383 episodes

Verden er fuld af krig og konflikt, mennesker og magt. Verden er fuld af spørgsmål, der kalder på svar. Vi stiller ét afgørende spørgsmål om verden og giver dig svar. 

Vært: Stine Kromann Dragsted. 

VERDEN KALDER RADIO4 NYHEDER & AKTUELT

    • Society & Culture

Verden er fuld af krig og konflikt, mennesker og magt. Verden er fuld af spørgsmål, der kalder på svar. Vi stiller ét afgørende spørgsmål om verden og giver dig svar. 

Vært: Stine Kromann Dragsted. 

    Hvorfor er Eurovision så bange for politik?

    Hvorfor er Eurovision så bange for politik?

    Gang på gang bliver Eurovision genstand for geopolitiske dramaer, når nabolande konsekvent stemmer hinanden til tops, og politiske fjender sender slet skjulte beskeder i sangteksterne. I år er det kritik af Israels krig i Gaza, der er ved at overtage showet. Det til trods for at Eurovision skal forestille at være en ikke-politisk sangkonkurrence. Men hvorfor egentligt? For bliver det europæiske Melodi Grand Prix ikke mere interessant og vedkommende, når sangkonkurrencen afspejler de svære debatter og konflikter, som præger Europa og verden?

    Medvirkende: Ole Tøpholm, Eurovision-ekspert og DR’s kommentator. Lisanne Wilken, lektor i Europastudier på Aarhus Universitet. See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 25 min
    Hvor langt vil Trump gå for mere magt?

    Hvor langt vil Trump gå for mere magt?

    Trump vil være præsident igen, og hans ambition er at være mere magtfuld, end sidst han indtog Det Hvide Hus. Faktisk vil Trump gå længere end nogle af hans forgængere for at gennemføre sin vision for USA – bl.a. vil Trump udfordre retssystemet, og så vil han indsætte militæret til at deportere 11 millioner immigranter. Det fortæller Trump selv i det første store interview, som Trump har givet til Time Magazine, om hvad han vil, hvis han bliver genvalgt. Et interview som viser, at Trump er villig til at bryde normer, forsøge at bøje en lang række institutioner og flirte med autoritære elementer for at omforme USA og dermed også omverdenen efter hans opfattelse.
    Medvirkende: Rasmus Sinding Søndergaard, seniorforsker ved DIIS. See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 25 min
    Har Netanyahu og Hamas overhovedet interesse i en våbenhvile?

    Har Netanyahu og Hamas overhovedet interesse i en våbenhvile?

    Våbenhvilen mellem Hamas og Israel ser ud til at kollapse – igen. Hamas' raketter har ramt en grænseovergang og dræbt 3 israelske soldater og stoppet for nødhjælp. Og i stedet for en pause i krigen, siger Netanyahu, at Israel nu angriber byen Rafah, hvor 1,2 millioner palæstinensere har søgt tilflugt. Verden Kalder undersøger, hvilken interesse Hamas og Netanyahu har i at fortsætte krigen, og om der overhovedet er noget, som kan få Netanyahu eller Hamas til at indgå en våbenhvile.
    Medvirkende: Allan Sørensen, mellemøstkorrespondent for Kristeligt Dagblad bosat i Israel. Sune Haugbølle, professor og mellemøstforsker på Roskilde Universitet. See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 25 min
    Er Trump for eller imod abort?

    Er Trump for eller imod abort?

    Spørgsmålet om fri abort raser i den amerikanske valgkamp. Joe Biden angriber Donald Trump for ikke at stole på kvinder. Imens praler den tidligere præsident med sin rolle i at afskaffe amerikanske kvinders forfatningssikrede ret til abort, men samtidig kritiserer Trump nogle af de delstater, der indfører meget restriktive abortforbud. For eksempel delstaten Arizona hvor en 160 år gammel anti-abortlovgivning nu gælder igen. En lov tilbage fra borgerkrigstiden som selv nogle republikanere i Arizona nu vil stemme ned. Og spørgsmålet er, om abortdebatten kan føre til, at Trump taber afgørende delstater ved præsidentvalget i år.
    Medvirkende: Mette Nøhr Claushøj, USA-ekspert på Børsen. See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 25 min
    Nu får Ukraine nye våben - men hvad er planen?

    Nu får Ukraine nye våben - men hvad er planen?

    Ukraine er på tilbagetog og russerne vinder frem, men nu skal den store amerikanske våbenpakke hjælpe med at stabilisere frontlinjen igen. Alligevel har de ukrainske tropper ikke hænderne over hovedet af begejstring. For Ukraine mangler ikke bare våben, de mangler også en halv million flere soldater til at udbygge deres hær og erstatte de mange soldater, der efter 2 år ved fronten er nedslidte.
    Medvirkende: Stefan Weichert, journalist bosat i Kiev, Ukraine. Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved forsvarsakademiet. See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 25 min
    Hvorfor er USA i gang med at bevæbne Taiwan til tænderne?

    Hvorfor er USA i gang med at bevæbne Taiwan til tænderne?

    Det er ikke kun Ukraine og Israel, som USA sender kæmpe hjælpepakker med militærstøtte til. USA sender også milliarder af kroner afsted til Taiwan for at købe våben, så den lille østat kan forsvare sig imod Kinas trussel om at invadere Taiwan. Så hvad er USA's interesse i at støtte Taiwan militært, og hvordan reagerer Kina, et land som nu selv træder frem som en militær stormagt?
    Medvirkende: Camilla Tenna Nørup Sørensen, lektor ved Forsvarsakademiet. Rasmus Sinding Søndergaard, seniorforsker ved DIIS.
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 25 min

Top Podcasts In Society & Culture

Mamamia Out Loud
Mamamia Podcasts
Conversations
ABC listen
Life Uncut
Brittany Hockley and Laura Byrne
Shameless
Shameless Media
No Filter
Mamamia Podcasts
It's A Lot with Abbie Chatfield
LiSTNR

You Might Also Like

Verden ifølge Gram
DR
FRONTLINJEN
Radio4
Udsyn
DR
Kampagnesporet
Jyllands-Posten
Kampen om historien
DR
Stjerner og striber
DR