58 Folgen

Luisterpuntbibliotheek is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking (blind, slechtziend, fysieke beperking, afasie, dyslexie). Op onze podcast delen we inspirerende gesprekken met auteurs.

Podcast Luisterpunt Luisterpuntbibliotheek

    • Kunst

Luisterpuntbibliotheek is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking (blind, slechtziend, fysieke beperking, afasie, dyslexie). Op onze podcast delen we inspirerende gesprekken met auteurs.

    #58 Een gesprek met Lieve Blancquaert over 'Wij zijn Europa: ontmoeting met een continent'

    #58 Een gesprek met Lieve Blancquaert over 'Wij zijn Europa: ontmoeting met een continent'

    De val van de Berlijnse Muur in 1989 inspireerde fotografe en journaliste Lieve Blancquaert om met een camper een epische reis door Europa te maken. Ze bezocht alle 27 lidstaten van de Europese Unie om de wortels van onze identiteit te onderzoeken. Haar doel was te ontdekken wat ons samenbindt en wat ons scheidt.

    Tijdens haar vele persoonlijke ontmoetingen werd keer op keer duidelijk dat onze taal, geschiedenis, zorgen, verlangens en dromen universeler zijn dan we denken. Hoewel er niet één type Europeaan bestaat, zijn we op vele manieren met elkaar verbonden, of we dat nu willen of niet.

    In honderden indringende foto's en tientallen kleurrijke verhalen legt Lieve Blancquaert, als in een reisdagboek, de complexiteit, diversiteit en schoonheid van dit kwetsbare continent vast.


    Nele Dierick, communicatie- en studiomedewerker, ging met haar in gesprek over haar boek.

    • 23 Min.
    #57 Een gesprek met Ingrid Weinberger over haar boek ‘Samuels dochter: de zoektocht naar mijn verborgen familiegeschiedenis’

    #57 Een gesprek met Ingrid Weinberger over haar boek ‘Samuels dochter: de zoektocht naar mijn verborgen familiegeschiedenis’

    Ingrid groeit op als nakomertje in een traditioneel katholiek gezin. Denkt ze. Tot ze beseft dat haar familie in niets lijkt op die van haar klasgenootjes. Dat heeft alles te
    maken met haar vader, Samuel, die niet alleen veel ouder is, maar rond wie een waas van geheimzinnigheid hangt. Langzaam sijpelt het besef door dat haar vader een zwaar oorlogsverleden meedraagt. Veel vragen blijven echter onbeantwoord.

    Pas vele jaren later, na de dood van haar ouders, gaat Ingrid op onderzoek uit. Hoe meer ze het verleden ontrafelt, hoe meer ze geconfronteerd wordt met haar eigen identiteit. Wat ze over haar familiegeschiedenis ontdekt, tart elke verbeelding.

    Jean Bos, lezer en oud-voorzitter van onze gebruikersraad, ging met Ingrid Weinberger in gesprek over haar boek.

    • 31 Min.
    #56 Een gesprek met Paul Cobbaert over 'Wild Land: De terugkeer van wilde dieren'

    #56 Een gesprek met Paul Cobbaert over 'Wild Land: De terugkeer van wilde dieren'

    De mythische wolf, de oehoe, de raaf, de zeehond, de bever, de tropische boomkikker, en zelfs de mysterieuze lynx, en wie weet binnenkort de iconische bruine beer? Het is een
    indrukwekkende lijst van wilde dieren die terugkeren naar België. Waarom gebeurt dit en wat zegt het over onze natuur? Dat vraagt journalist Paul Cobbaert zich af. Cobbaert, geboren in 1984 in het landelijke Bekegem in West-Vlaanderen,
    is een zelfstandig journalist die voornamelijk voor De Zondag werkt. Zijn eerste en grootste passie is wildlife.

    Paul Cobbaert las ‘Wild land: De terugkeer van wilde dieren‘ zelf in voor onze bibliotheek. Communicatiemedewerker Nele trekt er ook graag op uit met haar wandelschoenen en camera. Zij
    ging met hem in gesprek over dit bijzondere boek en het lot van onze Belgische natuur. Veel luisterplezier!

    • 29 Min.
    #55 Een gesprek met Annemie Debondt over de ‘Survivalgids: wat als je dyslexie hebt?’

    #55 Een gesprek met Annemie Debondt over de ‘Survivalgids: wat als je dyslexie hebt?’

    Annemie De Bondt is logopedist en dyslexie-expert met jarenlange ervaring in leerstoornissen. Na een carrière als lector aan de Arteveldehogeschool werkt ze nu als zorgcoördinator in een lagere school. In 2009 schreef ze samen met jeugdauteur Luc Descamps de ‘Dyslexie Survivalgids’, een boek dat aan kinderen uitlegt wat dyslexie is. Deze gids is opnieuw uitgegeven en in een nieuw jasje gestoken. Annemie De Bondt herwerkte het samen met logopedist Marjolein Noé van een leesboek naar een doeboek. De survivalgids legt op een speelse manier aan kinderen uit welke tips en hulpmiddelen helpen als je moeite hebt met lezen, spelling, of met dingen snel oproepen uit je geheugen. Ook hoe je met dyslexie nog sterker in je eigen kracht kan staan, zowel thuis als op de schoolbanken, komt aan bod. Het boek staat echt boordevol weetjes en opdrachten.

