100 episodes

Kultura 202.

Kulturnice RTVSLO – Val 202

  • Society & Culture

Kultura 202.

  Zgodbe s prepiha

  Zgodbe s prepiha

  Danes, včeraj in jutri zgodovina piše, je pisala in bo pisala manjše in večje zgodbe. Nekaj tistih spregledanih, morda z obrobja, morda pa s prepiha, bomo lahko ob torkih ob 20.00 na prvem sporedu TV Slovenija spremljali v šestdelni dokumentarni seriji Zgodbe s prepiha. Gre za zahteven, delno animiran projekt šestih zgodb iz zgodovine Ljubljane, od zadnje čarovnice Anice Gorjup, ki je bila sežgana na grmadi, pa do razburljivega življenja velikega umetnika karikatur Hinka Smrekarja.

  • 11 min
  Izstopajoče vsebine Mednarodnega filmskega festivala Cannes 2024

  Izstopajoče vsebine Mednarodnega filmskega festivala Cannes 2024

  Nina Zagoričnik se javlja iz 77. mednarodnega filmskega festivala v Cannesu. Za zlato palmo se letos poteguje 22 filmov, ki jih ocenjuje žirija pod vodstvom režiserke Grete Gerwig. Dobitnika in preostale nagrajence bodo razglasili v soboto. Kakšno je dogajanje v francoski meki filmov?

  • 8 min
  Mi smo posebna rasa knjižničarjev

  Mi smo posebna rasa knjižničarjev

  Vsa slovenska vozila potujočih knjižic na leto prevozijo 131 tisoč kilometrov, kar je več, kot če bi trikrat obkrožila svet. Obiskuje jih 20 tisoč članov, ki si na leto izposodijo približno 700 tisoč enot gradiva. Obiskujejo 830 postajališč v 90-ih slovenskih občinah in 15 postajališč na Hrvaškem, Madžarskem in v Italiji. Ljubljanska in mariborska potujoča knjižnica letos zaznamujeta 50 let delovanja, prvi bibliobus pa je na slovenske ceste zapeljal leta 1973 v Kopru. Kakšen je vozni park slovenskih potujočih knjižnic in kako drugačno je delo v potujoči knjižnici od dela v navadni, smo izvedeli tudi na Festivalu potujočih knjižnic, ki je potekal prejšnji četrtek v Ljubljani.

  • 14 min
  Gremo v Cannes, kjer se je začel 77. mednarodni filmski festival

  Gremo v Cannes, kjer se je začel 77. mednarodni filmski festival

  Začenja se 77. mednarodni filmski festival v francoskem Cannesu. Na festival se je v uradni tekmovalni program uvrstila tudi slovenska manjšinska koprodukcija Mož, ki ni mogel zamolčati režiserja in scenarista Nebojše Slijepčevića. Sicer pa tudi letošnji dogodek, na katerem bosta premierno prikazana epski Megalopolis Francisa Forda Coppole ter saga Kevina Costnerja Horizon: An American Saga, pričakuje številne filmske zvezde svetovnega slovesa.

  • 10 min
  Po deželi stečkov

  Po deželi stečkov

  V Atriju ZRC SAZU v Ljubljani je do nedelje, 19. maja, na ogled razstava fotografij z naslovom Po deželi stečkov, s katero predstavljajo raziskovalni projekt, ki se posveča srednjeveškim nagrobnikom predvsem na območju Bosne in Hercegovine. Razstava je nastala ob zagonu projekta Unde venis, ki naj bi razvozlal enigmo te izredne dediščine, ki je od leta 2016 na seznamu Unescove kulturne dediščine.O stečkih je za zdaj znanega presenetljivo malo, kar si je pravzaprav v današnjih časih težko predstavljati, pravi vodja projekta, arheologinja Saša Čaval, raziskovalka na Inštitutu za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU. In kot pravi, bo verjetno čez 5 let, kolikor traja projekt, še veliko več novih vprašanj.

  • 12 min
  Meja skozi film in zgodovino

  Meja skozi film in zgodovino

  Med 6. in 8. majem se v Hiši filma v Gorici obeta tretja izvedba simpozija Vzhod/Zahod Meja skozi film in zgodovino, ki prek gibljivih podob raziskuje avdiovizualno dediščino ob slovensko-italijanski meji. Letos se osredotoča na pomen lokalnih filmskih kultur in čezmejnih filmskih praks ter vlogo televizije v širšem čezmejnem prostoru.

  • 10 min

Top Podcasts In Society & Culture

Disrespectfully
Katie Maloney, Dayna Kathan
Stuff You Should Know
iHeartPodcasts
OUBLIE PAS TA BROSSE À DENTS - Podcast d’Alexandre Barrette
alexandrebarrettepodcast
What Now? with Trevor Noah
Spotify Studios
This American Life
This American Life
Freakonomics Radio
Freakonomics Radio + Stitcher

You Might Also Like

Proti etru
RTVSLO – Val 202
Vroči mikrofon
RTVSLO – Val 202
Eppur si muove - In vendar se vrti
RTVSLO – Prvi
18. vzporednik
RTVSLO – Val 202
Umetnost možnega
RTVSLO – Prvi
Od srede do srede
Delo

More by RTV Slovenija

Globalna vas
RTVSLO – Val 202
Slovencem po svetu
RTVSLO – Prvi
Lahko noč, otroci!
RTVSLO – Prvi
Jutranja kronika
RTVSLO – Prvi
Toplovod
RTVSLO – Val 202
Glasovi svetov
RTVSLO – Ars