6 episodes

In deze podcast interviewt Arjen Slijp interessante mensen over bewustzijn, inspiratie en het zo bewust mogelijk vormgeven van je leven.

Kracht & wijsheid podcast Arjen Slijp

    • Religion & Spirituality

In deze podcast interviewt Arjen Slijp interessante mensen over bewustzijn, inspiratie en het zo bewust mogelijk vormgeven van je leven.

    #6 Vanuit nieuwsgierigheid naar binnen kijken

    #6 Vanuit nieuwsgierigheid naar binnen kijken

    De meest effectieve manier om iets wezenlijks in je leven te veranderen, doe je niet door hard te werken of enorm je best te doen. 

     

    Maar juist door een kleine maar dappere daad te doen: je ogen sluiten.

     

    En vervolgens te zien en te voelen wat er in je om gaat. 

     

    Wanneer je dat durft, kun je jezelf op het meest diepe niveau veranderen. 

     

    Elke positieve verandering in je leven begint bij:

    1.     Nieuwsgierigheid

    Dit is een enorme sterke staat van zijn. Kinderen zijn hier de echte meesters in. Dus kun je nieuwsgierig zijn hoe je een positieve verandering in jezelf kunt aanbrengen, zonder dat het je veel moeite kost?

     

    Stel: je voelt je neerslachtig. Je kunt denken: ‘Bah wat voel ik me naar’. Of je besluit: ‘Ik voel me neerslachtig… Wat interessant! Hoe komt het waardoor ik me zo voel?’

     

     

    2.     Blik naar binnen

    Ben je bereid om je ogen dicht te doen en te ontdekken wat je huidige ‘programmering’ (overtuigingen en patronen) is, zodat je kunt loslaten wat je niet dient?

     

    Naar binnen kijken levert je veel op. 

     

    Uiteindelijk ontdek je dat je in essentie liefde, wijsheid en kracht bent. 

     

    Als je je ogen dicht doet, zie je pas hoe mooi je bent.

     

    Als je niet lekker in je vel zit of je wilt iets veranderen in je leven, dan is je ogen sluiten en zien wat je denkt en voelen wat je voelt, de eerste stap naar verandering van je innerlijke staat.

     

    Niet voor niets doe je De Innerlijke Bevrijding – onze methode om jezelf te transformeren – met je ogen dicht. 

     

    Je kijkt dan bij jezelf als het ware ‘onder de motorkap’. 

     

    Dus sluit de luiken voor je ogen en ontdek de schoonheid in jezelf. 

     

    Judith en ik praten erover in ons keukentafelgesprek dat je hier kunt beluisteren. 

     

    Veel plezier!

    • 17 min
    #5 Je vrij voelen om jouw leven te leiden

    #5 Je vrij voelen om jouw leven te leiden

    We willen allemaal ons eigen pad bewandelen. 

     

    Maar ja, we hebben niet alleen met onszelf te maken. 😅

     

    Er zijn zoveel anderen die op invloed hebben op ons leven: mensen met wie je bent opgegroeid, partners, vrienden, collega’s.

     

    Hoe zorgen we ervoor dat we trouw blijven aan onszelf en niet een leven leiden dat wordt bepaald door wat anderen belangrijk vinden?

     

    En, kun je je kinderen volledig vrijlaten? 

     

    Welkom bij ons keukentafelgesprek!

    • 19 min
    #4 Je creatiekracht vergroten

    #4 Je creatiekracht vergroten

    Hoe kun je je vermogen om zelf je leven bewust vorm te geven versterken?

     

    Dat vraagt creatiekracht.

     

    Maar in een tijd van elektrische fietsen, apparaten voor alles-en-nog-wat en Netflix-bingen zetten we soms ons vermogen om zelf vorm aan iets te geven op een laag pitje.

     

    Dus: Wat heb jij nodig om je lichaam te activeren, te weten wat je wilt en dat te laten ontstaan?

     

    Een keukentafelgesprek over appeltaarten bakken zonder mixer, fitnessen, hardlopen op blote voeten en vanuit innerlijk schuren naar inspiratie gaan.

     

    Aan-tafel!!

    • 14 min
    #3 Paul Smit - filosoof, cabaretier en neurowetenschapper. En waarom hij dat níet is.

    #3 Paul Smit - filosoof, cabaretier en neurowetenschapper. En waarom hij dat níet is.

    Paul Smit en ik hebben een goed gesprek met veel humor. We praten over bewustzijn en dat je daar niet kunt ‘komen’. 

    Paul: Het is alsof je de weg naar huis vraagt. Maar je bent nooit weggeweest’.  

    Paul heeft inmiddels 13 boeken gepubliceerd. Zijn laatste schreef hij in 4 dagen. ‘Creativiteit komt uit het bewustzijn. Daarom is het zo belangrijk om in een flow te komen. En vooral niet bezig te zijn met wat een ander ervan kan vinden’.   

    Zijn nieuwste boek gaat over alcoholverslaving en heet: ‘Morgen stop ik echt. Net als gisteren’.  

    Paul is een veelgevraagde spreker in het bedrijfsleven. Vlak voor ons gesprek heeft hij 700 mensen via Zoom toegesproken. ‘Bij bedrijven leg ik uit waarom verandering meestal mislukt. Vooral grote organisaties zijn in de greep van controle: consultants, Excel-sheets, prestatiemetingen. We hebben de illusie dat we onze beslissingen rationeel nemen. Maar ons emotionele brein bepaalt voortdurend wat we doen’.   

