken een super inspirerende show met quilters uit alle hoeken en gaten, van traditioneel tot art quilter en alles ertussen. Het concept van de show is dat ze eerst wat werk van de gast laten zien. Daarna gaat de gast met Alex en Ricky aan de slag om te laten zien hoe het werk gemaakt wordt. Inspirerend, en je leert er ook nog wat van. Gisteren zag ik een quiltster uit Texas, die quilts maakt, gebaseerd op foto’s. De eerst twee quilts die ze liet zien waren echt prachtige werken van een tak van een bloeiende palmboom in Florida en een met huppelende kinderen op een landweggetje op de boerderij van haar broer. Maar toen de volgende quilt in beeld kwam, viel mijn mond open. Ik leg uit waarom ik zo schrok van deze quilt, en iets over quilts als politiek statement. Welk doel je ook hebt met het maken van quilts, het is fijn als je over de vaardigheden beschikt om te kunnen maken wat je wilt. En dat leer ik je in mijn online trainingen. Ga naar www.minewoodquilting.nl en meld je aan voor mijn emailberichten. Dan hoor je als eerste wanneer de inschrijving voor de trainingen weer open gaat. Happy quilting! Agnes Mijnhout  

    • 4 min

Top Podcasts In Leisure

Official PlayStation Podcast
PlayStation
ArabGT Podcast
arabgt
Trash Taste Podcast
Trash Taste Podcast
The Beet: A Podcast For Plant Lovers
Kevin Espiritu
Backyard Gardens - Gardening for everyone
Backyard Gardens TV
Jelycast
JelyfishTN