90 episodes

Onze podcasts focussen op onze prachtige stad Groningen: haar beroemde en beruchte studentenleven, succesvolle jonge ondernemers en artiesten, en diverse cultuur.

HanzeMag hanzemag

  • News

Onze podcasts focussen op onze prachtige stad Groningen: haar beroemde en beruchte studentenleven, succesvolle jonge ondernemers en artiesten, en diverse cultuur.

  Student Real Talk: BLM activist Mallika Sille talks about racism in The Netherlands

  Student Real Talk: BLM activist Mallika Sille talks about racism in The Netherlands

  Hanze-students Aila and Naomi present Student Real Talk, a podcast about issues at Hanze that deserve more attention. What struggles do students face that are too often ignored?
  In this episode, they talk with Mallika Sille, a International Communication student at Hanze, who moved from Curaçao to Groningen two years ago. In the past year-and-a-half, she got more and more involved in activism. She is a member of Groningen Feminist Network, was involved in organizing the Black Lives Matter protest in Groningen, and just before the summer, she was invited to a meeting with the Hanze-board to discuss race issues at Hanze UAS.
  What drove her to become an activist? Mallika explains that ever since she arrived in Groningen, and at Hanze, she has felt extremely self-conscious: 'I felt very uncomfortable, and I really spend a lot of time unravelling this internalized racism, and it made me want to educate myself.'
  So how did her activism lead to a meeting with the board of Hanze? How did that meeting go? And why does she think there is institutionalized racism at Hanze? Listen to Student Real Talk and you'll find out!

  • 28 min
  UNDERGRUNN, s01e02: alle evenementen van Groningen in oktober 2020

  UNDERGRUNN, s01e02: alle evenementen van Groningen in oktober 2020

  Een nieuwe UnderGrunn betekent een (ondanks alle coronamaatregelen) best volle agenda van toffe culturele evenementen die je kunt bezoeken in Stad gedurende de maand oktober. Luister naar onze podcast om te weten waar je komende maand terecht kunt!
  Te gast bij ons in de studio is Jorine Witte. Jorine is naast haar werk bij muziektech-bedrijf Chordify al jaren een spin in het web als we het hebben over bijzondere films en evenementen erom heen. Zo is ze één van de oprichters van Kino Klandestino, dat op geheime locaties hele toffe projecties verzorgt. Daarnaast is ze nauw betrokken bij openluchtcinema Zienemaan & Sterren.