    Dit is de tweede aflevering van mijn podcast ‘Kracht & Wijsheid’.  Ik hoor graag of je gaat kijken en wat je ervan vindt! 🍀

    • 1 hr 11 min
    #2 Patrick Kicken - Over bewustzijn, de wind in de rug hebben en niks toevoegen aan wat je al bent

    #2 Patrick Kicken - Over bewustzijn, de wind in de rug hebben en niks toevoegen aan wat je al bent

    Patrick Kicken is voormalig radio-dj van Veronica en 3FM en bekend van de podcast ‘Leven zonder Stress’.

    Ik praat met hem over bewustzijn, meegaan met de flow, dat niets zo erg is als succes en het éne probleem dat er in de wereld is.

    En, waarom er in de toekomst waarschijnlijk heel veel broodjes voor zijn moeder gesmeerd gaan worden.

    Patrick: ‘Alles word je in het leven gegeven. De mooie dingen. Maar ook het minder fijne. In het mooie zit het lelijke opgeslagen. En omgekeerd’.

    Patrick kijkt 2 docu’s per dag, zo’n 500 per jaar. ‘Daardoor kruip ik als het ware telkens in het leven van een ander. Dat heeft mijn blik enorm verbreed’.

    Dit is mijn eerste interview in mijn nieuwe podcast ‘Kracht & Wijsheid’.

    • 59 min
    #1. Waarom je darmen zo belangrijk zijn voor je fysieke en emotionele gezondheid. - En wat jij kunt doen.

    #1. Waarom je darmen zo belangrijk zijn voor je fysieke en emotionele gezondheid. - En wat jij kunt doen.

    Je darmen zijn erg belangrijk voor zowel je fysieke als emotionele gezondheid. Vooral voor wat betreft het laatste toont recent wetenschappelijk onderzoek aan dat deze relatie evident is.

    Je darmen zijn verantwoordelijk voor de spijsvertering van je eten en leveren zo de bouwstoffen aan je cellen. Maar ook voor je afweersysteem zijn ze van cruciaal belang: 75% van de immuuncellen bevindt zich rond het maag-darm kanaal. En bijna alle immuuncellen worden in de darmen ‘opgeleid’ zoals dat in medische termen heet; ze worden er geconditioneerd om het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers.

    Ziekteverwekkers

    De darmflora speelt een onmisbare rol bij een gezond en sterk immuunsysteem. Via de ingewanden komen veel stoffen het lichaam binnen, ook ziekteverwekkers zoals slechte bacteriën en virussen.  Darmen bepalen welke voedingsstoffen worden opgenomen, en welke niet. Slechte bacteriën worden hier onschadelijk gemaakt en verwijderd door het immuunsysteem.

    Een bekende schimmelinfectie die een slechte invloed heeft op de gezondheid van de ingewanden is Candida albicans. Deze schimmel leeft bij iedereen in de dunne darm en doet daar op zich geen kwaad. Maar in 1983 ontdekte een Amerikaanse internist dat de schimmel, als ons immuunsysteem verzwakt is en de goede bacteriën afgebroken worden, zich zodanig kan vermenigvuldigen dat het toch schadelijk kan zijn. De schimmel produceert namelijk toxische stoffen die allerlei lichamelijke functies beïnvloeden. Klachten die dan kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld: vermoeidheid, hormoonschommelingen, voedselintolerantie, diarree, een prikkelbare darm, slapeloosheid en zelfs  depressie.

    Bij Candida Albicans fermenteren de gistachtige schimmels in de ingewanden enkelvoudige en meervoudige suikers waardoor ethanol en koolzuur ontstaan. Bij een zogenaamde bacteriële dysbiose van de darm gaat het om ongewenste bacteriën die zich in de darm gehuisvest hebben. Dysbiose is een vorm van symbiose (samenleving van organismen van verschillende soorten) die niet goed is voor een of beide van die organismen. De ongewenste bacteriën zijn slecht voor een gezonde darmflora en vormen kleine koloniën op de binnenbekleding van de ingewanden. Dat gebeurt als de goede darmbacteriën ernstig verminderd zijn door bijvoorbeeld een antibioticakuur, ontstekingsremmers of overmatige alcoholconsumptie.

    Hersenen, Nervus Vagus en darmen

    Maar de relatie tussen de kwaliteit van je spijsverteringskanaal en je fysieke gezondheid is niet de enige. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de gezondheid van je ingewanden een grote impact heeft op jouw mentale en emotionele gezondheid (publicatie in het medisch tijdschrift Nature eind 2014). Door medici wordt dit de hersen-darm-as genoemd. De hersenen staan via de nervus vagus (een belangrijke zenuw) in direct contact met je ingewanden. Deze zenuw is de belangrijkste en snelste weg van de darm naar de hersenen. Hij loopt door het middenrif, langs de slokdarm omhoog tussen longen en hart, en door de keel tot in de hersenen.

    De communicatie tussen de hersenen en de ingewanden is tweerichtingsverkeer: van de hersenen naar de darmen en vice versa. Dit betekent je hersenen je darmen beïnvloeden. Maar ook als jouw darmen niet gezond zijn, dit een negatieve impact heeft op de werking van je brein.

    De darmen bevatten enorm veel zenuwen en een heel arsenaal aan verschillende signaalstoffen, isolatiematerialen voor zenuwen en soorten bekleding. Het zenuwstelsel van de darm wordt daarom ook wel ‘de darmhersenen’ genoemd, juist omdat het zo groot is en ook zo ingenieus.

    • 10 min

Top Podcasts In Religion & Spirituality

Joel Osteen Podcast
Joel Osteen, SiriusXM
Saved Not Soft
Emy Moore
Elevation with Steven Furtick
iHeartPodcasts
Girls Gone Bible
Girls Gone Bible
BibleProject
BibleProject Podcast
With The Perrys
The Perrys