24 episodes

Welkom bij dit nieuwe onafhankelijke mediaplatform met verdiepende gesprekken en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en organisatieproblemen. We onderzoeken hier hoe je tot een brede en duurzame welvaart kunt komen. Welke transformaties zijn noodzakelijk? Wat voor leiderschap sluit daar bij aan? En op welke relevante technologie moet je je richten? Alleen als je de dilemma’s waar je voor staat durft te benoemen, krijg je bestaande instituties mee. Met verhelderende gesprekken, interactieve meetups en prikkelende artikelen dagen we je uit om mee te denken en mee te vernieuwen.

Toekomstmakers Mediaplatform voor een duurzame welvaart in actie Weconomics en Partners

    • Business

Welkom bij dit nieuwe onafhankelijke mediaplatform met verdiepende gesprekken en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en organisatieproblemen. We onderzoeken hier hoe je tot een brede en duurzame welvaart kunt komen. Welke transformaties zijn noodzakelijk? Wat voor leiderschap sluit daar bij aan? En op welke relevante technologie moet je je richten? Alleen als je de dilemma’s waar je voor staat durft te benoemen, krijg je bestaande instituties mee. Met verhelderende gesprekken, interactieve meetups en prikkelende artikelen dagen we je uit om mee te denken en mee te vernieuwen.

    #9 Uitdagingen en oplossingen voor vrouwen met een passie voor digitale technologie

    #9 Uitdagingen en oplossingen voor vrouwen met een passie voor digitale technologie

    Biografie

    Geke is coauteur en initiatiefnemer van het boek ‘Ronde vormen in IT’ (2011), coauteur van het tijdschrift ‘I Lof IT’ (2015) en auteur van de RightBrains Career Guide (2017). Tevens was zij in 2021 finalist voor de Joke Smit Oeuvreprijs en won in 2022 de Dianne Bevelander prijs. Geke gelooft in diversiteit als een grote motor voor digitale transformatie en groei. Ze heeft meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van IT-marketing, van strategie tot implementatie, van startup tot corporate en van business-to-business tot consument. In 1995 begon ze haar eerste baan in de digitale wereld bij Microsoft. Daarna werkte ze als marketingstrategisch-adviseur voor startende technologiebedrijven en in 2004 richtte zij samen met Anita van den Hoek haar eerste onderneming ForceFive op. ForceFive was gespecialiseerd op het gebied van business IT alignement. Met passie voor de snelheid van technologie creëerde ze in 2014 RightBrains, een carrière- en mentorschapsplatform om vrouwen met passie voor digitale technologie te inspireren, verbinden en opleiden. Geke: “Ik geloof dat de digitale economie meer vrouwelijk talent nodig heeft, zodat bedrijven kunnen innoveren en groeien." Om aan dit doel bij te dragen biedt zij samen met docenten van o.a. Nyenrode, TU Delft, INSEAD een digitaal leiderschapseducatieprogramma aan specifiek gericht op getalenteerde vrouwen om hun digitale carrière een impuls geven.

    https://www.linkedin.com/in/gekerosier/



    RightBrains

    De urgentie voor een groter aanbod getalenteerde vrouwen in digitaal en technisch georiënteerde rollen is de laatste jaren alleen maar toegenomen vanwege een economie die steeds sneller digitaliseert. Tien jaar geleden startte Geke Rosier RightBrains met als missie het vergroten van het aantal vrouwen in dit werkveld om daarmee het tekort aan digitaal talent aan te vullen. De business case was, en is, helder: meer diversiteit vergroot de kans op succesvolle innovaties, gebruikersvriendelijke producten en winstgevende bedrijven. De initiatieven van RightBrains richten zich op inspiratie, het vertellen van verhalen door rolmodellen, educatie en mentoring gericht op de doorstroom van talentvolle vrouwen met digitale ambities, inspirerende evenementen en een community platform om elkaar verder te helpen op het gebied van carrièreontwikkeling.

    RightBrains is een community die de status quo durft uit te dagen voor een betere en meer inclusieve digitale toekomst. Gedreven door een sociaal en economisch doel, geloven wij dat diversiteit leidt tot meer innovatie en succesvolle teams.

    https://rightbrains.nl/

    • 39 min
    #7 Fair Squares voor vastgelopen woningmarkt

    #7 Fair Squares voor vastgelopen woningmarkt

    Inleiding

    Welkom bij ons nieuwe mediaplatform met verdiepende gesprekken en interviews over technologie, innovatie en duurzame welvaart. Vanuit het high tech hart van Nederland in Brainport Eindhoven. Mijn naam is Paul Bessems en ik ga praten met Mahir Özdemir over de vraag hoe je met perspectiefverandering, moedig leiderschap, systeemvernieuwing en relevante technologie organisaties socialer maken?