  ForumBen je al in het Forum geweest? Ja, dat gigantische gebouw achter Vindicat inderdaad. Nee? Man, man, man, get a grip! Al is het Corona-tijd, dan nog kun je gewoon doordeweeks even een kijkje nemen in een van de mooiste architecturale pareltjes van Groningen. Tip: je kunt er zelfs chill studeren. En als je er dan toch bent… Hier een aantal dingen die je tussen het essay schrijven en tentamens blokken door kunt doen. Wat dacht je van een hele tentoonstelling over de Art of Aardman? Ja dat is dus van stop-motion creator Aardman, de maker van onder andere Shaun the Sheep, het schattige, slimme en avontuurlijke schaapje. 'Ik vind stop-motion dus echt helemaal niets', lacht Jorine. Heb jij een andere mening, dan is dit je kans om het van dichtbij te bekijken. Je kunt je tijd ervoor nemen, aangezien de expositie tot 31 december loopt. Kosten: 12,50 euro.
  Daarnaast heeft het Forum iets moois in petto voor alle James Bond fans. Vanaf 6 oktober vertoont Images (de bioscoop in het Forum) een aantal klassiekers zoals Dr. No, From Russia With Love, Goldfinger en You Only Live Twice. Waarom? 'Nou, er komt natuurlijk een nieuwe Bond-film aan: No Time To Die', weet onze gast te vertellen. De première is in november, maar in de aanloop daar naartoe kun je in the mood komen met de golden oldies waarin Sean Connery de show steelt, harten breekt en bad-guy-ass kickt. Jorine is helemaal fan en weet Irie en mij over te halen om in ieder geval één old-school Bond te gaan bekijken. Naar welke ga jij? Check zelf welke datum je uitkomt.
  O’lle GriezeWoon je net in Grunn, of ben je een echte Stadjer die de O’lle Grieze aan de Grote Markt voor lief neemt? Dan is dit je kans om daar verandering in te brengen. Want maandag tot en met zaterdag kun je van 10.00 uur tot 17.00 uur ieder uur een rondleiding krijgen van de torenwachter. Ja zelfs zondag kun je de Martini Toren beklimmen van 12.00 uur tot 16.00 uur. De rondleiding duurt 45 minuten. Je dient voor een rondleiding te reserveren. Irie moet lachen 'Ik hoor de beiaardier altijd hele hippe tunes spelen. Daar sta ik soms wel van te kijken.' Nou, ga ‘m opzoeken! Kosten: E6,-
  Studium GeneraleWil je uitgedaagd worden met nieuwe manieren van denken, toffe ideeën, of gewoon luisteren naar coole wetenschappers die over de meest bizarre onderwerpen praten? Dan is Studium Generale the place to be. Op dinsdag 6 oktober bijvoorbeeld kun je in het Academiegebouw luisteren naar een lezing van Eric Bergshoeff over The Origin of Time. Wat is tijd, waar komt dit concept vandaan? Eric Bergshoeff is een professor in Theoretical High-Energy Physics. Ja ja, een mond vol. En al geeft hij les aan de Rijksuniversiteit, Studium Generale is een samenwerking met zowel de uni als de Hanzehogeschool. Daarom zijn de lezingen voor alle studenten gratis, dus grijp je kans. Link evenement.
  VeraOnze gast heeft een hele mooie tip op haar lijstje. 'Corijn van Mazijk is een multi-instrumentalist die supergoed gitaar, ukulele, banjo en noem maar op kan spelen. Hij heeft een solo-optreden in de grote zaal van Vera. Ik denk dat het heel mooi gaat worden, want ik ken zijn muziek en die is perfect voor een intieme setting.' Fun fact: Corijn verkaste naar een blokhut in the middle of nowhere toen de lockdown

