287 Folgen

Hver tirsdag får du inspiration og værktøjer til et liv med mindre stress og angst og mere ro, menng og glæde. Psykolog Birgitte Sølvstein giver hjælp til selvhjælp og deler ud af både faglige og personlige erfaringer.

Psykologen i Øret Birgitte Sølvstein

    • Gesundheit und Fitness
    • 5.0 • 1 Bewertung

Hver tirsdag får du inspiration og værktøjer til et liv med mindre stress og angst og mere ro, menng og glæde. Psykolog Birgitte Sølvstein giver hjælp til selvhjælp og deler ud af både faglige og personlige erfaringer.

    Men jeg kan ikke slappe af, før jeg har nået alt det, jeg skal nå!

    Men jeg kan ikke slappe af, før jeg har nået alt det, jeg skal nå!

    Dagens podcastepisode er en hjælp til dig, der også kæmper med to-do-listen, som synes, at fortsætte i det uendelige. Og som aldrig rigtigt giver dig selv lov til at slappe af, for du når aldrig dertil, hvor der er tid til blot at være.

    Jeg giver dig en reminder, og det er denne: der vil altid være mere at nå. Når du engang skal herfra, vil der være ting, du ikke har nået. Derfor kan du ikke lade din to-do-liste og følelse af travlhed afgøre, om der er tid til at stoppe og tage en pause.

     Lyt til denne episode, hvor jeg dykker ned i:


    Effektivitetsfælden og samlebåndsmetaforenHvad der fik mig til at stoppe op trods travlhedAt pointen med at slappe af ikke blot er at slappe af men at finde den dybere mening med dit livJungs forståelse af livsfaser i voksenlivet og livsenergien, og hvorfor du bliver udrændt, hvis du fortsætter med travlhed baseret på frygt og egoets interesserHvorfor vi ofte skal hen midt i livet eller rammes af en alvorlig krise, før vi vågner opVigtigheden af balancen mellem at gøre og være, og hvorfor konstant effektivitet er overvurdetDe 3 ting du konkret kan gøre for at kunne lægge travlhed til side og slappe af, selvom der er meget, du ikke har nået.

    Jeg håber, du blev inspireret. Tjek også følgende ud:
    SommerRO - et mindfulnessbaseret sommerferieforløb, der hjælper dig helt ned i gearLær at slappe af - 4 nøgler til stressramteSådan holder du op med at stresse over hus og have

    • 35 Min.
    Anvendt postiv psykologi: Gavmildhed og eksempler på, hvordan du kan få gavmildhed ind i din dag

    Anvendt postiv psykologi: Gavmildhed og eksempler på, hvordan du kan få gavmildhed ind i din dag

    Hvis jeg skulle bestemme, skulle begrebet "positiv psykologi" nedlægges, og vi skulle ganske enkelt kalde de felter, man beskæfter sig med inden for positiv psykologi, for "psykologi" på linje med alle andre felter.

    Man kan se psykologien som en have, og hvis vi udelukkende fokuserer på psykologiske problemer og manifestering af symptomer, så svarer det til kun at vide noget om myrebekæmpelse, rydning af ukrudt og andre uønskede ting i haven.

    Men hvad med det, vi gerne vil have til at gro i haven? Hvordan får vi planter og dyr til at trives og indretter haven, så vi elsker den. Det er de ting, vi arbejder med i den positive psykologi. I min optik er det sådan, at for hver gang, vi forsker i angst, skal der også forskes i tryghed. For hver gang, der forskes i depression, skal der også forskes i, hvordan vi kultiverer glæde og håbefuldhed. 


    Gavmildhedens psykologi - hvorfor det at give fra hjertet er sundt og kan gøre dig gladere 

    Der er mange spændende emner at lære noget om på feltet, men et emne, jeg faldt over for nylig var gavmildhed og forskningen i "generosity".  I dagens podcastepisode dykker vi ned i: 
    Hvordan den positive psykologi altid har eksisteret men især kom på banen for godt 20 år sidenHvad der skete den anden dag, der gav mig lyst til at sætte spot på især gavmildhedSammenhængen mellem gavmildhed og lykkeAt gavmildhed er en medfødt impuls, vi har som mennesker, men som vi aflærerAt stress mindsker gavmildhed og hvorforHvorfor det ikke virker, hvis vi giver noget for at gå anerkendelse eller for at føle os gode nokHvorfor det omvendt er umuligt at give noget uden at få noget igenHvorfor vi bliver mistænkelige og finder negative sider ved andres store gavmildhed og i det hele taget er bange for at være ukritiske og for naive og for gavmildeMin oldemors gavmilde indstilling og andre kvinder, der har inspireret migAt gavmildhed ikke altid føles godt eller nemt - og at vi ikke behøver at føle os overskudsagtige for at være gavmilde.Eksempler på, hvordan du kan være gavmild på forskellige måder (der er mange flere end blot at give penge væk)
    Ting nævnt i episoden og andet, du måske vil blive inspireret af:

