173 Folgen

En podd om livslångt lärande av RISE, med Katarina Pietrzak och Carl Heath

Livslångt RISE Research Institutes of Sweden

    • Bildung

En podd om livslångt lärande av RISE, med Katarina Pietrzak och Carl Heath

    Talman Andreas Norlén Livet gör mig nyfiken

    Talman Andreas Norlén Livet gör mig nyfiken

    Han har ledorden historia och framtid för sitt ämbete, nu när han är högst i rang i Sverige efter kungen och han är övertygad om att det är viktigt att blicka bakåt och känna vår historia, för att förstå vår samtid och även för att kunna möta utmaningarna i framtiden. Han har infört och lett forskningsdagar och demokratijubileer i riksdagen som en signal om att riksdagen bryr sig om vetenskap och lärande. Och han är inte bara talman utan också pappa, poesiälskare och tomatodlare, där allting tillsammans vittnar om ett liv fyllt av fokus på konstant lärande. Möt talman Andreas Norlén i avsnitt 170 av Livslångt, programledare är Katarina Pietrzak på RISE.

    Hanna Linderstål #ingenkötilldamernas

    Hanna Linderstål #ingenkötilldamernas

    Hon började sin bana när hon som 11-åring råkade begå ett cyberbrott, och sen dess har hon intresserat sig för ämnet. Idag ger hon råd åt ledningsgrupper och styrelser och är inblandad i säkerhetsfrågor av olika slag i hela världen. Hon vill att vi alla lär oss mer om vad omvärlden kräver av oss och hon menar att det lärandet, måste vara kul för att ge effekt. Och, involvera fler kvinnor, det är inte längre relevant bara en skäggig nörd i en källare. Men det är en lång resa med bara några få procent kvinnor i branschen idag. Möt Hanna Linderstål, svensk säkerhetsexpert, entreprenör och VD för Earhart Business Protection Agency. Med över 25 års erfarenhet av att bekämpa digitala och virtuella hot är hon en rådgivare inom cybersäkerhet, säkerhetsutmaningar, desinformation och digital makt. Hon har bred internationell erfarenhet och deltar i avgörande sammanhang för att stärka motståndskraften mot hybridhot och desinformation.







    Avsnitt 169 är ett samtal mellan Hanna Linderstål VD för Earhart Business Protection Agency och Katarina Pietrzak på RISE. Checklistan Hanna nämner i avsnittet hittar du på earhart.se

    • 39 Min.
    Cathrin Ifver Stjernqvist AI i bildundervisning sätter fokus på normer

    Cathrin Ifver Stjernqvist AI i bildundervisning sätter fokus på normer

    Hon trodde aldrig att hon skulle bli högstadielärare, för vem vill bli det? Idag är hon helt uppenbart glad i sin vardag i klassrummet och använder bildmediet för att lyfta viktiga frågor som handlar om värderingar och normer. Och hon är en av de lärare som omfamnat AI-verktygen för att utveckla ämnet just mot det. Som bildlärare ser Cathrin det som en definitiv möjlighet att bli kompis med de generativa AI-verktygen och när hon började sätta sig in i hur tekniken fungerar och vad som går att göra med den, såg hon fler möjligheter än svårigheter. Dels att kunna använda AI som en av teknikerna eleverna använda för att framställa bilder, dels för att analysera bilder utifrån fördomar och cementerade normer - genom att lära sig skriva sk prompt. dvs instruktioner till en AI. Hon ser bara fler användningsområden framåt och hon menar att det bara blir dumt att ställa olika konstarter mot varandra.







    Avsnitt 168 är ett samtal med Cathrin Ifver Stjernqvist, lärare i bild på högstadiet i Uddevalla. Genom hennes Instagram-konto mrs_bildsprak kan du följa hennes undervisning kring normer, könsidentitet och värdegrund. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.

    • 34 Min.
    Jan Gradvall Jag skriver för att lära känna mig själv

    Jan Gradvall Jag skriver för att lära känna mig själv

    Han har träffat världskända artister, musiker och kulturpersonligheter världen över, och drivkraften är att förstå deras musik, lära sig själv och sen likt en lärare, hjälpa andra ombord . Hans ord når ut till många och beskriver musiken som en plats att kliva in i för att förstå varifrån känslor kommer. Även de smärtsamma. I veckans avsnitt sätter han även ord på det ständiga lärande som både drivit honom själv och som han också ser som en förutsättning för att nå fram i livet. Möt musikjournalisten, författaren och människan som ständigt lär, Jan Gradvall. Aktuell med boken ABBA - vemod undercover (Bonniers) och inte minst i samband med Polarpriset 2024 som delas ut nu i maj och där han förstås intervjuat båda pristagarna Nile Rodgers och Esa-Pekka Salonen. Många är kändisarna han hängt med, men lyssna så får du veta vad som slog backstage och fest med Springsteen.