  • 42 min
  UNDERGRUNN, s01e01: alle evenementen van Groningen in september 2020

  UNDERGRUNN, s01e01: alle evenementen van Groningen in september 2020

  Theater, film, clubs, poppodia – welkom bij UNDERGRUNN de podcast waarin je een overzicht krijgt van wat wij vinden dat jij zou moeten weten over de uitgaanscultuur in Groningen. Elke maand een kersverse aflevering met een selectie van toffe, snobistische, rauwe en cultureel verantwoorde evenementen. Bij zijn is meemaken!
  Een nieuw schooljaar staat voor… Juist ja, een nieuwe kans om de wondere wereld van Stad in te duiken en te verkennen. Of je nu net begint te studeren, of in je masterjaar zit, het is nooit te laat voor avontuur. Al helemaal niet in een stad waar er geen sluitingstijden zijn. Naja, waren….
  Gaat het allemaal wel door? Dat is de vraag die in september centraal staat. COVID-19 begint weer om zich heen te grijpen, de besmettingsaantallen stijgen met de dag. Het nieuwe normaal is al een tijdje de norm. In deze aflevering hebben we de programmeur van Simplon op bezoek. Peter Dijkstra blikt met ons vooruit op wat september qua uitgaan te bieden heeft. In theorie heel veel, maar de vraag is… je kunt het al raden. Hieronder een selectie van de dingen die we in de podcast hebben besproken. Voor alle pareltjes luister je gewoon even.
  FILM
  Hou je van een filmpje op z’n tijd, maar heb je alles al gezien wat commerciële partijen als Pathé op het witte doek vertonen? No worries! Groningen heeft genoeg andere opties. Wat dacht je van Zienema, het filmcollectief van VERA. Dit clubje filmliefhebbers organiseert wekelijks een filmavond in de grote zaal van de befaamde underground rock club. Gewoon chill filmpje checken in de zaal waar Kurt Cobain en Bono in een pre-Corona tijdperk hun zweet over het publiek hebben gespetterd. Heerlijk!
  Onze pick van de maand is de Japanse klassieker Rashomon van Akira Kurosawa (29 september) en Lost Highway (15 september) van de meester van het surrealisme David Lynch. Waarom? Omdat iedereen Japanse klassiekers waarin Toshiro Mifune speelt gezien moet hebben. Deze guy is echt badass en hakt iedereen de pan in. Als je een beetje crazy in je hoofd bent en van Rammstein houdt, tja dan is Lost Highway een no brainer. De soundtrack van de film is vol van de Duitse tanzmetal – zoals ze dat zelf noemen. Bovendien is de film zelf echt een rollercoaster aan gekte.
  MUZIEK
  Bandjes kijken gaat niet meer hetzelfde zijn de komende tijd. Met zo’n maximum van veertig personen kan poppodium Simplon niet meer grote acts als De Jeugd van Tegenwoordig binnenhalen. 'De kaartjes zijn dan gewoon te duur', zegt programmeur Peter Dijkstra. Hoe moet het nu dan? 'We kijken naar nieuwe manieren hoe we dit kunnen aanpakken, door bijvoorbeeld meer samen te werken met lokale acts.'
  Zo vertelt Peter dat Groningse popster Inge van Calkar de grote zaal van het poppodium tot haar beschikking heeft om zelf een show te bouwen die binnen de regels van het nieuwe normaal past. Benieuwd hoe dat eruit komt te zien? Check haar dan op 5 september. Ben je een creatief brein die ook een show wil ontwikkelen binnen de grenzen van het nieuwe normaal? Beter mail je Peter.
  Wanneer je naar de agenda van Simplon kijkt, houdt dan in gedachte dat optredens van acts als Dope D.O.D. logischerwijs niet meer te hosten zijn. 'Je moet verplicht aan een tafeltje zitten, je mag niet dansen, en naar de bar ga je alleen als je wat drinken wilt halen', legt Peter uit. Barhangen is er niet meer bij dus. 'Nope.' Het geeft het poppodium wel kans om met nieuwe dingen te experimenteren, zoals bijvoorbeeld het feestje Yowsah! (23 september). Binnen dit concept krijg je een goede dosis hiphop, funk en soul terwijl je bijvoorbeeld bordspelletjes speelt. Het podium is niet meer het centrale punt van aandacht. Nee, de dj-booth staat in het midden van de zaal en alle tafeltjes staan eromheen.
  Voor meer grooves, beats en een good experience kun je ook terecht bij de A-Kerk in hartje Stad. Daar vindt je namelijk Calm in the City op 10 september. Dit con

  • 37 min
  Beter op Papier: Harmen Ridderbos (Town of Saints, Electropoëzie)

  Beter op Papier: Harmen Ridderbos (Town of Saints, Electropoëzie)