    Biografie

    Mahir Özdemir heeft een economische achtergrond, voornamelijk bij relatief kleinere en hard ontwikkelende organisaties met onorthodoxe innovaties zoals Dyson. In de afgelopen 10 jaar heeft hij zijn marketing, sales en management vaardigheden aangevuld met organisatiekundige en data technologische kennis en projectervaringen.



    De rode draad in zijn ondernemende werkzaamheden is de afgelopen jaren steeds meer verschoven naar het oplossen van sociale problemen door o.a. het toetsen en toepassen van nieuwe organisatiekunde en datatechnologie.

    Hiernaast is Mahir momenteel werkzaam bij Rijkswaterstaat en verantwoordelijk voor ICT samenwerkingen met vooral andere overheden en publieke instituties zodat we per saldo meer problemen kunnen oplossen met hetzelfde belastinggeld.



    Mahir is geboren is geboren in Helmond, studeerde aan de HEAO in Eindhoven en werkte in Amsterdam en Antwerpen om 12 jaar geleden te landen met zijn gezin in Rotterdam. Naast de zorg en opvoeding voor zijn dochter is hij veel actief als vrijwilliger in o.a. verduurzamingsprojecten bij zijn VvE en veel te vinden bij sportieve gelegenheden zoals tennis, voetbal en verenigingen zoals Weconomics met als inzet om onze welvaart samen productiever en daardoor breder te organiseren.



    Hij richt zich als ondernemer voornamelijk op samenwerkingen waarin onderliggende oorzaken worden onderzocht en oplossingen in gang worden gezet welke te vergelijken zijn met bomen onder wiens schaduw hij zelf wellicht niet kan zitten.



    https://www.linkedin.com/in/mahirozdemir/



    Organisatie

    Het meest recente voorbeeld van zijn ondernemerschap is Fair Squares, waarin hij samen met twee meer technische partners een subsidie vanuit de Web3 foundation uit Zwitserland heeft verworven. Het Fair Squares team is vervolgens aan de slag is gegaan en heeft een MVP gecreëerd om te bewijzen dat meer betaalbare huren mogelijk zijn met nieuwe manieren van organiseren, financieren en gedistribueerde data technologie.

    https://www.fair-squares.nl/about

    • 32 min
    #6 Story telling en innovatie

    #6 Story telling en innovatie

    Inleiding

    Welkom bij ons nieuwe mediaplatform met verdiepende gesprekken en interviews over technologie, innovatie en duurzame welvaart. Vanuit het high tech hart van Nederland in Brainport Eindhoven. Mijn naam is Paul Bessems en ik ga praten met Erwin Lima van Neo Alpha en StoryLab.ai over hoe je eigen authentieke verhaal je verder helpt in een duurzame, digitale en decentrale wereld.



    Biografie

    Erwin is auteur van vijf boeken, filosoof, dichter, een echtgenoot, vader van twee kinderen, en een vriend - en voor altijd een Student van Growth Storytelling: hoe we de verhalen vinden en vertellen die ons helpen te groeien en te evolueren. Hij is merk- en marketingstrateeg, growth storytelling consultant bij Neo Alpha, trainer voor de Master of Growth-cursus van BAMMBOO Growth Hacking Agency en co-founder en Head of Storytelling bij StoryLab.ai.



    Van jongs af aan is hij gefascineerd en geïnspireerd door wat mensen drijft, door creativiteit en verhalen vertellen, en door technologische innovatie.



    Het boek ‘Life Beyond the Touch Screen' is een boek dat is ontworpen om ons bewustzijn te vergroten rond de impact van digitale technologie op ons leven als individu, in organisaties en in de samenleving. Een broodnodige herinnering om een bewustere keuze te maken, nu de wereld stilaan op weg is naar een ‘Nieuw Normaal’.



    Erwin heeft onderwijspsychologie gestudeerd en heeft meer dan 10 jaar ervaring als maker van marketingcontent en strateeg. De laatste zes jaar van zijn carrière waren gericht op digitale innovatie, merkidentiteit, contentstrategie, belangenbehartiging van werknemers en het creëren van AI-content. Naast strategie- en identiteitsworkshops en presentaties over de impact en ethiek van digitale technologie en marketingcommunicatie, heeft hij veel ervaring met het creëren en geven van trainingen over het schrijven van content.

    https://www.linkedin.com/in/erwin-lima-90319332/



    Organisatie

    Neo Alpha: www.lifebeyond.one

    StoryLab.ai: www.StoryLab.ai

    • 33 min
    #5 De toekomst van datagedreven medicijnenontwikkeling

    #5 De toekomst van datagedreven medicijnenontwikkeling

    Inleiding

    Welkom bij ons nieuwe mediaplatform met verdiepende
    gesprekken en interviews over technologie, innovatie en duurzame welvaart. Vanuit het high tech hart van Nederland in Brainport Eindhoven. Mijn naam is Paul Bessems en ik ga praten met Vidya Breeveld over de toekomst van een belangrijke, maar vaak conservatieve sector.