    Abanis verden på Instagram; gavmildhed på hækleform5 grunde til at regn gør dig lykkeligVæk glæden i dit liv - 3 ting du allerede kan gøre i dag

    Link til hjemmesiden

    • 42 Min.
    Få et sundt forhold til din smartphone (+ regnestykket der chokerede mig)

    Få et sundt forhold til din smartphone (+ regnestykket der chokerede mig)

    Hvis du har det som de fleste, så har du det sådan, at du ikke kan forestille dig et liv uden din smartphone og bruger den meget. Men du kan også mærke, at den ikke nødvendigvis bidrager med noget positivt til dit mentale velvære og din evne til at fordybe dig. Smartphonen er et fantastisk værktøj men også et tveægget sværd. Den giver frihed men fanger os.

    Lige nu kæmper mange af os med en adfærdsmæssig afhængighed, der får os til konstant at tjekke vores smartphone. Vi ved det godt, men selvom vi prøver at styre vores brug af smartphonen, er det ikke så nemt, som man skulle tro. Spørgsmålet er, hvem der kontroller vores brug af vores smartphone. Os selv eller de aktører, der har en interesse i, at vi bruger den så meget som muligt.

    Vi har brug for at tage kontrollen tilbage. Det har jeg også mærket i mit eget liv. Jeg har tidligere talt om, hvad der skete, da jeg droppede Instagram i 6 uger, og for nylig blev jeg interviewet til DR om emnet.

    Hvordan du tager kontrollen tilbage over din smartphone og får tid og fokus tilbage til de vigtige ting

    I dagens podcastepisode giver jeg dig vigtig viden om, hvilke biologiske mekanismer, der driver vores smartphonebrug og hvorfor, det er så vigtigt at få digtal ro, så vi kan få vores tid og fokus tilbage. Lyt med herunder, hvor jeg bla. kommer ind på:
    Hvorfor mange af os har en adfærdsmæssig afhængighed af vores smartphone, og hvad det vil sige at være afhængig af nogetHvad der styrer din brug af din smartphone - om dopaminøkonomi, den mørke side af kapitalismen og, hvorfor det er nemmere sagt end gjort at tage kontrollen tilbageHvorfor det ikke kun er tiden brugt på din smartphone, der er problemet, men hvad nogle af de afledte alvorlige konsekvenser er ved mange timers skærmbrug dagligt.Tak på, hvor meget vi typisk bruger vores smartphone dagligt og regnestykket, der fik mig til at stoppe og tage mine egen smartphonebrug op til grundig overvejelseUdvalgte Spørgsmål fra The Smartphone Compulsion Test, så du kan tjekke din egen grad af afhængighedHjernens dopaminerge mekanismer, tolerans og vippe-reaktionen, der gør, at der altid vil komme en modreaktion på ting, der hurtigt sender dopamin i vejret i hjernenHvorfor løsningen er at have en plan og lidt om guiden "Digital Ro", som udkommer 1. juni i forløbet Daglig Ro.Hvorfor det paradoksalt nok kan øge dit dopaminniveau at gøre ting, der er ubehagelige, kedelige, skræmmende eller svære.>>> Tilmeldingsfrist til Daglig Ro i morgen d. 8. maj kl. 20.00, hvis du vil have forløbet til intropris og spare 40% : Læs mere om Daglig Ro her  

    • 46 Min.
    Få 1% mere ro og fokus om dagen - og til sidst et helt andet liv

    Få 1% mere ro og fokus om dagen - og til sidst et helt andet liv

    I denne episode fortæller jeg om, hvad der i virkeligheden fik mig til at lave årsforløbet Daglig Ro. Den officielle forklaring er, at jeg ville lave et forløb til de mange af jer, der har efterspurgt et årsforløb i forlængelse af nogle af mine andre forløb. Og det ville jeg også, og I har ventet længe, og nu ser årsforløbet endeligt dagens lys! Men den mere oprindelige årsag ligger længere tilbage i mit liv, og den deler jeg med jer i dag. 

    Lyt til podcast-episoden herunder, hvor jeg kommer ind på:
    Hvorfor 1% forandring til det bedre på jævnlig basis kan forandre dit liv totalt over tidHvad der skete, da jeg flyttede til Købehavn for at læse og havde så mange bekymringer, jeg ikke kunne koncentrere mig om mit studieBogen jeg tog ned fra hylden og læste på stående fod (bogstaveligt talt) fra den ene ende til den andenHvorfor jeg havde det lidt stramt med ordet "Gud" i sin tid, og hvordan jeg i dag ser "noget større" som en nødvendighed for personlig udviklingJeg fortæller mere om Daglig Ro og også om de ekstra ting, du får adgang til, som jeg håber, mange vil opleve som en stor hjælpOg andet godt:) Læs mere om det nye årsforløb Daglig Ro her >>> Hop over og tjek Daglig Ro ud - spar 40% lige nu

    • 35 Min.
    Provinskrise + the mental load-diskussionen + nye begyndelser m.m.