  Harmen Ridderbos is eigenaar van de It's A Bear! studio, frontman van Town of Saints en de Ridderbaas bij Electropoëzie. Zijn opgedane kennis bij het Prins Claus Conservatorium gecombineerd met zijn ervaringen uit het veld maken hem tot de perfecte afsluiter van Beter Op Papier, seizoen 2.   
  This just got in: we zijn even goed op papier als in livestreamen en opnemen. Harmen Ridderbos mag daarom als priester onze laatste woorden aanhoren. Het is gedaan met Beter Op Papier. Deejay Irie, EPIC eric en ik zijn het erover eens: na twee jaar en zestig afleveringen bikkelen, tweaken en schaven is dit avontuur uitgespeeld.
  Onze gast is een bekende kop in de Groningse scene. Zoals het een echte kunstenaar betaamt is hij niet vies van nieuwe dingen uitproberen, de grenzen opzoeken en de parels uit het lokale veld vinden om ze naar een nieuw level te tillen. Naar eigen zeggen is Harmen Ridderbos geen creatief ondernemer. In onze ogen doet ie het best aardig als anti-entrepreneur.
  'Ik ben echt meer een maker dan een marketeer', zegt hij. 'Al die nieuwe manieren om jezelf in de kijker te spelen zijn me aan het ontstijgen. Ik heb me ooit echt heel goed verdiept in Facebook, maar dat is al een aantal jaren zo veranderd dat ik het ook allemaal niet meer goed weet. Wat dat betreft ben ik meer van de oude stempel: toffe dingen maken, heel veel spelen en de rest komt wel.'
  De Ridderbaas, zoals zijn Electropoëzie alter-ego heet, is een gestoorde producer die vunzige en recalcitrante beats maakt waarover woordsmit Hans Hoeverloo zijn kijk op de disfunctionele realiteit kan spuien. Wie hun muziek kent weet waar we het over hebben. Ken je het niet? Foei! Tijd om ingewijd te worden.
  'We hebben ook een podcast', zegt Harmen. Ja die kennen we. De Eindtijd is een rollercoaster aan craziness. 'Dat zeggen wel meer mensen. Sommigen worden er rustig van omdat het hun natuurlijke manier van denken weerspiegelt. Anderen kunnen er niet langer dan tien minuten naar luisteren.' En zo is het.
  Een succesvolle folkband uit Groningen is Town of Saints. Een band die door Harmen Ridderbos en zijn vriendin Heta Salkolahti werd opgericht nadat de twee elkaar ontmoeten tijdens een songwriters bijeenkomst in Innsbruck. Wat de naam betekent... Harmen houdt zich stil met een lachje. 'Google maar!'
  Hij vertelt dat een van de meest memorabele momenten uit het touren van stad naar stad is wanneer hij wakker wordt gemaakt door een op xtc trippend Duits stel, dat vervolgens achter het bed waar hij en Heta slapen ongegeneerd van bil gaan. 'Dat was wel een maf moment. Ik weet trouwens niet of ik dit wel tijdens een podcast moet vertellen. Te laat!
  Wil je weten wat de Ridderbaas tegenwoordig allemaal uitspookt in zijn It's A Bear Studio? Luister dan naar deze laatste aflevering van Beter Op Papier. Tipje van de sluier: een talentvolle parel uit de Groningse scene heeft net haar laatste singel bij Harmen opgenomen en gepost. Check Cashmyra's.
  https://open.spotify.com/track/7osm11l6otQ4Jg7uT3M2Im?si=9DEkkt3PQf2hDEnTIBMIAQ
  We eindigen onze allerallerallerlaatste Beter Op Papier aflevering met muziek luisteren en onze ongevraagde mening daarover geven. De track die we dit keer onder de loep nemen is Time van Raoul & the Wisemen. Deejay Irie, Harmen Ridderbos en ik zijn het erover eens: vette pop sound, zoals we die niet uit Groningen hadden verwacht.
  S/O naar onze matties van DATmag, thanks aan EPIC eric voor zijn onuitputtelijke geduld en high five aan mijn mede-host Deejay Irie.

  • 1 hr 30 min
  Beter op Papier: Ruben van Eek (bodybuilder, ondernemer, fitness coach)

  Beter op Papier: Ruben van Eek (bodybuilder, ondernemer, fitness coach)