    Missa inte avsnitt 167 av Livslångt, om lärande och utveckling som människa, genom musik, med Jan Gradvall! Programledare är Katarina Pietrzak på RISE. Bild på www.livslangt.se, Copyright/fotograf: Rickard L. Eriksson.

    • 44 Min.
    Magnus Nyström Från kunskap till förändring

    Magnus Nyström Från kunskap till förändring

    Hur ser berättelsen om en hållbar tillvaro inom vår planets gränser egentligen ut? Och vad behöver vi lära, lära om och avlära, för att nå dit? Möt Magnus Nyström, professor och en av de ledande forskarna på Stockholm Resilience Center, expert på resiliens i marina och sociala-ekologiska system. Hans väg in i resiliensforskningen var inte helt självklar men idag handlar hans tillvaro om vikten av att bygga motståndskraft i sociala-ekologiska system för att hantera de utmaningar som vår pågående vår epok innebär. 







    Så, vilka beteendeförändringar krävs på samhälls- och individnivå för att minska vår negativa påverkan på planeten? Kan vi fortfarande hinna förändra oss i tid? Hur kan vi lära för förändring och hantera känslor som skam, förlust och ångest kring klimatkrisen? Avsnitt 166 är ett samtal om att odla ett aktivt hopp trots en mörk utveckling och om hur vi faktiskt som mänsklighet, kan bygga en mer hållbar framtid. Veckans gäst är Magnus Nyström, professor och en av de ledande forskarna på Stockholm Resilience Center, programledare är Katarina Pietrzak på RISE.

    • 48 Min.
    Josephine Selander Den kritiska bryggan mellan yoga och akademi

    Josephine Selander Den kritiska bryggan mellan yoga och akademi

    Från dans och teater till yoga och sen forskning. Veckans gäst har på pappret tagit stora steg mellan kropp och intellekt, men själv känner hon att allt hör ihop. Hon har startat ett yogainstitut och lärt ut yoga i TV, men hon ifrågasätter också många vedertagna uppfattningar som ofta kopplas ihop med både filosofi och utövande. Om kontemplativa tekniker, yogans och meditationens roll för fokus och koncentration och om hur buddhistiska praktiker har flyttat in i den moderna psykologin med tekniker som mindfulness och andra inlånade element. Möt Josephine Selander som utövar och utbildar inom yoga, men bestämt ifrågasätter det romantiska skimret över österländsk visdom, där mycket inom praktiken säljs som över 2000 år gammal visdom därifrån. Utan hellre talar om självreflektion.







    Avsnitt 165 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Josephine Selander, idéhistoriker som doktorerat i modern historia, och som är grundare av viryayoga och skolan Nordiska Yogainstitutet där hon utbildar yogalärare. Josephine har skrivit flera böcker, däribland Dynamisk Yoga, Yoga för dig och Yoga & ACT samt hållit i över 60 yogaprogram på TV4.

    • 42 Min.

Top‑Podcasts in Bildung

Eine Stunde History - Deutschlandfunk Nova
Deutschlandfunk Nova
G Spot mit Stefanie Giesinger
Stefanie Giesinger & Studio Bummens
Quarks Science Cops
Quarks
Easy German: Learn German with native speakers | Deutsch lernen mit Muttersprachlern
Cari, Manuel und das Team von Easy German
Die Köpfe der Genies mit Maxim Mankevich
Maxim Mankevich
ZEIT Sprachen – English, please!
ZEIT ONLINE

Das gefällt dir vielleicht auch

Lära Från Lärda - En fackbok och en författare
Fredrik Hillerborg
I hjärnan på Louise Epstein
Sveriges Radio
Kropp & Själ
Sveriges Radio
Söndagsintervjun
Sveriges Radio
Filosofiska rummet
Sveriges Radio
Dumma Människor
Acast - Lina Thomsgård och Björn Hedensjö