     

    Biografie

    Vidya begon in 2010 te werken als prijs- en vergoedingsmanager in de  farmaceutische industrie. Tijdens haar jaren bij Novartis, Abbvie, Sanofi Pasteur MSD en meest recente Sanofi heeft ze uitgebreide ervaring opgedaan op het gebied van public affairs, prijsstelling en markttoegang, teammanagement, het integreren van initiatieven, training en ontwikkeling en betrokkenheid van belanghebbenden.

     

    Ze behaalde haar PhD. in de biomedische wetenschappen, aan
    de Universiteit van Utrecht. Ze is formeel gekwalificeerd om les te geven op universitair niveau. Dat helpt haar ook om verschillende trainingsmethodieken in te zetten, afhankelijk van de teamsamenstelling en trainingsdoelen. Ze is
    bedreven in het ontwikkelen van toegangsstrategieën en het creëren van cross-functionele afstemming om onder complexe omstandigheden terugbetalingsprocedures en productlanceringen succesvol uit te voeren. Vidya werkt nu als deskundige markttoegangsconsulent waarbij het organiseren van data
    een belangrijke rol speelt.

    https://www.linkedin.com/in/vidyabreeveldwarkasing/

     

    Organisatie

    Voordat Vidya Breeveld haar bedrijf Transmineo opzette was
    ze in haar functie verantwoordelijk voor het verkrijgen van markttoegang voor medicijnen en vaccins. Daar zag je dat door de toegenomen druk op de betaalbaarheid van met name de hele gespecialiseerde, en dus dure medicijnen de
    marktoegang-procedures steeds strenger en complexer werden, met weer als gevolg dat de processen en werkstructuren binnen de bedrijven ook steeds complexer werden, wat ook steeds meer tijd vroeg voor overleg en afstemming en wat de medicijnen onnodig duurder maakt.



    Dat frustreerde haar erg. “We werden er als organisatie namelijk niet slagvaardiger van, of succesvoller in onze pogingen een veelbelovend geneesmiddel vergoed te krijgen. En patiënten schoten er ook al
    niets mee op.” Daarom besloot Transmineo op te zetten.

     

    Transmineo werkt in de BioPharma, BioTech en MedTech sector en ondersteunt actoren in de gezondheidszorg met adviesdiensten op het gebied van markttoegang. Transmineo helpt met baanbrekende innovaties in de gezondheidszorg en de levenswetenschappen met adviesdiensten op het gebied van markttoegang voor medicijnen met wetenschap en technologie die helpen levens van mensen te verbeteren.

    Transmineo helpt klanten met wat ze nodig hebben om hun innovaties naar patiënten te brengen , met unieke inzichten identificeren, nieuwe ideeën genereren en betekenisvolle resultaten boeken.

    https://www.transmineo-access.com/

    • 33 min
    (#4) De toekomst is duurzaam, digitaal en decentraal. Hoe gaat Bistroo hier mee om?

    (#4) De toekomst is duurzaam, digitaal en decentraal. Hoe gaat Bistroo hier mee om?

    Welkom bij ons nieuwe mediaplatform met verdiepende gesprekken en interviews over technologie, innovatie en duurzame welvaart. Vanuit het high tech hart van Nederland in Brainport Eindhoven. Mijn naam is Paul Bessems en ik ga praten met Bas Roos over een duurzame, digitale en decentrale toekomst en hoe Bistroo hier mee om gaat.

    Biografie

    Bas Roos werkte tijdens en na zijn studie bij een aantal grote corporates in de financiële- en adviessector zoals Rabobank en EY. In 2017 werd hij enthousiast over blockchain en kwam in aanraking met het Weconomics netwerk. Hij startte eerst een advies-, training- en projectbureau om van hieruit in 2019 Bistroo te starten.

    https://www.linkedin.com/in/basroosmba/

    Het gemak waarmee je via internet producten en diensten kunt bestellen, doet steeds meer consumenten maaltijden bestellen bij bezorgdiensten als Deliveroo, Uber Eats en Thuisbezorgd. Deze platformen zijn voor steeds meer restaurants geen vrij keuze meer willen ze hun klanten bedienen. Maar de ergernis over commissies, uitbetalingen en ondoorzichtigheid groeit.