  Ruben van Eek is eigenaar van het coaching-bedrijf Better Stronger. Hij won tweemaal de titel Nederlands Kampioen RAW Powerlifting, domineerde meerdere malen het podium met zijn indrukwekkende fysiek en coacht veel atleten binnen de powerlift- en bodybuildingsport. Tijdens zijn studententijd richtte hij de Groningse Studenten Krachtsportvereniging Northside Barbell op.
  'Hey dit is live? Dat had je niet gezegd! Anders was ik op een kussen gaan zitten', lacht Ruben van Eek wanneer we hem via Skype contacten. Hij slaat een paar bodybuild poses. 'We zien je prima hoor', grapt mede-host Deejay Irie.
  Ruben van Eek is zestien wanneer hij voor het eerst de gym betreedt. 'Ik weet nog goed dat ik op het inschrijfformulier mijn gewicht moest opschrijven.' Klein grijnsje. 'Daar schreef ik 55 kilogram op. Dat was zeker niet het geval, ik rondde heel erg af omhoog.' Als je Ruben nu ziet dan is het moeilijk voor te stellen dat deze man ooit skinny is geweest. 'Toch is het een van de redenen waarom ik naar de sportschool ging.'
  Al snel blijkt dat zijn lichaam goed reageert op zware training, beter dan bij zijn vrienden. Zijn focus begint op dat moment te verschuiven van een fysiek doel naar het vergroten van zijn kracht. Hoe hij dat doet in een era waar internet nog niet zo’n grote database is voor fitness? 'Gewoon naar de grootste gast in de sportschool lopen en vragen wat zijn schema is.'
  Deze strategie werpt snel haar vruchten af. Ruben wint de ene powerliftwedstrijd na de andere, schrijft zich in bij de enige krachtsportbond op dat moment en boekt ook daar succes na succes. 'De powerliftwereld was wel heel anders in die tijd moet ik zeggen. Tegenwoordig is de competitie veel groter dan toen. Vooral als je kijkt naar de vrouwen die meedoen, dat neemt echt jaarlijks toe.'
  'Toen ik meedeed aan de Nederlandse Kampioenschappen waren er praktisch geen vrouwelijke deelnemers. Nu heb je deelnemers als Nederlands recordhouder squaten Iris Scholten. De gewichten waarmee zij werkt zijn voor veel mannen een uitdaging.' Ruben legt uit dat hij in die tijd gewoon in zijn korte broek en t-shirt powerlifte, oftewel RAW. 'Dat is trouwens een trend die je nu heel veel ziet.'
  De populariteit van powerlifting is groot tegenwoordig en het is vooral opvallend dat steeds meer studenten de sport oppakken in Groningen. Geen wonder ook, want de ACLO – het sportcentrum voor studenten van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit – heeft een eigen krachtsportvereniging. Northside Barbell is opgericht in 2014 door onder andere onze gast. 
  Het feit dat er slechts één redelijk squat-rek op de fitnessafdeling van de ACLO stond, is genoeg reden voor de dan kersverse Hanze-student Rechten om in actie te komen. 'Het bleek dat ik niet de enige persoon was die dat vond. Toen hebben we besloten om een sportvereniging op te richten met gelijkgestemde studenten om zo via de ACLO de gym te voorzien van beter materiaal.' Logisch. Als je niet zuipt, nachtenlang feest en regelmatig naar de kloten gaat, dan moet je goed kunnen pompen. 'Zeker! En je wordt Krachtwacht.'
  Tijdens een zomervakantie vergeet Ruben zijn eetschema aan te houden en valt af. Zijn vetpercentage zakt en de door de jaren opgebouwde spieren van het powerliften verschijnen. 'Iemand zei tegen me dat ik bodybuilding moest overwegen.' Tot die tijd kijkt de powerlifter neer op die sport. Een beetje ingeolied in een slipje flexen op een podium, dat lijkt hem niets.
  Maar wanneer hij zich in het bodybuilden verdiept, begint zijn interesse beetje bij beetje te groeien. 'Je komt erachter dat het heel hard werken is en dat leek me een mooie uitdaging. Het is namelijk veel meer dan een beetje flexen op een podium. Je hoeft niet sterk te zijn, maar je moet er vooral sterk uitzien. Dat doe je door anders te trainen dan als powerlifter. Ik werd uitgedaagd door dit spelletje.'
  Na jaren van hard werken binnen de kracht-

  • 1 hr 25 min
  Beter op Papier: Jasper Bolderdijk (fotograaf, ondernemer, oud-verpleegkundige)

  Beter op Papier: Jasper Bolderdijk (fotograaf, ondernemer, oud-verpleegkundige)

