94 episodes

Populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa från Lunds universitet, Malmö universitet och Region Skåne.

Vetenskap och hälsa Lunds universitet, Malmö universitet och Region Skåne

    • Science

Populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa från Lunds universitet, Malmö universitet och Region Skåne.

    Det ligger i luften — pollen- och pälsdjursallergi

    Det ligger i luften — pollen- och pälsdjursallergi

    Kan man ha djur även om man är allergisk? Och blir man av med sin pollenallergi om man behandlas med hyposensibilisering? Forskaren Ellen Tufvesson berättar om hygienhypotesen och hur forskarna lär sig allt mer om hur allergier utvecklas. Intervjuar gör Jenny Loftrup.

    • 29 min
    Digitala påhopp plågar lärare

    Digitala påhopp plågar lärare

    Aggressiva mejl från föräldrar, grupper på sociala medier som spårar ur och där enskilda lärare hängs ut med namn, eller elever som filmar lärare i smyg för att sprida på TikTok och Snapchat.
    Digitala påhopp har blivit ett nytt arbetsmiljöproblem. Hur hanteras dessa problem idag, vad har skolorna för beredskap och går den här typen av påhopp att förebygga?
    I podden intervjuar vi Rebecka Cowen Forsell, forskare vid Malmö universitet.

    • 34 min
    Starkt skelett hela livet

    Starkt skelett hela livet

    Osteoporos, eller benskörhet, är en folksjukdom som varje år leder till ungefär 85 000 till 90 000 frakturer, det vill säga benbrott. Ålder och kön är kända riskfaktorer med det finns annat som går att påverka. Vi diskuterar detta med Kristina Åkesson, professor i ortopedi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

    • 37 min
    Autistiska drag eller diagnos autism?

    Autistiska drag eller diagnos autism?

    Antalet autismdiagnoser har ökat kraftigt, trots att det inte är fler som har autistiska drag idag jämfört med tidigare. Varför är det så? I podden med forskaren Sebastian Lundström försöker vi förstå hur personer med autistiska drag fungerar och vad som är skillnaden mellan mildare autistiska drag, som inte alls är ovanliga, och funktionsnedsättningen autism. Vi pratar också om styrkor som koncentration och uthållighet och vad man kan tänka på när man träffar någon med autistisk personlighet. Jenny Loftrup intervjuar.

    • 30 min
    Den eftertraktade medicinen mot fetma

    Den eftertraktade medicinen mot fetma

    Medicinen har omtalats som en revolution inom fetmabehandlingen. Den har fått kilona att rasa – men efterfrågan att rusa- så till den grad att den har blivit en bristvara. Men hur fungerar den egentligen? Hur mycket kan man förvänta sig att gå ner i vikt? Och vad händer om vi slutar med medicinen?
    Hindrik Mulder, professor i ämnesomsättning vid Lunds universitets diabetescentrum och läkare vid Skånes universitetssjukhus intervjuas av Eva Bartonek Roxå.

    • 32 min
    Skräddarsytt mot depression

    Skräddarsytt mot depression

    Precisionsmedicin, eller skräddarsydda behandlingar som är anpassade till specifika patientgrupper eller rentav enskilda personer, de brukar omtalas som framtidens behandlingar. Och inom flera områden, som till exempel för behandling av vissa cancerformer, används det redan i sjukvården.
    Och även inom psykiatrin finns behovet av mer skräddarsydda behandlingar men här befinner sig precisionsmedicinen fortfarande på forskningsstadiet.
    Vi diskutera psykiatrins speciella utmaningar med Daniel Lindqvist som är överläkare i psykiatri vid Region Skåne och forskare vid Lunds universitet. Han forskar om depression med målet att kunna erbjuda mer skräddarsydda behandlingar.

    • 32 min

Top Podcasts In Science

Dr Karl Podcast
ABC listen
All In The Mind
ABC listen
The Infinite Monkey Cage
BBC Radio 4
Science Vs
Spotify Studios
Hidden Brain
Hidden Brain, Shankar Vedantam
Making Sense with Sam Harris
Sam Harris

You Might Also Like

Medicinvetarna
Karolinska Institutet
I hjärnan på Louise Epstein
Sveriges Radio
Hälsa för ohälsosamma
Ephi
Hälsoveckan by Tyngre
Tyngre
Är jag sjuk?
Acast • Stay Awake
Hjärta och hjärna
UR – Utbildningsradion