    Communicatiemedewerker Celine Camu voerde met de auteur een gesprek over leesmoeilijkheden. Meer dan de helft van onze lezers heeft als leesbeperking dyslexie. Samen met Eureka ADIBib voert Luisterpunt al meer dan 10 jaar de campagne ‘Ik haat lezen’, gericht op kinderen en jongeren met dyslexie en andere leesmoeilijkheden.

    Eureka ADIBib zorgt voor ADIBoeken, digitale schoolboeken die met voorleessoftware voorgelezen worden, en wij zorgen voor de Daisy-luisterboeken. Samen bundelen we onze krachten om kinderen zowel op school als in hun vrije tijd te ondersteunen, en om hen volop leesplezier te
    bezorgen!

    Ben je benieuwd naar dit thema, en wil je er meer over weten? Ken je iemand uit je omgeving die dyslexie heeft, misschien je kind of kleinkind, je buurmeisje … ? Luister naar het interview en ontdek het antwoord op veel gestelde vragen en taboes over dyslexie! De auteur las de survivalgids zelf in.

    • 25 Min.
    #54 Een gesprek met Astrid Haerens over 'Oerhert'

    #54 Een gesprek met Astrid Haerens over 'Oerhert'

    Astrid Haerens (1989) groeide op in West-Vlaanderen, maar ruilde haar geboortestreek Zwevegem in voor Brussel. Haerens schrijft proza en poëzie. In 2017 verscheen haar debuutroman ‘Stadspanters’.

    Schrijven is voor haar geen koud kunstje, verklapt ze ons. Ze worstelt met woorden en elke neerslag op papier is volgens haar een poging. In het voorjaar van 2022 verscheen haar bejubelde debuutbundel ‘Oerhert’, die genomineerd werd voor de Herman de Coninckprijs 2023. 

    In ‘Oerhert’ wordt lichamelijkheid opgezocht, verkend, gefileerd, blootgelegd. Haerens wisselt in haar gedichten een onmiskenbare onbehaaglijkheid vakkundig af met universele thema’s als rouw en intimiteit.

    Van 2022 tot 2024 is Astrid Haerens Letterzetter van Kortrijk, een alternatieve invulling van het stadsdichterschap. Daarnaast staat ze in het onderwijs als docent Literaire analyse aan het conservatorium van Antwerpen, geeft ze les aan de Educatieve Master Schrijven aan het RITCS in Brussel en werkt ze als schrijfdocent aan de academie van Anderlecht.

    Astrid Haerens las ‘Oerhert’ zelf in voor onze bibliotheek op een zonnige maandagnamiddag. Luisterpuntmedewerker Nele voert met haar een gesprek over haar opmerkelijke poëziedebuut. Het interview duurt ongeveer 27 minuten.

    Veel luisterplezier!

    • 26 Min.
    #53 Een gesprek met Tülin Erkan over 'Honingeter'

    #53 Een gesprek met Tülin Erkan over 'Honingeter'

    Tülin Erkan (1988) groeide op in Oostende bij een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder. Haar zomers bracht ze door bij haar vader in Turkije. Wanneer mensen haar als half omschrijven, voelt ze zich vooral dubbel.

    In haar debuutroman ‘Honingeter’ vertelt ze het verhaal van Sibel die in de luchthaven van Istanboel wacht. Elke dag opnieuw mist ze haar vlucht naar Brussel. Een zieke piloot, een zonderlinge veiligheidsagent en een drugshond vergezellen haar op haar dwaaltocht. Tülin Erkan haalde met ‘Honingeter’ de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs, de shortlist van de Bronzen Uil, de prijs voor het beste Nederlandstalige debuut, én ze maakt nog kans op de Boon Literatuurprijs. Indrukwekkend!

    Tülin Erkan las ‘Honingeter’ zelf in voor onze bibliotheek en we mochten haar verwelkomen op onze opendeurdag in december. Luisterpuntmedewerker Diego Anthoons ging met haar in gesprek over dit bijzondere boek.


    Het interview duurt ongeveer een halfuur. Veel luisterplezier!

    • 34 Min.

Top‑Podcasts in Kunst

Augen zu
ZEIT ONLINE
The New Yorker: Fiction
WNYC Studios and The New Yorker
life is felicious
Feli-videozeugs
Terroir & Adiletten - Der Weinpodcast
Willi Schlögl, Curly & pleasure*
Servus Gute Küche
Servus in Stadt & Land
Besser lesen mit dem FALTER
FALTER

Das gefällt dir vielleicht auch

Pat Donnez
Pat Donnez
Voorproevers
Radio 1
DS Vandaag
De Standaard
Het Punt van Van Impe
Nieuwsblad
Het ontbijt
VRT NWS
De Insider
Nieuwsblad