  Jasper Bolderdijk is fotograaf, ondernemer en oud-verpleegkundige. Met zijn concertfotografie heeft hij honderden acts op de gevoelige plaat gezet en tientallen festivals afgestruind. Maar als je denkt dat deze man alleen maar artiesten voor z'n lens krijgt, heb je het mis. 
  We kennen elkaar al jaren, Jasper Bolderdijk en ik. Onze allereerste samenwerking in de media begon ergens rond 2010 toen ik wanhopig op zoek was naar een fotograaf voor een van mijn reportages voor de Groningse Universiteitskrant. Het vriendje van mijn onderbuurvrouw - de koningin -  kon het wel. Dat was niet alleen het startschot van een mooie vriendschap, maar ook van een avontuur dat nog steeds gaande is.
  Dat fotograaf Jasper Bolderdijk nog niet eerder te gast is geweest bij Beter Op Papier is geen toeval. Deejay Irie en ik bewaren zulke pareltjes als deze man graag om het einde van het seizoen langzaam in te luiden. The best for last, zeg maar. Want dat hij een van de besten in zijn vakgebied is, valt niet te ontkennen. Frequente lezers van HanzeMag kennen sowieso zijn werk.
  Zijn foto's lijken een op een raam. Je kijkt erdoorheen en wat je aan de andere kant ziet is haarscherp in detail, gevoel en vibe. Wie langer naar zijn werk kijkt, kan niet anders dan toegeven dat iedereen aan de andere kan van "het glas" leeft. De tijd staat er alleen stil, daarom heb je de kans om het allemaal rustig te aanschouwen.
  VerpleegkundeJe zult het niet geloven maar deze rauwe rocker heeft net een punt gezet achter een achttienjarige carrière als verpleegkundige. Jasper Bolderdijk lacht. 'Ja dat klopt. Achttien jaar heb ik het gedaan.' Waar het allemaal begon? Vlak na zijn HAVO, super last-minute. 'Ik wist echt niet wat ik wilde en twijfelde tussen heel veel opleidingen in de zorg. Mijn moeder was verpleegkundige, dus heb ik me uiteindelijk daar voor ingeschreven.'
  Zijn eerste jaar op de Hanzehogeschool gaat moeizaam. 'Toen moesten we ineens stage gaan lopen.' Jasper knikt en haalt een hand door zijn baard wanneer hij vertelt hoe hij als jong ventje in de psychiatrische inrichting in Smilde terecht komt. 'Ik snapte die mensen en ik kon ze helpen door er te zijn voor ze.' Dat is het moment waarop hij het weet: dit ga ik doen!
  Na achttien jaar is hij er klaar mee. Achttien jaar! Dat is een heel puberleven. 'Ja klopt, daarom is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Iets waar ik van houd en waar ik me weer vol op kan storten. Ik fotografeer al jaren, maar het echt fulltime doen en met volle overtuiging, die tijd is nu aangebroken.'
  Concert- en fitnessfoto'sConcertfotografie is misschien ooit zijn startpunt geweest, maar voor Jasper Bolderdijk is geen uitdaging te groot. Productfotografie? Tuurlijk, hij leest zich even in en voor je het weet staat hij in je huis met een rol wit papier, twee lampen en tadaaa, daar is je mini-studio. Praktisch en nieuwsgierig zijn de twee termen die karakteristiek zijn voor zijn werkwijze.
  'Ik had nog nooit fitnessfoto's gemaakt, maar toen jij me vroeg of ik een fotoshoot voor je wilde doen heb ik even wat Men's Health beelden opgezocht, gekeken naar oude bodybuildfoto's en we hebben er uiteindelijk wat moois van gemaakt', zegt hij rustig. Wat moois? Die shit was real!  
  ADHDHoe een van mijn op het eerste gezicht meest rustige vrienden gediagnosticeerd kon worden met ADHD is voor mij altijd een raadsel gebleven. Jasper schudt lachend zijn hoofd. Voor hem viel na de diagnose op z'n veertigste veel op de plaats. 'Altijd dat deadline-werken, te laat aankomen, dingen vergeten, toch alles op het nippertje halen en altijd die innerlijke onrust. Ik wist gelijk dat het klopte.'
  Wil je weten wat voor hacks fotograaf Jasper Bolderdijk gebruikt om met zijn ADHD om te gaan, hoe hij zijn productiviteit hoog houdt en rust kan vinden in de interne chaos die zich af en toe afspeelt in zijn hoofd? Wat een vraag, natuurlijk wil je dat! Luister en enjoy deze

  • 1 hr 42 min

Top Podcasts In News