    Provinskrise + the mental load-diskussionen + nye begyndelser m.m.

    >>> Nyt forløb: “Daglig Ro”
    Læs mere om årsforløbet her og spar 40% lige nu og frem til 8. maj.


    I dagens podcastepisode giver jeg en form for “life update” og tager forskellige emner op, som har fyldt for mig i mit eget liv, men som jeg også får spørgsmål om.Jeg kommer ind på:
    travlhed, og hvad der alligevel holder mig på jorden, og gør at jeg ikke bliver for stressetkonfirmationen i kirken i weekenden, jeg for to år siden ikke vidste, hvordan vi nogensinde skulle få gennemførtdiskussionen om “the mental load” og hvad jeg – efter 20 års diskussioner med den samme mand om de samme ting – er kommet frem til, er løsningenprovinskrise, og hvorfor jeg både har provinskrise og alligevel tror på, at jeg er det rigtige steddet nye årsforløb Daglig Ro, som åbner for tilmelding i dag

    • 44 Min.
    Jeg føler mig drænet, når jeg har besøgt min familie, men jeg har skyldfølelse over ikke at besøge dem nok.

    Jeg føler mig drænet, når jeg har besøgt min familie, men jeg har skyldfølelse over ikke at besøge dem nok.

    Jeg føler mig drænet, når jeg har besøgt min familie, men jeg har skyldfølelse over ikke at besøge dem nok
    Mange kender følelsen af at være drænet efter familiebesøg, og der er faktisk et ord for det fænomen; familiejetlag. 
    Ét er, at vi efter et langt familiebesøg måske er kommet ud af vores vante rutiner og bare generelt er trætte. Noget andet er når vi føler os følelsesmæssigt udmattede. Hvorfor sker det? Og hvad kan vi gøre, så vi ikke ender med at udmatte os selv med pligtbesøg hos familien, men på den anden side heller ikke glemmer betydningen af familie og af at samles til højtider og mærkedage? 
    Lyt med herunder, hvor jeg svarer på Jannies spørgsmål (som du kan læse længere nede) og kommer omkring følgende:
    Jungs begreb "individuation" og hvad det vil sige at blive os selvHvorfor det ikke er meningen, vi skal gøre præcis det samme som vores forældreHvorfor familiebesøg drives af pligt og ikke af lyst, når der mangler frihedAt vi ikke kan forvente, at vores børn skal udfylde vores behov for besøg og for selskab - især ikke når de er ungeAt 20'erne og 30'erne er et naturligt tidspunkt at løsrive sig fra familien, og at føle, at "man" bør besøge familien hele tiden kan stå i vejen for ens eget livAt det at blive os selv ikke handler om at blive egoistiske, men netop betyder, at vi bliver den bedste version af os selv og beskytter vores familierelationer i det lange løbSpørgsmål du kan stille dig selv om din familie, som giver et praj om, om der er plads til at være dig selvJeg fortæller lidt om, da jeg var til Diamantbryllup for nylig og om slægtens betydning og om, at jeg har nemmere ved at være mig selv i familiesammenhænge som nu 45-årigEt citat fra en følger på Instagram: "Man skal give sine børn frihed - så kommer de af sig selv".Og andet....

    Læs spørgsmålet fra Jannie her: Jeg har svært ved at hvile i min beslutning om at skrue ned for familiebesøg



    Blev du inspireret af denne episode, så tjek også følgende ud:
    Hvad du kan gøre, når en familiesituation holder dig vågen om nattenFrej Prahl om den sunde vrede i familien10 gode råd til børneopdragelse, der giver mere åbne, glade og robuste børn

    • 36 Min.

Kundenrezensionen

5.0 von 5
1 Bewertung

1 Bewertung

Top‑Podcasts in Gesundheit und Fitness

Psychologie to go!
Dipl. Psych. Franca Cerutti
ALIGNÉ par Major Mouvement
Major Mouvement
So bin ich eben! Stefanie Stahls Psychologie-Podcast für alle "Normalgestörten"
RTL+ / Stefanie Stahl / Lukas Klaschinski
Dingue - RTS
RTS - Radio Télévision Suisse
Huberman Lab
Scicomm Media
Stahl aber herzlich – Der Psychotherapie-Podcast mit Stefanie Stahl
RTL+ / Stefanie Stahl

Das gefällt dir vielleicht auch

Vores Mentale Sundhed - En Mind Care Collective Podcast
Lea Hellmann
HjerneRO
Mindcamp
ENHED med Noell Elise
Noell Elise
Nøglen til din hjerne
EmpowerMind Podcast
Brinkmanns briks
DR
Detox Din Hjerne
Morten Elsøe & Anne Gaardmand