18 Folgen

Det store billede: Fortællinger om kunsten. En podcast fra Statens Museum for Kunst

Det store billede SMK - Statens Museum for Kunst

    • Kunst

Det store billede: Fortællinger om kunsten. En podcast fra Statens Museum for Kunst

    Historier fra heden (Det store billede #3)

    Historier fra heden (Det store billede #3)

    I dette afsnit skal vi ud på den jyske hede, hvor den danske folkemindesamler Evald Tang Kristensen møder Johanne Thygesdatter, en gammel kvinde, der synger folkeviser. Vi befinder os i slutningen af 1800-tallet, hvor jagten på den danske folkesjæl er i gang. Og hvor man blandt andet retter søgelyset mod den jyske hede. For her var traditioner, og her huskede man de folkeviser, der var blevet sunget igennem århundreder. Folkeviser og et hedefolk som portal til nationens historie. Det lyder umiddelbart meget fredeligt, og sådan ville samtidens landskabsmalere også gerne skildre hedelivet. Men virkeligheden var knap så romantisk. Lyt med, når vi undersøger historierne om heden – og møder Johanne Thygesdatters tip-tip-tip-oldebarn, kunstner Marie Kølbæk Iversen, der i sin kunst kobler fortidens fortællinger med nutiden. Medvirkende: Marie Kølbæk Iversen, Peter Nørregård Larsen og Peter HenningsenVært: Rikke Mia SkovdalRedaktør: Karen Ormstrup SøndergaardIntro-melodi: Anna Svensmark MøllerMusik og sang: Marie Kølbæk IversenTak til: Lene Halskov Hansen LinksMarie Kølbæk Iversens’ Donnimaar på SpotifyFrederik Vermehrens maleri En jysk fårehyrde på heden, 1855SMK’s onlinesamling SMK Open

    • 28 Min.
    Bondemalerstriden: Kunstige blomster springer ikke ud! (Det store billede #2)

    Bondemalerstriden: Kunstige blomster springer ikke ud! (Det store billede #2)

    Træskobærende bondemalere! Velkommen til den mest ophidsede strid i dansk kunsthistorie. En strid om kunstens natur. En strid om hvorvidt sandheden er derude eller derinde. En strid med klare kønspolitiske undertoner. Velkommen til Bondemalerstriden...

    • 33 Min.
    Melchior Lorck og rejsen til Konstantinopel (Det store billede #1)

    Melchior Lorck og rejsen til Konstantinopel (Det store billede #1)

    Du burde nok være en god renæssancekunstner og rejse hjem til den danske konge. Det har du faktisk lovet.
    Meeen nu har den habspurgske kejser Ferdinand tilfældigvis spurgt, om du ikke vil rejse til det fjerne Konstantinopel på en betroet og yderst vigtig mission. For hvad er det egentlig, der foregår ovre i det mægtige osmanniske rige? Der er brug for nuanceret information. Der er med andre ord brug for… en billedkunstner.
    Følg Melchior Lorck (1526/1527-1588), den første danske kunstner med en egentlig overleveret livshistorie, i hans jagt på store projekter. Og ikke mindst hans rejse til sultan Suleimans sagnomspundne hovedstad.
     
    Varighed: 35 min
     
    Medvirkende: Hanne Kolind Poulsen, Anne Fastrup og Mikael Bøgh Rasmussen
    Vært: Rikke Mia Skovdal
    Musik: Anna Svensmark Møller
    Tak til: Anna Sander Bie Andersen
     
    Vi nævner
    Bog: Mademoiselle de Scudéry, Ibrahim ou l’illustre bassa, 1641.
    Website: SMK’s onlinesamling, open.smk.dk
     

    • 35 Min.
    Mysterier fra Museet #12: Fremtidens museum

    Mysterier fra Museet #12: Fremtidens museum

    Hvem tør spå om fremtiden? SMK har i hvert fald planer. Store planer. Planer, der involverer en smukt beliggende købmandsgård i Thy. Tag med til kanten af Limfjorden i det sidste afsnit af serien Mysterier fra Museet.

    • 33 Min.
    Mysterier fra museet #11: Sølvtyveriet i Sølvgade

    Mysterier fra museet #11: Sølvtyveriet i Sølvgade

    Alarmen går på museet, og i løbet af bare få minutter står politiet i museumshaven. Men det er allerede for sent. Det er lykkedes to ukendte gerningsmænd at bryde otte døre op, smadre to glasmontrer og fjerne tyvekoster for næsten én million kroner.

    • 21 Min.
    Mysterier fra Museet: Museumsvagternes hemmelighed 2 (bonusafsnit)

    Mysterier fra Museet: Museumsvagternes hemmelighed 2 (bonusafsnit)

    I dag er det  75 år siden, vi blev frie igen. 5. maj 1945 overgav nazisterne sig endelig, og efter fem år i tyskernes jerngreb kunne vi ånde lettet op. Et uhyggeligt stort antal mennesker måtte lade livet, og et utal af tapre sjæle skal i dag hædres for at bekæmpe nazismen og vinde 2. verdenskrig.
     
    I forbindelse med udgivelsen af podcastafsnittet ‘Museumsvagternes H ́hemmlighed’ er derdukket nye spor op i fortællingen om, hvordan modstandsbevægelsen samarbejdede med museumsvagterne på SMK under besætttelsestiden! Vi er blandt andet blevet meget klogere
    på Kirkens Front, en undergruppe af modstandsbevægelsen, som havde til formål at beskytte den danske kunstskat. Desuden er der kommet mere information frem om frihedskæmper Kurt Gunner Jensen, hvis identitet vi først fik fastlagt for ca. to måneder siden, da vi efterlyste hans identitet.
    Ligger du inde med mere viden om, hvad skete på SMK under besættelsestiden, så hører vi meget gerne fra dig på web@smk.dk.
     
    Mysterier fra Museet er støttet af Statens Kunstfond
     

    • 19 Min.

Top‑Podcasts in Kunst

Augen zu
ZEIT ONLINE
Le Cours de l'histoire
France Culture
​​WDR 5 Sherlock Holmes Detektivgeschichten - Hörbuch​ 
WDR 5
Literaturclub: Zwei mit Buch
Schweizer Radio und Fernsehen (SRF)
99% Invisible
Roman Mars
Fashion People
Audacy | Puck

Das gefällt dir vielleicht auch

Bag om København
Københavns Biblioteker
Klog på Sprog
DR
Genstart
DR
Du lytter til Politiken
Politiken
24 spørgsmål til professoren
Weekendavisen
Kampen om historien
DR