    Bistroo

    Restaurants betalen tot wel dertig procent commissie en worden soms pas na acht weken uitbetaald. Bistroo is een decentraal platform gestart waar de restauranthouder zelf achter de knoppen zit. Volgens Bas Roos draait het bij Bistroo om faciliteren en niet om dicteren. Met Bistroo geeft hij restaurants weer controle geven over het hele proces; contact met klanten, uitbetalingen en promotie tools. Bistroo haalde 8 miljoen euro aan groeigeld op om het decentrale platform verder te ontwikkelen.

    Het gedecentraliseerde karakter van het platform, zorgt er voor dat algoritmes transparant zijn en lijsten met favoriete maaltijden of restaurants, niet meer kunnen worden gemanipuleerd (zie ook onderzoek van BNNVARA programma RamBam). Het platform heeft een eigen digitale munt, de BIST, die op verschillende manieren wordt ingezet. Klanten krijgen de munt als beloning voor een bestelling en kunnen deze inzetten als korting, maar krijgen ook een munt als ze een review achterlaten. Bistroo zet stevig in op het gebruiken van data om transacties met minder frictie te laten verlopen.

    Bistroo is een community gedreven startup binnen het Weconomics netwerk. De ambitie rijkt verder dan de Nederlandse markt voor maaltijdbezorging. Met het principe en de visie achter Protocol As A Service, kun je ook andere producten en diensten met veel minder frictie en veel eerlijker bij elkaar brengen. Bistroo is een goed voorbeeld van een duurzame , digitale en decentral oplossing.

    https://www.bistroo.nl/

    • 32 min
    (#3) Decentralisatie social media en ondernemen binnen ecosystemen

    (#3) Decentralisatie social media en ondernemen binnen ecosystemen

    Welkom bij ons nieuwe mediaplatform met verdiepende gesprekken en interviews over technologie, innovatie en duurzame welvaart. Vanuit het high tech hart van Nederland in Brainport Eindhoven. Mijn naam is Paul Bessems en ik ga praten met Edo Koevoet over decentralisatie van social media en ondernemen binnen ecosystemen.

    Biografie

    Edo Koevoet is een ervaren IT programma manager, die ook veel opdrachten heeft uitgevoerd voor internationale tech bedrijven. Daarnaast geeft hij leiderschapstrainingen aan teams en directieleden van vooraanstaande bedrijven. Hij heeft een grote interesse voor technologie, en blockchain toepassingen in het bijzonder. Als ondernemer en founder van DeSocialWorld heeft hij een torenhoge ambitie om macht weg te halen bij de grote tech bedrijven en terug in handen te geven van de gebruikers, de creators.

    https://www.linkedin.com/in/edokoevoet/

    DeSocialWorld

    DeSocialWorld is een decentrale sociale media applicatie die draait op de DeSo blockchain. De social media macht is op dit moment gecentraliseerd bij een klein aantal, vaak Amerikaanse en Chinees techbedrijven. Zo sociaal is het helemaal niet. Zij zijn eigenaar van jouw content. Via gepersonaliseerde advertenties verdienen zij eraan. Machtige social media bedrijven bepalen wat er wel of niet getoond wordt, en zij kunnen met een druk op de knop een gebruiker en de bijbehorende content wissen.

    Op de DeSo blockchain zijn gebruikers ‘in control’. Zij zijn eigenaar van hun content, zij verdienen eraan, zij kunnen met één enkele identity in verschillende applicaties van hun voorkeur inloggen en vinden in iedere applicatie al hun content terug. DeSocialWorld biedt oplossingen voor problemen in het huidige centrale sociale media landschap. Tegelijkertijd is het terrein van decentrale sociale media onontgonnen en biedt het vele uitdagingen en kansen.

    DeSocialWorld is wereldwijd één van de meest gebruikte applicaties die draait op de DeSo blockchain. DeSocialWorld richt zich op het vinden en binden van internationale gebruikers, bijvoorbeeld door haar website in meerdere talen aan te bieden.

    De unieke blockchainkenmerken zoals decentrale opslag en een wallet maken iets unieks mogelijk, namelijk het democratiseert de toegang tot transacties. Gebruikers kunnen, peer-to-peer, een waarde, zoals een asset token (bijvoorbeeld een Non Fungible Token, NFT) of dienst, uitruilen voor een betaaltoken. DeSocialWorld draagt dus bij om de macht van de social media bedrijven in handen van de gebruikers te krijgen. Hiermee leveren ze een bijdrage aan een duurzame, digitale en decentrale wereld.

    https://desocialworld.com/

    • 36 min

Top Podcasts In Business

The Diary Of A CEO with Steven Bartlett
DOAC
Le PodCash McSween
C23
The Business of Doing Business with Dwayne Kerrigan
Dwayne Kerrigan
Prof G Markets
Vox Media Podcast Network
The Prof G Pod with Scott Galloway
Vox Media Podcast Network
The Ramsey Show
Ramsey Network